Rome
Napisano 04.10.2005 - |10:02|
Napisano 04.10.2005 - |11:12|
Chodzi glownie o rozrywke a ta jest bardzo na wysokim poziomie
Napisano 04.10.2005 - |20:46|
Bardzo lubiłem polskie seriale historyczne takie jak BONA, KANCLERZ, czy KROLEWSKIE SNY oraz historyczno przygodowe jak CRIMEN. Może dlatego razi mnie czaem amerykańskie podejście do różnych spraw. Ale dobrze,że autorzy ROME przybliżają widzom HBO w USA, co to takiego był ten RZYM i,że na pewno był mocarstwem na miarę obecnej USA.
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 05.10.2005 - |07:45|
@jedi
dzieki za napiski
koszopal
ps hehe "prezent" w 1x06 byl zarąbisty
Napisano 05.10.2005 - |12:44|
Ciekawe jak pokaża te 10 legionów Pompejusza czyli jakieś 60000 ludzi... Może być sympatycznie... :]
No i według historii potem Pompejusz ucieka to Alexandri gdzie go zabijają więc pojawi się KLEOPATRA
Napisano 11.10.2005 - |20:08|
Niestety na razie brak wersji HDTV (LOL ?) odcinka 7. HR HDTV nie nadaje się dla stacjonarnych odtwarzaczy. Szkoda,ze LOL zarzucił wypuszczanie kolejnych odcinków. Zwykły DSRip to nie to samo. Oczywiście za jakiś czas będzie DVD ale przecież czekać z oglądaniem nie warto.
@JediAdam - liczysz po 6000 ludzi na legion ? Moze było ich mniej. Choć to jeszcze "dobre" czasy rzymskiej wojskowości. Później legion potrafił liczyć i 1000 ludzi zaledwie.
Rayden
Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 11.10.2005 - |20:11|
Napisano 12.10.2005 - |12:12|
To jest wersja HDTV zgodnie z zapiskiem w NFO.
Napisano 12.10.2005 - |18:43|
Pompejusz mial 10 legionow razem 60000 ludzi wiec wychodzi 6000 na legion ) TO byly jeszcze dobre czasy wiec moglo tak byc.
Co do7 odcinka to dziwny problem byl z nim pozno wyszedl i wogole :/
Mam nadzieje ze za tydzien bedzie normalnie a napisy odrazu na hataku
Co do odcinka fajny ale historyczna bitwa pod pharsalus - NAJWIEKSZY zawod sezonu
Napisano 12.10.2005 - |19:31|
Rome.S01E07.Pharsalus.XviD-442
To jest wersja HDTV zgodnie z zapiskiem w NFO.
Dzieki. Nie miałem pliku nfo ani tego odcinka w rarach. Zassałem wersję avi i nie było przy niej wyjasnień.
Rayden
Napisano 13.10.2005 - |11:11|
Szkoda,że Pulio i Vorenus nie wzięli udziału w bitwie. No ale cóż ich losy są bardzo pogmatwane i rzucają ich w różne dziwne miejsca. Ta para przywodzi na mysli parę Kmicic i Soroka (Potop), z tym,.że Pulio jest od Soroki sprytniejszy i bardziej rozrywkowy.
Rayden
Napisano 25.10.2005 - |14:58|
"Rome - Episode 9 - UTICA. Sunday, 30 October 9 PM"
Na Hallmarku w piatek - EMPIRE (wspominany tu miniserial).
Rayden
Napisano 30.10.2005 - |23:23|
Rayden
Napisano 03.11.2005 - |14:04|
Tutaj opisane sa ww. dzialania HBO http://radar.oreilly...bittorrent.html
I sam sobie odpowiedziałem: Azerus+safepeer plugin + Peer Guardian 2.0 i kiss my nose Big HBO!
Użytkownik truskolodz edytował ten post 04.11.2005 - |11:37|
Napisano 03.11.2005 - |16:26|
Katon Młodszy, który ginie w tym odcinku, nosi przydomek Utyceński, od samobójczej śmierci w Utyce w imię swoich republikańskich ideałów.
Imiona dwóch głównych bohaterów serialu, legionisty Pullo i prefekta Vorenusa, są historyczne. Juliusz Cezar poświęcił im cały ustęp w swoim dziele "O wojnie galijskiej". Imiona te spolszczono na Tytus Pullon i Lucjusz Worenus.
Księga V, ustęp 44.
"W legionie tym było dwu bardzo dzielnych centurionów, bliskich awansu do pierwszej rangi, Tytus Pullon i Lucjusz Worenus. Dochodziło do ciągłych między nimi sporów, który z nich jest lepszy, i całymi latami walczyli ze sobą w jak najzawziętszym współzawodnictwie o awans. Gdy przy umocnieniach toczył się niezwykle zacięty bój, Pullon — jeden z nich — zawołał: „Worenusie, dlaczego się wahasz? Jakiejż to wyczekujesz okazji, by wykazać się swoją odwagą ? Niechaj dzisiejszy dzień rozstrzygnie nasze spory". Po tych słowach wyskoczył na umocnienia i rzucił się tam, gdzie dostrzegł największą ciżbę nieprzyjaciół. Worenus też nie zatrzymał się na wale, ale w obawie przed utratą szacunku u wszystkich, ruszył w jego ślady. Pullon z nieznacznej odległości wyrzucił włócznię w kierunku nieprzyjaciół i jednego z nich, gdy się właśnie z tłoku ku przodowi wyrywał, przeszył nią . Nieprzyjaciele osłonili tarczami śmiertelnie ranionego, a Pullona zaczęli wszyscy zasypywać pociskami i nie dawali mu możności ruszenia się z miejsca. Tarcza Pullona została podziurawiona, a jeden z pocisków utkwił mu w pasie. Trafienie to przesunęło pochwę miecza i Pullon nie mógł dosięgnąć jej swoja prawicą ; tak unieszkodliwionego okrążyli nieprzyjaciele. Doskoczył do niego jego rywal Worenus i w tym krytycznym momencie przyszedł mu z pomocą. Wówczas cały ten tłum odwrócił się od Pullona ku Worenusowi, gdyż zdawało się, że Pullon został zabity owym pociskiem. Worenus, walcząc mieczem wręcz, jednego z nieprzyjaciół położył trupem, a resztę zmusił do cofnięcia się nieco; gdy coraz zajadlej na nich nacierał, potknął się i upadł. Z kolei został on okrążony, ale Pullon przybiegł mu natychmiast z pomocą i obaj, po zabiciu wielu nieprzyjaciół z jak największą chwałą wycofali się poza umocnienia. W ich wzajemnym współzawodnictwie i sporach los w taki sposób zabawił się z nimi, że jeden i drugi, choć rywale, stali się nawzajem dla siebie pomocą i ocaleniem i nie dało się orzec, który z nich obydwu mógłby pod względem męstwa uchodzić za lepszego."
Dzieła Juliusza Cezara mogą się przydać przy tworzeniu napisów do serialu, chociażby ze względu na to, że można sprawdzić imiona postaci i nazwy geograficzne. Pliki te można pobrać ze strony http://historicus.pl/index.htm
Napisano 10.11.2005 - |15:43|
Pzodrawiam sympatyków Vorenusa i Pulia
Rayden
Napisano 10.11.2005 - |23:49|
Napisano 13.11.2005 - |18:31|
Rayden
Napisano 14.11.2005 - |11:55|
truskolodzDla mnie jako archeologa to sie czasami nóż w kieszeni otwierał... ale to inna bajka.
Czy mógłbyś więcej napisać na ten temat? Jestem bardzo ciekawa takich spraw, a jak sam powiedziałeś, jako archeolog jesteś tu osobą najbardziej kompetentną.
Napisano 15.11.2005 - |19:57|
Mnie ta maszyna do duszenia wydaje się podejrzana. Chyba stosowano prostsze metody.
Podoba mi się koncepcja mieszkań plebsu i kupiectwa w Rzymie. Coś jak nasze przedwojenne kamienice. Ciekawe czy to prawda.
Rayden
[Edit] jestem po odcinku 11 ROME. Tytus Pullo mimo zejścia na złą drogę, nie zawiódł. Potrafił zawrócić. Także i Vorenus staje na wysokości zadania. Ale i tak obaj są marionetkami w rękach Cezara. Podobnie jak inni. Jednakże sprawy komplikują się, bo Cezar uraża godność bliskiego przyjaciela, prawie syna...
Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 15.11.2005 - |23:13|
Napisano 16.11.2005 - |01:00|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych