Skocz do zawartości

Zdjęcie

Numb3rs

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#21 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 14.06.2006 - |11:03|

Ale to nie jest tylko domena Polaków. W wielu krajach też tłumaczone są tytuły, albo dodawane włąsne podtytuły po to, by łatwiej było zapamiętać i skojarzyć film.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#22 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.06.2006 - |11:46|

chyba że jest to nazwa własna np. Andromeda, Star Trek

Star Trek nie jest nazwą własną, to Kosmiczne Wędrówki, czy jakoś tak...w serialu nigdzie nie pada ta nazwa, wsumie to jest tak jak z Numbers...

Natomiast Sliders to jest nazwa własna, powstała jako określenie ich "zjazdów", była o tym mowa w pierwszych odcinkach.

Jednym słowem, zmiana nazwy to widzimisię ludzi z telewizji..

ale często przez to powstają problemy, dwa najbardziej przykładne to:
Angel >>> Anioł Ciemności (TV4)
Dark Angel >>> Cień Anioła (TV4) choć moim zdaniem bardziej pasował by ten pierwszy ...

i drugi:
A Few Good Men (1992) >>> Ludzie honoru
Men of Honor (2000) >>> Siła i honor

Użytkownik Toudi edytował ten post 14.06.2006 - |11:49|

#23 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 14.06.2006 - |15:50|

Star Trek nie jest nazwą własną, to Kosmiczne Wędrówki, czy jakoś tak...w serialu nigdzie nie pada ta nazwa, wsumie to jest tak jak z Numbers...

Tutaj masz rację. Chodziło mi o Enterprise a że pora była jeszcze ranna (przynajmniej dla mnie ;) ) to tak wyszło. Zresztą Enterprise był u nas od początku emitowany pod nazwą Star Trek Enterprise.

Natomiast Sliders to jest nazwa własna, powstała jako określenie ich "zjazdów", była o tym mowa w pierwszych odcinkach.

Owszem i dlatego pisałem że musieli dodać polski podtytuł.

Ale to nie jest tylko domena Polaków. W wielu krajach też tłumaczone są tytuły, albo dodawane włąsne podtytuły po to, by łatwiej było zapamiętać i skojarzyć film.

Mnie się podoba tak jak to załatwiają Niemcy (z wiekszością seriali). Dają oryginalny tytuł plus ewentualnie niemiecki podtytuł.
Czyli u nas by to było np. Numbers - Wzór.

Użytkownik Pawel edytował ten post 14.06.2006 - |15:50|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#24 marcin

marcin

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 201 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 14.06.2006 - |16:35|

A ALIAS przetłumaczyli jako Agentkę o stu twarzach... :/
  • 0
Everything happens for a reason!

#25 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.06.2006 - |16:36|

Zresztą Enterprise był u nas od początku emitowany pod nazwą Star Trek Enterprise.

A nie było czasem tak ,że do Enterprise dopiero w 3 sezonie dodano Star Trek do czołówki? Choć lektor na AXNenie od początku 1 sezonu :wacko: czyta Star Trek ENTERPRISE :blink: -paranoja.

Co do tytułów to Niemcy mają jak wspomniałeś DOBRA i słuszną zasadę zostawiania tytułów oryginalnych i odrazu człowiek wie o co chodzi jak patrzy w gazetę. Chociaż ostanio zdaża im się wstawiać całkiem przetłumaczone.

A jeśli chodzi o temat główny - Numbe3rs to świetnie ,że się to pokaże w naszej tv :D nie będę musiał go ,,zdobywać" ;) i spokojnie bez komplikacji sobie obejrzę.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#26 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 14.06.2006 - |17:26|

A nie było czasem tak ,że do Enterprise dopiero w 3 sezonie dodano Star Trek do czołówki? Choć lektor na AXNenie od początku 1 sezonu :wacko: czyta Star Trek ENTERPRISE :blink: -paranoja.

Na AXN (bo chodzi mi o polskie telewizje, no przynajmniej te nadające w Polsce ;) ) od 1 sezonu leciało pod nazwą Star Trek Enterprise, a w USA to fakt że dopiero od 3 sezonu.

Użytkownik Pawel edytował ten post 14.06.2006 - |17:26|

• 0

#27 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.06.2006 - |10:28|

Heh mogliby serial nazwać L1czby :). U nas sie wiele pojawia takich hmm grzybków :], bo telewizje zamiast zostawić trudny do przetłumaczenia tytuł w oryginale starają się na siłę coś wymyślić.

Co do samego serialu to jestem ciekaw jak się prezentuje zawarta w nim matematyka. Czy w sposób bezpieczny po prostu omijają pokazywanie wzorów, czy pokazują coś co jest zupełnie bez sensu (w stylu wszystkich tych filmów o hackerach, gdzie goście piszą wirusa składając sześcienną kostkę (Kod dostępu) (nie mówię o Matrixie bo tam całkiem ładnie zagrał program nmap :) ) )? Jak się prezetnują postacie? Są realistyczne czy takie raczej papierowe?
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#28 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.06.2006 - |10:46|

Heh mogliby serial nazwać L1czby :). U nas sie wiele pojawia takich hmm grzybków :], bo telewizje zamiast zostawić trudny do przetłumaczenia tytuł w oryginale starają się na siłę coś wymyślić.

Co do samego serialu to jestem ciekaw jak się prezentuje zawarta w nim matematyka. Czy w sposób bezpieczny po prostu omijają pokazywanie wzorów, czy pokazują coś co jest zupełnie bez sensu (w stylu wszystkich tych filmów o hackerach, gdzie goście piszą wirusa składając sześcienną kostkę (Kod dostępu) (nie mówię o Matrixie bo tam całkiem ładnie zagrał program nmap :) ) )? Jak się prezetnują postacie? Są realistyczne czy takie raczej papierowe?

Swietny pomysl co do tlumaczenia z ta "jedynka" w nazwie :) .

Co do samej matematyki to wymieniaja sporo metod/ludzi/algorytmow, i jest troche sciemy w tym wszystkim (np stosuja test Kasinskiego do czegos tam i brzmi to madrze i niewiadomo jak skomplikowanie a tak naprawde to jeden prosty wzorek :) , albo taki babol, ze cos jest zaszyfrowane przy uzyciu algorytmu Diffie-Hellman'a, ktory sluzy zupelnie do czegos innego :) ) ale serial oglada sie dobrze, jest akcja i o to chodzi :) .
  • 0

#29 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 25.06.2006 - |16:15|

Swietny pomysl co do tlumaczenia z ta "jedynka" w nazwie :) .

Co do samej matematyki to wymieniaja sporo metod/ludzi/algorytmow, i jest troche sciemy w tym wszystkim (np stosuja test Kasinskiego do czegos tam i brzmi to madrze i niewiadomo jak skomplikowanie a tak naprawde to jeden prosty wzorek :) , albo taki babol, ze cos jest zaszyfrowane przy uzyciu algorytmu Diffie-Hellman'a, ktory sluzy zupelnie do czegos innego :) ) ale serial oglada sie dobrze, jest akcja i o to chodzi :) .

NIe jestem specem od matematyki. Ale sadzę, że chodziło w serialu o pokazanie matematyki - niezależnie od jej skomplikowania - jako elementu rzeczywistości, w któej żyjemy. Jakby nie patrzył większość ludzi kojarzy matematykę z lekcjami w szkole - i to wcale nie najprzyjemniejszymi. Pokazanie, że trudne z nazwy (dla laików jak ja :hyhy: ) wzory i definicje mozna używać w życiu codziennym jest niezłym pomysłem. Z pewności przez to wielu ludzi zacznie na nią trochę inaczej patrzeć :D
  • 0

#30 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.06.2006 - |18:12|

Dzięki za info na temat serialu. Pewnie sobie go niebawem zassam.

Jakby nie patrzył większość ludzi kojarzy matematykę z lekcjami w szkole - i to wcale nie najprzyjemniejszymi.

Niestety żeby dojść do tych ciekawszych spraw trzeba mieć te mnie fascynujące podstawy. :) Ja sam np. sobie troszkę zlewam matmę, którą mam w szkole, a zamiast tego uczę się rzeczy których nie ma w programie, co daje oczywiście niezbyt przyjemne wyniki na sprawdzianach. Matma jako matma i rozwiązywanie zadań niezbyt mnie pasjonuje. Wolę wykorzystywać ją bardziej praktycznie (np. grafika).
  • 0

#31 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 26.06.2006 - |01:46|

[...]
Wolę wykorzystywać ją bardziej praktycznie (np. grafika).

Przeciez w grafice (przynajmniej 3D) podstawa jest matma (wzory, wektory, operacje macierzowe, nawet trygonometria).
  • 0

#32 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 26.06.2006 - |07:40|

Racja, ale w szkole nikt nigdy nie wpadł na to, żeby pisać własne metody cieniowania na lekcjach, uczyć się jak korzystać z macierzy do przekształcania geometrii czy rzutowania jej na ekran. Zamiast tego dostajemy po prostu do policzenia równiania z funkcjami trygonometrycznymi. Oczywiście i to jest ważne, z tym, że jest po prostu mniej ciekawe. Poza tym geometrii analitycznej jest bardzo mało, a operowania na wektorach w przestrzeni nie ma wogóle.

Szkoła nie uczy praktycznego wykorzystania matematyki, ale sądzę że to się zmienia na studiach.
  • 0

#33 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.07.2006 - |23:30|

serial swietny, juz po pierwszym odcinku sie wciagnalem :)
to co Charlie wyprawia z tymi wzorami to szok :)
niemoge sie juz doczekac sezonu 3 :)
  • 0

#34 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.07.2006 - |10:00|

Pierwszy odcinek Numbers na TV4 oglądało 366 587 widzów co dało 5 miejsce wśród najchętniej oglądanych programów na TV4 w dniach 26-02.07.2005.
  • 0

#35 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 07.07.2006 - |11:55|

Pierwszy odcinek Numbers na TV4 oglądało 366 587 widzów co dało 5 miejsce wśród najchętniej oglądanych programów na TV4 w dniach 26-02.07.2005.

Łał! Kto by pomyślał (ale do "M jak miłość" troche brakuje :D)
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#36 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.07.2006 - |21:43|

skoro pilot mial taka ogladalnosc to kolejne odcinki moga miec tylko jeszcze wieksza ogladalnosc :)
  • 0

#37 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 07.07.2006 - |23:15|

skoro pilot mial taka ogladalnosc to kolejne odcinki moga miec tylko jeszcze wieksza ogladalnosc :)

Miejmy nadzieje. Z pewnością jest to wynik reklamy we wspomnianej TV. Ale sam w sobie serial jest niezły. Wręcz mogę powiedzieć, że dla mnie stanowił swoiste odkrycie roku.
  • 0

#38 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 07.07.2006 - |23:19|

Faktycznie serial niezły. Wprawdzie nie oglądam na TV4 bo u mnie sygnał tej stacji jest koszmarnie słaby, ale ostatnio skusiłem sie na zassanie i była to dobra decyzja. Widziałem dopiero 3 odcinki, ale z każdym kolejnym jest coraz lepiej.
  • 0

#39 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 07.07.2006 - |23:32|

Faktycznie serial niezły. Wprawdzie nie oglądam na TV4 bo u mnie sygnał tej stacji jest koszmarnie słaby, ale ostatnio skusiłem sie na zassanie i była to dobra decyzja. Widziałem dopiero 3 odcinki, ale z każdym kolejnym jest coraz lepiej.

Serial dopiero rozkręca się w połowie 1 sezonu. Szczególnie, gdy do spraw czysto zawodowych dochodzą relacje towarzyskie i między bohaterami (szczególnie uwidaczniają się relacje w rodzinie). Wtedy zaczyna się niezła jazda :D .
  • 0

#40 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.07.2006 - |13:30|

Serial oczywiście fajny ale jakoś zraziłem się do tej werswji ze lektorem i reklamami .... :/
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych