Skocz do zawartości

Zdjęcie

Babylon 5 - Sezon 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#21 HooG

HooG

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoLUBIN

Napisano 18.12.2003 - |23:38|

Niedaj się zwieść ...

Dokladnie! Moze na poczatku ciezko jest sie przebic przez to wszystko, nowe postacie, sceneria i w ogle taki specyficzny klimat serialu. na poczatku tez obejrzalem 3 pierwsze odcinki i przestalem bo mi sie srednio spodobal. Ale po obejrzeniu dalszych faula zaczyna sie rozwijac i na prawde jest fajnie. Nie mowiac juz jak to pod koniec nabiera tempa zeby w drugim sezonie przyspieszyc na maxa i w koncu w trzecim explodowac!! Patrzac na calosc, to faktycznie pierwszy sezon moze wydac sie najmniej ciekawy, ale bez tego wstepu jakim jest wlasnie pierwszy sezon serial by wiele stracil na wartosci.

A co do tych ludzi co mowia ze nuda i zwatpienie ... to pewnei jacys zagorzali maniacy Startreka :> Bez urazy dla wszystkich fanow ST :D Tez nim jestem hahaha.
  • 0

#22 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 19.12.2003 - |09:12|

A co do tych ludzi co mowia ze nuda i zwatpienie ... to pewnei jacys zagorzali maniacy Startreka :> Bez urazy dla wszystkich fanow ST :D Tez nim jestem hahaha.

tak jakby każdy serial star trekowy był na początku porywajacy i wciagający .... :P
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#23 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 19.12.2003 - |13:13|

A ludzie mówią i mówią uczenie, że pierwszy sezon to nudy i zwątpienie.

To może ja napiszę jak ja oglądałem sezon pierwszy po raz pierwszy :D na TV Wisła (była kiedyś taka stacja która odcinki sf puszczała regularnie i w porach w których ktoś miał szansę to obejrzeć nie zapowiadali Babylon5 jako filmu dla ... dzieci :angry: ) która puszczałą kolejne odcinki w weekend i powtarzałą je jeszczze w te dni o 1:00 w nocy, pamiętam że zawsze siedziałem do pierwszej w nocy i oglądałem serial. W poniedziałek w budzie zawsze byłem pólprzytomny :)

Natomiast nie zaczołem ogladać B5 od początku, kilka odcinków mi umkneło. Na początku nawet po obejrzeniu pierwszego, następny chyba też przegapiłem, ale pamiętam że jak po obejrzeniu tylko 4 odcinków, zaczołem serial nawet nagrywać na VHS :D

BTW
Mnie również sezon I wydał się nudny, przy odcinku w którym Bester przybywa na stację to poprostu usnołem :rolleyes: Ale prawda jest taka, że potem przez okres oglądania całęgo B5, brakowało mi tych kilka odcinków i pewnych rzeczy w nim nie rozumiałem. Dopiero długo, długo pózniej załatwiłem sobie s1 i muszę przyznać że wtedy nie wydał mi się on wogóle nudny.
  • 0

The Corps is Mother, The Corps is Father

[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]

#24 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 19.12.2003 - |16:15|

Z Babilonem jest tak, że jest to jeden, długi film z konkretnym początkiem, środkiem i końcem ( no z tym końcem do nie do końca tak ). Teoretycznie można go oglądać od 2, 3 sezonu, ale traci się wtedy wiele. Odcinki zostały przez Straczynskiego przemyślane sporo przed realizacją serialu. Jest wiele szczegółów i szczególiczków, których nie ma szans dostrzec przy pierwszym obejrzeniu. Później, kiedy się pozna intrygę, wydarzenia przeszłe i przyszłe, kiedy zacznie się oglądać odcinki po raz drugi, trzeci, dostrzega się te szczególiki, które powodują, że Babilon jest wyjątkiem pośród seriali.

Jak "zwarty" był scenariusz B5 napisany przez Straczyńskiego, może swiadczyć fakt że przed nakręceniem serialu, jeden z egzemlarzy (kopi) umieścił on nawet gdzieś w jakimś sejfie. Na wypadek, gdyby coś mu się przytrafiło ktoś mógłby spokojnie nakręcić całe B5 wg. niego :D

Wiem to bo jestem w posiadaniu wielu FAQ które Straczynski pisał po grupach dyskusyjnych... jak kształtowała się fabuła, dlaczego wybrał takich aktorów, aż kończy się to pod koniec pierwszego sezonu B) To że pisał (i pisze) dalej na newsgrupy też jest ewenementem posród autorów innych seriali. Straczynski w ten sposób mógł dowiedzieć się co sądzą widzowe, bezpośrednio po obejrzeniu danego odcinka :)
  • 0

#25 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 19.12.2003 - |16:16|

gulus mała korekta - 1 sezon był emitowany przez TV Wisła a TVN zaczął od 2 serii emisje (pamiętam dokładnie bo wtedy pojawił sie nowy komendant....). Serial został wyemitowany do końca 4 serii po czym puszczono powtórkę ale nie całego, tylko 3 sezon albo tylko 4 sezon ....(nie pamiętam dokładnie) Oglądałem i pierwsza emisje i drugą ale mozecie nie uwierzyć ostatni odcinek 4 serii nie widziałem w całosci - dwa razy mi prąd wyłączyli na emisji tego odcinak :(

Kwestia 5 serii jest taka ,ze pierwsza emisja leciała na TVNie w któreś z wakacji codziennie jakoś rano (ukłon w strone TVNu ....:/) a potem powtórka szła w sobotę rano ale to po jakims czasie. Podobnie zreszta jak Crusade które było opisane jako serial dla dzieci :(.

Na uwagę zasługuje równierz fatalnie podłożone tłumaczenie ....
  • 0

Dołączona grafika

#26 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.12.2003 - |18:23|

Fakt, może i TVN zaczął od drugiej serii, ale ja tego nie miałem przyjemności obejrzeć. Ponieważ nie znoszę oglądania, jak nie rozumiem wszystkiego, to kilka ostatnich odcinków sezonu drugiego, mam nieobejrzane po dzień dzisiejszy.
Lektor w wersji TVN nie jest tak do końca tragiczny, ale faktem jest, że tłumaczenie, od czasu do czasu, wypacza wypowiedzi oryginalne.

gulus tylko uzupełniająco
  • 0

#27 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 19.12.2003 - |18:50|

Lektor w wersji TVN nie jest tak do końca tragiczny, ale faktem jest, że tłumaczenie, od czasu do czasu, wypacza wypowiedzi oryginalne.

... ale za "Gwiezdną Furię" należą im sę brawa ! :rolleyes:
  • 0

#28 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 19.12.2003 - |19:36|

Fakt, może i TVN zaczął od drugiej serii, ale ja tego nie miałem przyjemności obejrzeć. Ponieważ nie znoszę oglądania, jak nie rozumiem wszystkiego, to kilka ostatnich odcinków sezonu drugiego, mam nieobejrzane po dzień dzisiejszy.

gulus tylko uzupełniająco

tłumaczenie, tłumaczeniem ale wnerwiał mnie ,ze lektor jak czytał tekst to ktoś za plecami mu coś gadał, jakieś krzyki, śmiechy tak jakby w domu w bloku był nakładany dzwięk do odcinków :(
  • 0

Dołączona grafika

#29 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 19.03.2004 - |11:33|

hmm - wlasnie skonczylem ogladanie 1 sezonu - i powiem tyle: wciagnelo mnie na maxa :D Ci ktorzy maja mnie na liscie kontaktow GG mogli wczoraj podziwiac taki oto komentarz:

"KARSON!!!!!! MASZ KOLEJNE SEZONY BABYLON5???????" :D

Tytulem wyjasnienia dodam iz dzieki wspomnianemu Karsonowi (takze tu czasem cos stuknie - niestety rzadko :() moglem podziwiac B5 :D

Ale ale - do sedna wrocmy. :D Serial zainteresowal mnie bardzo - do tego stopnia ze zaczelo mi go brakowac jak tylko skonczyly mi sie odcinki 1 sezonu :D Moja reakcja byla jak widac gwaltowna :D ale i odniosla skutek - dzis jeszcze dostane w swe lapska 2 i 3 sezon :D po czym zabieram sie za ogladanie :D

Musze w tym miejscu zaznaczyc, iz nie przyjalem B5 bezkrytycznie. Irytowaly mnie dwie sprawy.

Pierwsza - czysto techniczna - chodzi o powtarzajace sie ciagle tesame sekwencje video stacji i statkow - o ile stacje moglem wybaczyc, to jednostki strasznie mnie denerwowaly - zawsze te same kolory, te same trajektorie lotu, itp. Wytlumaczylem sobie to (troszke ze Sniperem o tym dyskutowalismy) faktem iz to wina malej mocy obliczeniowej kompow na ktorych serial powstawal. O dziwo - przestalem pozniej na to zwracac uwage :D

Druga sprawa to moim zdaniem czeste nieracjonalne zachowanie dowodcy stacji. Sinclair czesto wypuszcza sie na czele zwiadu, skrzydla mysliwcow, czy robi rzeczy bohaterskie, ale ktorych dowodca robic nie powinien - on ma od tego ludzi, ktorym moze to zlecic. Co staloby sie gdyby zginal - kto wtedy dowodzilby jego ukochana stacja?????

Tylko mnie za to nie linczujcie :D

To tyle - jak juz pisalem - powtorze sie - serial mi sie spodobal bardzo :D

Użytkownik Katharn edytował ten post 19.03.2004 - |11:36|

Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#30 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 19.03.2004 - |11:50|

Pierwsza seria nie jest tak fascynująca jak kolejne serie (zwłaszcza 3. i 4.). Wiadomno kazdy serial sie rozkreca. Co do efektów to serial powstał dawno temu ;) mnie jedynie denerwowało na początku sceneria jakby teatralna (w połowie seonu widać, ze poprawiono scenerie i rekwizyty) oraz 'dziwne' animacje statki i stacji - byłem przyzwyczajony do efetów rodem ze ST i nie pasowały mi te animowane komputerowo stateczki.

Inna sprawa to początkowa amatorska gra aktorów - jedynei Mira Furlan widać doświadczenei i profesjonalizm wyniesiony z gry na deskach teatralnych w b. Jugosławii. Ale na szczescie z odcinka na odcinek było juz tylko lepiej......

Sinclair jak sie potem przekonasz ma misje do spełnienia, mysli jak typowy żołnierz, nie dyplomata czy dowódca, wie, ze godnie go zastąpi Ivanowa.
  • 0

Dołączona grafika

#31 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.03.2004 - |15:49|

Sinclair czesto wypuszcza sie na czele zwiadu, skrzydla mysliwcow, czy robi rzeczy bohaterskie, ale ktorych dowodca robic nie powinien - on ma od tego ludzi, ktorym moze to zlecic. Co staloby sie gdyby zginal - kto wtedy dowodzilby jego ukochana stacja?????

spoiler Nie chcę Cię martwić, ale następny dowódca, Sheridan też na tyłku nie będzie siedział. :D
  • 0

#32 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 21.03.2004 - |01:52|

Druga sprawa to moim zdaniem czeste nieracjonalne zachowanie dowodcy stacji. Sinclair czesto wypuszcza sie na czele zwiadu, skrzydla mysliwcow, czy robi rzeczy bohaterskie, ale ktorych dowodca robic nie powinien - on ma od tego ludzi, ktorym moze to zlecic. Co staloby sie gdyby zginal - kto wtedy dowodzilby jego ukochana stacja?????

Sinclair jak sie potem przekonasz ma misje do spełnienia, mysli jak typowy żołnierz, nie dyplomata czy dowódca, wie, ze godnie go zastąpi Ivanowa.

Zapominacie panowie. że to są czasy kiedy Sinclair usilnie poszukuje "czegoś" za co mogłby oddać swoje życie (nadać swojemu życiu sens). Jest niczym strzała szukajaca swojego celu. Cel ten znajduje dopiero w sezonie 3 - w moim ulubiuonym odcinku. Pamietacie odcinek w sezonie I kiedy Londo & Delenn lecą na Epsilon 13, żeby umieścić strażnika w Wielkiej Maszynie ? Co mówi Delenn, kiedy pada propozycja wciągnięcia w to Sinclaira? Że, to od teraz siedziałby w tej maszynie, ale przed nim stoją inne zadania!

Inna sprawa to początkowa amatorska gra aktorów - jedynei Mira Furlan widać doświadczenei i profesjonalizm wyniesiony z gry na deskach teatralnych w b. Jugosławii. Ale na szczescie z odcinka na odcinek było juz tylko lepiej......

Przecież aktorzy grający Londo & G'Kara mieli o wiele dłuższy staż niż Mira Furlan, IMHO tylko się na początku trochę "zestresowali", co mija po kilku odcinkach. W takim Star Treku TNG przez 2 sezony aktorzy są spięci :D . Wydaje mi się, że jednak najlepiej swoją postać odgrywa aktor grający Londo. Ukazać postać która przebywa taką transformację przez cały serial, po to żeby pod koniec s5 już była to zupełnie inna osoba (a przy tym przez całą tą drogę nieustannie nas widzów zaskakując) potrafi to niewiele aktorów.
  • 0

#33 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 21.03.2004 - |08:37|

wg mnie więsza przemiane przechodzi postac G'Kara a nie Londo - ci którzy widzieli wszystkie odcinki wiedzą, że w rzeczywistości G'Kar bardziej sie 'przeobraził' wewnętrznie, z wojownika stał sie symbolem religi i wiary Narneńczyków.
  • 0

Dołączona grafika

#34 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 22.03.2004 - |11:25|

wg mnie więsza przemiane przechodzi postac G'Kara a nie Londo - ci którzy widzieli wszystkie odcinki wiedzą, że w rzeczywistości G'Kar bardziej sie 'przeobraził' wewnętrznie, z wojownika stał sie symbolem religi i wiary Narneńczyków.

To oczywiście wszystko jest kwestią gustu. Straczyński sporo się napracował tworzać te postacie. Dla mnie na przykład jako ateisty droga G'Kara nie wydaje siię tak znaczącą właśnie dlatego. Ale to tylko moje zdanie.
  • 0

#35 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 22.03.2004 - |11:52|

Dla mnie Londo nie przechodzi przemian. Prawie nie przechodzi. On od poczatku serialu jest, jaki jest. Trochę dopasowuje swoje zachowania do zmieniającej się sytuacji, do nowych faktów, ale nie przechodzi jakiejś zmiany poglądów, światopoglądu. Objawienie zmieniło G`Kara całkowicie, stał się innym "człowiekiem", a czy Vorloni mieszali w tym odnóża, czy nie, to sprawa drugorzędna.

gulus

Użytkownik gulus edytował ten post 02.01.2006 - |20:58|

• 0

#36 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 07.10.2004 - |14:18|

Niedawno skończyłem oglądać pierwszy sezon B5. Serial wciągnął mnie na 110% W sumie zacząłem go oglądać po chwilowym zakończeniu emisji SG-1 i Atlantisa. Miało to być (razem z Farscape'm) zastępstwo za te dwa seriale. Ale teraz to SG-1 i Atlantis bedą zastępstwem dla B5 (i Farka) gdy będę czekał na dociągnięcie kolejnych odcinków. Fabuła w B5 wciągnęła mnie bardzo mocno. Może graficznie (efekty specjalne, modele statków itp.) serial nie robi kolosalnego wrażenia ale klimat opowieści jest najwyższych lotów. Czekam aż ściągną mi się odcinki z drugiej serii i będę oglądał dalej. Gra aktorów mnie jakoś nie razi i nie mogę się za bardzo przyczepić (w końcu nie jestem znawcą). Jak na razie ten serial zajmuje u mnie 1 miejsce na liście THE BEST OF.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#37 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 08.10.2004 - |13:56|

Ave,

nic dodac nic ujac po prostu kolejny nawrucony :hyhy: :clap:
a im dalej tym bedzie coraz gorzej ^_^
a po obejrzeniu wszystkiego (bedzie zgrzytanie zebow :censored: ) i pozostanie tylko zal czemu jest tego tak "MALO" :/

Żelazny
PS to jest gorsze niz uzaleznienie ;) ale ja osobiscie moge byc TYM uzalezniony ! :rolleyes: B)
  • 0

#38 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 31.12.2005 - |14:24|

Pare dni temu zacząłem moja przygode z Babylonem 5 :)
Narazie jestem na 12 odcinku 1 sezonu i musze powiedziec ze mi sie podoba,a wiem ze bedzie jeszcze lepiej :clap:
Mam zastrzezenia do paru rzeczy mianowicie:
-jakies takie nijakie rasy tzn Narnowie ,Centuriowie i Minbari nie wydaja sie za bardzo groźni,Londo jest wrecz troszke groteskowy :P
-Stacja babylon 5 wydaje mi sie mała dosyc i słabo uzbrojona
- Te mysliwce przypominaja mi te ze Star Warsow <_<
-Troszke za mało bohaterow : bo mamy tylko Sinclaira, Ivanowa,Lekarza,Tanie i Giribaldkiego no i 3-4 ambasadorow

Pomimo tych minusow serial jest dobry :]
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#39 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 31.12.2005 - |18:50|

Londo i G'Kar to głowne motory napędowe serialu, w pierwszym sezonie odstrzelą niektore postacie....

Vir - taki [beeep] a fajna postac :)

Odnośnie ras - każda jest ciekawa, ale dopiero jak sie pozna, czyli w późniejszych odcinkach będzie
  • 0

Dołączona grafika

#40 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.12.2005 - |19:54|

Sezon 1 jest naprawde NĘDZNY, i to nie mówie o efektach by była jasność ale o reszcie.
Niemniej trzeba go zobaczyć i czekać na kolejne sezony które są ZDECYDOWANIE lepsze
Ja jestem już na końcówce s5 zaraz będzie Krucjata i ogólnie oceniam B5 na 4+, za BSG, Farscape, Firefly.
Najlepsze sezony to 3/4 5/2 i naprawde słaba 1
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych