Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#21 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 31.03.2006 - |08:29|

te drzwi musiały by sie zamykać względnie często by mógł namalować tą mapę. P

Niekoniecznie. Gdy pierwszy raz zobaczył, że w czasie zrzutu wyłączają zasilanie i włączają oświetlenie ultrafioletowe, wpadł na pomysł rysunku. Później przełożył świetłówkę UV do zwykłej oprawy, która działa w normalnej sytuacji i już miał stałe oświetlenie UV.
Przyszło mi do głowy, że oświetlenie UV stosuje się do dezynfekcji. Tylko nie można z tego wyciągnąć żadnego sensownego wniosku.
Wydaje mi się, że w czasie zrzutu wyłączają zasilanie pozostawiając tylko najistotniejsze moduły (m.in. komputer). Skoro tak, to czynią to zdalnie, co zaprzecza teorii izolacji wyspy. (No i oczywiście ktoś włącza komunikat :) )
  • 0

#22 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 31.03.2006 - |08:42|

no ciekawe jest to co widzial john,zastanawia mnie tylko ile potrwa zanim powie o tym komuś a tamci zanim pomyślą co z tym zrobić heh,nie moge sie doczekać jakiś nowych zdarzeń z innymi,pozdro :]

Myślę, że Locke nie podzieli się tym co zobaczył na drzwiach z nikim, albo raz kiedyś. I znowu kolejna głupota. Gdyby powiedział co widział to wszyscy mogliby to jakoś przemyśleć... Chociaż ... Locke nie widział tego na tyle długo aby zapamiętać każdy fragment, dużo sentencji po łacinie, też nie miał jak tego zapamiętać, więc co ma powtórzyć... "Hej na drzwiach które mnie przygniotły widziałęm taką jakby mapę w ultrafiolecie, potem zgasła, co wy o tym powiecie ? " ....
  • 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#23 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 31.03.2006 - |09:07|

Liberte te ex inferus - tak jakby: "uwolnijcie mnie z piekła" ??
Hic sunt dracones - "tu są smoki"

Piekło to infernum
inferus to dolny, świat podziemny, wnieść i ma jeszcze kilka znaczeń
W zdaniu nie ma słowa 'mnie'. Bardziej 'ciebie'
Może: Uwolnisz siebie z podziemnego świata.

Więcej żona nie chciała pomóc sad.gif

Zmuś żonę do współpracy :D

Użytkownik Jinn edytował ten post 31.03.2006 - |09:09|

• 0

#24 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 31.03.2006 - |10:53|

I jeszcze znalazłam to:
Nil actum credens dum quid superesset agendum - Don't consider that anything has been done if anything is left to be done
Liberate te ex inferis - Save yourself from hell
Mus uni non fidit antro - A mouse does not rely on just one hole

Jonasz możesz przetłumaczyć? Nie chcę popełnić błędu.

Według mnie mapa nie tylko opisuje schemat bunkrów. Daje nam wstępną charakterystykę wyspy i tego co się na niej dzieje oraz podaje klucz do jej opuszczenia. Najbardziej śmieszy mnie to, że my klucz znajdziemy, a rozbitkowie nadal się o niej (mapie) nie dowiedzą. :D
  • 0

#25 Booger17

Booger17

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 31.03.2006 - |11:05|

witam, tłumaczenia łaciny na angileski są kompletnie beznadziejne, wyglada to jabky ktos po prostu wział słownik i poleciał sobie tłumacząc jak mu pasuje i nie zwracajac uwagi na przypadki. osoby itp rzeczy co w wypadku łaciny jest rzecza niedopuszczalna i potrafi całkowicie zmienic sens zdania, sam studiuje historię i z łacina mam doczynienia na codzień, wiec wiem co mówie java script:emoticon(':D', 'smid_7')

moze przytocze przykład:np hic sunt dracones -" here be dragons" ; "hic" to mianownik w odmianie osobowej zaimka "ten" czyli jak mamy odmiane: mianownik kto - ten, dopełniacz kogo- tego, celownik komu- temu, wiec to nie bedzie zadne "here" tylko po prostu "ten"; nie bedzie tam też "be" bo bezokolicznik "być" to w łącinie "esse", a tu jest 3 os liczby mnogiej czas terazniejszego czyli "są"

a co do "hic sunt dracones" , jakby zamiast "hic" na orginale czyli drzwiach było "his" to wtedy wszystko pasuje i mamy wtedy "tamci sa potworami", zgadzaja sie wtedy przypadki w łacinie, a to "dracones" to od greckiego "dracon", po polsku drakon czyli potwór, tyran, w tym sensie potwor a nie jakies zwierze czy cos, stąd pochodzi drakońskie prawo itp. Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi

"ut sit magna , tamen certe lenta ira doerum est" - nie wiem co oznacza "sit", ale NA 100% nie jest to "the wrath of gods may be great, but it certainly is slow", ja przetłumacylem to "jak, jakgdyby "sit" wielki , jednak pewny jest powolny gniew bogow" jestem tego pewien na mur beton java script:emoticon(':)', 'smid_5')

liberte te ex inferus - nie moze byc "save yourself from hell" poniewaz: liberte to wolność (libertas) odmieniona przez przypadki, konkretnie jest to biernik czyli "wolności", "te" oznacza z tobą, a inferus to nie piekło, piekło to inferno, może po prostu zle przepisano z mapy, sam nie wiem jak to przetłumaczyć

Narazie mam tylko tyle, jakbym cos jeszcze "odnalzł" to napisze w tym temacie

Użytkownik Booger17 edytował ten post 31.03.2006 - |12:43|

• 0

#26 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 31.03.2006 - |11:06|

Liberate te ex inferis - Save yourself from hell

W filmie "Ukryty wymiar" (Event Horizon) podobne słowa ostrzegały przed jakimś niewyobrażalnym koszmarem.
  • 0

#27 SebaeL

SebaeL

Szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 14 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.03.2006 - |11:07|

>> Liberate te ex inferis - Save yourself from hell

Oglądaliście "Ukryty wymiar"? Czy tę formułkę nie wykrzyczał ktoś w momencie, gdy statek badawczy przeszedł do innego wszechświata i załoga się powyrzynała?
  • 0

#28 xxx

xxx

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 31.03.2006 - |11:19|

a to z tym wzorem z fizyki ? moze ich umiejscowienie tez ma znaczenie
o ile dobrze pamietam to cos z polem magnetycznym. Z wzorow maxwella chyba (ponad napisem geological composition...)

a tam gdzie jest przypuszczenie, ze "baby?" to tez wzory na I beta i E beta (ciezko rozpoznac, musialbym zajrzec do starych wykladow, czy nie pisze fizycznych herezji)
  • 0

#29 colinSTi

colinSTi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.03.2006 - |12:26|

Dodam mapke od siebie, screen zrobiony z Lost.S02E17.720p.HDTV.AC3.5.1.XviD-BamHD, kompresja jpg 100% (w png zajmowalo 1,2MB)

Dołączona grafika
  • 0

#30 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 31.03.2006 - |12:36|

Po pierwsze Booger17 - dzieki za tlumaczenie :)

Po drugie na mapie jest wzmianka o AH/MDG. Nie wiem jak Wam ale mi to wyglada na Alvar Hanso/Marvel DeGroots :)

Ale jkesli tak to co oni maja wspolnego z Incydentem?

Wypadek ma zwiazek z tym AH/MDG i stacją Cerberus.

Użytkownik Seher edytował ten post 31.03.2006 - |12:37|

• 0

#31 PaWs

PaWs

Kapral

• Użytkownik
  • 163 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 31.03.2006 - |12:55|

Myślę, że Locke nie podzieli się tym co zobaczył na drzwiach z nikim, albo raz kiedyś. I znowu kolejna głupota. Gdyby powiedział co widział to wszyscy mogliby to jakoś przemyśleć... Chociaż ... Locke nie widział tego na tyle długo aby zapamiętać każdy fragment, dużo sentencji po łacinie, też nie miał jak tego zapamiętać, więc co ma powtórzyć... "Hej na drzwiach które mnie przygniotły widziałęm taką jakby mapę w ultrafiolecie, potem zgasła, co wy o tym powiecie ? " ....

Ja jednak uwazam ze Henry za bardzo odkryl jakie sa stosunki miedzy bohaterami i dlatego Locke powie o tym co zobaczyl przynajmniej Jackowi. Po naradzie stwierdza ze warto pogadac z Sayidem - on najlepiej zna sie na elektronice - i razem cos moze wykombinuja. Uruchomia lampy UV i ze spokojem obejrza mape. Tylko jest jeszcze problem jak opuscic te drzwi :>
  • 0

#32 Booger17

Booger17

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 31.03.2006 - |12:58|

witm ponownie, mam pewien pomysł co do "liberte te ex infernus", jeśli było by na drzwiach napisane : "libera-te ex infernis" to wtedy znaczyło by to " uwolnijcie sie z piekła!" , był by to wtedy tryb rozkazujący i wszystko by ładnie gramatycznie pasowało, moze ten kto to pisał nie znał dokładnie łaciny ( desmond? jego poprzednik?) stąd brak kreski w libera-te, moze zle odczytali ci co to tłumaczyli, ja niestety nie moge dostrzec tego co faktycznie jest na mapie, ale myśle ze o to po czesci chodziło scenarzystom zebysmy ruszyli troche głowami :)
  • 0

#33 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 31.03.2006 - |13:01|

Tylko jest jeszcze problem jak opuscic te drzwi

Cóż - oni tego nie wiedzą i myślą ze tak się dzieje tylko raz na jakis czas. W zasadzie sami do niczego nie dojdą bo są zdezorientowanie tym co się dzieje w bunkrze. Informacji moglby im udzielic chyba tylko ktos z Dharmy... A gdzie tu takiego w dżungli złapać. Co innego ze jeden siedzi sobie w zbrojowni i czyta książkę :] Nie muszą uruchamiac lamp ani kombinowac - wystarczy ze zmuszą Henry'ego do mowienia a ten powie im gdzie sie wlacza mechanizm :)
  • 0

#34 Turbo Ptysie

Turbo Ptysie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.03.2006 - |13:03|

z tego co wiem zwrot "Aegrescit medendo" oznacza, ze "czuje sie gorzej na skutek uzytych lekow" - mozna to odniesc doslownie do tego, ze osoba przebywajace w bunkrze wstrzykuje sobie te dziwne lekarstwa, i na ich skutek czuje sie kiepsko. ale mozna tez sprobowac rozumiec to w sensie przenosnym.

inna sprawa, jak i dlaczego ktos ta mape narysowal. wg mnie to moglo byc tak, ze ktos byl tam zamkniety na dlugo. w koncu mozna cos takiego przezyc, nawet jesli trwalo to naprawde dlugo - mial dostep do jedzienia i do wszystkiego, z wyjatkiem komputera. byc moze takie zamkniecie spowodowalo u kogos "natlok mysli" i wowczas narysowal cos takiego - zeby sobie przemyslec. nie wyglada to tak, jakby narysowal wszystko za jednym zamachem - notatki sa chaotyczne, mogly byc dopisywane co jakis czas. a dlaczego w ultrafiolecie? moze wlasnie dlatego, ze gdy tam siedzial, to wlasnie takie swiatla sie caly czas palily - dlaczego nie wiadomo, byc moze ma to zwiazek wlasnie z jakims odkazaniem - musial wiec narysowac takim czyms, co jest widoczne w takim swietle. inne pytanie, skad taki pisak wzial ;]

oczywiscie to co pisze jest troche bezsensowne i ma dziury. m.in takie, ze jesli ktos byl zamkniety w tej czesci na dluzszy czas, to nie mogl wpisywac kodu. chyba za byla druga osoba ktora sie tym zajmowala - ale ona z kolei nie mialaby dostepu do jedzenia. jeszcze inna sprawa, ze przeciez jak sami widzielismy, pomimo tych blast doors, mozna sie stamtad wydostac - wlasnie przez szyby wentylacyjne.

ale mimo wszystko, jeszcze bardziej bez sensu wydaje mi sie pomysl, ze ktos nagle zauwazyl ze drzwi sie na chwile zamykaja, wiec sobie porysuje, i rysowal sobie tak za kazdym razem. po co i z jakiej racji? mogl rysowac w kazdym innym miejscu, niekoniecznie na drzwiach.

zreszta, co z tym ultrafioletem? przeciez on nie zapalil sie w momencie gdy opadly drzwi - pojawil sie dopiero po nie wcisnieciu przycisku na czas. czyli rysowanie tej mapki ma jakies zwiazek z nie wpisaniem kodu. moze ktos zostal zaskoczony opadnieciem tych drzwi, byl sam, drzwi opadly na dlugo, przycisku nie wcisnal, pojawil sie ultrafiolet i palil sie bardzo dlugo, narysowal wiec mapke i notatki i sobie nad tym wszystkim dumal. i moze jednoczesnie zaczal watpic w sens calego tego "pushing the button", bo w koncu on nie wcisnal, a swiat zdaje sie nadal istniec.

zdaje sobie sprawe ze sama sobie przecze, ale mam taki balagan w glowie i nie mam pojecia co o tym wszystkim myslec :P

Użytkownik Turbo Ptysie edytował ten post 31.03.2006 - |13:06|

• 0

#35 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 31.03.2006 - |13:07|

Booger17 - mozesz przetlumaczyc to co jest kolo znaku zapytania? "Nil actum reputa si quid superest agendum"
  • 0

#36 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 31.03.2006 - |13:39|

Hipoteza:
W bunkrze powinny być 2 osoby. Ta reguła została jak wiemy złamana, bo Kelvin był sam. Wtedy dołączył do niego Desmond. Kelvin chciał przekazać swoje myśli następnej profesjonalnej zmianie więc napisał tekst flamastrem, który widoczny jest tylko w promieniach UV. Wiedział, że Desmond tego nie zobaczy, bo musi być w sali z komputerem, kiedy samoistnie zapala się światło UV (w czasie zrzutu). I teraz co wskazuje na to, że to Kelvin?
1. Łacińskie słowa o chorobie
2. Wiedział skąd wziąć flamaster

Mam taką propozycję, może zaczniemy analizować te napisy i coś z tego się ułoży?
  • 0

#37 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.03.2006 - |13:42|

maslot, to brzmi logicznie i sie z toba zgodze :)
ale to analizowanie napisow to moze potrwac nawet wieki bo wiadomo ze kazdy wymysli cos innego :)
  • 0

#38 Mingus

Mingus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 31.03.2006 - |13:56|

Prawie przetłumaczone...

http://homepage.mac....lastdoormap.jpg
  • 0

#39 zoomos

zoomos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 31.03.2006 - |14:24|

Na podstawie napisów:

POSSIBLE CATASTROPHIC MALFUNCTION OF CERBERUS SYSTEM

oraz

ESTIMATED TRAVEL TIME INCOMPATIBLE WITH 108 DO NOT ATTEMPT TO SURVEY

(zakładając, że są dobrze odczytane)

oraz na podstawie wcześniejszych sugestii, że był jakiś wypadek związany ze stacją CERBERUS (często tą nazwę nadaje się jakimś urządzeniom, systemom ochronnym itp.)

wnioskuję:

1. Wypadek, który nastąpił na wyspie był związany ze stacją CERBERUS
2. Niebezpieczny czarny dym jest czymś co wymknęło się spod kontroli po wypadku
3. Kierownictwo DHARMY uznało, że naukowcy nie powinni za długo przebywać poza bunkrem
4. Nakręcili film instruktażowy m.in. o wciskaniu klawisza co 108 minut, aby za długo nie przebywać poza bunkrem i nie narażać się na atak dymu
5. Wszelkie próby badania wyspy muszą zmieścić się w czasie 108 minut (czyli z napisu wynika, że nie została podjęta próba jakiejś wycieczki ze względu na brak czasu)
6. Wciskanie klawisza ma znaczenie ochronno-wiążące z bunkrem co sugerować też może wątek wątpliwości Jacka co do celowości wciskania klawisza, jednak nie będziemy tego pewni dopóki nie wyjaśni się do końca co dzieje się jeśli klawisz nie zostanie wciśnięty - a może nie został wciśnięty...?

Użytkownik zoomos edytował ten post 31.03.2006 - |14:59|

• 0

#40 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.03.2006 - |15:06|

A może mapa powstala zaraz po incydencie?
Mogło byc tak, że dopuki sytuacja nie została opanowana, mieszkańcy bunkra (lub mieszkaniec) byli zamknięci za tymi drzwiami i zastanawiając się co się stało na zewnątrz i analizując sutuacje narysowali tą mape na drzwiach....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych