Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przestajemy lubić BSG?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

#21 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 29.01.2006 - |13:20|

Serial jest zajefajny :D

Hans - twoj nowy avatarek powala z nog :afro:
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#22 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 29.01.2006 - |13:26|

No ja tutaj widzę pewne analogie jeśli chodzi o same 12 Kolonii jako jakby 12 stanów (wiem, że to znaki zodiaku ale.....) a sama mentalność to mieszanka właśnie takiego czystego USA (struktura władzy i wojska, z religią i wierzeniami Grecko-Rzymskimi, a także trochę nawiązania do innych kultur - wspomniany wcześniej Kraj Kwitnącej Wiśni). Te postacie są typowe, ale z drugiej strony jednak nie. Niema tutaj postaci doskonałej, w sensie nieskalanej, czystej. Każdy ma coś na sumieniu (trochę mi tutaj B5 przypomina się...). Ale ten serial jest naprawdę świetny, przez klimat i samą grę aktorów. Trzeba pamiętać też, że zawsze trafi się odcinek słabszy, przecierz to serial TV. Normalka.
  • 0
Dołączona grafika

#23 toktumi

toktumi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 29.01.2006 - |13:37|

A mi się podoba atmosfera tutejszego forum. Ktoś wyrazi swoje zdanie i napisze cos nie po "linii partyjnej" to zaraz wyskakują teksty w stylu "PRZESTAŃ BREDZIĆ" Niedługo wyskoczą teksty "jesli dalej będziesz tak pisał to znajdę cie i zabiję." :clap:
hehe jakbym tak wszedł do tematrów o SG i SGA i zaczął tam pisac co mi się nie podoba to musiałbym chyba się ukrywac ;)
  • 0

#24 IjonTihy

IjonTihy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoToruń

Napisano 30.01.2006 - |01:12|

Amerykańskie przeświadczenie o wszechwiedzy i jedynej słuszności zaczyna być denerwujace. A w BSG staje się coraz bardizej widoczne. Podobnie jak specyficzna mentalnośc tego narodu(?). Szkoda że nie zachowuja się tak w rzeczywistości tylko potrfią pouczać...
offtopic: a gdyby to Cain była przy flocie z prezydent? też by ją ograbiłą i zostawiła? czy moze mianowała by swego prezydenta? czy olała całkowicie?
  • 0

#25 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2006 - |09:30|

Ograbiłaby ją ze 100% pewnością. Tym bardziej, że procedury wybierania prezydenta w sytuacji awaryjnej dotyczą wszystkich kolonialnych statków i ta pozostawiona przez Cain flota zapewne też miała już jakiegoś prezydenta.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.01.2006 - |10:32|

Hans mylisz się, Prezydent jest tylko jeden, a następse wybierany był w skutek sukcesji, Rozlin była 46 w kolejce, a to znaczy zę 45 wyżej postawionych urzędników zginęło, przomnij sobie pilota, i akcje jeszcze na Colonial Heavy 798

#27 Abyss

Abyss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 30.01.2006 - |11:14|

Ja chciałbym nawiązać do samego tematu : " Przestajemy lubić BSG? "

No ja zawsze myślałem że to forum jest dla fanów takich seriali jak właśnie BSG, SG-1, SGA itd...
Zawsze na to forum spoglądałem z uznaniem, iż jego społeczność jest pozytywnie zakręcona, ma
fajne hobby, dzieli sie spostrzeżeniami na temat odcinków i wymienia informacje.

Narzekac!!!- Na jakiś odcinek - dopuszczalne :)

ALE NARZEKAĆ NA CAŁY SERIAL I MÓWIĆ O NUDZIE !!! - ŻENUJĄCE !!!!
  • 0

... AND THEY HAVE A PLAN ...

#28 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2006 - |11:46|

Hans mylisz się, Prezydent jest tylko jeden, a następse wybierany był w skutek sukcesji, Rozlin była 46 w kolejce, a to znaczy zę 45 wyżej postawionych urzędników zginęło, przomnij sobie pilota, i akcje jeszcze na Colonial Heavy 798

Ale wiadomość Roslin mogła nie dojść do wszystkich, którzy jakimś cudem przeżyli. Tak też było najprawdopodobniej kiedy Adama przejmował dowódctwo. Wysłał swój kod w wszechświat, nie dostał odpowiedzi od wyższych od niego stopniem i objął dowódctwo. A tu w drugim sezonie okazuje się, że admirał Cain żyje. Dlatego to co pisał Hans jest prawdopodobne. We flocie Cain (zanim ją ograbiła) również mógł się znaleźć ktoś, kto przeprowadził tą samą prozedurę co Roslin, nie dostał odpowiedzi od ważniejszych od siebie i zaprzysiężono go na prezydenta.
  • 0

#29 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 30.01.2006 - |11:55|

Jak przeczytałem tytuł tego wątku, to mnie trochę zatkało. Fakt, odcinek 2x14 jest słaby (jak na BSG), ale to ABSOLUTNIE nie znaczy, że przestałem lubić (i tłumaczyć) Battlestara. Jest to najlepszy aktualnie produkowany serial SF (a ma duże szanse być najlepszym serialem EVER). Każdemu może zdażyć się wpadka i Moore nie jest tu wyjątkiem. Odpowiadając na pytanie z topicu: NIE, NIE PRZESTAŁEM LUBIć BSG !!!
  • 0

#30 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.01.2006 - |11:55|

Adama nic nie wysyłał, on odebrał wiadomość że ileś tam floty zostało zniszczone, i wysłał wiadomość w świat, że on obejmuje dowództwo (nie obchodziło go kto dostanie).

a Roslin dostała wiadomość z centrali (lub jakiegoś automatu, który był stworzony do ustalenia kto z cywilnego ministerstwa w razie kryzysu przejmie wladzę)

Narzekac!!!- Na jakiś odcinek - dopuszczalne smile.gif

ALE NARZEKAĆ NA CAŁY SERIAL I MÓWIĆ O NUDZIE !!! - ŻENUJĄCE !!!

EEE no bez przesady, możemy narzekać na całość, zawsze jest ktoś kto będzie szukał dziury w całym (moja mama ;))

Poza tym ANTYFANI też są fajni, wystarczy poczytać AR w CD-Action :D
poza tym Abyss przeczytaj jeszcze raz cały wątek, a nie tylko Temat :)

#31 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2006 - |12:08|

No to teraz muszę sobie odswieżyć pilota, zdaje się masz rację Toudi.

Co do tematu: BSG to narazie najlepszy serial jaki widziałam. Jeszcze się nie zdarzył odcinek typu "zapchajdziura", wszystko co się do tej pory wydarzyło ma związek z głównym wątkiem. Nie umiem tego opisać (moja polonistka mnie tego nie nauczyła), serial jest po prostu genialny.

Użytkownik Wraith edytował ten post 30.01.2006 - |12:59|

• 0

#32 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 30.01.2006 - |12:41|

No dziwię się - ja dopiero się rozkręcam i coraz bardziej lubię ten serial, a tu widzę hasło że mam przestać lubić :angry:

Narzekanie na ograniczenie akcji do kilku okrętów jest dziwne - przecież to jest istota serialu, który opowiada o garstce niedobitków z holokaustu ludzkości. Tego się można było spodziewać od początku, więc skąd to zawiedzenie ??
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#33 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2006 - |15:33|

Adama nic nie wysyłał, on odebrał wiadomość że ileś tam floty zostało zniszczone, i wysłał wiadomość w świat, że on obejmuje dowództwo (nie obchodziło go kto dostanie).

a Roslin dostała wiadomość z centrali (lub jakiegoś automatu, który był stworzony do ustalenia kto z cywilnego ministerstwa w razie kryzysu przejmie wladzę)
EEE no bez przesady, możemy narzekać na całość, zawsze jest ktoś kto będzie szukał dziury w całym (moja mama ;))

Poza tym ANTYFANI też są fajni, wystarczy poczytać AR w CD-Action :D
poza tym Abyss przeczytaj jeszcze raz cały wątek, a nie tylko Temat :)

Adama wysyłał kod identyfikacyjny pani Roslin, więc coś tam jednak wysyłał. Nie mamy pewności czy łączność w tamtej flocie była na tyle sprawna by przeprowadzić takie procedury, a nawet jeśli działała to uznanie pani Roslin za prezydenta było dla nich zapewne zwykłą pomyłką, bo na pewno z nią kontaktu nie mieli. W takiej sytuacji z pewnością nie siedzieli bezczynnie i jakiegoś przywódcę musieli znaleźć, to leży w ludzkiej naturze.
Co do antyfanów to sam należę do grupy antyfanów CDA (w jak najbardziej pozytynym [czyt. konstruktywnym] sensie, ale niestety nawet jeśli krytyka w kierunku CDA jest bardzo konstruktywna to i tak zostaniesz zmieszany z błotem, co i mnie się raz zdarzyło na ich forum).
Wg mnie jak na razie nie ma powodów do narzekania na BSG. Piękna, poruszająca opowieść, ani razu jeszcze sie nie zawiodłem. Serial ten jest ewidentnym dowodem geniuszu ekipy go tworzącej.
  • 0

#34 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 30.01.2006 - |16:08|

Js też uważam że BSG jest jednym z najlepszych seriali jakie widziałem. Ja powiem tak, gdy kończyła sie połowa sezonu atlantis, SG-1, i BSG, to powiem szczerze że najbardziej nie mogłem sie doczekać (po tej przerwie w połowie sezonu) na battlestar-a. Serial jest genialny (według mnie, ktoś może mieć inne odczucia). Co tu dużo mówić fantastyczne efekty, świetni aktorzy i ich gra oczywiście. W tym serialu nie ma słabych odcinków, w każdym bądź razie ja takich nie zauważyłem, każdy odcinek jest wciągający jak cholera i nie mogę sie doczekać każdego następnego. :P
  • 0

#35 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.01.2006 - |16:35|

Adama wysyłał kod identyfikacyjny pani Roslin

Kiedy?

#36 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2006 - |16:56|

Dobra, to nie był Lee, tylko bliżej nieokreślony pilot:

01:16:58:/To oficjalny komunikat Kolonialny:
01:17:00:/Wszystkich ministrów i członków|/rządu obowiązuje kod pomarańczowy.
01:17:04:/Powtarzam.|/To oficjalny komunikat Kolonialny.
01:17:08:/Wszystkich ministrów i członków|/rządu obowiązuje kod pomarańczowy.
01:17:12:To automatyczna wiadomość. Jest|wysyłana w przypadku, gdy prezydent...
01:17:17:wiceprezydent lub większość rządu|nie żyje lub została obezwładniona.
01:17:23:Musisz przesłać mój|osobisty kod identyfikacyjny.
01:17:29:Tak, proszę pani.
01:17:31:D - jak dog.
01:17:33:kreska 4,5,6...
01:17:35:kreska 3,4,5...
01:17:38:kreska... J jak jabłko.
01:17:42:Dziękuje.

Zadowolony?

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 30.01.2006 - |16:58|

• 0

#37 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.01.2006 - |17:03|

sorrki Hans, dosżło do nie porozumienie, ja pisząc Adama mam na myśli Komandora (teraz już Admirała) Adama, a chcąc napisać o Lee pisze Apollo...

pamietaj że Adama i Roslin nie wiedzieli o swoich postępowaniach przez pewien czas... I że oboje mają inny sposób na zmiany dowództwa.

#38 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 30.01.2006 - |17:08|

Rozlin była 46 w kolejce, a to znaczy zę 45

43 jeśli chodzi o ścisłość :]
  • 0

->1019<-

#39 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.01.2006 - |17:19|

Fakt że serial jest rzeczywisty przez poruszanie prawdziwych problemów i ich realną prezentację nie jest powodem by zaprzestać oglądać BSG! Co więcej, sprawa czarnego rynku przedstawiona w ostatnim odcinku tak pozytywnie mnie zaskoczyła że pomimo faktu, że przełomowością wydarzeń odcinek się nie cechuje, ani nie ma w nim żadnej „wystrzałowej” akcji to ogólny mój jego odbiór jest bardzo pozytywny. (Chociaż, dla mnie minimalnie SG-1 wygrało w tym tygodniu i oj, recki w plecy mam, oj).
Nie możemy oczekiwać że co odcinek będzie się działo coś wielkiego, no cóż, nieraz potrzebne jest zwolnienie tempa by wrażenie kolejnego odcinka było jeszcze większe. Pomimo zwolnienia wydarzeń i zajęcia się przyziemnymi sprawami w tym tygodniu pojawiła się niezłej jakości sztuka w BSG.
Quendi, ja na samurajach się nie znam, ale czy to nie są samotnicy i w żadnej grupie z cywilami się nie zadają i nie uciekają raczej przed wrogiem. Nie czepiałbym się też n-tych super dziewczyn, bo BSG bądź co bądź to mocno usadowiła się w czołówce posiadanych super dziewczyn.
IjonTihy, temat ameryki, to temat woda. Ameryka to dla mnie najbardziej ustawiony nie tylko pozycją, ale i swoją rolą i systemem kraj na naszym globie! Jednocześnie zachodzę w głowę, czemu wszyscy jej krytykanci tak do niej ciągną skoro jest taka be! Amerykanie jako naród nie jest jednolity, masz tam całą paletę poglądów i nad wszystkim czuwa pewien sprawnie działający system, który mimo różnic poglądowych ludzi i problemów cywilizacyjnych działa. Tak samo dla ludzi z Afryki nasza mentalność Polaków jest podobnie odbierana. Więc to co mówisz to stereotyp który przypisujesz amerykanom, tak samo jak Polakom wmawia się że wszyscy to skończeni alkoholicy i złodzieje samochodów.
Na narzekanie antyfanów Abyss zawsze jest czas i miejsce. Ślepo zapatrzonym w różne rzeczy też nie można być i przynajmniej trzeba wysłuchać danych opcji i jeśli się z nimi nie zgadzam wytknąć luki w rozumowaniu.

PS: Sesja mnie zabija…. Ale druciki zaliczone, jadę na odwyk i potem jedziemy z nią dalej.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 30.01.2006 - |19:46|

Log65: Happy camper

#40 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.01.2006 - |20:25|

Zgadzam się. Chyba dlatego, że serial pokazuje normalne relacje między ludźmi, jeśli tak to można ująć, jest wielkim plusem. Oczywiście przykrywka sci-fi jest dobrym polem do pokazania pewnych treści. Coś na kształt naszego Sienkiewicza czy Matejki "Ku pokrzepieniu serc". Może tu nie chodzi o krzepienie serc, ale jak najbardziej o pokazanie problemów, relacji i psychyki człowieka. Jak dla mnie BGS jest dobrym (nie doskonałym, ale mimo to dobrym) studium człowieka w sytuacji zagrożenia, gdzie jeszcze wiadomo, że obok może być ukryty wróg. Każda z postaci, jej kryzysy (nawet Młody Adama się podłamał), zalety czy dezycje sąpokazane w sposób uczciwy, i prawdopodobny. A to jest ważne dla serialu.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych