Odcinek 028 - S02E15 - Scar
Napisano 09.02.2006 - |12:52|
+++ Scar czyli raider-myśliwy, jego reinkarnacja i efekty walk wśród asteroidów
++ Kat vs Starbuck oraz każda z osobna
+ Starbuck vs Apollo
+ no to mamy METAL i produkujemy Vipery
Chociaż nie było mojego Baltarka a także reszty to myśle że bardzo dobre jest skupienie się odcinka na konkretnej sprawie/konflikcie.
Kolejny raz brawo za świetnie pokazny wątek boczny.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 09.02.2006 - |12:54|
Nie . Chociażby dlatego że Kara coś przeczuwała i obruciłą się do niego przodem . Zdążyła jeszcze zareagować niewielki ruch drążkiem , może nawet nieswiadomy .
Jasne. "niewielki ruch drążkiem" hehe, dobre. Jak się chce coś usprawiedliwić to zawsze znajdzie się wymówkę.
Użytkownik toktumi edytował ten post 09.02.2006 - |12:56|
Napisano 09.02.2006 - |13:55|
Mój stary jak ogląda mecz to mówi za każdym razem dlaczego nie strzelił gola, ale jak ktoś strzeli to mówi dlaczego nie obronił bramkarz.
Jak by było tak idealnie to mecze były by albo 0:0 bo bramkarze wszystko bronią albo 100:99 bo piłkarze zawsze trafiają.
Porównując sytuacje do BSG to jak by było tak idealnie to Raider nie powinien walić serią w Vipera tylko oddać przeliczony strzał i pojedyńczą kulą walnąć pilota między oczy czy samego Vipera np w zapasy amunicji/paliwa i BOOM.
To samo Starbuck/Kat nie wali seriami tylko jest taka SUPER-HIPER że strzela pojedyńczym pociskiem a "moc jest z nią" i idealnie trafia w manewrującego Raidera oczywiście w mózg lub zapasy paliwa/amunicji i BOOM.
Skoro jednak nie jest tak idealnie po obu stronach, pociski mają rozrzut itd to można przyjąc że taki przebieg walki jaki widzieliśmy jest jak najbradziej OK.
Użytkownik Quendi edytował ten post 09.02.2006 - |14:00|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
Napisano 09.02.2006 - |14:03|
Co do pojedynku to dla mnie nic takiego nadzwyczajnego. O to poprostu mozna powiedzic dzien z zycia pilota na BSG :P
Moja ocena: 8,5
Greed is eternal.
Napisano 09.02.2006 - |14:25|
Wyglada na to ze 3/4 zaopatrzenia to jeden wielki monopol
Dowodzacy musza byc wyrozumiali skoro pozwalaja im tak sie zalewac.
Fajne musialo byc uczucie :Polowanie na Scara majac kaca hehe.
Walka miedzy Starbuck a Scarem troszke naciagana moim zdaniem.Chodzi mi dokladniej o moment w ktorym oba statki leca na siebie .wyglada to troche malo prawdopodobnie( o ile mozna tak mowic w przypadku statkow kosmicznych ).
Cieszy odnalezienie rudy,dzieki ktorej powstana nowe vipery.
Jesli chodzi o strzelanie seria/pojedynczy strzal ,wiadomo ze seria nie jest tak skuteczna jak pojedynczy strzal-oczywiscie zalezy od mozliwosci pilota-nie mam pojecia jak ich pociski zachowuja sie w przestrzeni.
Z tego co pokazane widac ze nie jest to wielki rozrzut,raczej spowodowany tylko przez zmiane kursu.
Bardzo mi sie podobaja modele statkow cylonow,szczegolnie scar:)
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA
Napisano 09.02.2006 - |14:54|
Jakoś tak się składa , że nawet mimowolny i przypadkowy skurcz ręki która jest na drążku sterowym powoduje zmianę kierunku lotu . I to przy pojedynkach gdzie używa się tylko i wyłącznie broni niekierwanej , może stanowić o życiu i śmierci pilotów (zamiast zniszczyć maszynę , może ja tylko uszkodzić ) .Jasne. "niewielki ruch drążkiem" hehe, dobre. Jak się chce coś usprawiedliwić to zawsze znajdzie się wymówkę.
Tak wygląda cześć manewrów z walki kołowej pomiędzy dwoma myśliwcami. Co w tym dziwnego czy też naciąganego ?Walka miedzy Starbuck a Scarem troszke naciagana moim zdaniem.Chodzi mi dokladniej o moment w ktorym oba statki leca na siebie .wyglada to troche malo prawdopodobnie
No i tu się mylisz - serja jest skuteczniejsza . Ponieważ przy strzelaniu serją jest łątwiej trafić , no i jak już trafisz , to zawsze kilka pocisków wyrządzi więcej zniszczeń niż jeden . A pociski , jako że jest to broń niekierowana , zawsze lacą w tym kierunu gdzie je wystrzelisz . A że przy celowaniu manewrujesz całą maszyną i strzelasz do małego ruchomego celu , sprawia że jest to co najmiej trudne .Jesli chodzi o strzelanie seria/pojedynczy strzal ,wiadomo ze seria nie jest tak skuteczna jak pojedynczy strzal-oczywiscie zalezy od mozliwosci pilota-nie mam pojecia jak ich pociski zachowuja sie w przestrzeni.
Napisano 09.02.2006 - |17:20|
Napisano 09.02.2006 - |17:21|
gdzie się zatrzymał?Nieźle, ale główny wątek zatrzymał się w miejscu co nie bardzo mi sie podoba.
Napisano 09.02.2006 - |17:43|
Dlaczego tak surowo?
Po pierwsze nie podobaja mi sie te wstawki z czasem wstecz.
Po drugi odcienk jakis taki malo konkretny, kolesie leca scar ich zabija a potem starbuck "uszkodzonym" mysliwcem sobie go zabija (szkoda ze nie 1 reką) a pamiętajmy że scar niby jest taki pr0 poprzez wszystkie jego reinkarnacje. jak dla mnie temat odcinak słaby i rozmydla tylko fabułe. Powinni pokazac zamiast tych flashbackow wiecej na temat walki o surowce. jak ludzie sobie z tym radza. A nie tylko informacje o tym co się dzieje na dole na statku/kopalni. Ten odinek to taka składanka wątków o Starbuck. mam nadzieje że w związku z tym następny będzie dużo lepszy. :clap:
Napisano 09.02.2006 - |18:58|
3
Napisano 09.02.2006 - |19:34|
Napisano 09.02.2006 - |20:04|
ale cała reszta jak najbardziej ok
na zdrowie....
Kwaśniewski pokazał jak należy rządzić...
Wałęsa pokazał, że każdy i.d.i.o.t.a może rządzić....
Kaczyński pokazał,że nie każdy i.d.i.o.t.a............
Napisano 09.02.2006 - |20:17|
Nie moge też powiedzieć żeby cokolwiek trzymalo mnie w napięciu, wiadomo było, że Scar zostanie zniszczony
Wiadomo ze Ressurection ship zostanie zniszczony, wiadomo ze Apollo przezycje, awiadomo ze Cain zginie, wiadomo ze Boomer przezyje, wiadomo ze ..., w takich wypadkach zawsze wiadomo co sie stanie i takie uzasadnianie swojego zdanie jest wedlog mnie smieszne.
BA! moge nawet powiedziec ze cale BSG jest slabe bo wiadomo ze nie doleca do Ziemii...
Napisano 09.02.2006 - |21:02|
Takie są właśnie seriale bohaterowie nie giną a jeśli już to na końcu, bo o czym dalej miał by być ten serial.
Powiem więcej jeśli narzekacz czytał jakąś książkę to też go zaskocze główni bohaterzy których poznajemy na stronach 1-30 nie giną na stronie 50, 100, 150 ale jeśli mamy 500 to zginą o ile wogóle na 480-490.
A co tam zaszaleje i zrobie MEGA SPOJLERA do wszystkich filmów.
Jeśli na początku filmu 10 min poznajemy bohaterów to nie zginą w 20 czy 30 min filmu ale jeśli już to na KOŃCU.
Lepszego serialu jeszcze jak BSG nie było, a tutaj widze że część szuka dziury w całym.
Oczywiście że były odcinki trzymające bardziej w napięciu czyli z bitwą, morderstwami, spiskami
ALE
BSG to nie dom wariatów gdzie po spisku od razu jest kolejny spisek, morderstwo za morderstwem i bitwa za bitwą.
Jak na odcinek gdzie wydobywali METAL to akcja była całkiem dobra i co ważne sensowna.
Wojna na lądzie to 3 miesiące czekania i 1 tydzień walki, na morzu 3 miechy i 1 dzień walki a starcia pancerników/lotniskowców w kosmosie to nawiązanie to bitew morskich.
Co do ASÓW lotnictwa i ich możliwości to najlepsi a byli to oczywiście z Lufdwaffe na froncie wschodnim:
Myśliwiec Powietrze-Powietrze:
WW II
352 tak 352 zestrzeleń Erich Hartmann, pierwsze zestrzelenie dopiero listopad 42 !!!, drugie dopiero za 3 miechy !!
Gerhard Barkhorn 301
Günther Rall 275
Otto Kittel 267
Walter Nowotny 258
Wilhelm Batz 237
Erich Rudorffer 222 w tym 12 w Me 262 (odrzutowiec), był zestrzelony 16 razy
Heinz Bär 220 w tym 16 w Me 262 (odrzutowiec), był zestrzelony 18 razy
Hermann Graf 211
Heinrich Ehler 209
Theodore Weissenburger 208 , w tym 12 w Me 262 (odrzutowiec)
Hans Philipp 206
Walter Schuck 206
Anton Hafner 204
Helmut Lipfert 203
Walter Krupinksi 197
Anton Hackl 192
Joachim Brendel 189
Max Stotz 189
Joachim Kirschner 188
Kurt Brändle 180
Gunther Josten 178
Johannes "Macky" Steinhoff 176
Günther Schack 174
Heinz Schmidt 173
Emil "Bully" Lang 173, w tym 18 JEDNEGO DNIA !!!
WW I
80 w tym 60 pewnych Red Baron - Niemcy
75 Rene Paul Fonck - Francja
62 Ernst Udet - Niemcy
Odrzutowce:
17 Giora Epstein - Izrael :clap:1 w 6 Day War, + 4 w War of Attrition 1969-1970, + 12 w Yom Kippur War :clap:
16 Joseph Christofer McConnel - USA w Korei gdzie zginoł
Szturmowiec Powietrze-Ziemia:
519 tak 519 opancerzonych sowieckich pojazdów latając Stukasem w latach 41-45 w 2530 misjach lotniczych Hans Urlich Rudel, sam zestrzelony 14 razy
Miał nawet na koncie niszczyciel trafiony bombą w komin w samo centrum jego wnętrza :clap:
Zródło Księga Rekordów Ginnessa i strony o asach lotnictwa
Użytkownik Quendi edytował ten post 09.02.2006 - |23:08|
Napisano 09.02.2006 - |21:16|
W kółko piją i powtarzają sceny przelotów między meteorami.
Stanowczo za mało treści na cały odcinek.
Napisano 09.02.2006 - |21:28|
Wojna na lądzie to 3 miesiące czekania i 1 tydzień walki, na morzu 3 miechy i 1 dzień walki a starcia pancerników/lotniskowców w kosmosie to nawiązanie to bitew morskich.
Prawda, prawda... poza tym inny przykład z historii: oblężenie Troji trwało 10 :] I napewno nie naparzali się tam codziennie...
A teraz trochę z innej beczki: strasznie mi się podobał kufel Starbuck!!! Szukałam w necie jakiegoś skepu z gadźetami z BSG, ale nic podobnego nie znalazłam, tylko figurki, karty, kubki z logo, płyty DVD i inne, kufla ani śladu... czy ktoś wie więcej na ten temat?
Napisano 09.02.2006 - |21:33|
Napisano 09.02.2006 - |21:41|
Wiadomo ze Ressurection ship zostanie zniszczony
Ale nie wiadomo dokładnie jak, nie wiadomo kto to zrobi, nie wiadomo czy nie będzie jakiś poważnych strat w sprzęcie albo w ludziach.
wiadomo ze Apollo przezycje, awiadomo ze Cain zginie,
Jak się czytało spoilery to pewnie było wiadomo. Na początku nie przypuszczałem że Adama będzie chciał zabić panią admierał, jak Sturback nie dostała takiego polecenia byłem pewien, że przeżyje i jakim zaskoczenie było jak egzekucje wykonał nr6.
wiadomo ze Boomer przezyje
Jeśli to ma być spoiler to możesz to zaznaczyć. Nie jedna Boomer już zginęła i pewnie jeszcze nie jedna zginie. Czy tej w końcu nie wyrzucą przez śluzę też nie dam głowy.
BA! moge nawet powiedziec ze cale BSG jest slabe bo wiadomo ze nie doleca do Ziemii...
No to już przesada, czy wszyscy wiedzą o tym tylko nie ja? Czemu mieliby nie dolecieć do Ziemi? A może im się uda? Może znajdą tam potężną cywilzacje i postanowią walczyć z Cylonami z ich pomocą?
Najważniejszą różnicą między tym odcnikiem, a Twoimi przykładami jest to że one nie były jedyną strakcją danego odcnika. A w "Scare" wszystko dzieje się wokół Sturback gdzie już od początku wiemy, że to ona wykona egzekucje na wrogu. Myśle że dałbym wyższą ocene temu epizodowi gdyby po tym początku nie pokazało się info "98h temu" tylko troche powalczyli i skończyli odcniek w 5 minut. Ja już nic na to nie poradze, że nic ciekawgo tu się nie pojawiło i jak pisałem 'napięcie', które można było odczuć w poprzednich częsciach, nie było.
Napisano 09.02.2006 - |21:50|
A w "Scare" wszystko dzieje się wokół Sturback gdzie już od początku wiemy, że to ona wykona egzekucje na wrogu.
A widzisz ogladneles episod i nawet niewiesz jak sie skonczyl, proponuje zebys wytstawil teraz 10 poniewaz Scar rozwalila Kat!!
Od poczatku wiedziales ze Starbuck rozwali Scar, ogladneles caly episod i twierdzisz ze to Starbuck rozwalila Scar a tu taka niespodzianka, nie no chyba 12 bys musial wystawic zeby dopiero kilka godzin po ogladnienciu odcinka dowiedziec sie ze sie mylilo, nie. NIE!. NIE!! 20 dla tego odcinka. Prosze o adminow o dodanie specjalnie do tego odcinka oceny 20 na Platona .
Napisano 09.02.2006 - |21:55|
ALE
Kosmiczną liczbe zestrzeleń jak widać to mieli Niemcy na froncie wschodnich gdzie masakrowali sowietów, a prawde mówiąc chłopów w kukuryźnikach.
To są liczby wprost NIEPRAWDOPODOBNE, zresztą kilku z nich walczyło też na zachodzie gdzie potrafili stroncić po 60-124 maszyn, a tam już byli piloci w samolotach.
28 to najlepszy as USA w Europie Francis "Gabby" Gabreski
40 USA vs Japonia Major Richard Bong
A pisze to dlatego że niektórym wydaje się że Starbuck to taki naciągany nieprawdopodobny asior.
Na razie ona nawet nie walczy jak najlepszy as USA-Europa a co dopiero mówić o porównaniach z którym kolwiek assów Luftwaffe vs ZSRR.
Sorry za off topic, choć nie do końca.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych