"mdh" rozśmieszyłeś mnie stwierdzeniem że star Trek to pop sf, może póżniejsze serie ds9 i voyager ale nie TNG najwyrażniej nie ogladałeś zbyt uważnie.
(...)
Chciałęś zabłysnać jakims zasłyszanym frazesem a wyszła z tego tylko twoja niewiedza(...)
Niestety ogladalem bardzo uważnie. Tak jak inne seriale z tego uniwersum TOS, TAS, DS9, VOY, ENT(niestety).Widzialem takze Fara, Saab. Praktycznie wszystko z B5 lacznie z filmami. Cale SG bez ostatnich sezonow. BSG + classic, Taken. Wow naprawde sporo tego. Nie ogladalem zreszta tylko seriali/filmow.
Znam praktycznie calego Assimova(no prawie-cykl imperium jeszcze kuleje) Dicka lacznie z takimi ciezkimi rzeczami jak cykl Valis(co raczej jest tak obok scifi)Heinleina(tego od Zolnierzy Kosmosu - nie filmu a ksiazki;)Verna,Clarka,Wellsa, Herberta, Strugackich, Lema, Zelaznego,Zajdla, Ziemianskiego, O.S. Carda...
Sorry za balagan ale nie pisalem to co mi pierwsze przyszło do glowy;) Jakbym sie dluzej zastanowil listabylaby duuuzo dluzsza.

Prawie każdy odcinek porusza dość ważne kwestie jak chocby stosunek człowieka do smierci, własnego przeznaczenia i wielu innych ważnych problemów do tego dochodza zagadnienia naukowe mozna powiedzieć,że w TNG te kwestie rozkładaja sie po połowie.
Ja nie twierdze,ze nie porusza takich kwestii. Nie twierdze tez,iz to kiepski serial. W kazdym razie zanim zaploniesz swietym oburzeniem przeczytaj jeszcze raz moj post i istota moich zarzutów.
I powiedz gdzie jest tu element pop <czyli łatwostrawna papka dla ubogich duchem> Chciałęś zabłysnać jakims zasłyszanym frazesem a wyszła z tego tylko twoja niewiedza podaj mi fakty na poparcie swojej tezy, że Star trek to pop sf (nie mówie co zrobili potem z tego spece od marketingu, tzw gadzetomania) Proponuje obejrzyj 5 losowo wybranych odcinków TNG i powiedz mi ile w tym jest pop sf
pozdro
Elment pop... Termin pop został tu użyty jako synonim
kultury popularnej, ktorej nie nalezy utozsamiac z latwostrawna papka dla ubogich duchem. Nie wiem czy wiesz ale Lost czy BSG to tez sa seriale jak najbardziej wpisane w kluture popularna. Problemem treka jest to ,ze to uniwersum nie bardzo może "dorosnać" aby sprostać temu czego oczekuje dzisiejszy odbiorca.
Piszesz o poruszaniu waznych kwestii o nauce w serialu... OK ale czy zauwazyles w jaki sposob to jest podane, jak sformulowane? Zacznijmy od The Naked Now - 1x03? Czy można tu mowic o glebi scenariusza, jakims przedstawieniu psychiki bohaterow? Zas aspekty moralne i naukowe. Hah lekarstwo wyprodukowane w trybie instant, chlopiec ratuje statek przed zaglada, Data jako automatyczny sorter - no niezle. Tylko czy wlasnie nie jest modelowy odcinek ktoremu mozna zarzucic te gzrechy o ktorych pisalem?
Zreszta czy nastepny Code of Honor 1x04 jest inny? Przecież praktycznie caly pierwszy sezon to teatrzyk.
Zas inne sezony...The Hunted 3x11 Czy I,Borg 5x23 Rozwiazania akcji, pomysly na przedstawienie boharterow. Czy naprawde mozna nie miec wrazenia sztucznosci i odrealnienia zachowan bohaterow... No i jeszcze ta poprawnosc polityczna... Cos strasznego. (btw doskonale zdaje sobie sprawe,ze hunted jest nawiazaniem do problemow weteranow wojny wietnamskiej, zas I,Borg to taka czkawka pozimnowojenna no ale to wykonanie...)