Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rome

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

#21 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 04.10.2005 - |10:02|

Porownaie o ilsoci Bugow moze byc ciekawe ale po co ;) Ogladam to dla rozrywki a nie by czerpac wiedze czy szukac bledow;) w koncu nie od dzis wiadomo ze seriale sa inspirowane rzeczywistoscia a nei ja przedstawiaja ;)
  • 0

#22 JediAdam

JediAdam

Kapral

• Grupa Hatak
  • 206 postów

Napisano 04.10.2005 - |11:12|

No w sumie serial jest zgodny z historia ale dokumentem to on nie jes wiec nie musimy go ogladac zeby uczyc sie histori prawda?:-)

Chodzi glownie o rozrywke a ta jest bardzo na wysokim poziomie ;)
  • 0

#23 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 04.10.2005 - |20:46|

Oczywiscie, choć sa i tacy co poszukiwanie bugów traktują jak rozrywkę. Poza tym , kiedy widzę serial historyczny i to jak wydaje się dobry, nie chciałbym, aby autorzy nabijali mnie w bambuko i wmawiali jakieś aktualnie "modne prawdy" (typu,że wszyscy byli gejami, jak to w Alexandrze, albo,że wszyscy Crusaders to zabójcy niewinnych Arabów, tudzież pewnej innej nacji...). Albo,że Cezar znał Xenę ;) . Na szczeście w ROME takich rzeczy jeszcze nie widzę (choć jestem dopiero po 1 odcinku, więc kto wie).

Bardzo lubiłem polskie seriale historyczne takie jak BONA, KANCLERZ, czy KROLEWSKIE SNY oraz historyczno przygodowe jak CRIMEN. Może dlatego razi mnie czaem amerykańskie podejście do różnych spraw. Ale dobrze,że autorzy ROME przybliżają widzom HBO w USA, co to takiego był ten RZYM i,że na pewno był mocarstwem na miarę obecnej USA.

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#24 koszopal

koszopal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 05.10.2005 - |07:45|

serial jest naprawde godny polecenia ostatni serial ktory mnie tak wciagnal tzn dobra gra byl chyba "Ja Klaudiusz" z polskim dubbingiem ale to bylo wieki temu ;)
@jedi
dzieki za napiski :)
koszopal
ps hehe "prezent" w 1x06 byl zarąbisty :D
  • 0

#25 JediAdam

JediAdam

Kapral

• Grupa Hatak
  • 206 postów

Napisano 05.10.2005 - |12:44|

Następny odcinek może być spoko :) Tytuł brzmi Pharsalos co jest nazwą miejsc gdzie Cezar przestał uciekał przed Pompejuszem i doszło do walki :-)
Ciekawe jak pokaża te 10 legionów Pompejusza czyli jakieś 60000 ludzi... Może być sympatycznie... :]
No i według historii potem Pompejusz ucieka to Alexandri gdzie go zabijają więc pojawi się KLEOPATRA :D
  • 0

#26 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 11.10.2005 - |20:08|

Serial coraz bardziej wciąga intrygą. "przyjeciele" Cezara okazują się ludźmi chwiejnymi. A nasz twardy centurion (teraz już prefekt) dobrym i wrażliwym człowiekiem. Legionista Pulio także nie zawodzi. A Oktawian August zaczyna mnie lekko przerażać.

Niestety na razie brak wersji HDTV (LOL ?) odcinka 7. HR HDTV nie nadaje się dla stacjonarnych odtwarzaczy. Szkoda,ze LOL zarzucił wypuszczanie kolejnych odcinków. Zwykły DSRip to nie to samo. Oczywiście za jakiś czas będzie DVD ale przecież czekać z oglądaniem nie warto.

@JediAdam - liczysz po 6000 ludzi na legion ? Moze było ich mniej. Choć to jeszcze "dobre" czasy rzymskiej wojskowości. Później legion potrafił liczyć i 1000 ludzi zaledwie.

Rayden

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 11.10.2005 - |20:11|

• 0
"

#27 Loboot

Loboot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoOleśnica/Wrocław

Napisano 12.10.2005 - |12:12|

Rome.S01E07.Pharsalus.XviD-442
To jest wersja HDTV zgodnie z zapiskiem w NFO.
  • 0
PRZECZYTAJ REGULAMIN

#28 JediAdam

JediAdam

Kapral

• Grupa Hatak
  • 206 postów

Napisano 12.10.2005 - |18:43|

Ja tam nic nie liczylem :)
Pompejusz mial 10 legionow razem 60000 ludzi wiec wychodzi 6000 na legion :)) TO byly jeszcze dobre czasy wiec moglo tak byc.
Co do7 odcinka to dziwny problem byl z nim pozno wyszedl i wogole :/
Mam nadzieje ze za tydzien bedzie normalnie a napisy odrazu na hataku :)

Co do odcinka fajny ale historyczna bitwa pod pharsalus - NAJWIEKSZY zawod sezonu :(
  • 0

#29 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 12.10.2005 - |19:31|

Rome.S01E07.Pharsalus.XviD-442
To jest wersja HDTV zgodnie z zapiskiem w NFO.

Dzieki. Nie miałem pliku nfo ani tego odcinka w rarach. Zassałem wersję avi i nie było przy niej wyjasnień.

Rayden
  • 0
"

#30 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 13.10.2005 - |11:11|

Po bitwie pod Pharsalos widać,że mimo wszystko HBO nie ma dużej ilosci gotówki. A to wstyd. W serialu Attyla również pokazano bitwę Rzymian (akurat z Galami). Mimo skromnych środków wyglądała lepiej (choć widać było,że żołnierzy jest po prostu za mało). Sądzę,że w takim razie lepiej jest pokazać wycinek bitwy, gdzie ścierają się znajome postacie, bohaterowie, w ciasnych planach, symulując tłok, dodając bitewny kurz. Ale tak, by widac było szczególy pojedynku. Do tego wystarczy kilkunastu statystów. A tak wyszło coś w stylu fragmentu programu Discovery ANCIENT WARRIORS.
Szkoda,że Pulio i Vorenus nie wzięli udziału w bitwie. No ale cóż ich losy są bardzo pogmatwane i rzucają ich w różne dziwne miejsca. Ta para przywodzi na mysli parę Kmicic i Soroka (Potop), z tym,.że Pulio jest od Soroki sprytniejszy i bardziej rozrywkowy.

Rayden
  • 0
"

#31 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 25.10.2005 - |14:58|

Kolejny odcinek ROME :
"Rome - Episode 9 - UTICA. Sunday, 30 October 9 PM"

Na Hallmarku w piatek - EMPIRE (wspominany tu miniserial).

Rayden
  • 0
"

#32 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 30.10.2005 - |23:23|

Serial EMPIRE to kompletne wariactwo - po prostu amerykańskie fantasy oparte na historii Rzymu. W porównaniu z tym ROME to prawie historia do nauki ;).

Rayden
  • 0
"

#33 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 03.11.2005 - |14:04|

A Big HBO znow cos kombinuje, juz byly wypuszczone przez nich fake torrentow, ale teraz poszli jeszcze dalej, robią coś dziwnego ale strasznie wkurzającego, niewiem jak to mozliwe ale podlaczają "swoich" peerow, i wysylaja jakies smieci zamiast normalnych pakietow. Oczywiscie klient bittorent wywala odrazu taki pakiet i re0downloaduje poprawny....ale, sciaganie idzie znacznie wooooolniej, a jak ktos ma limit to budzi sie rano i patrzy ze sciagnietego odcinka jest 50 mb, a sciagnietych anych ok 500 FTW!!! Jak to obejść? Wie ktoś? Uzywam bit-tornado, i wiem ze istnieje cos takiego jak Peer Guardian, ale niewiem na jakiej zasadzie to działa.
Tutaj opisane sa ww. dzialania HBO http://radar.oreilly...bittorrent.html

I sam sobie odpowiedziałem: Azerus+safepeer plugin + Peer Guardian 2.0 i kiss my nose Big HBO!

Użytkownik truskolodz edytował ten post 04.11.2005 - |11:37|

• 0
Dołączona grafika

#34 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.11.2005 - |16:26|

"Utyka" świetny odcinek, jak zwykle. Śledzę z dużym zainteresowaniem każdy odcinek. Rzeczywiście, "Cesarstwo", które niedawno pokazała nam telewizja polska, nie umywa się nawet do tej produkcji HBO. Może i ten serial trafi do Polski?

Katon Młodszy, który ginie w tym odcinku, nosi przydomek Utyceński, od samobójczej śmierci w Utyce w imię swoich republikańskich ideałów.

Imiona dwóch głównych bohaterów serialu, legionisty Pullo i prefekta Vorenusa, są historyczne. Juliusz Cezar poświęcił im cały ustęp w swoim dziele "O wojnie galijskiej". Imiona te spolszczono na Tytus Pullon i Lucjusz Worenus.

Księga V, ustęp 44.

"W legionie tym było dwu bardzo dzielnych centurionów, bliskich awansu do pierwszej rangi, Tytus Pullon i Lucjusz Worenus. Dochodziło do ciągłych między nimi sporów, który z nich jest lepszy, i całymi latami walczyli ze sobą w jak najzawziętszym współzawodnictwie o awans. Gdy przy umocnieniach toczył się niezwykle zacięty bój, Pullon — jeden z nich — zawołał: „Worenusie, dlaczego się wahasz? Jakiejż to wyczekujesz okazji, by wykazać się swoją odwagą ? Niechaj dzisiejszy dzień rozstrzygnie nasze spory". Po tych słowach wyskoczył na umocnienia i rzucił się tam, gdzie dostrzegł największą ciżbę nieprzyjaciół. Worenus też nie zatrzymał się na wale, ale w obawie przed utratą szacunku u wszystkich, ruszył w jego ślady. Pullon z nieznacznej odległości wyrzucił włócznię w kierunku nieprzyjaciół i jednego z nich, gdy się właśnie z tłoku ku przodowi wyrywał, przeszył nią . Nieprzyjaciele osłonili tarczami śmiertelnie ranionego, a Pullona zaczęli wszyscy zasypywać pociskami i nie dawali mu możności ruszenia się z miejsca. Tarcza Pullona została podziurawiona, a jeden z pocisków utkwił mu w pasie. Trafienie to przesunęło pochwę miecza i Pullon nie mógł dosięgnąć jej swoja prawicą ; tak unieszkodliwionego okrążyli nieprzyjaciele. Doskoczył do niego jego rywal Worenus i w tym krytycznym momencie przyszedł mu z pomocą. Wówczas cały ten tłum odwrócił się od Pullona ku Worenusowi, gdyż zdawało się, że Pullon został zabity owym pociskiem. Worenus, walcząc mieczem wręcz, jednego z nieprzyjaciół położył trupem, a resztę zmusił do cofnięcia się nieco; gdy coraz zajadlej na nich nacierał, potknął się i upadł. Z kolei został on okrążony, ale Pullon przybiegł mu natychmiast z pomocą i obaj, po zabiciu wielu nieprzyjaciół z jak największą chwałą wycofali się poza umocnienia. W ich wzajemnym współzawodnictwie i sporach los w taki sposób zabawił się z nimi, że jeden i drugi, choć rywale, stali się nawzajem dla siebie pomocą i ocaleniem i nie dało się orzec, który z nich obydwu mógłby pod względem męstwa uchodzić za lepszego."

Dzieła Juliusza Cezara mogą się przydać przy tworzeniu napisów do serialu, chociażby ze względu na to, że można sprawdzić imiona postaci i nazwy geograficzne. Pliki te można pobrać ze strony http://historicus.pl/index.htm
  • 0

#35 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 10.11.2005 - |15:43|

Dzisiejszy dodatek telewizyjny do Gazety Wyborczej donosi na 2 stronie,że wiosną 2006 zawita do polskiego HBO serial ROME, znany nam doskonale z ripów HDTV. Biorąc pod uwage,ze HBO nie jest ogólnie dostępne (jest to kanał płatny, dostępny w platformach cyfrowych i sieciach kablowych np. UPC), mamy szczęście,że możemy już ogladać tą produkcję. No i dzieki temu,że JediAdam i jego koledzy tłumaczą napisy. Tu zaznaczam,że drobne błędy w tłumaczeniu nie są strasznie uciążliwe (wiem,że Pharsalos to Farsalos i że dom Julia to dom Juliuszów, spoko). a szybkość pojawiania się napisów bardzo mnie cieszy.

Pzodrawiam sympatyków Vorenusa i Pulia

Rayden
  • 0
"

#36 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 10.11.2005 - |23:49|

A juz ktos tam ślęczy nocamy nad 2 sezonem. Bo pierwszy jak wiecie ma 12 odcinków... co daje nam jeszcze 2. Co do błędów w tlumaczeniu to da sie to przeżyć, co do domu Julii (bardziej z angielska House of Julii (Dżuliaj - jakoś tak to wymawiają) to wszyscy wiemy o co chodzi, choć poprawnie powinno być Ród Juliuszy. Co do nazw miejscowości (jak Alezja i Farsalos ( lub Farsala lub Pharsalos - w atlasach jest róznie podpisywana) to tez mniej wiecej wszystko jest jasne. Choć przekłamań w serialu jest mało (choć powazne z tym "duszeniem" Wercyngetoryksa... to i tak to jeden z najlepszych produkcji o Rzymia Ever ( no moze jeszcze pamietacie Empire - to dopiero hard core :P ) Dla mnie jako archeologa to sie czasami nóż w kieszeni otwierał... ale to inna bajka.
  • 0
Dołączona grafika

#37 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 13.11.2005 - |18:31|

EMPIRE zdecydowanie rozrywkowy :). Zdrowo się mozna było uśmiac. Fajne są seriale, które zachowują większość realiów i nie kłamią w faktach. W duszeniu Wercyngetoryxa to chyba chcieli wyrazić jakąś przenośnię (widzieliscie, potem go wyrzucili na smieci a później współbracia zabrali go i spalili). Moze chodzi o stosunek Rzymu do barbarzyńców ? I co potem oni z Rzymem zrobili...

Rayden
  • 0
"

#38 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.11.2005 - |11:55|

Dla mnie jako archeologa to sie czasami nóż w kieszeni otwierał... ale to inna bajka.

truskolodz

Czy mógłbyś więcej napisać na ten temat? Jestem bardzo ciekawa takich spraw, a jak sam powiedziałeś, jako archeolog jesteś tu osobą najbardziej kompetentną.
  • 0

#39 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 15.11.2005 - |19:57|

Czyżbyś specjalizował sie w archeologii śródziemnomorskiej ? :) ? Życzę wykopania fragmentów czołgów sprzed miliona lat. Może wrzeszcie okaże się ,że ludzie to nie krewniacy małpiszonów ;).

Mnie ta maszyna do duszenia wydaje się podejrzana. Chyba stosowano prostsze metody.
Podoba mi się koncepcja mieszkań plebsu i kupiectwa w Rzymie. Coś jak nasze przedwojenne kamienice. Ciekawe czy to prawda.

Rayden

[Edit] jestem po odcinku 11 ROME. Tytus Pullo mimo zejścia na złą drogę, nie zawiódł. Potrafił zawrócić. Także i Vorenus staje na wysokości zadania. Ale i tak obaj są marionetkami w rękach Cezara. Podobnie jak inni. Jednakże sprawy komplikują się, bo Cezar uraża godność bliskiego przyjaciela, prawie syna...

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 15.11.2005 - |23:13|

• 0
"

#40 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 16.11.2005 - |01:00|

Akurat moja specjalizacja to Sredniowiecze i Bronioznawstwo, ale akurat Srodziemnomorskie klimaty nie sa mi obce. Po krotkich konsultacjach z ludzmi bardziej kompetentnymi jesli chodzi o sam Rzym i czasy Cezara to rzecza oczywista dla potrzeb serialu wydaje się umieszczanie Pullo i Veronusa w takich a nie innym miejscach i w odpowiednim czasie. Co do samego przedstawienia Rzymy to jest bardzo w porządku, nawet układ Forum Romanum jest taki jaki był w rzeczywistości, nawet ze stojącą tam Rostrą (to takie miejsce gdzie przemawia nasz znajomy Grubasek i informuje Rzymian co sie dzieje, nawet jego gestykulacja podobniez oddaje przemowy ówczesnych) Odwzorowanie Kamienic jest chyba najlepsze tego typu ever, zwłaszcza ciasnych uliczek, Rzym naprawde tak wyglądał! Potwierdziły to wykopaliska. Jeszcze jedna ciekawostka świetnie odwzorowana mentalność ludzi i działalnośc Lupanarów (to nazwa na Dom Publiczny w Rzymie), w takich przybytkach naprawdę oprócz kobiet byli dostępni mlodzi chłopcy... choć może nie było to tak powszechne jak w Grecji, moda na "Geja" istniała, choć w mniejszym stopniu niż w Helladzie. Odwzorowanie Senatu jest jednym z najbardziej realistycznych jakie kiedykolwiek widziałem, nawet miejsca dla Konsuli (w Rzymie przez rok rządiło 2 Konsuli, mogło to być przedłużone na okres Wojen itp) Cezar był pierwszym ktory rządził niejako sam. Nawet ułożenie miejsc jest podobne.Co do ubiorów poszczególnych urzędników nie będę się wypowiadał, ale sędziowie i prawnicy chodzili w bieli (symbol czystości i nieskazitelności, i może to dziwnie zabrzmi ale podobno byli nieprzekupni - trudno mi w to uwierzyć, ale z materiałów źródłowych wiadomo ze brali dośc duze sumy za swoje usługi, dziwne jest wiec dlaczego nikt nie chciał bronic Pullo.) Powaznym błędem bylo to Duszenie Wercyngetoryksa (jako fakt historyczny niemiało nic takiego miejsca) ale to jak narazie jedyny taki błąd - dla potrzeb serialu sądze. Niewątpliwie ROME jest jednym z najlepszych odwzorowań ówczesnego Rzymu, widać ze scenarzysci i ludzie od charakteryzacji i rekwizytów odrobili pracę domową. Zobaczymy jak będzie się trzymać faktow historycznych w następnych odcinkach.
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych