Skocz do zawartości

Zdjęcie

Umundurowanie i wyposażenie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#21 radolus

radolus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 18.12.2008 - |20:57|

Witam
Od niedawna interesuje się SG oraz airsoftem ( jak ktoś nie wie co to jest to pytać ) .
Chciałbym się wzorować na drużynach sg a dokładniej tym mundurem
http://gwrota.com/pf...iew&v=83-20.jpg
Czy ktoś kojarzy jaki jest to rodzaj munduru lub gdzie ewentualnie można by było go kupić ??

Pozdrawiam

Użytkownik radolus edytował ten post 18.12.2008 - |21:02|

• 0

#22 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.12.2008 - |23:41|

kutka - G-8 WEP zaprojektowana dla US Navy, jeszcze do dostania na ebayu
kamizelka - BlackHawk Omega Tactical Vest Medic/Utility, na ramionach dodane elementy typu Fastex - klamry do przyczepiania plecaka itp, do tego lekko zmodyfikowana kieszonka na radio
spodnie - klasyczne bojówki BDU najczęściej w kolorze Olive Green, odcień nie koresponduje z kolorem kurtki, trzeba je lekko podfarbować
buty - zwykle to co nosi US Army, wydaje mi się, że przez 1 sezon nosili buty taktyczne Hi-Tec Magnum Classic, około 200 zł na Allegro
okulary Jacka - między innymi gogle WileyX SG-1 - 200-250 zł na Allegro
broń boczna - standardowa Beretta 92f, nie widziałem Colta M1911A1 w żadnym odcinku
broń długa - jak wymieniono wyżej, dodatkowo używali Heckler&Koch PDW
noże - klasyczny bagnet M9 Bayonet
Hełmy - kewlarowe PASGT,w miarę udane kopie są dostępne na Allegro
manierki i inny towar to klasyczne, kontraktowe ustrojstwo używane przez US Army czy Air Force
czapka baseballówka Jacka - produkt firmy merkley z Toronto, jeszcze do dostania na ebayu
zegarki - Suunto Vector, w pierwszych latach używali Casio G-Shock DW8300-1VT
  • 1
Peace through superior firepower

#23 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 19.12.2008 - |00:10|

wow, szczegółowo. A jaką bieliznę nosili?
  • 0
VeeDee

#24 radolus

radolus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 19.12.2008 - |10:13|

Wielkie dzięki :D
postaram się dać fotkę jak to skompletuje .
  • 0

#25 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.12.2008 - |08:43|

wow, szczegółowo. A jaką bieliznę nosili?

raczej kontraktowe bokserki, z wyjątkiem Tealca, który nosił skórzane stringi z ćwiekami:)
  • 0

#26 adik182

adik182

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 09.04.2009 - |14:53|

ej co do bielizny to oni serio nosili kontraktową bieliznę zaprojektowaną przez jakaś tam kobietę z logiem SG-1 z przodu XD
  • 0

#27 radolus

radolus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 14.08.2009 - |08:17|

Witam , jestem zagorzałym fanem SG jak i airsoftowcem więc pomyślałem czemu by tych przyjemności nie połączyć .
Uwielbiam także Marines więc to na SG-3 będę się wzorował .
A tutaj zaczyna się moje pytanko :
Posiada ktoś spis ( najlepiej linki ) jakie oporządzenie nosi SG-3 . Najbardziej zależy mi na oporządzeniu kiedy biegają w marpacie . Można ich lepiej zobaczyć w odcinku kiedy Sodan zostają wybici .
Tera drugie pytanko . Poszukuję wszelkich informacji na ich temat ( fotki , filmiki itp. ) oraz odcinki w jakich występują .

Dzięki z góry .

Ps. Dzięki za przeniesienie .

Użytkownik radolus edytował ten post 14.08.2009 - |18:04|

• 0

#28 Evanna

Evanna

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.11.2009 - |17:15|

SG na misje nosi zazwycaj MP5 lub P90. To wszystko co wiem :D

Użytkownik Evanna edytował ten post 14.11.2009 - |17:16|

• 1

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.11.2009 - |17:21|

Zawsze dizwilo mnie dla czego druzyny SG sa uzbrojone w tak lekke bron. W szczegolnosci gdy nastepowalo neiatoryzowane otwarcie Wrot wokol niego ustawiala sie gropka zolnierzy uzbrojonych w pisolety (sytuacje ratowalo to niskokalibrowe dzialko).

Lekka bron byla bardzo nieskuteczna pzreciwko pancerza Jaffar. Kazda druzuna powinna miec co najmniej jedna RKM o wiekszym kalibrze. Takze shot guns wydawaly by sie skuteczna bronia, w szczegolnosci w walce z niewielkiego dystansu. Nigdy tez nie widzialem by uzywali RPG. Wyraznie SG mialo braki taktyczne.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#30 Piotrburz

Piotrburz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13.12.2009 - |22:17|

Po pierwsze to drużyny SG nie używały kamuflażu MARPAT lecz Woodland, na mundurach BDU. Po drugie ujmując rzecz dokładnie, pistoletem maszynowym nie jest MP5, lecz MP5A5, wersja z wysuwaną kolbą i możliwością zamontowania oświetlenia taktycznego.
  • 0

#31 radolus

radolus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 13.05.2010 - |20:55|

http://www.sg-soc.co...es/MARPAT-2.jpg

Co do poprzedniego posta . Kolega tutaj ma MARPAT.
  • 0

#32 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.05.2010 - |20:03|

Zawsze dizwilo mnie dla czego druzyny SG sa uzbrojone w tak lekke bron. W szczegolnosci gdy nastepowalo neiatoryzowane otwarcie Wrot wokol niego ustawiala sie gropka zolnierzy uzbrojonych w pisolety (sytuacje ratowalo to niskokalibrowe dzialko).

Lekka bron byla bardzo nieskuteczna pzreciwko pancerza Jaffar. Kazda druzuna powinna miec co najmniej jedna RKM o wiekszym kalibrze. Takze shot guns wydawaly by sie skuteczna bronia, w szczegolnosci w walce z niewielkiego dystansu. Nigdy tez nie widzialem by uzywali RPG. Wyraznie SG mialo braki taktyczne.

nie zgodzę się z Tobą: grupa żołnierzy wokół wrót uzbrojona była w broń krótką oraz długą. Pistolety, OK, nie do końca dobry pomysł, ale M16 i jego warjacje, na tak małą odległość jak długość pomieszczenia Wrót powinny sobie bez problemu poradzić. Niskokalibrowe działko to ciężki karabin maszynowy Browning kalibru 12,7 mm, wystarczający by zniechęcić każdego Jaffa w standardowym ubranku.
Lekka broń była skuteczna przeciwko pancerzom Jaffa - przewracali się i nie wstawali, czego chcesz więcej? P90 potrafił jednym pociskiem położyć Jaffa. Co do noszenia RKMów - ciężkie to, nie za wiele amunicji zabierzesz, więc na standardowe misje szkoda go zabierać, lepiej na zaplanowaną rozpie*duchęDołączona grafika Nie używali RPG ale zdarzało im się zabrać Stingera na latające paskudy. Co do shotgunów - co zrobisz opancerzonemu Jaffa nawet grubym śrutem? Oczywiście spory jest wybór amunicji do strzelb ale problemem jest jej masa i pojemność magazynka też nie przemawia na korzyść strzelb w takich zastosowaniach.

Piotrburz - Marpaty nosili. Jeśli MP5 nie jest pistoletem maszynowym, to ci głupi Niemcy z H&K nie wiedzą co sprzedają, przecież MP to skrót od niemieckiej nawzy "pistolet maszynowy". Od kiedy wysuwana kolba i możliwość podłączenia oświetlenia taktycznego determinuje rodzaj broni? Pistoletem maszynowym nie jest M16 czy G36.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:08|

• 0

#33 radolus

radolus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 17.05.2010 - |09:05|

Nie jestem pewny , ale określenie "pitolet maszynowy" określa się bronią która używa amunicji pistoletowej , a posiada tryb ognia automatycznego .

http://paramilitarni...pic.php?p=77#77

Taki mały temacik napisany przezemnie o sg-3 .

Informację zaczerpnięte z internetu .
  • 0

#34 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.05.2010 - |10:45|

Informacyjnie powiem że połączone zostały dwa tematy: "Umundorowanie SG-1" i "Wyposażenie drużyn z SG-1/A". Oba trafiły do tego działu. Co ciekawsze informacje spróbuje wstawić w pierwszy post tematu. Wiadomość ta ulegnie samozniszczeniu za jakiś czas.
Log65: Happy camper

#35 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.05.2010 - |22:58|

Nie jestem pewny , ale określenie "pitolet maszynowy" określa się bronią która używa amunicji pistoletowej , a posiada tryb ognia automatycznego .

http://paramilitarni...pic.php?p=77#77

Taki mały temacik napisany przezemnie o sg-3 .

Informację zaczerpnięte z internetu .

przeczytałem Twój post na paramilitarnych i mam jedno pytanie - skąd wytrzasnąłeś rewelację o naszywce z nazwiskiem noszonej na lewym pośladku? Piszesz, że informacje zaczerpnąłeś z internetu - czyżby jakaś strona Gayrines? Generalnie, napracowałeś się na darmo, pomieszałeś stare z nowym i jeszcze na dokładkę wrzuciłeś opis fikcyjnej jednostki w dziale poświęconym siłom zbrojnym USA. Bez sensu...
  • 0

#36 radolus

radolus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 18.05.2010 - |09:06|

Informacje brałem stąd :
http://www.sg-soc.co...ine Uniform.htm

A co do naszywki na pośladku to podejrzałem w jakimś filmie o ile dobrze pamiętam , lub ktoś tak na strzelankę przyszedł .
  • 0

#37 gimanel

gimanel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 07.07.2010 - |08:17|

Odświeżając temat o uzbrojeniu SG, bo mundur i oporządzenie zostało dostatecznie rozwałkowane (olive green lub woodland).
Wybór ich uzbrojenia jest trafny IMO, ponieważ P90 to szybkostrzelny pistolet maszynowy na pociski pistoletowe 9mm. 50 nabojowy magazynek, spora szybkostrzelność oraz duże skupienie daje tej broni wielki potencjał. Na przykład odległość pomiędzy wrotami a dhd (tak był ten skrót?) wynosi na oko jakieś 5-8 metrów, z tej odległości taki pistolet maszynowy......wymiata przeciwników. Pamiętajmy także, że SG-1 to drużyna zwiadowcza, mająca unikać walki, dlatego lekkie małe P90 zarazem zdolne pokryć spory obszar ogniem zaporowym i pozwolić na odwrót. Trzeba też wziąć pod uwagę jego uniwersalność, wygodny w terenie otwartym i wprost idealny (wiem, bo mam replikę i wiem jak się z nim ładnie porusza) do pomieszczeń wszelkiej maści: statków, piramid, domów, miast i wiosek.
Inne drużyny to znowuż inna bajka, drużyny wsparcia uzbrojone w M4/M19 z granatnikiem M203 to już niezła siła ognia. Zazwyczaj żołnierze noszą 10-11 magazynków, więc 300 sztuk amunicji 5,56 mm, dobry zasięg, średnie skupienie i spora siła przebijająca. Czyli, sprzęt generalnie nastawiony na obstawienie danego terenu i długa go obrona. A do tego dochodzą (chyba 100 nabojowe) magazynki bębnowe do "emek", które tak sobie uwielbiła Carter (często ją z nim widać). Nie potrzebne im żadne rkm'y, to jest ciężki nieporęczny sprzęt. To co oni noszą to połączenie lekkości, mobilności i siły ognia.
Jesli chodzi o pistolet to M9 jest standardowym uzbrojeniem us army, zwyczajny pistolet na 9mm (więc, to samo co p90), a 1911 to już osobista preferencja (całkiem słuszna), czyli pistolet z rodowodem z II wojny światowej na amunicję '45, czyli większą i silniejsza niż M9.

Nie będę tu rozpatrywał bezcelowości ubierania się Jaffa w te blachy( a może jednak ;) ), bo tu także można by długo dyskutować. Z jednej strony ok, miały chronić przed "blastem" ze staff weapon, ale przeciwko broni palnej były bezcelowe. Jeszcze gdyby były umieszczone, jak w nowoczesnych kamizelkach taktycznych, pomiędzy fałdami ubrania, ale na wierzchu.... . Wiem, że tak byli ubrani od zawsze itd. ale w momencie walki prawie tylko i wyłącznie z Tauri, mogli to z siebie zdjąć, nie pomagało i tak (jeszcze ktoś dostał odpryskiem z tego, a pociski, które przeszły zostawały w ciele, zamiast przejść na wylot-cieższe rany) a na dodatek blokowało ruchy i źle się maskowało.

Jakby się komuś przydał spis broni sg:
-M9
-MP5
-P90
-M4
-M16
-G36KE
-M203
-M249
-M60 (w walce z droną)
-SL8
-Stinger
-LAW
Do tego dochodzi cała reszta sprzętu ukazana w serialu, nie używana, przez bohaterów (głównych), chyli broń "the trust", czy rosjan.

Broń w Stargate
  • 0

#38 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.07.2010 - |23:22|

Wybór ich uzbrojenia jest trafny IMO, ponieważ P90 to szybkostrzelny pistolet maszynowy na pociski pistoletowe 9mm. 50 nabojowy magazynek, spora szybkostrzelność oraz duże skupienie daje tej broni wielki potencjał. Na przykład odległość pomiędzy wrotami a dhd (tak był ten skrót?) wynosi na oko jakieś 5-8 metrów, z tej odległości taki pistolet maszynowy......wymiata przeciwników. Pamiętajmy także, że SG-1 to drużyna zwiadowcza, mająca unikać walki, dlatego lekkie małe P90 zarazem zdolne pokryć spory obszar ogniem zaporowym i pozwolić na odwrót. Trzeba też wziąć pod uwagę jego uniwersalność, wygodny w terenie otwartym i wprost idealny (wiem, bo mam replikę i wiem jak się z nim ładnie porusza) do pomieszczeń wszelkiej maści: statków, piramid, domów, miast i wiosek.
Inne drużyny to znowuż inna bajka, drużyny wsparcia uzbrojone w M4/M19 z granatnikiem M203 to już niezła siła ognia. Zazwyczaj żołnierze noszą 10-11 magazynków, więc 300 sztuk amunicji 5,56 mm, dobry zasięg, średnie skupienie i spora siła przebijająca. Czyli, sprzęt generalnie nastawiony na obstawienie danego terenu i długa go obrona. A do tego dochodzą (chyba 100 nabojowe) magazynki bębnowe do "emek", które tak sobie uwielbiła Carter (często ją z nim widać). Nie potrzebne im żadne rkm'y, to jest ciężki nieporęczny sprzęt. To co oni noszą to połączenie lekkości, mobilności i siły ognia.

Nie będę tu rozpatrywał bezcelowości ubierania się Jaffa w te blachy( a może jednak ;) ), bo tu także można by długo dyskutować. Z jednej strony ok, miały chronić przed "blastem" ze staff weapon, ale przeciwko broni palnej były bezcelowe. Jeszcze gdyby były umieszczone, jak w nowoczesnych kamizelkach taktycznych, pomiędzy fałdami ubrania, ale na wierzchu.... . Wiem, że tak byli ubrani od zawsze itd. ale w momencie walki prawie tylko i wyłącznie z Tauri, mogli to z siebie zdjąć, nie pomagało i tak (jeszcze ktoś dostał odpryskiem z tego, a pociski, które przeszły zostawały w ciele, zamiast przejść na wylot-cieższe rany) a na dodatek blokowało ruchy i źle się maskowało.

Stary, poniosło Cię po całości. Kaliber P90 to 5,7x28 a nie 9 Para jak w Berettcie M9. M19 to albo amerykańska mina przeciwpancerna, rewolwer S&W, granatnik automatyczny, transporter czołgów, moździerz lub sprzężone, 40mm działko przeciwlotnicze. Piszesz o obstawieniu i utrzymaniu terenu przez czteroosobowy zespół mający w sumie 44 magazynki po 30 nabojów do M4/M16 czy G36 - 1320 sztuk amunicji to stosunkowo niewiele jak na konieczność utrzymywania dużej siły ognia i nasycenia ogniem strefy bronionej. I w dodatku bez rkmów bo ciężkie i nieporęczne. Chłopie, doczytaj trochę. Nawet jak na początkującego ASG z zajefajną repliką opowiadasz bzdury.
  • 0

#39 gimanel

gimanel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 10.07.2010 - |12:57|

Muszę się przyznać, że się pomyliłem, masz rację, ale można mi grzeczniej zwrócić uwagę. Raja kaliber p90 to 5.7mm. Nie zmienia to faktu, że jest to amunicja pistoletowa przystosowana do walki na krótkie dystanse, czyli z tego co wiem posiada dużą "siłę uderzającą". A jeśli chodzi o ilość amunicji to przypominam, że to jest oddział zwiadowczy. Nie uderzeniowy. Choć przyznam, że można by wysłać tam jakiś 8 osobowy oddział, jakiegoś chudego HUMMVE i itd itp. Ale staram się myśleć jak twórcy i podać przykład i myślenia, jak uzasadnić to a nie inne uzbrojenie drużyny.
I proszę nie z taką usilną wyższością.
  • 0

#40 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.07.2010 - |18:34|

jakiegoś chudego HUMMVE

Humvee z tego co się orientuję jest z lekka za gruby by przejść przez wrota, ale zdaje się za stary dobry Willys się mieści, a przynajmniej do jednej ze swoich stałych baz się nimi poruszali.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych