Skocz do zawartości

Zdjęcie

Alteranie - Lantanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.03.2006 - |07:30|

Ciekawe, to faktycznie mógłby być powód odmienności nazw w różnych systemach.
Zauważyłem jeszcze jedną sprawę- odnośnie nazwy używanej przez Ziemian, a mianowicie Pradawni. Myślalem, że to my (Ludzie) wymyśliliśmy tą nazwę. Jednak po obejżeniu odcinka "The Fifth race", stwierdziłem, że to Asgard "podpowiedział" nam nazwę. Czemu oni ich tak nazywali? Przecież w czasach sojuszu 4 ras mieli nazwę Alteranie, a zresztą przecież wtedy nie byli jeszcze Pradawnymi (konkretniej byli "Teraźniejsi" ;)).

Prawde powiedziawszy to niewiele wiemy o kresie "sojuszu 4 ras".
Jednak po widocznej obecnie różnicy w technologii Asgardu i Pradawnych możemy
wnioskować, że nawet wtedy Pradawni dla Asgardu mogli być już Pradawnymi....
Asgard wtedy mógł być "młodą" rasą w pojęciu Nox.

::. GRUPA TARDIS .::

#22 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.03.2006 - |20:57|

Prawde powiedziawszy to niewiele wiemy o kresie "sojuszu 4 ras".
Jednak po widocznej obecnie różnicy w technologii Asgardu i Pradawnych możemy
wnioskować, że nawet wtedy Pradawni dla Asgardu mogli być już Pradawnymi....
Asgard wtedy mógł być "młodą" rasą w pojęciu Nox.

Dokładnie - przeciez wiemy że Pradawni mają za sobą miliony lat ewolucji, więc z pewnością Asgard jest o wiele, wiele młodszą rasą (zresztą w którymś odcinku Thor mówi, że naukowcy Asgardu od dawna posiadają wiedzę z bazy danych Pradawnych, ich naukowcy badają ją od dawna i "ledwie zadrapali jej powierzchnię".) Swoją drogą - czy można choć w przybliżeniu określić wiek rasy Asgard. Chyba za bardzo nigdy nie było to określone. W odcinku w którym mieli uratować naukowca Asgard z zahibernowanym pre-Asgardem ten naukowiec mętnie wspominał coś o tysiącach lat od czasu kiedy Asgard osiągnął nieodwracalne zmiany w procesach klonowania. Zatem sama technologia jak i jej początki musiały być starsze. Ale moim zdaniem daje to raptrem kilkanaście tysięcy lat... choć mogę się mylić.

Zresztą w sumie nigdy nie było określone kiedy (jak dawno) został zawarty sojusz 4 ras, zatem trudno powiedzieć coś o wieku ras w nim uczestniczących. Poza Pradawnymi of course :) . O Noxach bardzo mało wiemy, ich "technologia" a raczej rozwój mentalny daleko wykracza poza pozostałe rasy i jest zupełnie od nich odmienny. (Swoją drogą ciekawe że tak wysoko zaawansowana rasa nigdy nie odkryła możliwości ascendacji... a może odkryłą ale nie skorzystała...)

O furlingach poza nazwą nic nie wiadomo, więc...
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#23 mrufka

mrufka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.04.2006 - |19:30|

Bazujac na tym domysle odpowiedzialem iz galaktyka nazywa sie Pegaz, wiec nie moze byc nazwa pradawnych "Lantanie" wywodzic sie od nazwy galaktyki :P

Ja w kwestii technicznej - Pegaz jest ziemską nazwą tej galaktyki. O ile wiem, nigdzie nie jest powiedziane, jak nazywają ją "miejscowi". Jeśli to przeoczyłam, niech mnie ktoś poprawi, bo sama jestem ciekawa.

Planeta nazywa się Lantea. Osobiście uważam, że Atlantis jest ziemską formą tej samej nazwy (jak wiadomo język również ewoluuje).
  • 0

#24 Maciek

Maciek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 29.07.2006 - |23:40|

Pamiętajcie, że serial powtaje w Stanach, a w języku indian niekiedy różne części tego samego plemienia nazywały się inaczej. np. nazywane przez białych plemię Sioux, sano nazywało się Dakota, a niektórzy mówili Lakota. Scenarzyści mogli wymyślać podobne nazwy na tej zasadzie i może kiedyś to uzasadnią.
  • 0

#25 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 11.08.2006 - |20:46|

Mi sie wydaję, że nazwe Alteranie mogli przyjąć Pradowni po rozejściu się z ORI.. W końcu alter po łacinie znaczy tyle, co inny, ten drugi.. W ten sposób może chcieli jakoś nawiążać do tego podziału. To by było logiczne i uzasadnione, skoro łacina ma pochodzić od języka pradawnych, przynajmniej tak się zawsze kojarzyło Danielowi.
  • 0

#26 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 12.08.2006 - |19:27|

Aha i jeszcze gwoli uzupełienia:)
Oto kwestia z The Fifth Race:
[9279][9313]"Nou ani anquietas",|jesteśmy Pradawnymi.
Takie brzmenie miał napis na ziemi w skarbnicy wiedzy.
Czyli jak widać Pradawni sami siebie tak nazywali lub tak zostali nazwani i im się spodobało. Bo taka nazwa nadana samemu sobie pociąga pewne implikacje. Musieli oni bowiem wiedzieć, żę ktoś po nich nastąpi, mało tego ten, kto nastąpi, będzie na niższym poziomie, stąd miano Pradawni. Chociaż bardziej prawdopodobne, że to inne rasy tak nazwały Alteran/Lantan, bo prawdopodobnie one skorzystały z ich wiedzy, byćmoże i pomocy, i dlatego mogły osiągnąć swoj obecny (serialowy) poziom.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych