Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 033 - S02E20 - Lay Down Your Burdens (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (198 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (95 głosów [60.13%])

Procent z głosów: 60.13%

2. 9,5 (19 głosów [12.03%])

Procent z głosów: 12.03%

3. 9 (17 głosów [10.76%])

Procent z głosów: 10.76%

4. 8,5 (8 głosów [5.06%])

Procent z głosów: 5.06%

5. 8 (4 głosów [2.53%])

Procent z głosów: 2.53%

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (1 głosów [0.63%])

Procent z głosów: 0.63%

8. 6,5 (1 głosów [0.63%])

9. 6 (1 głosów [0.63%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (2 głosów [1.27%])

Procent z głosów: 1.27%

12. 4,5 (1 głosów [0.63%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (1 głosów [0.63%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (1 głosów [0.63%])

19. 1 (7 głosów [4.43%])

Procent z głosów: 4.43%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 12.03.2006 - |00:02|

pandi napisał:
a btw to dzieki "rok pozniej" dziecko ma juz roczek, pare takich skokow i moze dowiemy sie co z niego wyrosnie

Taaa jak będą tak często skakać o kilka lat to nam się ekipa zestarzeje a cylonom się baterie rozładują...
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#22 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 12.03.2006 - |00:34|

Po porstu masakra najlepszy odcinek w historii BSG, przy tym poziomie to SG-1 średnio wygląda, a o SGA lepiej nie mówić.
Akcja od monentu rok później to jak sen jest, wogóle co się dzieje, w życiu bym się nie spodziewał, jak to nie będzie sen Baltar'a i pociągną to dalej to będzie straszna jazda, na którą niestety poczekamy 7 miesięcy :(
  • 0
Master of possimpible ;)

#23 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 12.03.2006 - |01:30|

A ja nie moge ocenic tego odcinka. To tak jakby oceniac film po obejrzeniu polowy. Owszem zaskoczyl mnie strasznie ale nie wiem czy zmiany daza w dobrym kierunku. Jesli wydazenia "one year later" sa prawdziwe to bedziemy ogladac zupelnie nowy serial. Nie ten ktory wielu z nas ocenia jako najlepszy sf. Nie twierdze ze bedzie gorszy ale po prostu nie moge teraz okreslic czy dalej bedzie mi sie podobal w takim samym stopniu.
  • 0

#24 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 12.03.2006 - |06:38|

Dałem 9 bo odcinek zostawił we mnie pewien niedosyt i kilka rzeczy mi się nie podobało jak choćby odpuszczenie wyborów przez Roslin, która wiedziała o Baltarze, że miał związek z Cylonką i choćby dlatego nie wolno jej było odpusćić.

WG mnie mamy do czynienia ze snem Baltara i 6ka pokazuje mu co się może stać, a wcześniej wybuchem (zdradzając położenie floty) wymusza na Baltarze i flocie porzucenie pomysłu kolonizacji. Tak mi się wydaje. Nie wierzę, że obecne wydarzenia są realne i stąd ma ruszyć akcja dalej.

Generalnie Olmos z wąsami wygląda fatalnie i przykro na niego w tej wersji patrzeć.

Ten rok później faktycznie nie wspomniano co się stało z uwięzionymi cylonami. Nawet nie wyjaśniono czy i jaka była reakcja na propozycje/sensacje "kapłana". Odnośnie cylonów też niewiele się dowiedzieliśmy, a strzępki informacji o zmianie ich nastawienia pozostały jakoś bez kontynuacji. Ostatecznie należało się do tego jakoś odnieść.

Dziecko nam po cichu rośnie i na razie nie pokazano nam w związku z nim nic szczególnego.

Odcinek niezły, ale jak mówię mi pozostawił jakiś niedosyt i spodziewałem się czegoś więcej. Bardziej mi się podobał SG-1 ostatni odcinek, ale cóż.
9.0

Użytkownik Gaj edytował ten post 12.03.2006 - |06:42|

• 0

#25 Rob18

Rob18

Szeregowy

• Email
  • 15 postów

Napisano 12.03.2006 - |11:05|

Kompletnie nie mam pomysłów co będzie dalej - sytuacja wydaje się być beznadziejna - flota ktora uciekła nie za bardzo ma siły do walki a ci co pozostali nie mają poprostu jak walczyć bo z taką przewagą wroga to by była rzeź a nie walka...

No wlasnie nie ma sil na pokonanie cylonow. Dwa niepelne BSG vs Flota Cylonow ? Nawet Bestia nie dlugo nie wytrzyma a co do piero Staruszka Galactica. Jedynym mozliwym rozwiazniem jest dla nich zdobycie wiecej ilosci wojska i okretow. A skoro 12 koloni nie istnieje pozostala ta mityczna. Nie maja wyjscia jak szukac Ziemi :]

WG mnie mamy do czynienia ze snem Baltara i 6ka pokazuje mu co się może stać, a wcześniej wybuchem (zdradzając położenie floty) wymusza na Baltarze i flocie porzucenie pomysłu kolonizacji. Tak mi się wydaje. Nie wierzę, że obecne wydarzenia są realne i stąd ma ruszyć akcja dalej.

Sen. Chyba nie.To dosc dziwne zeby to byl sen Baltara. Nigdzie nie widzialem Zareka :/ Pozatym we snie powinien miec wladze absolutna na buntujacym sie Admiralem a takiej nie ma. A i ta kolonizacja przez rok niebylo zbyt piekna niestety :/

Ten rok później faktycznie nie wspomniano co się stało z uwięzionymi cylonami. Nawet nie wyjaśniono czy i jaka była reakcja na propozycje/sensacje "kapłana". Odnośnie cylonów też niewiele się dowiedzieliśmy, a strzępki informacji o zmianie ich nastawienia pozostały jakoś bez kontynuacji. Ostatecznie należało się do tego jakoś odnieść.

Niepamietam zbyt dobrze (film ogladalem o 3.00 :D:D) ale Roslin mowila cos o przygotowaniu sluzy czy cos na temat braciszkow :] Moge sie mylic ale cos tam wspominala. Co do Sharon to widzielismy ja zakratkami bo stracila zaufanie i Helo (nie milosc:/) i Adamy. Sadze ze ona se tam gra w pasjansa i zastanwia sie jak dokopac admiralowi za ich cureczke.

Jedyny szok dlamnie to Di na BSP jako oficer. Jesli dobrze pamietam to ona byla podoficerem. Ehh no coz. Teraz czekac tylko te pare miesiecy i zobaczymy co dalej.

PS.Oczywiscie, ze dalem 10 !! :clap:

Użytkownik Rob18 edytował ten post 12.03.2006 - |11:11|

• 0

#26 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |15:06|

dalem 9 bo odjalem 2 x 0,5 - za to ze Adama pozwolil Baltarowi stac sie prezydentem, mimo stwierdzenia ze nie moze on nim zostac, co widzielismy czym to sie skonczylo oraz odjalem za "rok pozniej" co jest dla mnie niesmaczne. podobala mi sie decyzja na obu BS aby zniknac - to bylo naprawde rozsadne i dobrze ze tak sie stalo :)
baltar zamiast prezydenta to stal sie playboyem no ale kazdy robi to co lubi :P
starbuck mezatka? nie przemawia to do mnie, podobnie cale to osiedlenie.
mam nadzieje ze w 3x01 okaze sie ze to byl sen roslin czy baltara czy cos takiego :)
bo bardziej podobalo mi sie ich zycie na statkach niz na planecie :)
  • 0

#27 Makus

Makus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 12.03.2006 - |17:26|

Narazie tak na szybko....
Specjalnie czekalem na oba odcinki zeby obejrzec je hurtem i w sumie ciesze sie, bo 19 taka srednia byla, ale wystarczyla za wprowadzenie do genialnej 20. Przesuniecie akcji o rok do przodu, jest po prostu genialnym posunieciem...Tylko jaki plan teraz maja cyloni? Zrobili zle ze zaatakowali ludzi, wiec teraz co? Nie chca popelniac tych samych bledow, wiec co chca robic? Mnostwo mozliwych rozwiazan w nastepnym sezonie....Moze zechca wyciagnac o ludzi informacje o tym gdzie jest ziemia, bo zdaje sie ze chca sie scigac w tym kto pierwszy tam dotrze....
p.s. Czy mi sie wydawalo czy Gaeta jak wychodzil od Sala, zanim zadzwonil do Adamy sie lekko usmiechal?
p.s.2 Adama senior z wasami wyglada jak jakis hombre :) Nie pasuje, nie pasuje...No ale do sytuacji pasuje...
  • 0

#28 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |17:55|

mi nie pasuje "rok pozniej" poniewaz nie wiadomo co sie dzialo zarowno z cylonami jak i z ludzmi. ok, osiedlili sie na planecie ale co poza tym? co z cylonami uwiezionymi na BSG ? to wszystko zostalo pominiete ale do tego momentu odcinek byl super :)
PS po co zakladac nowa kolonie jesli mozna by wrocic na stara Caprike? chyba ze bali sie tego ze bedzie promieniowanie czy cos takiego :)
  • 0

#29 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 12.03.2006 - |18:22|

Dla mnie ten one year later to normalnie zakręcony jak słoik na zimę, totalne odwrócenie akcji do góry nogami!!! kara jako mężatka.....nie wyobrażam sobie tego.... Baltar jako playboy uzalezniony od pigułek??? Eeeeee mam nadzieję, żę to jest tylko jakiś sen albo coś, bo przecież co się stało w ciągu tego roku??? Czy Nr. 6 i 8 po ZABICIU w końcu jednego ze swoich (cylonki w koncu) i puszczeniu WROGA nic nie grozi (kasacja pamieci czy cholera wie co jeszcze) i jeszcze ten odwrót floty.... to jest genialne posunięcie jeśli chodzi o serial i podgrzewa atmosferę przed Październikiem (jak ja to wytrzymam!!!) ale z drugiej strony to jest jakieś CHORE TOTALNIE!!!!! Co ci scenarzyści chcą wymyśleć, byle nie przekombinowali, bo nie daruję jak zmarnują taki wspaniały serial!!!!!! Niech ten rok później będzie tylko snem (lub coś!)!
  • 0
Dołączona grafika

#30 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 12.03.2006 - |18:26|

mi nie pasuje "rok pozniej" poniewaz nie wiadomo co sie dzialo zarowno z cylonami jak i z ludzmi. ok, osiedlili sie na planecie ale co poza tym? co z cylonami uwiezionymi na BSG ?

Wlasnie o to chodzi by odcinek byl nieprzewidywalny, zeby akcja byla nieprzewidywalna. Tworcy osiagneli tym niegdy niespotykanym posunienciem wyzyny mistrzostwa.
To co ze niewiemy co sie z nimi dzialo przez rok, ze duzo osob sie pozmienialo dostosowujac sie do nowych warunkow, ale to daje nam kolejny wglad do psychiki glownych bohaterow. Oni nie sa tacy jak nam sie wydawalo ze sa, zachowywali sie tak tylko poniewaz nie mieli innego wyjscia.

PS po co zakladac nowa kolonie jesli mozna by wrocic na stara Caprike?

1. Promieniowanie
2. Miejsce ludobojstwa calej cywilizacji (chodz mogli tam kilka razy skoczyc po lekarstwa i materialy budowlane)
3. Ty bys uwierzyl Cylonom ze moga wracac? Ja nigdy.
  • 0

#31 mdh

mdh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12.03.2006 - |18:35|

Co tu dużo pisać. Serial trzyma poziom. Mogloby sie wydawac,ze zakończenie pierwszego sezonu bedzie nie do przebicia. Okazało się, że pod tym wzgledem 2x20 nie mozna nic zarzucić. Ogladało się z prawdziwą przyjemnościa.
Mam jednak kilka zastrzeżeń drobnych...
Po pierwsze wątek szóstki. Czy czasem w 2x12 w "Resurrection Ship" part 2 nie powiedziała, że samobójstwo wg. jej interpretacji religii jest grzechem. Czy nie wydaje się wiec dziwne, że tak po prostu odpala nuke. Jeśli chciala poinformować Cylonów o obecnosci floty nad "New Caprica" przecież bylby inny sposób, a tak przy okazji wydaje mi się, że wykończyła cały ruch procyloński we flocie ;)
Po drugie czy Anders czasem nie słyszał rozmowy bohaterek. Szóstka wypowiedziała imie Gaius. Wydaje mi się, że wielu Gaiusów nie ma, a szczególnie takich którzy mogliby zapewnić status bohatera po użyciu ;) Dlaczego Andres poinformował kogo trzeba o tych poszlakach. Widać po Baltarze, że nie miał jakoś szczegółnie cieżko przez ten rok i miał strasznie dużo czasu na staczanie się.
Po trzecie strasznie dziwna mi się wydaje demilitaryzacja. Starbuck, Tyrol, Gaeta jakby nie patrzeć to wykwalfikowany personel. Jak to możliwe, żeby najlepsi ludzie poszli do cywila.
Ostatnia uwaga jest czystko kosmetyczna. Co oni właściwie robią na tej planecie. Rolnictwo przy tej pogodzie praktycznie odpada, na osade przemysłowa tez nie wyglada - no i do tego jeszcze te namioty - straszna prowizorka. Nawet jakiś lepianek nie zbudowali.

Użytkownik mdh edytował ten post 12.03.2006 - |18:56|

• 0

#32 artche

artche

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.03.2006 - |20:43|

Wiele by napisać można ale praktycznie wszystko już przez Was napisane. Jedno Trzeba przyznać. taki odcinek uczy pokory - nogdy nie dawaj oceny 10 w środku sezonu, rezerwuj na koniec. :clap:
  • 0

#33 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |21:20|

no fakt, poczatek i koniec sezonu sa zawsze najlepiej nakrecone wiec uwazam ze wtedy mozna dac z czystym sumieniem pelna 10 :) jednak w srodku sezonu tez sa odcinki ktore moga dorownywac takim jak poczatkowe czy koncowe :) resurrection ship byl tez wypasisty, podobnie jak 2x20 :)
  • 0

#34 heyst

heyst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 12.03.2006 - |23:15|

+centurioni i moździerze
+blond kara "troskliwa żona" jak z amerykańskiego filmu
+Colonial One w błocie

Na New Caprica są i lepianki, jest scena kiedy widać z góry całą osadę. Ogólnie wszędzie oznaki kiepskiej jakości rządów Baltara, marazm, błoto, wegetacja, dziwi mnie, że nikt nie chciał wracać na okręty. Ciekawiło mnie to jaka może być minimalna populacja, żeby istaniała możliwość powrotu do jakości życia sprzed ataku, tu widać, że jadą jeszcze na zapasach. no to teraz naprawdę ciężko będzie zrobić cokolwiek flocie, która nie ma chyba nawet połowy zdolności bojowej, taki plus, że nie ciągnie się wszędzie polityka i problemy społeczne i możliwe będą działania podobne do tych, które robiła pani admirał. dziwi mnie jeszcze to, że nie było żadnej paniki, i prób ucieczki np raptorami. aah i był jeden odcinek w którym adm. Adama był wąsaty.

Użytkownik heyst edytował ten post 12.03.2006 - |23:16|

• 0

#35 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.03.2006 - |23:27|

no adama z wasem wygladal naprawde komicznie :)
mam nadzieje ze w dalszych odcinkach wciaz je bedzie mial :P
  • 0

#36 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 13.03.2006 - |03:28|

Po pierwsze wątek szóstki. Czy czasem w 2x12 w "Resurrection Ship" part 2 nie powiedziała, że samobójstwo wg. jej interpretacji religii jest grzechem. Czy nie wydaje się wiec dziwne, że tak po prostu odpala nuke. Jeśli chciala poinformować Cylonów o obecnosci floty nad "New Caprica" przecież bylby inny sposób, a tak przy okazji wydaje mi się, że wykończyła cały ruch procyloński we flocie ;)

Moim zdaniem samobójstwo w rozumieniu Cylonów oznacza "nieproduktywną" śmierć, natomiast Nr. 6 rozwaliła Cloud 9 i zostawiła znacznik dla reszty Cylonów. Może nie jest to samobójstwo w cylońskim rozumieniu tego słowa?

Jeśli okaże się, że to sen, to będę bardzo zawiedziony. Lubię kiedy twórcy nie boją się zrobić zwrotu o 180 stopni. Scena sexu Nr. 6 i Baltara też byłą bardzo ciekawa, pamiętamy przecież, że nie chciałą tego zrobić tuż po uwolnieniu. I chyba Baltar przejął się jej śmiercią, dlatego się tak stoczył.
  • 0

#37 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 13.03.2006 - |09:26|

OK, powiem tak.
Po naprawde dlugiej fali slabych odcinkow, w koncu jest cos odswiezajacego.
najbardziej z tego wsyzstkiego szokujace byly dwa momenty:
1) Przemowa kaplana, ktory okazal sie Cylonem;
2) Desperacja Roslinn i proba kradziezy prezydentury;

Co do czasu 'One Year Later'.
Mysle, ze pokazuje to tylko jak mogloby byc, gdyby Batlar zostal prezydentem, ale jest to tylko jedna wersja wydarzen. Uwazam, ze gdyby Nr 6 sie nei zabila wtedy na kolonialnym statku, calosc ulozylaby sie duzo odmiennie [jest jak jest, poniewaz Baltar sie poddal po tej tragedii, wywolanej niestety przez niego, nieswiadomie].
Mysle tez, ze 3. sezon powroci do aktualnych wydarzen i nie bedzie kontynuowal watku 'One Year Later'.
Ciekaw jestem tylko czym sie zajmuja w tej chwili Cyloni i czekam n sezon 3. aby te odpowiedz uzyskac.

Overall: 8/10
  • 0

#38 mdh

mdh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13.03.2006 - |11:43|

Zdaje się, że powrot do "aktualnych" wydarzeń jest niemożliwy. Stary Adama stwierdził, że przez rok nic sie nie wydarzyło - z Cylonami. Zyją więc w spokoju dlużej niż trwała ich ucieczka z dwunastu kolonii. Wydaje mi się, że ten zabieg scenarzystów był konieczny. Sczerze co można ciekawego pokazać przez rok kolonizowania planety? Prezydent Baltar rządzi - lepiej albo gorzej. Roslin godzi się z przegraną i wraca do nauczania. BSG to serial o ludziach jednak bez Cylonów ani rusz. Sama Szóstka Baltara + braciszkowie to za malo. Co zaś bylaby warta ta cała kolonizacja gdyby ludzie nie zaczeli sie identyfikować ze swoim nowym domem. Chyba dlatego ten rok spokoju byl konieczny.

Ogladając odcinek po raz kolejny zaczynam dochodzić do wniosku, że to rozwiązanie było koniecznoscią. Inaczej mielibyśmy powtórke z rozrywki czyli kolejny sezon coraz bardziej podobny do poprzednich.

Wiec chyba nie ma co się martwić tym nagłym zwrotem akcji. Chyba już dość naogladaliśmy się seriali, gdzie tak na dobrą sprawę sezony niewiele róznią się od siebie i ciągle mamy przed oczami to samo.

No chyba, że lecąc Mamoniem stwierdzimy ze lubimi pios... znaczy seriale które już gdzieś ogladaliśmy ;)
  • 0

#39 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 13.03.2006 - |13:20|

Coz, wlasnie w 3. sezonie mogli pokazac jak do tego wszystkiego doszlo, zamiast ucinac kilka watkow i zaczynac serial na nowo w zupelnie innym miejscu.
  • 0

#40 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 13.03.2006 - |14:24|

Ogladając odcinek po raz kolejny zaczynam dochodzić do wniosku, że to rozwiązanie było koniecznoscią. Inaczej mielibyśmy powtórke z rozrywki czyli kolejny sezon coraz bardziej podobny do poprzednich.

Nic dodać, nic ująć. Biorąc pod uwagę ten aspekt sprawy - zagranie bardzo dobre.

Tylko czemu wszyscy główni aktorzy tej gry (Adama/Roslin/Tigh/Apollo/Starbuck itd) przyjmują ten bajzel bez zająknięcia. Przecież nawet w tym odcinku Adama stwierdza, że mogą poddać bitwę ale nie wojne, a potem przez rok pozwala na takie zachowanie Baltara. Rozumiem, że Baltara wybrano w demokratycznych wyborach ale przecież jego rządy to KATASTROFA:
- obrona żadna (a wcześniej przez 40-50 lat utrzymywali całą armade)
- niby miała być roślinność i zwierzęta, a mają przydział żywności
- zero leków i opieka medyczna tak jakby tylko robiona przez jedną osobę
- warunki lokalowe żadne
- siła robotnicza :P rozgoryczona

A wszyscy siedzą cicho i nic nie robią. Ludzie się zmieniają, ale to co pokazali mnie osobiście nie przekonuje. Wcześniej prawie każdy z nich był w stanie ryzykować wszystko w imię dobra ogółu, a teraz jakby im wszystkim wisiało. Co ma być to będzie. I jak dla mnie tutaj jest problem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych