Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 031 - S02E18 - Downloaded

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (145 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (81 głosów [66.94%])

Procent z głosów: 66.94%

2. 9,5 (23 głosów [19.01%])

Procent z głosów: 19.01%

3. 9 (7 głosów [5.79%])

Procent z głosów: 5.79%

4. 8,5 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

5. 8 (4 głosów [3.31%])

Procent z głosów: 3.31%

6. 7,5 (2 głosów [1.65%])

Procent z głosów: 1.65%

7. 7 (2 głosów [1.65%])

Procent z głosów: 1.65%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Viliae

Viliae

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 26.02.2006 - |14:31|

No i jak wg. Ciebie zachowałby się ten przysłowiowy "polski lekarz"? :]

Wziął w łapę albo wyjechał za granicę :P (osobiście nie mam dobrych wspomnień po polskim lecznictwie szpitalnym)(co wcale nie oznacza, że wszyscy tacy są). Przepraszam za to niefortunne "nie po lekarsku", ale to w końcu lekarz wojskowy i jako taki jest fachowcem (przyjmuje rozkazy nawet jeżeli są sprzeczne z jego przekonaniami zawodowymi) pierwszej klasy.

A co do modeli mechanicznych, to Asimow miał dosyć mocny wpływ na mój punkt widzenia na robotykę, a tu wszystkie roboty, nawet te biologiczne (istnieją wyjątki jak widzieliśmy :D ) zachowują się jak Kamikadze (moje istnienie jest nieważne, ważna jest "sprawa"). Jak tak łatwo go rozproszył (waląc mu serię w plecy) to jak kiepsko będą reagować całe Baseshipy skoro to też Cyloni. Abstrahując tą sytuację jeden zauważa unieruchomionego BS-a z przyczepionymi viperami (tak jakieś 100-150 sztuk) i leci to sprawdzić, za nim wyskakuje inny BattleStar i wali mu serię z dział osłonowych. Jeżeli zachowałby się jak ten mechaniczny to by się odwrócił i... oberwał salwę z głównych dział BS-a i dosyć mocno od Viperów. Dlatego dla mnie mają niedopracowany software (brak komend dotyczących przypadków szczególnego zagrożenia) nawet przy założeniu, że jak zginie to się odrodzi to jak widzieliśmy śmierć (jej wspomnienie) może wywrzeć zbyt duży wpływ na daną jednostkę.
  • 0

#22 heyst

heyst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 26.02.2006 - |15:23|

Ciekawe co teraz będzie dalej z Sharon i nr6 które umożliwiły ucieczke temu kolesiowi - czy ta trzecia która dostała "kamyczkiem" na nie doniesie

tam był dialog, że mają jeszcze 6 godzin, dopóki tamta się nie odrodzi i nie poinformuje "władz" o całym zdarzeniu. Gdzieś mi przemknęło, ze dziecko Boomer, to kolejna, ulepszona wersja Cylona.
  • 0

#23 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 26.02.2006 - |15:52|

tam był dialog, że mają jeszcze 6 godzin, dopóki tamta się nie odrodzi i nie poinformuje "władz" o całym zdarzeniu. Gdzieś mi przemknęło, ze dziecko Boomer, to kolejna, ulepszona wersja Cylona.

Mają 36 godzin.
  • 0

#24 blackeagle

blackeagle

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 26.02.2006 - |17:25|

Ale każdy tak samo jak Roslin i Adama potrzebują tej drugiej osoby, żeby nie zwariować. To przecież takie ludzkie. W końcu może kiedyś bedą razem, bo to wzajemne wsparcie pewnie do czegoś doprowadzi .
Mam tylko nadzieję, że Roslin wygra wybory!!! :hyhy: :hyhy:
  • 0

#25 WILU

WILU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoMałą Planeta Zwana Ziem

Napisano 26.02.2006 - |20:52|

Jakiś murzyn? :> A przypomnij sobie 2x05 Farm ;)

Heh, skleroza nie boli to się nie męczę :-)

Pozatym nieścisłości w wyglądzie zwaliłbym na to, że to nie byli oryginalni aktorzy tylko podstawieni ludzie, którzy mieli tylko ich przypominać.

EDIT: 7:29? oba Dorale.
8:00 no też Dorale i Boomer, inna sprawa, że złych ludzi do tego dobrali ;]
23:02 po lewej? IMO to miałby być Leoben ;]
24:19 w tle? Aaron.

Zgadzam się ale:
- koleś w koszuli w ciapki - 8:09 miga przed kamerą, 11:22 przy stolikach, 21:58 siedzi tyłem
a zresztą nie ważne może to i Leoben, poprostu pewnie nie najlepiej dobrani aktorzy.

Drugi raz oglądałem z napisami i wpadła mi w oko taka ciekawostka:
35:19 - na tablicy rejestracyjnej jest napis "SEXYMOM" czyli SEKSOWNA MAMUSIA - hehe ciekawe czy dowcipnisie mieli na myśli Lucy Lawless która ma przecież 3-kę dzieciaków ;-)

Użytkownik WILU edytował ten post 26.02.2006 - |21:14|

• 0

#26 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.02.2006 - |21:41|

10,0 :clap: :clap: :clap:

++++ Baltar jako moralny kompas nr 6 , ŚWIETNY :clap: :hyhy:
+++ nr6 a także Sharon, MIŁOŚĆ zwycięża ^_^
+++ religijny ruch odnowy Cylonów pod przywódctwem bohaterek nr 6 i Sharon, orginalny pomysł
+ podmiana dzieciaka

WIELKI powrót mojego ukochanego Gaiusa Baltara i to w jakim stylu :clap: :clap:
Także nr 6 ma swój wielki powrót :clap:
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#27 jerzy_cz

jerzy_cz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 26.02.2006 - |22:13|

Odcinek fascynujący, wielkie brawa dla scenarzystów.
Ciekawi mnie tylko jedno: gdzie odrodziła się Sharon? Powinna na statku przebudzeń. Wysłali ją stamtąd na Caprice, na rekonwalescencję? Na to wychodzi...
  • 0

#28 Monk

Monk

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • Miastoopolskie

Napisano 26.02.2006 - |22:25|

10!!!

Na początek witam wszystkich...

Odcinek świetny, niesamowity bazujący tylko na emocjach, rozmowach, teoretycznie bez akcji... Ale nie można się oderwać od niego ani na chwilę. Duże brawa dla scenarzystów za pomysły. Jak już kilku przedmówców - przedpiśców :) stwierdziło dający wiele możliwości w sezonie 3.

Pewnie juz gdzieś to padło, ale zapytam w tym miejscu. Otóż nurtuje mnie pytanie jak Gaius Baltar przeżył atak Cylonów na Caprice jeśli nie jest Cylonem? Skoro Nr 6 zginęła, i to dokładnie w momencie zniszczeenia domu przez wybuch nuklearny, to nie wydaje mi się aby Baltar mógl przeżyć, zasłonięty cialem Nr 6.
Wiem, wiem, gdyby był Cylonem to po co nr 6? Wystarczyłoby aby sam podał kody floty.
Gdzies wcześniej padła odpowiedź na pytanie: Po czyjej stronie jest Baltar? Po SWOJEJ. Jego postać pachnie mi tu strasznie jakimś mistycyzmem. Najpierw występuje w roli Judasza, Mesjasza?!, sprzedającego, karzącego ludzkość za jej grzechy. By teraz stać się nawracaczem Cylonów? Może Nr 6 w głowie Baltara, a teraz Baltar w głowie Nr 6 to postacie sterowane przez kogoś innego, przez kogoś wśród Cylonów, kogo jeszcze nie poznaliśmy? Można by go nazwać Bogiem Cylonów, a może po prostu kimś, kto cały ten PLAN wymyślił i delikatnie stara się wpłynąć na jego realizację właśnie porzez te dwie postacie.
  • 0

#29 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 26.02.2006 - |22:48|

Hmm jesli nasze dwie zbuntowane cylonki mają 36h do czasu aż będą oficjalnie ścigane to teraz muszą szybko kombinowac gdzie zwiać ;) Ale gdzie ? U cylonów chyba nie znajdzie się nikt na tyle opiekuńczy żeby ich ukryć (pewnie jak poleci na Caprice wiadomość że są zdrajczyniami to będą "most wanted" u wszystkich tosterów) , jak polezą do ludzkiego ruchu oporu to albo dostaną po kulce na dzieńdobry albo będą więzione (nie sądze żeby po jednym dobrym uczynku dla jednego członka cała ekipa nagle się przyjaźnie do nich nastawiła :P Zresztą zaraz pojawiło by się podejrzenie że darowały mu życie żeby zaskarbić sobie ufność ludzi i ich zinfiltrować). Ciągłe uciekanie i krycie się po lasach to lipna perspektywa na przyszłość. Myślę że jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby chyba podprowadzenie jakiegoś statku kosmicznego i ucieczka w kosmos. Ale tu zaś się nasuwa pytanie: gdzie uciekać ? Tułać się w przestrzeni kosmicznej to też lipna perspektywa - a cyloni chyba mają te same potrzeby co ludzie więc bez dostaw jedzienia i tlenu długo sobie nie polatają. Skoczyć na Galactice ? Przecież jedynie pojawią się na radarze jako cyloński statek i już ich Vipery poszatkują - chyba że wczesniej nawiążą komunikację i się poddadzą...ale wtedy czeka ich metalowa klatka na cylony...

Kurde ale jestem ciekaw następnego odcinka - już nie moge wytrzymac :D To jest właśnie potęga tego serialu - chce się więcej i więcej !!!
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#30 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.02.2006 - |23:14|

nr 6 i Sharon to NIE JEST RUCH OPORU w rozumieniu ruchu oporu ludzi na Caprica czy innej frakcji politycznej.

Ich odmienność wynika z MIŁOŚCI która zaowocowała ODMIENNĄ interpretacją WOLI BOGA a co za tym idzie całkowicie INNYM PLANEM Cylonów względem ludzi.

Możliwe są 2 opcje:

Minimalistyczna = 6 i Sharon uciekają przed Cylonami

MAX = 6 i Sharon tworzą nowu nurt religijny, jako BOHATERKI Cylonów są zaczątkiem RELIGIJNO-MORALNEJ rewolucji wśród Cylonów, a co się z tym wiąże nie mogą przed innymi Cylonami uciekać. Będą ich nawracać, choć może być to niezwykle trudne zadanie, bo inicjatorem zmian w obu naszych bohaterkach była MIŁOSĆ.

Ja sklaniam się do bardziej nęcącej opcji MAX, czyli RELIGIJNO-MORALNEJ REWOLUCJI.

Trzeba zrozumieć że 6 i Sharon nie mają indywidualistycznych, egoistycznych planów wrogich BOSKIEMU PLANOWI
Ich inność/odmieność wynika z odmiennej interpretacji WOLI BOGA, a co za tym idzie działaniu zgodnie z "właściwym" BOSKIM PLANEM a nie Cylońską źle zinterpretowaną jego wersją.

A to bardzo duża różnica, bo nawet teraz Cyloni nie będą wrogami 6 i Sharon, Bóg będzie tym samym Bogiem.
Wrogiem jest zaś nieprawidłowa interpretacja jego woli i chwilowo Cyloni pozostający pod wpływem tej interpretacji.

Jeśli będzie tak jak myśle a wszystko na to wskazuje to będziemy mieli BARDZO ciekawy religijny wątek dziejący się wśród super religijnych Cylonów czyli wersje BSG konfliktu Islam-wrogi zachodowi vs Islam-przyjazny zachodowi.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#31 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 26.02.2006 - |23:17|

Hmm jesli nasze dwie zbuntowane cylonki mają 36h do czasu aż będą oficjalnie ścigane to teraz muszą szybko kombinowac gdzie zwiać ;)

Mają 36h by upewnić się że wystąpi jakiś przypadkowy problem techniczny przy wgrywaniu wspomnień 'koleżanki':P
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#32 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.02.2006 - |23:49|

10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Swietny odcinek, jeden z najlepszych w historii tego serialu. Lepszy juz moze byc tylko final sezonu, ktory
zaczyna sie juz za 5 dni :hyhy:
  • 0

#33 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 27.02.2006 - |00:43|

Mają 36h by upewnić się że wystąpi jakiś przypadkowy problem techniczny przy wgrywaniu wspomnień 'koleżanki':P

Qrcze o tym nie pomyślałem :D No ale jak sama 6 powiedziała, to "[23023][23081]Zazdrość, morderstwo, zemsta,|to wszystko grzechy w oczach Boga.". Więc podejrzewam, że zabicie współwyznawcy (nawet "błądzącego"), również byłoby grzechem. Jednak moze dla tej sprawy Bóg ( ;) ) zrobi wyjątek :]
A jak nie to faktycznie może być ciężko. Pewnie jakaś grupka nadal będzie stać przy swojej interpretacji i naszą dwójkę rebeliantek będzie chciało uciszyć :] Ale wierzę, że się nie dadzą ;) Z pomocą Baltara zwyciężą :]

10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Swietny odcinek, jeden z najlepszych w historii tego serialu. Lepszy juz moze byc tylko final sezonu, ktory
zaczyna sie juz za 5 dni :hyhy:

No tak w zasadzie to konkretny finał zacznie się za 12 :] Ale jaki, prawie że pełna godzina odcinka :D (z reklamami 90 min ;) ).

@WILU Po ciuchach to bym jednak obstawial Leobena. Zbyt podobne to wszystko do tego w czym pokazywał się w np. 1x08, by obstawiać, że to jakiś inny model. No a pozatym, nic na sieci o nowych modelach nie słychać, więc stoję na stanowisku źle dobranych aktorów :]

SEXYMOM :clap: Bomba :D Chyba tylko Lucy. Tak czy inaczej to żadna serialowa nowość, bo i w ST wpisywano na różnych plakietkach nazwiska ludzi z obsady. No i BSG ma swojego Enterprise czy Fireflya, latajacego (ponoć) tu i tam :]

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 27.02.2006 - |00:51|

• 0

->1019<-

#34 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 27.02.2006 - |02:37|

Ni dziwnie się czuję bo jak widzę jestem nieomal sam ze swoim sceptycznym stosunkiem do tego odcinka.
WG mnie odcinek był bardzo nieudany i nieudolny fabularnie.

Tak po kolei.
1. Jak przy technologii cylonów, którzy dysponują napędem ftl czy jądrówkami, downloadem osobowości czy świetną biomechaniką i całą masą elektroniki, może się uchować jakiś ruch oporu na Caprice? WG mnie bezsens totalny. Proste czujniki powinny zlokalizować ludzi, gdzieś po lasach czy bunkrach/jaskiniach. Tym bardziej nie powinno być żadnych szans do wejścia do środka miasta i podłożenia bomb pod jakąś kawiarnią. Wg mnie to czysty kretynizm i fabularne dno.
2. Wyjaśnienie kochanka StarBuck, że chodzi o jakiś pressing na cylonów jest bez sensu całkiem. Na pewno potrzebne są ataki na cele militarne, zdobycie sprzętu i technologii, potrzbne są informacje i wojsku, broni etc... A nie pokazówki w stylu wywalimy im kawiarnie, to jak się obudzą po śmierci to będzie im przykro, że niedobitki ludzi na Caprice ich nie lubią. Bezsens zrobiony tylko po to, żeby przemiana obu "odpadowych" modeli była wiarygodna.
3. Jak to możliwe, że mechniczna wersja cylona nie jest w stanie żadnymi sensorami zlokalizować człowieka w garażu? Jak może nie mieć jakichś czujnikó do stwierdzenia, że ma przed sobą ładunek wybuchowy? To co to są roboty debile bez podczerwieni i widzące jak ludzie? Może jeszcze receptorów węchu u słuchu nie mają? Drażni mnie bardzo, że mechaniczny cylon jest pokazany jako debil z procesorem od kuchenki mikrofalowej.
4. Czy obie nasze bohaterki miały tylko 1 opiekuna? Nikt tej akcji nie koordynował i nie obserwował? Nie mają żadnej służby bezpieczeństwa tylko 1 laska za nimi łaziła i leczyła etc? Kolejny nonsens i dziecinne podejście do sprawy. Jeśli faktycznie były traktowane jako wadliwe to nie mają tam jakiegoś ośrodka adaptacji, psychiatrii jakiejś? SHaron nie powinna być do bółu, całe dni przesłuchiwana odnośnie sytuacji i relacji wewnątrz floty? A może pliki z transmisji wystarczyły to jeśli z pliczków szłoby wszystko odczytać to i wątpliwości co do stanu obu modeli bracia cyloni mieć nie powinni. Tymczasem obie w najlepsze chodzą sobie po mieście jak wszystkie inne modele i w dodatku nie widać czy mają jakąś pracę, zadania i co tam robią w sumie. Wg mnie to niemożliwe jest całkowicie albo w upraszczaniu zaszli scenarzyści za daleko.
5. POkazywanie nam tylko znanych nam postaci cylonów było już przegięcem na max. Drwiną z widzów, która mi nie pozwalała poddać się fabule odcinka bo to cały czas przeszkadzało. Powinni być inne modele pokazane, choć tak żeby nie dało się ich w pełni zidentyfikować, ale dzięki temu wszystko byłoby wiarygodniejsze.
6. Boomer musiała być obudzona na zniszczonym statku "narodzeń", a nie na Caprice. To ewidentny błąd scenarzystów. Inaczej to po co komu byłby ten cały stateki co na nim robiły setki gotowych do downloadu ciał - jeśli byłby tylko przekaźnikiem sygnału etc...
7. W ogóle to sposób pokazania przebudzenia był tandetny i mi się nie podobał. ANi słowa o tym jak to w ogóle jest robione. Ani słowa o tym czy zawsze się udaje i ani słowa o tym czy nowy egzenplarz dostaje tylko swoje wspomnienia czy innych dotąd funkcjonujących modeli z tym samym numerkiem również. A to jest kluczowa sprawa bo, gdyby ładowane było całe dostępne doświadczenia to problemy naszych bohaterek byłyby dość wątpliwe. Ich osobista świadomość byłaby tylko ułamkiem doświadczeń innych modeli, a więc nie mogłaby zbyt mocno oddziaływać po przebudzeniu.
8. Nic się nie dowiedzieliśmy o organizacji i funkcjonowaniu świata cylonów. Nie wiemy jaki mają system rządów, liderów, prawo i w ogóle nie wiemy nadal nic o tym czym naprawdę są i o co im chodzi. Nie mamy pojęcia co robią, jak żyją etc... Nadal nie wiemy, po odcinku z ich punktu widzenia, nawet tego kim i jaki jest ich Bóg. Żadnej świątyni czy wzmianki w ogóle na ten temat. A kto niby miałby zdecydować o wyłączeniu obu naszych "dobrych" cylonek? No kto? Beznadzieja z tego punktu widzenia.
9. Na Galactice żadnych testów, badań nad dzieckiem. Po prostu podmieniają dziecko, sharon i tatuś to kupuje. Niwiarygodne. A jaka byłaby szansa, żeby znaleźć identyczne dziecko, identycznej płci, wzrostu, wagi, do tego wcześniaka, w tak krótkim czasie we flocie kosmicznej, gdzie ogół ludzi to mniej niż średnie miasteczko (50.000 ludzi) i raczej mają inne zajęcia niż rozmnażanie? Wg mnie żadna i to kolejny idiotyczny bzdet, który się nam tu wciska.
10. W przenosiny, podmianę dziecka zaangażowane musiało być jeszcze kilka osób. Natomiast Admirał floty ma jakoby o tym nie wiedzieć i to na wojskowym statku, z na pewno najwyższej rangi ochroną wokół dziecka i cylonki. Oczywiście pilnujący Marines nic nie zauważyli. Nie było żadnych kamer i zabepzieczeń. Nowa matka w tak małej społeczności się nie zorientowała, ani nawet nie zainteresowała, kto urodził jej zastępcze dziecko, a może to jej specjalnie zamordowano na podmianę?
11. Roslin łamie prawo bez żadnych skrupułów i robi to w sposób zdecydowany i konsekwentny. Łamie prawo w sposób wręcz niewyobrażalny, niczym barbarzyńca i w dodatku pomija w tym miejscu Adamę, wiceprezydenta, a i zapewne musi Adamę do tego okłamać. Zero reakcji czy jakichś większych wahań, zahamowań. WG mnie to całkiem niewiarygodne dla tej postaci i niemożliwe do wykonania.
12. 2 największe bohaterki wojenne cylonów nagle teraz mają stać się reformatorkami Cylonów? W przypadku 6ki to naprawdę jest mało wiarygodne. Jeśli tyle czasu twardo realizowała zadanie i doprowadziła je do końca to co nagle tak pękłą? A pamiętacie jak ZAŁAMAŁA DZIECKU W WÓZKU KARK w pilocie serialu? I ten model ma nagle się niby nawracać i zmienić? Wg mnie to totalny bezsens. Co do Sharon jeszcze jakoś od biedy wytłumaczalny, ale nie dla tego egzemplarza 6ki. No i co są warte te ludzkie modele cylonów skoro psują się jak widać na potęgę?
13. Nie wiemy prawie nic o Bogu Cylonów i religii, ale jeśli nagle zauważają, że morderstwo masowe i zagłada ludzkiej rasy jest nieładna i niezgodna z religią i wolą Boga, to coś mają zdrowo po[beeep]e w tym krzemie czy w czym tam budują sobie obwody. Wg mnie to absurd nie do przyjęcia. Żenada.
14. Nawet, gdyby zablokowały jakimś cudem download swojej koleżanki to ktoś musiałby przecież zrobić jakieś śledztwo i musiałby znaleźć dowody obecności człowieka na miejscu odnalezienia reformatorek. Wg mnie to niemożliwe żeby było inaczej, a więc co cyloni mają nagle być zadowoleni, że 2 modele wypuściły sabotażystę i mordercę iluś tam ich współbraci? Znów coś fabuła leży i kwiczy niczym mała świnka.
15. Niby jak transmitują tostery świadomość, że nikt nie wyłapał ich sygmału? Przecież to tak cholernie wielka ilość danych, że transmisja musiałaby iść i długo i wykorzystywać ogromne pokłady energii. Niby skąd ta energia, czym transmitują tę świadomość i jak to ma być niewykrywalne? Jak teraz widzimy ich wspomnienia są kompletne, a więc obejmują video, audio i inne zmysły. No tego nie się nie spodziewałem, bo to takie kolosalne ilości danych, że nie wiem ile musiałaby trwać transmisja, żeby to przesłać, ale martwy cylon chyba nie ma w sobie jakiejś elektrowni, która działa ileś czasu po śmierci, nie? Z transmisją pełnej pamięci to koledzy przegięli na max.
16. Usłyszeliśmy, że zaginione super dziecko Hera ma jakoby być przywódcą przyszłych pokoleń. Nie pojmuję, że wszyscy cyloni we flocie o nie nie dbali. Na pewno jeszcze kilka postaci nimi jest. Wygląda, że reszta olewa sprawę i boski plan bo nie widać było, żeby ktokolwiek się dzieckiem interesował. Chyba, że cylonem jest doktor i/lub nowa asystentka Roslin albo ona sama. Niemniej dziwne to i nie wiedzieć czemu cyloni mieliby zakładać, że ludzie pozwolą takiej hybrydzie w ogóle żyć?.

Generalnie dałem 8 pkt bo mimo całej masy, moim zdaniem, idiotyzmów i naciągnięć to jednak odcinek był ciekawy i interesujący jako sam pomysł. Nie zmienia to faktu, że niewiele się dowiedzieliśmy, a to co nam pokazano było dla mnie szalenie niewiarygodne i rozczarowujące. Wg mnie to jeden z najgorszych odcinków BSG i oby nie był początkiem spłycania i upadku fabulernej siły serialu. JAk widzę jestem jednak osamtniony w swojej ocenie, ale cóż - bywa i tak.

Użytkownik Gaj edytował ten post 27.02.2006 - |03:00|

• 0

#35 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 27.02.2006 - |04:12|

Ej Gaj nie psuj radochy z tego serialiku :) Wiadomo że żaden serial nie jest idelany ale patrząc na ostatnie SG1 albo ostatnie SGA to BSG jest i tak mega super dopracowane :)

Twoje argumenty są dość mocne i potrafie znaleźć tylko wytłumaczenie do punktu 6:
Boomer została zastrzelona bardzo dawno więc Galactica nie oddaliła się jeszcze od Caprica na taką odległość aby wymagane było użycie Ressurection Ship'a i dane poleciały do wskrzeszalni na planecie.
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#36 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 27.02.2006 - |04:21|

Chyba mamy arcymistrza szukania dziury w całym.

Ad 1. Czujniki wykrywające ludzi i to na dodatek w budynkach górach itp, a może z orbity na całej planecie jak to jest w Star Treku. Przede wszystkim nawet jak by były to wykryły by Cylony-ludzi którzy są IDENTYCZNI czyli odróznić ich nie sposób. Technologia ma swoje ograniczenia.
Jak by technologia likwidowała partyzantke to USA w Iraku/Afganistanie powinno w TYDZIEŃ rozprawić się z ruchem oporu. Al-Kaida powinna już przestać istnieć w pańdzierniku 2001. itd itp
Cytując ciebie powiem jedno ŻENADA

Ad 2. Ten tekst to jest z INNEJ PLANETY. Takiej BREDNI nie słyszałem od dawna. Kiedy ludność/okupant się bardziej boi kiedy atakuje się po rycersku cele wojskowe czy jak się wysadza pociąg osobowy jak Madrycie, metro i autobusy jak w Londynie czy kawiarnie jak w Izraelu.
To się nazywa TERROR.
A powiązanie tego z "przemianą" 6 i Sharon swiadczy tylko o tym że nie masz bladego pojęcia na czym ta przemiana polega.

Ad3. Tak Trikoder, Teleportacja, Telepatia i podróże w czasie. Technologia w BSG ludzi i Cylonów to nie jakieś Star Trekowe BANIALUKI.

Ad4. Powinny mieć prace :D Tak do pośredniaka. Od roboty to mają blaszaki a ludzcy są od pica kawy. Szefostwo to nie czarnuchy od brudnej roboty jak byś jeszcze nie wiedział.

Ad5. Pewnie, pokażą nam wszystkich Cylonów na dodatek w kawiarni na stołach powinna leżeć WIELGACHNA książka z tytyłem "Boski PLAN Cylonów od A do Z czyli wszystko co byś chciał wiedzieć na ten temat". Brak mi słów.

Ad6. Musiała nie musiała tego na 100% nie wiemy. Może rzeczywiście ale potem została przetransportowana na Caprice. Może dla ciebie bohaterzy powinny wchodzić do kolejnych scen z tabliczkami "Przed chwilą byłam w kiblu, a na obiad jadłam kurczaka"

Ad7. Pewnie BSG s2e18 zacznie się tak "Witaj 6 właśnie się odrodziłaś" "A teraz przerywamy BSG i zaczymany tłumaczyć skład żelu w którym leży 6, zasade działania maszyny i całego transferu. Tabelki ukażą się pod koniec 6 godziny transmisji, zaraz po schematach okablowania"
Niektórzy ludzie oglądają serial/film a niektórzy są niezadowoleni bo nie wiedzą z czego jest zrobiona czerwona sukienka nr 6 i czy Cylonki używają perfum oraz jakich.
Ta jednostka chorobowa ma z pewnością swoją nazwe ale z tym to do specjalisty.

Ad8. Jak wyżej i jeszcze raz zalecam specjaliste. W kawiarni powinna leżeć druga WIELGACHNA książka "Organizacja i funkcjonowanie świata cylonów. System rządów, liderów, prawo. Co robimy i jak żyjemy"

Ad9. Kto powiedział że testów nie będzie ? 16 godzin trwają testy na Cylona a według ciebie Helo i Sharon mają mieć wykrywacz w oczach żeby nie powiedzieć w D... I radze sobie poczytać statystyki ile rodzi się dzieci w 50,000 mieście. Poza tym jak wejdziesz na porodówke to mogą ci wcisnąć KAŻDE dziecko byle nie czarne, takie nowy rodzić ma pojęcie o tym jak wygląda jego nowo narodzone dziecko.

Ad10. Co to za jakaś MANIA z tą ochroną, kamerami i wszendobylską bezpieką. Przecież to sala operacyjna, teren sterylny a nie lotnisko. "Specjalnie zamordowane na podmiane" to jest tak CHORA teoria że szkoda gadać. Widać że propaganda i poglądy Kaczorów zbierają żniwo

Ad11. Czy ty wogóle oglądasz ten sam serial co my ?? Do czego jest zdolna Pani Prezydent wszyscy dobrze wiedzą prócz ciebie. Jaka szkoda.

Ad12. Mam pytanie po co wogóle oglądasz BSG skoro NIC do ciebie z tego przekazu nie dociera. Nie wiesz co jest katalizatorem przemiany u 6 i dlatego piszesz takie banialuki. Ja już o tym pisałem więc nie będe się powtarzał

Ad13. Ad 7 i 8. W kawiarnii powinna leżeć trzecia WIELGACHNA książka "Bóg i wierzenia Cylonów czyli wszystko co byś chciał się o nim dowiedzieć"

Ad14. Jesteś scenarzystą kolejnych odcinków czy wyczytujesz przyszłość z kart TAROTA ??

Ad15. Ad 7, 8 i 13 W kawiarni powinna być czwarta WIELGACHNA książka "Transmijsa danych audio, video itd w Transferze Świadomości oraz 1001 innych pytań i odpowiedzi na ten nurtujacy ludzkość temat"

Ad16. Cyloni = "Przepraszamy, pochodzimy z różnych statków ale chcieli byśmy być przy narodzinach naszego Mojrzesza." Prezydent i Adama = "Nie ma sprawy zapraszamy was na sale operacyjną, oczywiście żadna kontrola nie jest potrzebna."
Ledwo co przypadkiem sfilmowali Sharon w szpitalu a tu nagle co SUPER KBG/CIA/Mosad i już wszyscy siedzą przy dziecku, pewnie razem z Giną.
Chłopie daj sobie spokój

Użytkownik Quendi edytował ten post 27.02.2006 - |04:24|

• 0

#37 WILU

WILU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 27.02.2006 - |06:52|

[...wyciachane]

Odnoszę jakieś nieodparte wrażenie że strasznie się męczysz oglądając tą historię - twoje prawo, współczuję. Zalecam pooglądanie SG-A albo ST-Enterprise - jednak ostrzegam ! może dojść do samookaleczenia w wyniku narastającej irytacji ;-)
We wszystkich "pretensjach" do odcinka opierasz się tylko na poszlakach, jak mogło lub nie mogło by być i jak zauważył Quendi zbyt skupiasz się na szukaniu dziury w całym a nie dostrzegasz prostych faktów i znowu - twoje prawo ale przyjemniej się ogląda gdy przyjmiemy ten serial jak to nam twórcy podają "na talerzu" bez analizowania na wszystkie strony każdej sekundy.
A co najważniejsze to to że oglądamy serial telewizyjny który też musi się rządzić swoimi prawami w przeciwieństwie np. do filmu dokumentalnego w dodatku bez ram czasowych ;-)

A ! i kto mi powie czemu nr. 8 Sharon przy ponownych narodzinach była w kajdankach (całkiem fajnych ;) a nr. 6 już nie ???
BTW co ja bym dał żeby można było oglądać BSG w HR jak np. Losta czy Desperatki.... a tak, ech - ta jakość mnie dobija :(

Użytkownik WILU edytował ten post 27.02.2006 - |07:03|

• 0

#38 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 27.02.2006 - |07:34|

Quendi - hmmm jak rozumiem mam w Tobie kandydata na darmowego psychiatrę.
No, ale na razie nie skorzystam i wolałbym rozmawiać o serialu, a nie ad personam, bo to i wygodniej i zgodnie z przedmiotem tego forum, więc łaskawie daruj sobie wycieczki osobiste. Ośmieszanie i ustawianie sobie czyichś poglądów jako skrajne, przesadzone to chwyty rodem z wykładów z klasycznej rzymskiej retoryki i choć sluteczne i wygodne w użyciu to do niczego konstruktywnego w dyskusji nie prowadzą - poza oczywiście efektownym i emocjonalnym wygraniem polemiki. Tak przynajmniej mnie kiedyś na studiach prawniczych uczono: ustaw sobie opponenta jako skrajnego i jego argumenty ośmiesz, nie podejmując z nimi dyskusji merytorycznej, która zwykle jest zbyt nudna dla publiki i nieefektywna. Powodzenia.

Co do czujników to nie wierzę, że cyloni nie mają jakiegoś patentu na odróżnienie swoich od ludzi. Ostatecznie sami stworzyli ludzkie modele i nie wyobrażam sobie, żeby nie umieli ich zlokalizować i odróżnić od zwykłych ludzi. A jeśli umieją odróżnić to przy ich technologii wykrycie ruchu oporu to dziecinada. Porównywanie technologii współczesnych USA z technologią cylońską i na tej podstawie zbudowany wywód, że skoro USA nie umieją zlokalizować jakichś tam partyzantów jest wg mnie całkiem nietrafione z uwagi na właśnie na gigantyczną przepaść technologiczną. Ta przepaść to na mój gust 250-500 lat rozwoju technologicznego od miejsca a jkim dziś jest współczesna ludzkość. Tak czy owak zdecydowana przewaga i zaawansowanie szczególnie technologii cylonów jest wobec naszej współczesnej bezdyskusyjne.

Szczerze powiem, że sam nie wiem czemu nagle wyskoczyło mi tyle krytycznych uwag. Jak dotąd BSG wyjątkowo mi się podobał i podoba, ale jednak w tym odcinku coś we mnie pękło. Za dużo jak dla mnie z fabuły tego odcinka nie trzymało się kupy, zbyt wiele informacji mi się nie chce ułożyć w całość. Wywaliłem to z grubsza powyżej. A serial uwielbiałem i nadal tak jest. Niemniej takie miałem odczucia niestety i jak widzę oberwie mi się jeszcze sporo. Spox. Tylko proszę bez wycieczek osobistych.
  • 0

#39 WILU

WILU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 27.02.2006 - |08:01|

Co do czujników to nie wierzę, że cyloni nie mają jakiegoś patentu na odróżnienie swoich od ludzi. Ostatecznie sami stworzyli ludzkie modele i nie wyobrażam sobie, żeby nie umieli ich zlokalizować i odróżnić od zwykłych ludzi.

To jest tylko gdybanie, ja przyjmuję że poprostu nie mają takiego patentu a wiedzą kto jest kim na podstawie znajomości jak wygląda każdy z 12-stu modeli co widzimy np. wtedy gdy zostaje uwolniony spod gruzu fagas Starguck i Biers reaguje wrogo dopiero wtedy gdy widzi jego facjate. Właściwie nie wiemy zbyt wiele o zaawansowaniu Cylonów (i dobrze bo nie lubię "technobełkotu" a'la ST) i jeśli, to o ile i w czym są bardziej rozwinięci technologicznie od ludzi. Może chodziło o to że wbudowanie jakiegokolwiek "znacznika" w ludzkie modele dawałoby ryzyko zbyt szybkiego odróznienia ich przez ludzi.

Tylko proszę bez wycieczek osobistych.

Mam nadzieję że ciebie nie uraziłem bo takiego zamiaru nie miałem, piszę na gorąco co myślę :-)

Użytkownik WILU edytował ten post 27.02.2006 - |08:38|

• 0

#40 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 27.02.2006 - |09:00|

Zgadzam się, że akurat ludzkie modele raczej nie powinny umieć nawzajem się odróżniać od ludzi. ALe ogólnie taka technologia z pewnością jest dla cylonów dostępna, w tym poprzez jakieś ich statki czy to z atmosfery czy orbity. W końcu sami siebie skonstruowali, w idzieliśmy w paru sytuacjach jak sharon podłączyła się pod sieć Galactici czy gdy w orgaźmie 6ki w pilocie jej kręgosłup czerwienił się, że różnice jakoweś jednak istnieją choćby w samym układzie nerwowym. Choćby też muszą mieć jakiś nadajnij do transmisji i późniejszego downloadu. I o to mi chodzi, że tak czy siak na pewno powinno dać się ich odróżnić.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych