Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraith i inne nacje od środka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |23:15|

Wracając do tematu nie było jeszcze mowy o zmysłach Wraith.
Możemy przypuszczać ze są wiele bardziej wrażliwe niż zmysły człowieka, do tego nakłada się telepatia
Zmysł odczuwania innych. Można stwierdzić że go posiadają choćby na podstawie jednego z odcinków pierwszego sezonu gdy skoczek londuje na planecie gdzie właśnie przeprowadzane są żniwa, w pewnej scenie przechodzący Wraith wyczuwa obecność innej osoby w tym wypadku Teyli w zamaskowanym skoczku
widzimy jak Wraith'i odwraca się w strone skoczka i przez moment jakby nasłuchuje
można też powiedzieć że to wyczulony słuch a nie zmysł wyczuwania innych, do wyczucia przyczynić się mogło to że Teyla należy do osób które mają zmienione DNA przez Wraith
jeśli gdzieś w serialu było o tym to nie gniewajcie się

Kree Sha

Użytkownik dawid-ori edytował ten post 02.02.2006 - |23:20|

• 0

#22 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 03.02.2006 - |10:16|

Spory sporami, ale rzeczywiście obaj powinniście trochę się uspokoić, a także zajrzeć do słownika :P . A wracając do tematu. Jeżeli założymy, że Wraith są dalekimi krewnymi tych robaczków (kurcze nie pamiętam, jak się nazywają) to raczej przychylam się do teorii rozmnażania wg owadów. Czyli samica i kulku trutni, które zajmują się tylko tym (gdyby nie fakt, że u niektórych owadów samce zaraz giną, to nawet pokusiłbym się o zazdrość :D ). A reszta to owoc zabaw królowej.
Jeśli chodzi o długowieczność. To chyba wynik żywienia się ludźmi. W kilku odcinkach złapane upiorki strasznie słabły bez pożywienia. Więc możliwe, że jest to jedyna ich słabość :(
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#23 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.02.2006 - |11:05|

Jeżeli założymy, że Wraith są dalekimi krewnymi tych robaczków (kurcze nie pamiętam, jak się nazywają)

'Iratusy'.... czyli Złe/Źli (lat. iratus - zły)
/Gdy dodamy do tego znaczenie słowa Wraith (ang. widmo,duch)/ -> to mamy komplecik :]

Czyli samica i kulku trutni, które zajmują się tylko tym

Hmm.. w odcinku, w ktorym Sheppard sie zmienial "Conversion" chyba widzialem w jaskini matkę tych robaków, ale może się mylę - bo ciemno było ;]
  • 0
Dołączona grafika

#24 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 03.02.2006 - |11:52|

Było tam trochętego. Pozatym wisiało wiele kokonów z jajkami. A co do nazwy - to baaaaaardzoooo trafna :/
  • 0

#25 uisats25

uisats25

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 05.02.2006 - |02:56|

Wracając do tematu nie było jeszcze mowy o zmysłach Wraith.
Możemy przypuszczać ze są wiele bardziej wrażliwe niż zmysły człowieka, do tego nakłada się telepatia
Zmysł odczuwania innych. Można stwierdzić że go posiadają choćby na podstawie jednego z odcinków pierwszego sezonu gdy skoczek londuje na planecie gdzie właśnie przeprowadzane są żniwa, w pewnej scenie przechodzący Wraith wyczuwa obecność innej osoby w tym wypadku Teyli w zamaskowanym skoczku
widzimy jak Wraith'i odwraca się w strone skoczka i przez moment jakby nasłuchuje
można też powiedzieć że to wyczulony słuch a nie zmysł wyczuwania innych, do wyczucia przyczynić się mogło to że Teyla należy do osób które mają zmienione DNA przez Wraith
jeśli gdzieś w serialu było o tym to nie gniewajcie się

Kree Sha

Nie zgodze się co do wyczucia Teyli przez Wraith. Przecież od dawna wiadomo, że Tayla posiada w sobie coś z Wraith i może się z nimi komunikować telepatycznie. czesto równiż korzysta ze swojej odmienności i sprawdza obecnośc Wraithów nawet w atlantydzie więc Wraith napewno wyczuł Teyle właśnie dzieki temu anie nie np.: słuchowi.
  • 0

#26 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 05.02.2006 - |09:53|

prawdopodobne jest iż jeśli teyla potrafi wyczować ich oni także potrafią wyczówać i ją
  • 0

#27 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.02.2006 - |11:01|

temat tego watku zawiera takze czesc "i inne nacje", dlatego podaje linka do postu (jak to się w końcu mówi? postU? postA? ..chyba tak jak listU, a nie listA :> ), w ktorym omawiam odcinek okołostargejtowy pt "True Science". Jest tam dosc ciekawie omowiona od strony naukowej sprawa roznego typu pasozytow podobnych z wygladu do symbiontow Goauld a mieszkajacych w prawdziwym swiecie w naszych, za przeproszeniem, ciałach.
Oczywiscie - zachecam do zobaczenia odcinka.
  • 0
Dołączona grafika

#28 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.02.2006 - |09:59|

O tym mówi na biologia jużw szkole podstawowej, a może teraz w gimnazjum, czego do końca nie jestem pewny. Uczyli o symbiozie i pasożytach (np: tasiecme, owsiki i takie tam). Ale rzeczywiście, skoro mowa o nacjach to trzeba by także siągnąć do Asgardu (nie wiele o ich budowie wiemy, poza tym, że mają duże mózgi), Noxów no i oczywiście naszych "przyjaciół" wężyków.
  • 0

#29 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 06.02.2006 - |12:54|

O tym mówi na biologia jużw szkole podstawowej, a może teraz w gimnazjum,

Jack, ale to do nich jest adresowany ten odcinek :P
ps. pamietaj ze to forum czytuje (wnioskuje z zawilej ortografii co niektorych) spora armia nastolatkow ;]
  • 0
Dołączona grafika

#30 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.02.2006 - |12:57|

Możliwe. Niestety nie oglądałem tego odcinka, więc nie wiem, jak to było. Ale co do reszty to masz rację :D
  • 0

#31 DOCI

DOCI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 18.03.2006 - |10:07|

Nie jestem przekonany co do rozmnażania ale wydaje mi się że sposób owodów. :> Zauważmy żę masowy rozród zaczął się po tym jak zaczeli się karmi po przybyciu Latian. Więc oni przechodzą jakieś gody jeśli mają czym się pożywić. Sami widzieliśmy że zaczeli się kłócić o jedzenie jak brakowało ludzi. B)

Co do nazwy nie wiem jak jest z polską nazwą tego robaczka ale co do Wraith to tłumaczenie było w porównaniu do mitologii i oznaczało skrzyga czy jakoś tak. Zresztą są troche podobni do jakiś ryb czy podobnego... :rolleyes:
  • 0

#32 Taliesin

Taliesin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.04.2006 - |16:15|

Pozwole sobie zauważyć, że przetłumaczyli "Wraith" na polski jako Strzyga, (chyba że znowu dorwałem ruskie tłumaczenie na polski) co w mitologi słowiańskiej (albo germańskiej, nie pamiętam) oznaczało swojego rodzaju upiora. Nie miało żadnego związku ze Skrzygą (słonowodnym padlimożercą)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych