Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 203 - S10E09 - Company of Thieves

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (160 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (10 głosów [7.30%])

Procent z głosów: 7.30%

2. 9,5 (11 głosów [8.03%])

Procent z głosów: 8.03%

3. 9 (28 głosów [20.44%])

Procent z głosów: 20.44%

4. 8,5 (21 głosów [15.33%])

Procent z głosów: 15.33%

5. 8 (26 głosów [18.98%])

Procent z głosów: 18.98%

6. 7,5 (8 głosów [5.84%])

Procent z głosów: 5.84%

7. 7 (14 głosów [10.22%])

Procent z głosów: 10.22%

8. 6,5 (2 głosów [1.46%])

Procent z głosów: 1.46%

9. 6 (6 głosów [4.38%])

Procent z głosów: 4.38%

10. 5,5 (2 głosów [1.46%])

11. 5 (3 głosów [2.19%])

Procent z głosów: 2.19%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [0.73%])

Procent z głosów: 0.73%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.73%])

16. 2,5 (2 głosów [1.46%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (1 głosów [0.73%])

21. 0 (1 głosów [0.73%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 17.09.2006 - |16:43|

odcinek całkiem niezły
a ja albo się mylę, albo po raz pierwszy w tym odcinq w wejściówce pojawiła się Vala przechodząca przez wrota razem z SG-1... spóźniona :P

Nie mylisz się, wcześniej jej nie było w wejściówce, bo nie była OFICJALNIE w drużynie SG-1. Kapitalnie to zrobili i dokładnie w stylu Vali :D

A tak przy okazji, do twórców Tokra Forum - dlaczego kompletenie ZIGNOROWALIŚCIE Valę w emoticonach??? Oj, nieładnie.... takie lekceważenie, to jednocześnie lekceważenie fanów tej postaci. Chyba się pożegnam z tym forum...
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#22 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 17.09.2006 - |19:24|

Fajnie zakręcona końcówka. Gadka Netana do tego kosmoluda była bardzo realistyczna i powody jego były też uzasadnione. Ciekaw byłem co się stanie.. A tu zonk.. Tylko pytanie mam jedno takie, w jaki sposób Mitchell mógł modulować to, jaką halucynację pierścień będzie wywoływał? Ciekawi mnie to..
No i taki błąd straszny im się zdarzył. Ten Anateo powinien zostac rozerwany w próżni, a on tam jeszcze sobie postrzelał, odbił się od szyby i umarł.. Hmmm.. Czyżby mieli na uwadzę młodego widza?

Emerson :( ;( ;( Why???

No i chyba tyle. No Vala w czołówce.. Hehe też się zdziwiłem..:) Hihi.. Bajer:)

Aha.. O ile wiem to w całym SG1 występuję podprzestrzeń.. W odróżnieniu od ST, gdzie jest nadprzestrzeń bodajże.. a w napisach obie nazwy występują zamiennie.. Taka mała uwaga dla tłumaczy.. Po prostu hiperspace w SG1 = subspace = podprzestrzeń.. :) Tyle.. Musiałem namarudzić :P
  • 0

#23 gymir

gymir

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.09.2006 - |19:41|

Cool,jak to ktoś kiedyś mówił. :)
9,5
  • 0

#24 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 17.09.2006 - |19:43|

No odcinek fajny, fabuła przybiera na szybkości aż szkoda że będu musieli zakończyć wszystkie wątki w tym sezonie :(, plusem odcinka jest to że czuć w nim klimat ze stargego SG-1. :afro:

dokładnie to samo bym napisał :D

A co do odcinka, to bardzo mi się spodobał. Faktycznie klimat jak za dawnych czasów, dużo akcji, całe SG-1, humor, stare wątki oraz nowe wyzwania - tak można by było podsumować ten odcinek.

Ocena: 9

PLUSY:

+ sam początek odcinka robił wrażenie, spokojny lot Odyseji tak nagle przerwany, ostrzał, miny a potem abordaż. Świetnie to wyszło reżyserowi :D
+ Przymierze Lucjan. Sam fakt ich uczestnictwa w odcinku SG-1 jest już dobrym znakiem. Podoba mi się pomysł na nich jak i to co robią w galaktyce no i ich konflikt z Tauri. W tym odcinku dowiedzieliśmy się, że nie są taką jedną i silną grupą jakby się mogło wydawać. Ciągłe kłótnie, walki o swoje interesy, wojna z Ori i teraz z Tauri to problemy przed którymi musi teraz stanąć Przymierze Lucjan. Bardzo chciałbym aby jeszcze kilka odcinków zostalo im poświęcone.
+ fajnie, ze wykorzystano w tym odcinku stare elementy, takie jak pierścień Daniela oraz łowcy nagród, z którymi na pieńku miał Mitchell
+ sprytny Mitchell nie tylko zaskoczył i przechytrzył Lucjan, ale i nas widzów. A jednak nie jest z niego aż taki nieudacznik, na jakiego czasem kreują go forumowicze :P

MINUSY:

- szkoda jednak pułkownika Emersona. Nie uważałem go za wyśmienitą postać, ale był dobrym dowódcą Odyseji
- Daniel (cywil) dowodzący Odyseją i rozkazujący oficerowm to wyglądało jak parodia. Recz w USAF nie do pomyślenia.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#25 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 17.09.2006 - |19:45|

Tylko pytanie mam jedno takie, w jaki sposób Mitchell mógł modulować to, jaką halucynację pierścień będzie wywoływał?

On nic nie "modulował". Po prostu mówił kim "jest" i to wystarczyło.

No i taki błąd straszny im się zdarzył. Ten Anateo powinien zostac rozerwany w próżni

Nieprawda.
Była już tu zażarta dyskusja (w wątku Star Trek.) o zachowaniu sie organizmu człowieka w próżni.
Człowiek może przeżyć kilka/kilkanaście sekund.
To jest empirycznie sprawdzone. :)

Aha.. O ile wiem to w całym SG1 występuję podprzestrzeń.. W odróżnieniu od ST, gdzie jest nadprzestrzeń bodajże.. a w napisach obie nazwy występują zamiennie.. Taka mała uwaga dla tłumaczy.. Po prostu hiperspace w SG1 = subspace = podprzestrzeń.. :) Tyle.. Musiałem namarudzić :P

To ciekawe powinno być - jak dotychczas - jednolicie: nadprzestrzeń.
Jezeli zauważyłes błąd - zgłoś w odpowiednim topicu do tłumaczy.

Użytkownik psjodko edytował ten post 17.09.2006 - |19:46|

::. GRUPA TARDIS .::

#26 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 17.09.2006 - |19:58|

Dobra, to ja już zgłupiałem.. Hehe.. Nad czy Pod.. Yhh.. Help... :(
Możesz podać linka do topica o tym pobucie krotkotrwałym..
Możliwe też, że się źle wyraziłem.. Hmm Od razu by go nie rozerwało. Ale powietrze chyba zaczęło by się w człowieku rozprężąć..no nie ważne co dalej.. Chociaż by trochę krwi pokazali..:P
  • 0

#27 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 17.09.2006 - |20:38|

W ST występuje subspace - podprzestrzeń, w uniwersum Stargate mamy również podprzestrzeń w odniesieniu do pojęcia naukowego (patrz - SGA 3x08 - "Więc podprzestrzeń jest prawdziwa?" , "Lecisz w niej" )
W wypadku zagadnień związanych z napędem używane jest pojecie hiperprzestrzeni - hyperspace
Stąd hyperspace, hyperdrive itd.
  • 0

#28 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 17.09.2006 - |20:40|

Dobra, to ja już zgłupiałem.. Hehe.. Nad czy Pod.. Yhh.. Help... :(
Możesz podać linka do topica o tym pobucie krotkotrwałym..
Możliwe też, że się źle wyraziłem.. Hmm Od razu by go nie rozerwało. Ale powietrze chyba zaczęło by się w człowieku rozprężąć..no nie ważne co dalej.. Chociaż by trochę krwi pokazali.. :P

Nie pamiętam, chyba gdzieś przy Enterprise ? Ale nie mogę teraz znaleźć. Może poszło do kosza jako OT.
Na chłopski rozum to utrata ciepła z ciała nie może nastąpić natychmiast.
Jeżeli się zatrzyma powietrze w płucach (nie robi wydechu) to nie bardzo ma się to gdzie rozprężać.
Skóra ludzka jest bardzo wytrzymała i nie pęknie natychmiast ale dopiero po zamarznięciu.
Szkoda, że nie pamiętam miejsca tej starej dyskusji. Były tam nawet linki do dokumentów w sieci
i badań przeprowadzonych przez Rosjan i Amerykanów. Nawet wspomnienia jakiś astronautów, którzy
przeżyli chwilowe, przypadkowe dekompresje w kabinach ćwiczebnych na Ziemi.
Pamiętam jakieś wspomnienie, gdzie "królik doświadczalny" pisze, że ostatnią rzecza jaką pamięta przed utratą przytomności było "gotowanie się śliny w ustach".

::. GRUPA TARDIS .::

#29 bazyl009

bazyl009

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów
  • MiastoŚwieradów-Zdrój

Napisano 17.09.2006 - |22:55|

Daje 8. Wcześniejszy odcinek był straszy. Typowy zapychacz. Ten to wreście prawdziwe Sg1. Miło się oglądało. Piekna zasadzka i piękne ocalenie. Oby tak dalej to SG1 odejdzie w wielkim stylu.
  • 0
www.swieradow-zdroj.com.pl

#30 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 18.09.2006 - |00:52|

9/10
Według mnie najlepszy odcinek w tym sezonie!! Poprzednie odcinki w większości jak dla mnie przegrywały z Atlantis, natomiast ten był wyjątkowo wciągający, dobra akcja, ciekawy scenariusz no i zaczęło sie coś dziać. W sumie rozwinął sie dość wątek przymierza Lucian,
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Oby nastepne odcinki były chociaż w połowie takie jak ten.

Użytkownik Rand edytował ten post 18.09.2006 - |00:54|

• 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#31 Jarzi

Jarzi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.09.2006 - |09:35|

Bardzo fajny odcinek, szkoda tylko Emmersona :/ . W końcu coś się ruszyło w kierunku Przymierza L. Wojenka na całego. Teraz jestem ciekawy kolejnych odcinków bo bankowo musza nawiązywać do tego....
  • 0

#32 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 18.09.2006 - |11:17|

Rand: Po co uzyweasz znaczkow spolierow?

Jarzi: ta musi ... tak samo jak musi nawiazywac do watku Ori ktorego nie bylo od 2 odcinkow :P
Jesli jeszcze w tym sezonie zobaczymy chodz 1 raz lucjan to bedzie dobrze :D
  • 0

#33 Munro

Munro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.09.2006 - |12:23|

Odcinek bardzo dobry, tylko szkoda płk Emersona, lubiłem go mimo nazwiska. Numer z kopem w komputer aby odpalić kamuflaż jest wzięty ze ST:DS9, chyba z pilotażowego odcinka, kiedy O'Brien kopie w konsolę wkurzony, że transporter nie chce zadziałać, co od razu rozwiązuje problem. Ale jako że jestem zwolennikiem takich metod traktowania niedziałającego sprzętu, bardzo podobało mi się takie zachowanie Vali :D

Użytkownik Munro edytował ten post 18.09.2006 - |12:24|

• 0

#34 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 18.09.2006 - |12:40|

Munro: Ja mysle ze taki kop byl w setkach filmow i dziesiatkach seriali i byloby bardzo trudno ustalic gdzie byl poi raz pierwszy uzyty, a jali juz to stawialbym pozne lata 30.
  • 0

#35 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 18.09.2006 - |19:12|

Pewnie powstało to bardoz wcześnie , a ze zznanych filmów to chociażby Armageddon i świetny tekst "Amerykańskie, cyz Ruskie i tak wszystkie je robiąw Wietnamie:D"

Emmersona szkoda fakt, ale bardizej było mi szkoda Lionela Pendergasta z Prometeusza. To był naprawdęświetny dowódca, co potwierdza tym jak zginął.
  • 0

#36 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 18.09.2006 - |19:52|

Wow! Carramba! Swietny odcinek! :clap:
I Vala w końcu w czołówce!

A jeśli chodzi o małe statki z napędem hiperprzestrzennym, to czy koniecznie Tauri muszą budować swoje?
Wystarczy kupić/ukraść kilka Alkeshów, a jak się nie podobaja złocenia na ścianach, to zerwać, położyć tapetę, na burcie namalować flage USA. I latać!
  • 0

#37 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 18.09.2006 - |21:06|

Tak sobie myślałam,kiedy Emmersona uśmiercili :"Kolejny dowódca wypadł z listy płac,zaraz rozwalą kolejny statek, mamy patent na ich produkcję i chyba wiele stoczni do ich budowy,no i po kłótniach na temat budżetów, który program jest ważniejszy,to nazbyt szastamy tymi statkami."
Statek przetrwał,była akcja,nawet zaskoczenie (strzał do Emmersona) i chwilami groźnie,ciarki na plecach na wieść o konflikcie z Lucjanami...
Super,wreszcie coś dla marines!!!

mam trochę marzeń: byłoby dobrze,gdyby pociągnęli niektóre wątki i ze smakiem rozciągnęli ich zaskończenie przechodząc płynnie w 11 sezon.
Ja też żałuję Pendergasta,to jeden z moich ulubionych aktorów,jego śmierć w serialu była dla mnie nazbyt szybka...
Żałuję też,że faktycznie brak większych relacji między bohaterami,większego heroizmu, jedynie ciągłe zaczepianie Daniela przez Valę i narzucanie mu się nieco mnie już znudziło...
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#38 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 18.09.2006 - |22:57|

6pkt. Kolejny odcinek z tych, ktorych smialo mogloby w ogole nie byc. :/
  • 0
Dołączona grafika

#39 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 19.09.2006 - |09:33|

Hmm Jestem ciekaw, kto teraz będzie dowódcą Odyseji.. Może po prostu robią miejsce dla jakiejś niespodzianki.. Chociaz wydaje mi sie, ze tna koszty i w zbyt wielu odcinkach był już Emerson.. Pendergast chyba tez...
  • 0

#40 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 19.09.2006 - |09:59|

KOlejny odcinek bez Ori.Czyzby scenarzysci postanowili odejsc troche od watku glownego i pozniej przygotowac dla nas(widzow)prawdziwa eksplozje.Szczerze powiedziawszy wolalbym dostawac po trochu niz calosc naraz.Co do tego epizodu:dowiadujemy sie wiecej o strukturze Przymierza Lucian.Inwigilacja od srodka to byl znakomity pomysl.Ja caly cas czekalem az prawdziwy Kefflin wejdzie i zapyta Netana "kto to".Dla odcinka 8.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych