Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 034 - S02E10 - The 23rd Psalm

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

#21 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 12.01.2006 - |18:42|

Wlasnie, zamiesccie tu te fotki z Dymku, bo Ja probowałem zrobić i coś niewychodzi :(
  • 0

#22 agads11

agads11

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 12.01.2006 - |18:47|

Też mam wrażenie że dym jest jakąś formą lustrzanego odbicia, może rachunku sumienia...
Spokój eko i locka przed dymem pojmowanym przez innych jako zagrożenia życia, może świadczyć o spokoju wewnętrznym, o pogodzeniu się z samym sobą jednocześńie gotowości poniesienia kary.. Zarówno Lock jak i Eko zapuszczają się co chwila w busz bez większych obawo swoje życie, z nadzieją że przysługując się komuś, zdołają odkupić kawałek siebie...

Aczkolwiek Lock po jakimś czasie zmienił się.. ale to temat na inne dywagacje
  • 0

#23 Adramel

Adramel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 12.01.2006 - |18:54|

odcinek jak odcinek. nie dał plamy, ale żeby to jakaś rewelka była, to też nie.
historia Mr.Eko niestety była przewidywalna,

Przewidywalna? Ciekawe czemu wcześniej nie podzieliłeś się na forum z swoimi "przewidywaniami:.

a jego nawrócenie (według mnie) mocno przesadzone. bo tak sobie myślę, że "born killer" nie zmieni swej natury, tak jak wilk nie stanie się nigdy zającem, choćby nie wiem jak się starał.

Eko nie był urodzonym morderca. Zabij tego staruszka by uratować przed tym swego brata. Czuł się za niego mocno odpowiedzialny, można powiedzieć że wziął jego krzyż na swe barki. Wszystkie jego dalsze czyny były walką o przetrwanie. Wejdziesz między wrony itp. Potem gdy już był na szczycie okazało się że nic innego nie umie robić i dalej musi ciągnąć takie życie. Wygodne życie...
I już widać że nie Mr.Eko a Pan Eko; )

plus to dymek. ktoś będzie na to narzekał, a ja właśnie uważam, że to było ok. bo czegos się dowiadujemy, a jednocześnie ciągle pozostaje dalej do rozwiazania, więc akurat, to scenę uważam chyba za najbardziej udana w tym odcinku.

Można spekulować o tym dymku. Jak widać nie jest to wytwór współczesnej techniki. Wiec albo jest to coś z przyszłości, albo twój Obcych. Dymek przeskanował pana Eko. Tylko po jakiego wyrywa te drzewa? Mi to nie wygląda na drwala...

Michael i jego syn. Albo Adersi mają komputer bunkra pod kontrolą, i dodatkowo mają podgląd sytuacji w środku, albo Michae ma jakieś haluny... Nie widzę innej możliwości...

Użytkownik Adramel edytował ten post 12.01.2006 - |18:56|

• 0

#24 scibor

scibor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12.01.2006 - |18:54|

I jeszcze jedno, Eko powiedział Charliemu że jest księdzem. Myślę, że tak na prawdę księdzem on nie jest i nigdy nie był, tylko poczuł w tamtym momencie, że ma prawo nazwać się księdzem.

Myśle że chodzi o to że Eko zamienił sie zbratem aten wziął jego łańcuszek potem się znowu wymienili i gdy Eko odzyskał łańcuszek pomyślał ze jest tak jakby nic się nie wydażyło
  • 0

#25 live bait

live bait

Szeregowy

• Email
  • 4 postów

Napisano 12.01.2006 - |19:09|

screeny z dymka : http://www.icpnet.pl/~esv/lost/
  • 0

#26 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 12.01.2006 - |19:12|

A że Jack sie nie miesza do kate to akurat normalne. Przecież słyszał zwierzenie Sawyera ..

Ktore tak naprawde nie musialo byc jego zwierzeniem tylko ojca Kate.

Też zauważyłęm krótkie przebłyski róznych scen z życia Eko w dymie, ale ja jednak mam troche inną teorię co do tego wszystkiego.

Może ten dym nie patrzył w duszę Eko tylko po prostu Eko widział w tej chmurze te epizody ze swojego życia. Czyli ten dym nie ma za zadanie sprawdzić jaki kto jest tylko pokazać/przypomnieć niektorym osobom o swoich przeżyciach z przeszłości.

Jak dla mnie jest to dziwne zwlaszcza ze Eko raczej doskonale pamietal swoja przeszlosc. Po co ten dym mialby podlatywac do kolesia pokazywac mu jego przezycia i znikac? Ale kto wie...

I jeszcze jedno, Eko powiedział Charliemu że jest księdzem. Myślę, że tak na prawdę księdzem on nie jest i nigdy nie był, tylko poczuł w tamtym momencie, że ma prawo nazwać się księdzem.

Byl, formalnie po podpisaniu tamtych papierow przez jego brata stal sie ksiadzem :)

Użytkownik Bajrak edytował ten post 12.01.2006 - |19:15|

• 0

#27 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.01.2006 - |20:09|

Odcinek ciekawy i sprawnie zrobiony. W momencie, w którym pojawia się czarny dymek nawet podskoczyłam na krześle :D
Historia Eko mimo, że niektórym może wydawać się "przewidywalna" ;P została bardzo dobrze przedstawiona. Co do jego "bycia księdzem", to jest oczywiste, że było to marzeniem Eko, ale miłość do brata była silniejsza. Odnalezienie wraku samolotu z ciałem bliskiej mu osoby było dla niego jak "zmycie grzechu". Dlatego mówi Charliemu, ze jest księdzem, bo teraz może nim być (tu na wyspie)-- jego marzenie sie spełnia, wyspa daje mu to czego tak mocno pragnie :) Tam skąd przychodził i poprzez styl życia jaki prowadził było to nierealne...
Cała ta sytuacja przypomina przyłsłowiową "Tabula Rasa" (czysta kartę Locka) Podobnie jak Lock, Eko "narodził się" na wyspie na nowo.
Może dlatego "dymek" nic jemu nie zrobił. Eko zdał (podobnie jak Lock) próbę charakteru. Ciekawa jestem czy takim samym próbom zostaną poddani inni bohaterowie?
A może "czarny dym" to materializaja tego, co siedzi w lostowiczach najgłębiej w psychice? Materializacja rzeczy z którymi muszą sobię poradzić, lęków itp? Zauważcie, że Eko przed pojawieniem się dymu wiedział że znajdzie wrak samolotu z ciałem brata. Gdy był już blisko miejsca katastrofy dymek się pojawiał. Na pewno przypominał sobie w tym czasie tragiczne chwile ze swojej przeszłości. Dym mu nic nie zrobił bo Eko był gotowy poradzić sobie ze swoim strachem i przeszłością....
  • 0

#28 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 12.01.2006 - |20:10|

Byl, formalnie po podpisaniu tamtych papierow przez jego brata stal sie ksiadzem :)

no właśnie że nie, formalnie wg prawa kanonicznego żaden dokument nie czyni księdzem, ksiądz musi być wyświęcony przez biskupa, więc on się tylko uważa za księdza, ale nim nie jest... no chyba, że później stało się coś o czym nie wiemy... :)

dla mnie odcinek na 8,5/10
  • 0

#29 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 12.01.2006 - |20:39|

moze w afryce maja jakies przyspieszone procedury ze wzgledu na wysoka smiertelnosc duchownych :)
  • 0

#30 Kalibrowy

Kalibrowy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.01.2006 - |21:23|

Jak dla mnie odcinek bardzo ciekawy, jeden z ciekawszych. Tyle powiem, bo reszte juz tutaj wszyscy napisali :)
  • 0

#31 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 12.01.2006 - |21:42|

8/10
Jak dla mnie LOST znowu nabiera rozpędu.
  • 0

#32 pati

pati

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.01.2006 - |21:46|

Odcinek super, pan Eco wcale nie jest osobą przewidywalną. Zostając księdzem chce zmyć z siebie swoje grzechy. Już nie mogę następnego odcinka się doczekać...
  • 0

#33 veN

veN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 12.01.2006 - |21:47|

scena z Dymkiemy byla najlepsza w calym odcinku :) ... dobrze znac historie Eko :) i jeszcze lepiej ze kolejny odcinek za tydzien :)
  • 0

#34 _Coen_

_Coen_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów
  • MiastoGrabina k. Warszawy

Napisano 12.01.2006 - |21:51|

Wiadomo teraz, że Eko nie leciał tym małym samolotem. Nurtuje mnie tylko pytanie jak ten samolot znalazł się na tej wyspie - z Nigerii to kawał drogi.
  • 0

#35 Bojden

Bojden

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 12.01.2006 - |21:55|

Ktoś napisał, że odcinek był "przewidywalny", był taki tylko dlatego, że przytaczano tu wiele spoilerów mówiących o tym, że Eko to ksiądz i były mafiozo... Odcinek może być, ale po takiej przerwie spodziewałem się czegoś lepszego. Czy Mike świruje? Myślę, że nie. Pewnie z kimś czatuje, ale to nie musi być jego syn, chociaż...? Ja czekam z niecierpliwością na odcinek, w którym lostowicze się mobilizują i idą odbić Walta! To będzie odcinek!
  • 0

#36 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 12.01.2006 - |22:09|

Jak dla mnie odcinek najlepsze momenty miał w przebłyskach z Eko. Dymek mnie troszkę rozśmieszył, wyglądało to jak przy tym ognisku z końcówki 1 sezonu (ale przyznaję, że na początku, aż podskoczyłem z wrażenia, dopiero jak potem zacząłem nad tym myśleć, pojawił się uśmieszek :]).

Tak powiedzmy na 7.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 12.01.2006 - |22:13|

• 0

->1019<-

#37 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 12.01.2006 - |22:51|

Zacny odcinek :hyhy:
Lost dla mnie zawsze trzyma klase i tym razem też sie nie zawiodłem :>
Widac miedzy Kate ale Sawyerem coś iskrzy, biedny Jack,choc przeciez odrzucił ja.Moze z Anna sie skuma.
Ciekaw jestem czy Michales monitor wyłaczyl czy przesunał kursor ze nie było widac tego pisania z domniemanym Waltem.
Dym wedlug mnie to jest efekt uboczny eksperymentu,mówili przeciez w tym nagraniu ze jakies elektro-magnetyczne eksperymenty prowadza :]

No to do nastepnego czwartku :)

NIE DLA SPOILERÓW :rolleyes:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#38 loky

loky

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.01.2006 - |23:02|

Odcinek mi sie bardzo podobal, nieczego lepszego sie nie spodziewalem. Wydaje mi sie ze "dymek" moze byc mozgiem/okiem/czujnikiem prawdziwego potwora, obaduje cel i daje wytyczne jakiejs maszynie czy posprzatac kolesia czy nie ;) Pamietacie film "The Abyss"? Odchlan to sie bodaj u nas nazywalo, identyczna scena tam byla tyle ze obcy byl z wody:) Jedyne co mnie mocno zastanowilo, to o co tak na prawde Eco pytal Charliego po spotkaniu z potworem? Czy o to czy widzial potwora, czy moze o to czy widzial W potworze to co widzial Eco? W kwestii tego czy Eco jest czy nie jest prawdziwym ksiedzem, zapominacie o plynacym czasie, od chwili kiedy samolot oderwal sie od ziemi minelo sporo lat, wiele sie moglo w zyciu Eco dziac, wlacznie z wyswieceniem na ksiedza. Czy we wszystkich kosciolach kaplanow sie wyswieca? Mysle ze nie.
  • 0
Mam najstarszego warna na OT JUPPI!

#39 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 12.01.2006 - |23:15|

Co do "dymku" to już napisałem, co myśle w temacie "Potwór", dodałem też linka do większej ilości screen'ów :), więc może o samym odcinku coś. Czekania było sporo, bo aż 6 tygodni, ale warto było opwiązanie z samolotem było mocne, nie spodziewałem się, wszystko coraz bardziej łączy się w jedną całość, nikt nie trafia na wyspę przez przypadek, ilość powiązań rośnie.
Transformacja Eko po całej akcji na lotnisku jest niesamowita, brat zniknął, on przejął jego rolę, przynajmniej wszystko na to wskazuje.
Charlie zbiera zapasy na czarną godzinę, pewnie więcej o powrocie do nałogu będzie w odcinku o nim samym, na pewno decyzja Clarie ma tu kluczowe znaczenie.
Wszyscy lubią Sawyer'a :lol:

PS
Nie wiem co tak pytacie, rip LOL odcinka ujrzał światło dzienne już przed 4 rano naszego czasu, sam jak rano przed 8 wychodziłem z domu to już miałem go na dysku, ten extras, który nic nie wnosił do serialu też ;)

PS2
Co do screen'ów to pewnie z HR.HDTV da się więcej wycisnąć :)

PS3
To już oficialne, w tym sezonie będą 24 odcinki, ciekawe czy znowu wyjdzie im więcej :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#40 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 12.01.2006 - |23:37|

No i po odcinku :)
Jak na razie akcja posuwa sie dosyc wolno. Przydaloby sie jakies ozywienie. A teraz pare konkretow:

- Najciekawsze momenty tego odcinka, to oczywiscie historia Pana Eko. Nie lubie spoilerow, tak wiec do odcinka podszedlem zupelnie "zielony" i tym razem nie rozczarowalem sie. Jak dotad, to w tym sezonie najciekawsze historie maja nowe osoby, takze calkiem fajnie, ze pojawila sie swieza krew (doslownie i w przenosni ;)).
Jesli chodzi o to, dlaczego stwierdzil, ze jest ksiedzem, to uwazam, ze wcale nie chodzilo tu o "spotkanie" z bratem i nagla metamorfoze. Mysle, ze "zostal ksiedzem" a przynajmniej rozpoczal ta droge na lotnisku. Na wyspie jest juz innym czlowiekiem. Sama historia z samolotem to wedlug mnie ostateczne pozegnanie ze starym zyciem, pozegnanie z bratem, pokazanie mu - patrz, jak sie zmienilem i ostateczne postawienie kreski nad poprzednim zyciem. Z tym, ze jesli chodzi o ten konkretny watek, to pewnie ile ludzi, tyle interpretacji :)

- Charlie - no tu sie nie zawiodlem. Jak widac zrobil sie bardzo "religijny". Tak cos mi ta jedna figurka nie dawala spokoju... Jakos nie bylem w stanie pojac, jak moze tak wobec tej figurki pozostac obojetny. Jak widac, co do tej jednej mogl... Teraz pewnie juz bedzie mial z gorki, szczegolnie, ze bedzie z dala od Claire i dziecka, a to mogla byc chyba jego jedyna nadzieja. Jesli jednak jeszcze nie zaczal brac, to juz niewiele mu brakuje.

- Cos mi sie wydaje, ze Jack juz nie bierze udzialu w trojkaciku z Kate i Sawyerem - przynajmniej takie odnioslem wrazenie (wiem, ze to tylko jedna scena ;)). Jesli chodzi o mnie, to tak moze byc. Co za duzo, to nie zdrowo. Mam tylko nadzieje, ze dla odmiany nie zrobi sie z tego czworokacik ;)

- A teraz sprawa drwala-dymka. No coz, wyraznie widac, ze wyspa zostala specjalnie spreparowana dla pewnych postaci (chodzi tu o przedmioty, zwierzaki a pewnie nawet i ludzi). Sam drwal-dymek, to moze byc sedzia, albo jakis kontroler, ktory sprawdza, jak tam odbywa sie rozwoj naszych bohaterow. Nie jest to na pewno kierunek, ktory mi osobiscie najbardziej przypadlby do gustu, no ale coz, nie mozna miec wszystkiego. Musze stwierdzic, ze historia Eko o wiele bardziej mnie wciagnela, niz sam drwal-dymek. A chyba powinno byc odwrotnie...

- No i na koniec porazka, czyli Michael. Niesamowicie mnie juz irytuje ta postac. Dlaczego ten chlopina nie powie o kompie innym zaufanym ludziom? Przeciez on nie moze nawet miec pewnosci, ze to jego syn. Taki komp musi miec jakos zrealizowane polaczenie z innymi. Ale po co informowac o tym np. Sayida? Bo moze bedzie umial znalezc cos, co powie o lokalizacji drugiego? Nauczy sie chlopina strzelac i pewnie pojdzie przez dzungle, jak Herkules, skopac tylki Innym i ratowac syna. Jak pokrecona logika trzeba sie kierowac, zeby nie wykorzystac wszystkich mozliwosci i nie poprosic innych o pomoc?? Tym bardziej, ze inni wyraznie pokazuja, ze byliby do tej pomocy zdolni.

No to tyle, co mialem do powiedzenia :) Odcinek oceniam na 6,5 i czekam na cos wiecej :)

Użytkownik eXPrezes edytował ten post 12.01.2006 - |23:42|

• 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych