Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim/czym jest Q?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 17.02.2006 - |23:33|

Taki temat już chyba był .

W skrócie Q jest istotą omnipotencjalną , zdolną do manipulowania czasem i przestrzenią , w mig potrafi przemieszać różne rzeczy na weileki odłegłosci,

W TNG " I' Borg " , Q przemieszcza ENT-D do sektora J-25 , co prowadzi do pierwszego spotkania z Borg . Manipulacja czasem - stworzenie alternatynwej rzeczywsitości a raczej linii czasowej w TNG All Good Things.

sporo wyjaśnień masz w tym temacie
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#22 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.02.2006 - |00:43|

ja bym dodał, że Q jest także klamrą otwierającą i zamykąjącą TNG
i powiem że po zobaczeniu końcówki, móżna powiedzieć, ze to Q przyczynił się do tych wszystkich przygód załogi ENT-D, a wszystko w racmach testów ludzkości....

#23 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 27.08.2006 - |16:05|

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że Q kiedyś powiedział, że ludzkość ma wielki potencjał i kiedyś może dorównać, a nawet przewyższyć Q; to chyba był w TNG, ale odcinka nie wspomnę(skleroza :blush: );
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#24 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 27.08.2006 - |17:20|

Inwe - zgadza się, powiedział - w odcinku Hide and Q - TNG 1x10. Dokładnie brzmiało to tak:

RIKER: We're growing. Something about us compels us to learn, explore...
Q: The human compulsion. And, unfortunately, for us, a force that will grow stronger century after century, eon after eon...
RIKER: Eons! Have you any idea how far we'll advance?
Q: Perhaps in a future you cannot yet conceive... even beyond us. And so, we must know more about the human condition.

Co w tłumaczeniu z TT brzmi mniej więcej tak:

- Wzrastamy. Jest w nas coś, co zmusza nas byśmy się uczyli, badali.
- Ludzki przymus. I na nieszczęście dla nas, jest to moc, która będzie wzrastać z wieku na wiek, z eonu na eon.
- Eony. Czy wiesz jak daleko zajdziemy?
- Może w przyszłości, której nie jesteś w stanie ogarnąć myślą, dalej niż my. Musimy dowiedzieć się więcej o tym ludzkim przymusie.

• 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#25 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 27.08.2006 - |19:19|

Inwe - zgadza się, powiedział - w odcinku Hide and Q - TNG 1x10.

a to by znaczyło, że Q albo nie posiada całej wiedzy wszechświata albo jego możliwości nie są jeszcze maksimum tego co można zrobić(bo przecież w jakiś sposób można go przewyższyć); więc informacje o omnipotencji czy też wszechwiedzy Q, być może sa elementem propagandy Q;(np VOY 2x18 Deathwish Quinn wspomina, że wcale nie są wszechmocnii);
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#26 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 04.02.2007 - |14:48|

A ja sie do dzis zastanawiam ,dlaczego nie pomogl voyagerowi wrocic szybciej do kwadrantu Alfa.Palant. :look:
  • 0

#27 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 05.02.2007 - |19:31|

w serii Voyager było pokazane jak Q żeński i męski się rozmnażają - To było mocne!
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#28 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.06.2007 - |10:52|

czemu q nie wyslal borga gdzies baaaardzo daleko. :) moglby w spokoju dalej sie zabawic ludzmi. i ich obserwowac. gdyby borg asymilowal ludzkosc nudziloby sie q :)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#29 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 17.06.2007 - |12:00|

Q poddawał ludzkość serii testów; gdyby załatwił za nich Borga jaką wartość poznawczą niósłby taki test? B) ;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#30 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.06.2007 - |12:06|

ok a jaki sens dalo by q zostawienie ich i calkowite zniszczenie? kim by sie tak bawil? no raczej borg nie ma poczucia humoru.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#31 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 17.06.2007 - |12:38|

w TNG 1x10 mówił, że obserwuje ludzi, bo mają olbrzymi potencjał; gdyby Borg zniszczył ludzi okazałoby się, że nie są wcale tacy wspaniali i nie wyróżniają się niczym szczególnym; a głupie dowcipy mógłby robić pozostałym inteligentnym rasom;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#32 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.06.2007 - |12:46|

a głupie dowcipy mógłby robić pozostałym inteligentnym rasom;

ale przecież robi... na pewno robił Volkanom (ci go zdaje nudzili tym swoim racjonalizmem...) ... i kiedyś było mowa o jakieś rasie, która została przez Q zniszczona (znaczy się zniszczyła się sama, ale Q się przy tym bawił..)

a co do Borga, to Q chciał pokazać, że Ludzie nie są jeszcze gotowi do podróży po wszechświecie... skutecznie skrócił "pychę" ludzi... a czy zrobił to by im pomóc czy zaszkodzić.. to już zależy od interpretacji...

#33 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.06.2007 - |14:31|

A propo Q i borga . W jednym z odcinków Voya , z ust Q ( mówi to do młodego Q ) pada - Nie drażnij Borg!! .
Czyli Q tez się choć trochę obawiają borg .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#34 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 17.06.2007 - |16:51|

Albo boją się że zasymiluje im wszystkie zabawki :D

Nie sądzę że by Q obawiali się Borg prędzej boją się EL-Aurian. Ktoś słyszał może dlaczego? Nigdy nie było to poruszane serialach.
  • 0

#35 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.06.2007 - |19:15|

EL-Aurian ?? A co to ??
Jakoś sobie nie przypominam zeby byli nawet wpomnieni .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#36 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 17.06.2007 - |19:46|

EL-Aurian ?? A co to ??
Jakoś sobie nie przypominam zeby byli nawet wpomnieni .

Guinan była El-Aurianką ;)
  • 0
VeeDee

#37 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.06.2007 - |19:48|

a czy ich borg nie zniszczył?

#38 VeeDee