Skocz do zawartości

Zdjęcie

Magiczny deszcz?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#21 dzajant

dzajant

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKwidzyn

Napisano 28.02.2006 - |09:52|

Mój śp dziadek też potrafił przewidzieć kiedy bedzie padało, więc Lock też mógł, tymbardziej że ja np. mogę przewidzieć kiedy bedzie ciepło a kiedy zimno (w obecnej chwili, nie w przyszlosci - troszke bolesna ale mam taką mini zdolność).

w zwiastunie do 2x15 widzimy jak claire z kate odkrywaja "to coś" w deszczu :) no może być ciekawie :)
  • 0

#22 Abyss

Abyss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 28.02.2006 - |10:16|

A może Locka w kosciach łupało dlatego przewidział ten dzeszcz ;)

Pozdrawiam
  • 0

... AND THEY HAVE A PLAN ...

#23 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 28.02.2006 - |12:51|

A Fastum na wyspie nie ma ;/
  • 0

#24 Corristo

Corristo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 28.02.2006 - |12:59|

Mi sie jednak cały czas wydaje, że ten dzeszcz ma coś wspulnego z dharamą.
  • 0
4 8 15 16 23 42

#25 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 28.02.2006 - |13:12|

Wszystkie argumenty iż jest to całkiem naturalne trafia do mnie jak najbardziej, klimat te sprawy.

Ale znowu Stacja 5 STATION 5 - Astronomy & Meteorology bardzo dziwnie kojarzy mi się z 'naturalnym deszczem' ;)
  • 0

#26 Corristo

Corristo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 28.02.2006 - |13:37|

Ale znowu Stacja 5 STATION 5 - Astronomy & Meteorology bardzo dziwnie kojarzy mi się z 'naturalnym deszczem' ;)

To napewno ma coś związanego z tą stacją. A deszcz według mnie pada aby ... (i własnie nie wiem po co) :>
  • 0
4 8 15 16 23 42

#27 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 28.02.2006 - |14:30|

Deszcz na pewno nie pojawia się przypadkowo. Lock powiedział - za chwilę spadnie deszcz i fakt, dosłownie za chwilę spadł deszcz. W 2 lub 3 odcinku sezonu 1, Michael mówi do Walta, że jak przestanie padać pójdzie poszukać psa. W tym momencie Walt patrzy na deszcz i go natychmiast zatrzymuje! Scena robi wrażenie. Być może bohaterowie sami umieją wywołać deszcz albo zakończyć. A już na pewno umie tego dokonać Walt, być może Locke (nie wiem czy ma wpływ na zmiany pogody, czy raczej je przewiduje). Jak już wspomniano - deszcz pojawia się w dramatycznych momentach. Na pewno ma to jakieś znaczenie. Dziwnym jest fakt, iż zmiany pogody są nagłe. Nie ma chmur, a za sekunde leje. Leje, a za sekundę świeci Słońce. Przecież musi zadziałać wiatr, by zmieniła się pogoda. Tam nawet by nie zdążył. Jestem nieomal pewna, że anomalie pogodowe są wynikiem eksperymentu meteorologicznego.
Zmieniając temat - cieszę się, żę strona znów działa i mamy wreszcie sklepik. :clap:
  • 0

#28 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 28.02.2006 - |14:41|

Dziwnym jest fakt, iż zmiany pogody są nagłe. Nie ma chmur, a za sekunde leje. Leje, a za sekundę świeci Słońce. Przecież musi zadziałać wiatr, by zmieniła się pogoda. Tam nawet by nie zdążył.

Z podręcznika geografii nie doczytałaś tematu o lasach równikowych ;) Żaden wiatr nie jest potrzebny żeby padał deszcze. Na wyspie (tudzież kotlinie KONGO w afryce) jest wysoka temp. powietrza, co za tym idzie woda szybko paruje, a para wodna osadza się w powietrzu na rożnego rodzaju 'pyłach', te z kolej gdy się 'zapełnią' 'zrzucaja' kropelki wody na dół - i tak powstaje deszcze ;) Parowanie jest tak wysokie ze deszcze w takiej strefie klimatycznej padają po 4-5 razy jednym dniu - to co z padnie, za chwile wyparuje ;) i koło się zamyka. Kolejnym argumentem że deszcze w takim klimacie jest normalny jest to ze bodajże w odcinku 23 s01 gdy tratwa była na wykończeniu ... jakiś troll (postać poboczna, 'wyspianin') powiedział że jest akurat pora monsunowa - tudzież monsuny 'przynoszą' cieple masy powietrza, jak i olbrzymie masy pary wodnej. Zależy jeszcze jakie monsuny ;). WIEC TO NATURALNE.

Ale nie zmienia to faktu, że nie jest to całkowicie normalne, i też jestem niemal pewien że ma to cos wspólnego z kochaną fundacją. I zawsze podczas jakiegoś ciekawego momentu zaczyna padać - nie wątpliwie wprowadza to swoisty klimat grozy i podniecenia widza - działa niczym muzyka w filmie :)

Użytkownik arc edytował ten post 28.02.2006 - |14:43|

• 0

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.02.2006 - |14:49|

jakiś troll (postać poboczna, 'wyspianin') powiedział że jest akurat pora monsunowa - tudzież monsuny 'przynoszą' cieple masy powietrza, jak i olbrzymie masy pary wodnej. Zależy jeszcze jakie monsuny ;). WIEC TO NATURALNE.

To był Arzt. dr. Leslie Arzt - zakompleksiony nauczuciel szkoły sredniej. Hurley nie potrafił wymówic jego nazwiska i mówił Arnzt, doprowadzając tamtego do wsciekłości. Arzt eksplodował gdy robił Jackowi, Hurleyowi, Kate i Jackowi wykład na temat obchodzenia się z dynamitem. Nikt go nie żałował. Arzt w samolocie pomógł Clair umiescić bagaż podręczny w overhead compartment.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 28.02.2006 - |14:50|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#30 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 28.02.2006 - |16:06|

Nie byłem pewien do końca czy to był on. Ale kim był i co robił dr. Leslie Arzt (tudzież podobnie brzmi/brzmiało jak : arc tylko z takim hmmm francuzkim akcentem na 'z') wiem ;)
  • 0

#31 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.02.2006 - |16:15|

Nie byłem pewien do końca czy to był on. Ale kim był i co robił dr. Leslie Arzt (tudzież podobnie brzmi/brzmiało jak : arc tylko z takim hmmm francuzkim akcentem na 'z') wiem ;)

Fragment ze scenariusza. Exodus Part 1

(Leslie Arzt talks to the group.)

LESLIE ARZT: It's been raining every afternoon. That means that we are on the
cusp of monsoon season.

SAWYER: (scoffs) Why are we listening to Arzt? You're a damn high school
science teacher.

LESLIE ARZT: I was just assuming you didn't want to die.

MICHAEL: So when do we have to leave?

LESLIE ARZT: (shrugs) Yesterday.
  • 0
Genesis

#32 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 28.02.2006 - |16:28|

Fragment ze scenariusza. Exodus Part 1

(Leslie Arzt talks to the group.)

LESLIE ARZT: It's been raining every afternoon. That means that we are on the
cusp of monsoon season.

SAWYER: (scoffs) Why are we listening to Arzt? You're a damn high school
science teacher.

LESLIE ARZT: I was just assuming you didn't want to die.

MICHAEL: So when do we have to leave?

LESLIE ARZT: (shrugs) Yesterday.

hmmm... to jest niezły fragment :D
  • 0

Dołączona grafika

#33 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 28.02.2006 - |16:51|

Wszystko fajnie :)
[ot] Ale po co cytować ostatniego posta w całości?:) To jest troche bez sensu. :) Wiadomo ze skoro piszesz pod moim postem to odnośnie wypowiedzi wyzej :) A jesli jest inaczej to wtedy cytujmy :) [/ot]
  • 0

#34 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 28.02.2006 - |16:57|

To napewno ma coś związanego z tą stacją. A deszcz według mnie pada aby ... (i własnie nie wiem po co) :>

wg. mnie po prostu jest to pora monsunowa i deszcz pada odtak sobie...
  • 0

Dołączona grafika

#35 radeksz

radeksz

Szeregowy

• Email
  • 52 postów
  • MiastoJarocin | Mechatronik

Napisano 28.02.2006 - |17:40|

ale jak pamietam to doktorek Arzt mowil ze to jest monsun letni czyli chyba zimnyi i powinni wyplynac dzien wczesniej bo moga sztormu nie przezyc

Użytkownik radeksz edytował ten post 28.02.2006 - |17:55|

• 0

#36 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.02.2006 - |17:48|

ale jak pamietam to doktorek Arzt mowil ze to jest monsun zimny czyli chyba letni i powinni wyplynac dzien wczesniej bo moga sztormu nie przezyc

Arzt nie mówi, że dzien wcześniej, lecz, że yesterday - wczoraj. To taki sarkastyczny sposób, by powiedzieć, że jest już za późno.
  • 0
Genesis

#37 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 28.02.2006 - |18:01|

Z podręcznika geografii nie doczytałaś tematu o lasach równikowych ;) Żaden wiatr nie jest potrzebny żeby padał deszcze.

Pisałam o wietrze, który nawiewa chmury bądź rozwiewa. :) Co do podręcznika - choć byłam dobra z geografii, miałam z nią ostatnio do czynienia jakieś 16 lat tamu. Ale ten czas leci. :) Coś mi tam zaskakuje na temat monsunów, strefy tropikalnej, itd. Ale niestety nie pamiętam szczegółów. Niewątpliwie fakt nagłego pojawiania się deszczu, a tym bardziej jego szybkiego końca, nie jest dla mnie oczywisty. :)
  • 0

#38 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.02.2006 - |18:05|

Pisałam o wietrze, który nawiewa chmury bądź rozwiewa. :) Co do podręcznika - choć byłam dobra z geografii, miałam z nią ostatnio do czynienia jakieś 16 lat tamu. Ale ten czas leci. :) Coś mi tam zaskakuje na temat monsunów, strefy tropikalnej, itd. Ale niestety nie pamiętam szczegółów. Niewątpliwie fakt nagłego pojawiania się deszczu, a tym bardziej jego szybkiego końca, nie jest dla mnie oczywisty. :)

W tropikach tak jest - deszcz przychodzi nagle i nagle ustaje. skąd zaś wiedział o tym Locke. Zna naturę i pofrafi ja obserwować. bezpośrednio zzred deszczem zachodza niedostzregalne dla laika zmiany w otoczeniu. Moga naprzykłąd milknąc owady, w korony drzew chowac się ptaki itp.
  • 0
Genesis

#39 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 28.02.2006 - |18:19|

W tropikach tak jest - deszcz przychodzi nagle i nagle ustaje. skąd zaś wiedział o tym Locke. Zna naturę i pofrafi ja obserwować. bezpośrednio zzred deszczem zachodza niedostzregalne dla laika zmiany w otoczeniu. Moga naprzykłąd milknąc owady, w korony drzew chowac się ptaki itp.

Ok, poddaję się. :) Nie znam się na tyle by się mądrować, ale poczytam sobie na ten temat.
Nadal niezmienne pozostają korelacje bohaterów z opadami. ;)
  • 0

#40 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 28.02.2006 - |18:27|

Nie wydaje mi się to wcale takie dziwne że deszcze padają jak dzieje się coś niedobrego... to są tropiki więc takie ulewy to przecież nic dziwnego... pozatym: jak samolot uległ katastrofie - deszcze nie padał :P
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych