Użytkownik radical edytował ten post 01.12.2005 - |11:12|
Dharma Initiative
Napisano 01.12.2005 - |11:11|
Napisano 01.12.2005 - |18:49|
Napisano 04.12.2005 - |17:31|
Przeczytałem pojawiające się teorie na temat tego serialu i jestem przekonany ,że amerykanie na to by nie wpadli. Długo zakładałem ,że jest nam przedstawiany rodzaj reality show, w którym mniej lub bardziej świadomie uczestniczą bohaterowie. Obecnie sądze ,że twórcy filmu widząc jego powodzenie modernizują cały czas scenariusz korzystając przy tym z podobnych for i sugestii oglądających serial. Podoba mi się teoria "Drabiny Jakubowej" i " magnetyzmu" ale skoro na to "wpadliśmy" to scenarzyści wymyślą coś innego.
~~piro
Dharma w sansykrycie oznacza - "to, co ustalone", oznacza duchowe odrodzenie. Ważne są słowa Desmonda - "do zobaczenia w nastepnym życiu".
Użytkownik Iggy edytował ten post 04.12.2005 - |17:36|
Napisano 04.12.2005 - |18:06|
Napisano 04.12.2005 - |18:26|
Użytkownik inwe edytował ten post 04.12.2005 - |18:26|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 29.12.2005 - |12:18|
od dłuższego czasu zastanawia mnie pewna sprawa a mianowicie na filmie Dharmy ten gość mówi, że liczby/kod trzeba wpisywac dlatego że nastąpił jakis wypadek.. Co się wtedy stało?? Przekonuje mnie ten fragment pewnej teorii, że liczby trzeba wpisywac aby sciagnąc dane z satelity ktora pojawia sie w tym samym miejscu co 108 min. (w takim czasie okrąża Ziemię) a gdyby do tego dołożyć że te liczby to GPS które po wpisaniu dają nam wyspę na pacyfiku to już w ogóle jest super i satelita wie gdzie musi przesłac pliki.. ale co to ma wspólnego z wypadiem?? dlaczego od tamtej pory trzeba wpisywać te liczby?? Desmond był bardzo zdziwiony że nikt jeszcze nie zachorował... Czy to ten wypadek?? Czy chodzi o chorobę która dopadła także grupe Rousee(chyba tak to sie pisze)?? Tak samo desmond wie cos o czym nasi bohaterowie nie wiedza.. Pyta sie czy swiat zewnetrzny jeszcze istnieje, i wydaje sie ze wiedziaj ze Michael, walt itd nie doplyną daleko... Może to "Inni" byli tym "wypadkiem"... Może inni byli królikami doswiadczlnymi?? sam juz nie wiem..
Edit:
Aha jeszcze jedno... Logicznie rzecz biorac to w innych bunkarach tez powinne byc filmy z wyjasnieniami co powinno sie robic.. jednak w "strzale" byly tylko klatki do tamtego filmu.. poza tym "łabądz" był bardzo dobrze zamaskowany - wlazu nie bylo mozna otworzyc, poza tym byl ukryty a drugie dzrwi byly za lianami i galeziami, za to jak ci z konca samolotu przechodzili obok dzrwi do "strzaly" to bez problemu je zobaczyli... a i dziwi mnie jeszcze czemu desmond nic nie uslyszal skoro od wlazu prowadzil tunel wiec nioslo sie echo.. Lock bez przerwy czyms tlukl w ten wlaz a desmond uslyszal dopiero jak dynamitem to otworyli
Użytkownik martha edytował ten post 04.06.2007 - |10:58|
Napisano 29.12.2005 - |21:45|
...albo zwyczajnie, twórcy ciekawością (na różnych poziomach skomplikowania) przyciągają maksymalną liczbę widzów do odbiorników TV
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 08.01.2006 - |00:11|
Zobaczyłam po raz pierwszy wszytskie loga Dharmy i coś mnie tknęlo... Interesuję się astronomią i kiedy zobaczyłam Łabędzia i Strzałe zaczęłam się zastanawiąc bo na niebie wyglada to tak ze Strzałę wystrzelił Herkules własnie w strone Łabedzia... Ale to nie wszystko: Sześć gwiazdowzbiorów jest powiązanych z osobą Apolla(tak się nazywał batonik na który rzuciła sie Kate ?) a sa to: Łabędź, Strzała, Kruk, Wezownik, Orion i Puchar. A teraz wracamy do loga
Loga z samego dołu ewidentnie kojarzy mi się z Pucharem lub z symbolem węża Eskulapa na lekarstwach(rzymski Eskulap - w mit. greckeij Asklepios którego odpowiednikiem jest Węzownik) Górne logo po prawej wyglada tez jak wijący się wąż lub (ale to juz chyab zbyt naciagane) jak ptak w locie (Kruk??) I cóż.. na tym oczywistości się kończą
To tyle: zapowiadało się ciekawie, prawda?? Poszukam jeszcze - moze coś sie wjasni no a po za tym 11 nowy odcinek
EDIT: Btw, Hindusi uwazają ze kazdy ma swoja własna Dharmę co mozna tłumaczyć jako "powinność" lub "wykonywanie tego do czego zostaliśmy stworzeni" a odcztuję się ja z układu gwiazd na niebie z dniu narodzin...
Czy rzeczwiscie ktoś stworzył serial który zachacza o kazda dziedzinę wiedzy, religii i życia??? Takie Bollywood w amerykanskim wydaniu (bo w tym serialu tak jak w bollywoodzkich filmach jest WSZYTSKO) A moze twórcy i producenci poprostu mają ubaw po pachy widząc jak fanów skreca z ciekawości...
Użytkownik Basiasta edytował ten post 08.01.2006 - |00:31|
Napisano 08.01.2006 - |01:15|
W naszym przypadku Dharmę każdemu wskazuje wyspa... skąd słowa Locke'a: "What I supposed to do?" czy jacka: "is it your destiny?"EDIT: Btw, Hindusi uwazają ze kazdy ma swoja własna Dharmę co mozna tłumaczyć jako "powinność" lub "wykonywanie tego do czego zostaliśmy stworzeni" a odcztuję się ja z układu gwiazd na niebie z dniu narodzin...
Wyspa jest "medium" Dharmy czyli przeznaczenia każdego człowieka.
ale wydaje mi się, że jest to tylko fragment całej układanki lub też mało znaczący element po to aby poszerzyć fabułę filmu. Autorzy dobierają perfekcyjnie każdy element, żeby zrobić jeszcze większe show, a samo zakończenie okaże się tak proste, że zadziwi wszystkich
W każdym razie żadna z teorii znajdujących się na anglojęzycznych forach, a zwłaszcza na oficjalnym nie może się spełnić w 100% bo to by było trochę bez sensu jezeli na początku 2 sezonu ludzei wiedziliby coś co ma sie okazać dopiero np. w 5 sezonie.
Wydaje mi się, że LOST jest pierwszym interaktywnym serialem, na którego największy wpływ ma internet, tzn. wszystko robione jest zawsze w inna stronę niż wpadną na to wszyscy fani. Poczytajcie niektóre stare teorie, któe powstawały na początku 1 sezonu.. w tej chwili są zabawne, bo z większości prawie nic się nie sprawdziło
Nie regulaminowa grafika.
Napisano 08.01.2006 - |12:02|
Wracając do Dharmy - jakoś nie chce mis ie wierzyć ze jast związana z wojskiem... Szczerze powiedziawszy takich historii było wiele i chyba kazdy jest tym juz trochę znudzony.... Wole teorię o ekscentrychnym naukowcu który wierzy ze końiec świata nastąpi za kilkadziesiąt lat wiec trzeba swiat ratować
Zmroziła mnie tylko informacja o 5 sezonach.... I do tego te przerwy. Nie jestem zwolenniczką rozciagania fajnych rzeczy w nieskończoność bo wtedy przestają juz być fajne.. Ale coż nie mi tutaj osądzac a biznes jest biznes, prawda??
CO do mojej teorii o logach i Apollinie (mozna go podciagnąć pod wyrocznie delficką któa przeciez byla mu poświacona - a wiec zabawa w Przeznaczenie) wszytsko było by pieknie gdybym sobie nei uswiadomiła jednej rzeczy: mianowicie wyspa znajduje się koło Australi tak? A więc na półkuli południowej co wyklucza moja teorię całkowicie bo Łabędź jest nazywany Krzyzem Północy czyli NIE WIDAĆ go na południowej pólkuli
A miało byc tak pięknie...
Napisano 08.01.2006 - |13:38|
Dotarł ktoś do konkretniejszych informacji na temat tych 'pasków'?
Napisano 08.01.2006 - |13:53|
co do tych pasków to tworzą one swoisty pentagon z lotu plataA czy ktoś zauważył, że 'paski' tworzące boki sześciokąty otaczające symbole stacji mają taki sam układ przy stacjach: 2 - parapsychological study; 4[?] - zoological sciences; 3 - physics & electromagnetics; 5 - astronomy &meteorology. Pozostałe 2 stacje wyglądają inaczej.
Dotarł ktoś do konkretniejszych informacji na temat tych 'pasków'?
Napisano 08.01.2006 - |15:49|
Za to stacja 1 i 6 to tylko linei przerywane i proste. Wg I Ching kazda z kommbinacji (nazywają się trigramami) ma swoją nazwę i tak:
_____ __ __
niebo _____ __ __ ziemia
_____ __ __
_____ __ __
wiatr _____ __ __ grzmot
__ __ _____
_____ __ __
ogień __ __ _____ woda
_____ __ __
__ __ _____
jezioro_____ __ __ góra
_____ __ __
Na 1 i 6 logo mamy tylko niebo i ziemię - jest to wiec w pewien sposób zamknieta całosć tym bardziej ze na pierwszejs a tylko 2 "nieba" a na 6 juz 4.
Sama nie wiem czy to ma jakies zmaczenie ani czy można to w jakis sposób odczytywac - takie sa fakty... Gdzieś juz sie chyba nawet na tym forum natknęłam na porównanie z I Ching wiec...
Ale zgadujcie dalej sami - ja mam sesje na karku i przez ten pokręcony serial nie moge się skupic
Użytkownik Basiasta edytował ten post 08.01.2006 - |17:20|
Napisano 08.01.2006 - |20:11|
Napisano 09.01.2006 - |16:50|
Napisano 09.01.2006 - |16:55|
Napisano 09.01.2006 - |17:25|
A ten film to NA BANK jest robota fana bo nie ma na nim symbolu, który miał rekin w Man of science, man of fight lub Adrfit. Więc wszelkie teorie na tym oparte idą do piachu
mylisz się, domena tej strony zarejestrowana jest na telewizje ABC ;] więc to jest ich twór
a co do miśka to są dwie teorie..
1. Związku z odróceniem biegunów miśki zaczeły swoją wędrówkę i dlatego ten znalazł się na wyspie.
2. Jest jednym z dwóch przedstawicieli w stacji zoo aby zachować ten gatunek po katastrofie jaka się wydarzyła na ziemi
pzdr.
Użytkownik Hubi edytował ten post 09.01.2006 - |17:26|
Napisano 09.01.2006 - |17:44|
Więc co z rekinem?
Napisano 09.01.2006 - |17:49|
sorry, ale co ma wspólnego rekin ze stroną fundacji? Oprócz tego ze ten rekin jest częścią jednego z projektów prowadzonych przez fundację to na tym temat się kończy."mylisz się, domena tej strony zarejestrowana jest na telewizje ABC więc to jest ich twór"
Więc co z rekinem?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »