Skocz do zawartości

Zdjęcie

Serial wart polecenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
409 odpowiedzi w tym temacie

#21 marcin

marcin

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 201 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 17.07.2005 - |20:07|

Warto obejrzeć:
1. LOST
2. 24
3. ALIAS
4. The 4400
5. Medium
6. 5ive days to midnight

:)
  • 0
Everything happens for a reason!

#22 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 20.07.2005 - |03:08|

Treki zaliczone, hmmm. Dla mnie 90% Treków to słabizna. B5 je deklasuje. W ogóle to B5 jest chyba najlepszą produkcją SciFi wszechczasów IMHO. No więc po tym będzie Ci już ciężko pewne rzeczy oglądać. Wzorzec jest tu za wysokiej jakości.

Niemniej po B5 powinieneś obejrzeć 4-5 filmów pełnometrażowych ze świata B5 i potem obejrzeć Crusade (13 odcinków). Tym samym naprawdę zakończysz B5.

A dalej hmmm. Na pewno kolejny serial z tych najlepszych to Farcape + PeaceKeepers Wars.
Krótko, ale miło i KOPIE: FireFly i Saab. Z naciskiem na FireFly.

Andromede możesz śmiało odpuścić. Po B5 to oglądanie Andromedy może Cię doprowadzić do rozpaczy w wielu momentach - odradzam więc. Smalville ma swoich fanów i swój urok - można spróbować. IMHO OK - szczególnie jak masz 15-19 lat.

Dla odmiany warto obejrzeć Alias - naprawdę dobra robota, super rozrywka i kapitalna ekipa, a do tego jest w tym trochę SciFi. No to jest pewniak - czysta rozkosz przez 3 sezony. Co do 4go sezonu zdania są już chyba nieco rozbieżne.

Moim zdaniem lepiej odpuść Taken, EFC, Jeremiah, Dr Who 2005, BSG Calssic, Andromedę, Dead Zone, Earth 2, Lexx, Harsh Realm. A jeśli już to na koniec je oglądać. Mi przynajmniej te tytułu nie pasiły z różnych powodów. CHoć nie są to złe produkcje. Jeremiah - chociażby - ma swoisty urok, DEad ZOne to raczej kryminał, Taken to takie powiedzmy gorsze 4400. Spielberg końcówkę wg mnie zepsuł - choć Taken na początku jest szalenie udany. Potem już zwałka na max, koniec klęska.

Znakomity jest HighLander, ale póki co to za mało mamy napisów do niego. Chyba, że angielski łykasz na słuch.

Spoza SciFi, ale z pobliża i do tego kapitalne są: LOST, Relevations, Point Pleasant, Carnivale. Każdy daje kopa choć chyba Carnivale ma najwięcej mroku, a Lost efektowności i bakcyla oglądania.

Generalnie na szczęście dla Ciebie jeszcze masz wiele do obejrzenia i ciesz się każdym udanym serialem. Mi już niewiele zostało, więc Ci zazdroszczę. Szczeólnie, że większość powyższych produkcji operuje zaskoczeniem i tajemnicą. Tak więc jak raz zobaczysz to ciężko potem zasiąść ponownie bo bez tej tajemnicy seriale tracą b. wiele. Ostatecznie to nie kino i serial nie efektami FX zdobywa popularność tylko fabułą i obsadą.
  • 0

#23 YoJin

YoJin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 18.09.2005 - |20:01|

Bo tak widze za chyba nie wymienione, a wlansie zaciagam pilota, co sadzicie o FireFly ? Warto ?
  • 0

#24 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 18.09.2005 - |22:31|

Ja bym polecił coś z pogranicza Red dwarf, Sci-fi to w prawdzie żadne ale komendia dobra przynajmniej dla mnie zależy jaki kto lubi humor
  • 0

#25 Unghar

Unghar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19.09.2005 - |21:27|

Bo tak widze za chyba nie wymienione, a wlansie zaciagam pilota, co sadzicie o FireFly ? Warto ?

Wyświetl post

według mnie warto... szkoda, że tylko 13 odcinków.
  • 0

#26 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 20.09.2005 - |19:17|

uff no dobra :) skończyłem właśnie drugi sezon 4400 i już czekam na kolejny :) ustani odcinek mnie powaliłe i nakręcił na czekanie.

co następne :)

dobre wrażenie zrobił na mnie pierwszy odcinek threshold. :)
  • 0

#27 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 20.09.2005 - |19:59|

według mnie warto... szkoda, że tylko 13 odcinków.

Wyświetl post

Ale "Serenity", już tuż tuż za progiem! Już za chwileczkę, już za momencik...

Podobnie jak jeden z przedmówców - po Babylon 5 trudno znaleźć dobry serial...
Możesz polatać Furią - fani zrobili darmową grę: http://www.3dactionp...lon/index.shtml
Trudno mi określic czy trzyma 'klimat'...

To w sumie pech z B5, podobnie jak przeczytać 'Diamentowy Wiek' i 'Zamieć' Neal'a Stephensona i mieć posprzątaną kwestię cyberpunku i nanotechnologii.

- Lexx i Farscape są fajne bo troszkę 'inne', ale w sumie to samo, chodź mają kilka oryginalnych pomysłów. Takie awanturnicze są.

- BSG 2004 i Space: Above and Beyond - także niezłe z naciskiem na 'pogłębienie' bohaterów i miltarystyczne. I plus dla SAAB za clifhanger niezamierzony. Dużo honowowych sytuacji.

Również zgadzam się że Andromedą lepiej się nie raczyć, podobnie jak np: TekWars.

A z nowości - zobacz stronę www.shipwreck.com - ten film może być takim dobrym 'odmitowiaczem' podobnie jak 'Ostatni Powiernik Pierścienia' Yeskova dla trylogi JRR Tolkiena.

Pamiętam tez krótki miniserial 'Wild Palms', chybaz Belushim (można pogrzebać), widziałem go dawno temu na TVP2 i bardzo mi się podobał, szczególnie końcówka...
  • 0
No one here is exactly what he appears

#28 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 20.09.2005 - |22:53|

co sadzicie o FireFly ? Warto ?

Zdecydowanie warto, imo to serial bez słabych odcinków, za to niezwykle ciekawa wizja świata scifi i ma w sobie dużo humoru, co też dodaje mu uroku. I faktycznie wielka szkoda, że jest taki krótki, ale na jesieni (w USA premiera 30 września o ile pamiętam, a u nas 11 listopada) będzie filmowa kontynuacja - do kin wejdzie Serenity.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#29 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 20.09.2005 - |23:00|

Zdecydowanie warto, imo to serial bez słabych odcinków, za to niezwykle ciekawa wizja świata scifi i ma w sobie dużo humoru, co też dodaje mu uroku. I faktycznie wielka szkoda, że jest taki krótki, ale na jesieni (w USA premiera 30 września o ile pamiętam, a u nas 11 listopada) będzie filmowa kontynuacja - do kin wejdzie Serenity.

Wyświetl post

Trailer z http://www.serenitymovie.com/ bardzo obiecujacy, a co więcej Weldon zapowiedział, że jest gotowy do kontynuowania... A skoro Family Guy zmartwychwstał na Foksie to może i tak się stanie z Firefly ?

Użytkownik lcj edytował ten post 20.09.2005 - |23:07|

• 0
No one here is exactly what he appears

#30 YoJin

YoJin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 28.12.2005 - |17:48|

Wlasnie dzisiaj zakończyłem sesje z FireFly'em, z deserkiem w postaci Serenity. Mniam :]
A jako żę 4400 mnie wyjatkowo znudził, to tzreba szybciutko nadrobić Atlantisa i wziac sie za Thershold'a :hyhy:
  • 0

#31 spok

spok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 30.12.2005 - |11:27|

Ja natomiast przygotowywyuje się do B5. Już zacieram ręce. ;-)
  • 0

#32 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 31.12.2005 - |21:55|

Kurcze. Prawie wszystkie ważniejsze seriale poszły już w eter. Ale chyba zapomniano o Battlestar Galactica. Albo ja przeoczyłem??? W każdym razie jest chyba całkiem niekiepskim serialem. Oczywiście polecam Farscape i Wojny. Wymiatają.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#33 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.12.2005 - |23:02|

BSG nawet nie trzeba reklamować, bo to po prostu przebija wszystko.

Tutaj chodzi raczej o polecenie serialu który już ZAKOŃCZYŁ żywot, a nie o taki który leci.

Z zakończonych POLECAM Farscape, s1 jest dobry ale dalej jest już tylko lepiej John, Aeryn i Scorpius to najlepsze kreacje w przygodowym S-F
3 razy z rzędu serial S-F roku i jak na razie to rekord

Firefly - świetnie zagrany i zrobiony przygodowy S-F lepszy od s1-2 Farscape, niestety TYLKO ucięty s1 i to jest główna wada.

Babylon 5 - prócz NEDZNEGO s1 dalej jest już całkiem dobrze. Trzeba brać poprawke na efekty robione na domowym kompie, ale spójna historia pomyślana na 4s zasługuje na uznanie.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#34 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 01.01.2006 - |00:44|

Tiaaa, Prison Break serial co prawda nie bardzo sf (chyba że weźmiemy pod uwagę plan wytatuowany na ciele :) ), ale to trzeba zobaczyć koniecznie! 13 odcinków przeleciało mi w jeden dzień jak błyskawica.

Użytkownik mr_gm edytował ten post 01.01.2006 - |00:45|

• 0

#35 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 01.01.2006 - |01:33|

Zgodzę się - też mi znajomy polecał i miał rację. Wyjątkowo wbija w fotel - zresztą wystarczy pogooglać po sieci i poczytać recenzje - jedna z najlepszych produkcji tego typu...

Użytkownik Grishka edytował ten post 01.01.2006 - |01:33|

• 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#36 Riggs

Riggs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 01.01.2006 - |02:17|

Dobrze że tu zajrzałem bo wiem co teraz oglądać :). Ze swojej strony polecam Ziemia 2 (krótki, ok 22 odcinki). mi ten serial baaaardzo się podobał mimo braku efektów specjalnych miał w sobie to "coś".

BTW Uważacie ze Seaquest jest wart obejrzenia że tak powiem w pierwszej kolejności???
  • 0

#37 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 01.01.2006 - |14:10|

BTW Uważacie ze Seaquest jest wart obejrzenia że tak powiem w pierwszej kolejności???

To zależy, co lubisz. Jeśli bliżej Ci do klimatów lekkich, łatwych i przyjemnych (SG, Smallville, Andromeda) to tak. Natomiast jeśli lubisz "cięższą" SF (BSG, LEXX, Babylon 5, Farscape) to raczej nie. Seaquest nie jest złym serialem, ale mnie trudno było się w to wciągnąć (właśnie ze względu na "lekki" klimat).

P.S. Jeśli mam coś polecać, to zdecydowanie warto obejrzeć Sleeper Cell. Nie jest to wprawdzie SF, ale historia grupy terrorystycznej jest bardzo dobrze zagrana i ma ciekawą fabułę. POLECAM!!!

Użytkownik jooboo edytował ten post 01.01.2006 - |14:14|

• 0

#38 Sarenkaa

Sarenkaa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoSkandynawia

Napisano 05.01.2006 - |01:38|

P.S. Jeśli mam coś polecać, to zdecydowanie warto obejrzeć Sleeper Cell. Nie jest to wprawdzie SF, ale historia grupy terrorystycznej jest bardzo dobrze zagrana i ma ciekawą fabułę. POLECAM!!!

¨Tak jest to jeden z lepszych seriali jakie ogladalam ostatnio ,wlasnie skonczylam ogladac i ciesze
sie ze dowiedzialam sie o nim ,a bylo to przypadek :)
Pozdrawiam serdecznie
  • 0
"Nie traktuj zycia zbyt powaznie i tak nie wyjdziesz z tego zywy!"

#39 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 07.01.2006 - |13:50|

Polecam ze ostatnio oglądanych nie scifi - Sleeper Cell :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#40 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 08.01.2006 - |17:36|

Polecam ze ostatnio oglądanych nie scifi - Sleeper Cell :)

Sleeper Cell ma być od lutego emitowany na AXN pod polskim tytułem Fanatycy.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych