Numb3rs
Napisano 14.06.2006 - |11:03|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 14.06.2006 - |11:46|
Star Trek nie jest nazwą własną, to Kosmiczne Wędrówki, czy jakoś tak...w serialu nigdzie nie pada ta nazwa, wsumie to jest tak jak z Numbers...chyba że jest to nazwa własna np. Andromeda, Star Trek
Natomiast Sliders to jest nazwa własna, powstała jako określenie ich "zjazdów", była o tym mowa w pierwszych odcinkach.
Jednym słowem, zmiana nazwy to widzimisię ludzi z telewizji..
ale często przez to powstają problemy, dwa najbardziej przykładne to:
Angel >>> Anioł Ciemności (TV4)
Dark Angel >>> Cień Anioła (TV4) choć moim zdaniem bardziej pasował by ten pierwszy ...
i drugi:
A Few Good Men (1992) >>> Ludzie honoru
Men of Honor (2000) >>> Siła i honor
Użytkownik Toudi edytował ten post 14.06.2006 - |11:49|
Napisano 14.06.2006 - |15:50|
Tutaj masz rację. Chodziło mi o Enterprise a że pora była jeszcze ranna (przynajmniej dla mnieStar Trek nie jest nazwą własną, to Kosmiczne Wędrówki, czy jakoś tak...w serialu nigdzie nie pada ta nazwa, wsumie to jest tak jak z Numbers...
Owszem i dlatego pisałem że musieli dodać polski podtytuł.Natomiast Sliders to jest nazwa własna, powstała jako określenie ich "zjazdów", była o tym mowa w pierwszych odcinkach.
Mnie się podoba tak jak to załatwiają Niemcy (z wiekszością seriali). Dają oryginalny tytuł plus ewentualnie niemiecki podtytuł.Ale to nie jest tylko domena Polaków. W wielu krajach też tłumaczone są tytuły, albo dodawane włąsne podtytuły po to, by łatwiej było zapamiętać i skojarzyć film.
Czyli u nas by to było np. Numbers - Wzór.
Użytkownik Pawel edytował ten post 14.06.2006 - |15:50|
Napisano 14.06.2006 - |16:35|
Napisano 14.06.2006 - |16:36|
Zresztą Enterprise był u nas od początku emitowany pod nazwą Star Trek Enterprise.
A nie było czasem tak ,że do Enterprise dopiero w 3 sezonie dodano Star Trek do czołówki? Choć lektor na AXNenie od początku 1 sezonu
Co do tytułów to Niemcy mają jak wspomniałeś DOBRA i słuszną zasadę zostawiania tytułów oryginalnych i odrazu człowiek wie o co chodzi jak patrzy w gazetę. Chociaż ostanio zdaża im się wstawiać całkiem przetłumaczone.
A jeśli chodzi o temat główny - Numbe3rs to świetnie ,że się to pokaże w naszej tv
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 14.06.2006 - |17:26|
Na AXN (bo chodzi mi o polskie telewizje, no przynajmniej te nadające w PolsceA nie było czasem tak ,że do Enterprise dopiero w 3 sezonie dodano Star Trek do czołówki? Choć lektor na AXNenie od początku 1 sezonu
czyta Star Trek ENTERPRISE
-paranoja.
Użytkownik Pawel edytował ten post 14.06.2006 - |17:26|
Napisano 25.06.2006 - |10:28|
Co do samego serialu to jestem ciekaw jak się prezentuje zawarta w nim matematyka. Czy w sposób bezpieczny po prostu omijają pokazywanie wzorów, czy pokazują coś co jest zupełnie bez sensu (w stylu wszystkich tych filmów o hackerach, gdzie goście piszą wirusa składając sześcienną kostkę (Kod dostępu) (nie mówię o Matrixie bo tam całkiem ładnie zagrał program nmap
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 25.06.2006 - |10:46|
Swietny pomysl co do tlumaczenia z ta "jedynka" w nazwieHeh mogliby serial nazwać L1czby
. U nas sie wiele pojawia takich hmm grzybków :], bo telewizje zamiast zostawić trudny do przetłumaczenia tytuł w oryginale starają się na siłę coś wymyślić.
Co do samego serialu to jestem ciekaw jak się prezentuje zawarta w nim matematyka. Czy w sposób bezpieczny po prostu omijają pokazywanie wzorów, czy pokazują coś co jest zupełnie bez sensu (w stylu wszystkich tych filmów o hackerach, gdzie goście piszą wirusa składając sześcienną kostkę (Kod dostępu) (nie mówię o Matrixie bo tam całkiem ładnie zagrał program nmap) )? Jak się prezetnują postacie? Są realistyczne czy takie raczej papierowe?
Co do samej matematyki to wymieniaja sporo metod/ludzi/algorytmow, i jest troche sciemy w tym wszystkim (np stosuja test Kasinskiego do czegos tam i brzmi to madrze i niewiadomo jak skomplikowanie a tak naprawde to jeden prosty wzorek
Napisano 25.06.2006 - |16:15|
Swietny pomysl co do tlumaczenia z ta "jedynka" w nazwie
.
Co do samej matematyki to wymieniaja sporo metod/ludzi/algorytmow, i jest troche sciemy w tym wszystkim (np stosuja test Kasinskiego do czegos tam i brzmi to madrze i niewiadomo jak skomplikowanie a tak naprawde to jeden prosty wzorek, albo taki babol, ze cos jest zaszyfrowane przy uzyciu algorytmu Diffie-Hellman'a, ktory sluzy zupelnie do czegos innego
) ale serial oglada sie dobrze, jest akcja i o to chodzi
.
NIe jestem specem od matematyki. Ale sadzę, że chodziło w serialu o pokazanie matematyki - niezależnie od jej skomplikowania - jako elementu rzeczywistości, w któej żyjemy. Jakby nie patrzył większość ludzi kojarzy matematykę z lekcjami w szkole - i to wcale nie najprzyjemniejszymi. Pokazanie, że trudne z nazwy (dla laików jak ja :hyhy: ) wzory i definicje mozna używać w życiu codziennym jest niezłym pomysłem. Z pewności przez to wielu ludzi zacznie na nią trochę inaczej patrzeć
Napisano 25.06.2006 - |18:12|
Niestety żeby dojść do tych ciekawszych spraw trzeba mieć te mnie fascynujące podstawy.Jakby nie patrzył większość ludzi kojarzy matematykę z lekcjami w szkole - i to wcale nie najprzyjemniejszymi.
Napisano 26.06.2006 - |01:46|
Przeciez w grafice (przynajmniej 3D) podstawa jest matma (wzory, wektory, operacje macierzowe, nawet trygonometria).[...]
Wolę wykorzystywać ją bardziej praktycznie (np. grafika).
Napisano 26.06.2006 - |07:40|
Szkoła nie uczy praktycznego wykorzystania matematyki, ale sądzę że to się zmienia na studiach.
Napisano 05.07.2006 - |23:30|
to co Charlie wyprawia z tymi wzorami to szok
niemoge sie juz doczekac sezonu 3
Napisano 06.07.2006 - |10:00|
Napisano 07.07.2006 - |11:55|
Pierwszy odcinek Numbers na TV4 oglądało 366 587 widzów co dało 5 miejsce wśród najchętniej oglądanych programów na TV4 w dniach 26-02.07.2005.
Łał! Kto by pomyślał (ale do "M jak miłość" troche brakuje
Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:
showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali
Napisano 07.07.2006 - |21:43|
Napisano 07.07.2006 - |23:15|
skoro pilot mial taka ogladalnosc to kolejne odcinki moga miec tylko jeszcze wieksza ogladalnosc
Miejmy nadzieje. Z pewnością jest to wynik reklamy we wspomnianej TV. Ale sam w sobie serial jest niezły. Wręcz mogę powiedzieć, że dla mnie stanowił swoiste odkrycie roku.
Napisano 07.07.2006 - |23:19|
Napisano 07.07.2006 - |23:32|
Faktycznie serial niezły. Wprawdzie nie oglądam na TV4 bo u mnie sygnał tej stacji jest koszmarnie słaby, ale ostatnio skusiłem sie na zassanie i była to dobra decyzja. Widziałem dopiero 3 odcinki, ale z każdym kolejnym jest coraz lepiej.
Serial dopiero rozkręca się w połowie 1 sezonu. Szczególnie, gdy do spraw czysto zawodowych dochodzą relacje towarzyskie i między bohaterami (szczególnie uwidaczniają się relacje w rodzinie). Wtedy zaczyna się niezła jazda
Napisano 08.07.2006 - |13:30|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »