Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 027 - S02E14 - Black Market

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (90 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (3 głosów [3.85%])

Procent z głosów: 3.85%

2. 9.5 (7 głosów [8.97%])

Procent z głosów: 8.97%

3. 9 (13 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

4. 8.5 (15 głosów [19.23%])

Procent z głosów: 19.23%

5. 8 (13 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

6. 7.5 (7 głosów [8.97%])

Procent z głosów: 8.97%

7. 7 (9 głosów [11.54%])

Procent z głosów: 11.54%

8. 6.5 (4 głosów [5.13%])

Procent z głosów: 5.13%

9. 6 (4 głosów [5.13%])

Procent z głosów: 5.13%

10. 5.5 (1 głosów [1.28%])

Procent z głosów: 1.28%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [1.28%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.28%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 31.01.2006 - |16:00|

No kurde przed drzwiami dowódcy statku powinni byc jacyś ochroniarze

Szczegolnie po tej akcji z Cain, ale jak widac na filmie nie ma ochroniarzy.
Ps. Moze to nie sa ochroniarze, ale jednostki zabezpieczajace, zabezpieczajace miejsca zbroni :P.

Użytkownik Modes edytował ten post 31.01.2006 - |16:01|

• 0

#22 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 31.01.2006 - |17:35|

Odcinek świetny. Wiel ciekawych wątków. Choćby retrospekcje z życia Apollo, czy też jego zmiana spowodowana przeżyciami. No i kilka niespodzianek - jak choćby śmierć dowódcy Pegaza. Dziwne jest, co już zauważono, że dowódcy nie posiadają straży przy drzwiach (obaj, w tym i Adama). No i Doktorek. Ten chyba naprawdę ma zamiar wyeliminować obecną szefową z działalności. Coś się chyba między nimi kroi.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#23 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.01.2006 - |19:11|

QUOTE(matlas)
Ciekawe też co stoi za rezygnacją Baltara z posady wiceprezydenta

Rezygnacja? On nie rezygnuje i nie chce zrezygnowac, dal to jasno do zrozumienia pani prezydent.
A dlaczego nie chce? Wystarczy obejrzec 213 zeby sie domyslac

chodziło mi o "prośbe" Roslin aby Gaius zrezygnował z posady! Ale źle się troche wyraziłem. Ja myśle nadal że Roslin go zaszantażuje i bedzie musial zrezygnowac :D
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#24 heyst

heyst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 31.01.2006 - |21:39|

Dziwne jest, co już zauważono, że dowódcy nie posiadają straży przy drzwiach (obaj, w tym i Adama).

Fisk robił interesy z tym bossem, więc pewnie nie stanowiło problemu dla niego wejście do kwatery Fiska, po prostu straże były poinformowane, że nie nalezy przeszkadzać tym ludziom. z kolei Adama był duszony u kochanki, raczej na pewno na innym statku niż BSG, a do kochanki raczej nie chodzi się z eskortą ;)
  • 0

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.01.2006 - |22:14|

Stane w obronie wysokiej oceny tego odcinka.

Jak pisałem wcześniej nie może być na okrągło w BSG bitwa, zamach, bitwa itd.
Zresztą nawet w tym były 3 trupy w tym 1 ważny czyli Fisk

I nie zapominajmy że odcinek z dochodzeniem należy porównywać do odcinka z dochodzeniem z innych seriali S-F.
Tak samo jak odcinek reporterski z reporterskim itp.

Porównywanie z epizodem gdzie jest finałowa efektowna bitwa, na dodatek finał spisków itp jest troszke nie uczciwe.

Na dodatek BSG to właściwie film w odcinkach bo jest całkowicie liniowy i to tak jak byśmy powiedzieli że część Szeregowca Rayana w której kompania idzie przez pole i gada jest słaba.

Nawet Rambo w Rambo 3 musiał do Afganistanu dojechać :>
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 31.01.2006 - |22:35|

Stane w obronie wysokiej oceny tego odcinka.

No to nie jesteś sam . Ja też uważam że pomimo wyrażnego spowolnienia Akcji , jest to nadal rewelacyjny serial .

Fisk robił interesy z tym bossem, więc pewnie nie stanowiło problemu dla niego wejście do kwatery Fiska

Dokładnie . Niema żadnej zagadki co do tego . Mieli pozwolenie , tymbardziej jak Zarek powiedział , to Fisk zorganizował w wiekszości czarny rynek - a Zarek zapewnie teraz przejmie nad nim całkowitą kontrolę - widać że jego ludzie już tam byli .

No kurde przed drzwiami dowódcy statku powinni byc jacyś ochroniarze

A po co ? Przecież Marins zawsze przydadzą się gdzie inndziej , niż przed kajutą oficera dowodzącego .

Ciekawy tez jestem jakie ma intencje w stosunku do D.

Może pozwolił aby coś powstało mniędzy nim a Duallą , jednak jego słowa "Chyba nie wiem,co chciałabyś żebym powiedział " sugerują wprost że sam niewie co z tym zrobić - dzięki temu Billi ma wieksze szanse .

Konflikt na lini Baldar - Roslin na pewno będzie bardzo ciekawy . Tymbardziej że Baltar bedzie miał poparcie tych "miłośników Cyklonów " .

8,5
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#27 miho

miho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.02.2006 - |02:02|

Mnie po raz kolejny zafascynował warsztat aktorski Jamesa Callisa alias Dr. Gaius Baltar. Jego wzrok pełem zdziwienia, zrozumienia, nienawiści i dobroci oraz rozdarcia wewnętrznego i ujęcia kamery są jedną z najlepszych kreacji w tym serialu "nie licząc starych wyjadaczy". W tym odcinku dochodzi do apogeum jego rozdarcia miedzy cylonem a własną osobowością. Wielki ukłon dla ekipy: reżysera, scen. realizatora zdjęć i aktora.

Użytkownik miho edytował ten post 01.02.2006 - |02:05|

• 0

#28 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 01.02.2006 - |12:42|

Dalem 9.

Odcinek bardzo dobry, bez walki, a jednak akcja byla. Kolejny odcinek, który utwierdzil mnie w przekonaniu ze BSG jest nieprzewidywalne, nie trzyma sie schematow. - Np. motyw gdy probuja udusic Apollo - siega po szklo, w innym serialu pewnie by je dosiegnol.......

Pozatym, ciekawe pokazanie psychiki ludzkiej i tych ciemniejszych stron ludzkosci.

Co do Prometeusza - mam nadzieje ze to nie byla zadna prowokacja, a wszelkie podobienstwo nazw jest przypadkowe. :>

No i Pegasus zostal bez dowodzcy. Wogole w tej BSG'owej spolecznosci wojskowej, jakos malo oficerow wyzszej rangi. Pulkownik Tigh napewno sie nie nadaje. Ciekawe kto zostanie dowodzca tego okretu.

A Baltar vs Roslin - pani prezydent moze go szantazowac, ale nie ma nic konkretnego, natomiast Gaius ma probki krwi calej floty i zna tejemnice kto jest a kto nie jest cylkonem, wiec.... bedzie ciekawie.
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#29 Spike

Spike

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.02.2006 - |12:59|

Odcinek dobry. Podoba mi się nowy Lee; stary był postacią zbyt kryształową - model: 'grzeczny chłopczyk z odchyłami, ale trzymający się zasad'.
Odcinkek jaz zwykle na wysokim poziomie. Szkoda mi tylko Fiska. Na jego postaci równierz najbardziej sie zawiodłem. Po tym jak przerwał tirtury na Helo i CHiefe, widziałem go jako zupełnie inna postać. W tym odcinku zraziłem się do niego od początku, gdy zajadał się przekąskami podczas rozmowy z pania prezydent.

Po odcinkach 2x13, 2x14, zauważyć się da, że twórcy chcą na jakiś czas odstąpić od motywy Cylonów i pokazywać wewnętrzne problemy we flocie, tylko po to, by potem dać nam mocno po głowie 'tosterem' ;)
Widać jak na dłoni, że twórcy coraz bardziej uwidoczniają pytanie, które pojawiło się w 2x12 - "Czy ludzie zasługuja na przetrwanie?". Na przykładzie dwóch pozostałych odcinków, nachodzą mnie coraz większe wątpliwości. Ludzie okazują się głupi, naiwni, tchużliwi, źli, zachłanni, skorumpowani itp. Mam nadzieje, że w finałowych epizodach Moor swoim geniouszem, wygoni te myśli z mojej głowy, udowadniając, że się myle. Niemoge się też doczekać odcinka 2x18, gdzie cały epizod będziemy oglądać z perspektywy Cylonów. Wówvczas może znajde potwierdzenie moich domysłów.

EDIT:

Warto też wspomnieć, że serial poruszył w tym epizodzie kolejne ciężkie i kontrowersyjne temty, takie jak prostytucja, głodówka, handel żywym towarem czy nawet pedofilie.

Użytkownik Spike edytował ten post 01.02.2006 - |13:01|

• 0

#30 Pastor777

Pastor777

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 01.02.2006 - |18:14|

Według mnie odcinek był bardzo dobry. Mało akcji, ale właśnie za to tak bardzo lubię tą produkcję - problemy społecznosci pokazane sa równie wyraziście co walka z Cylonami. Znowu negatywnie zaskoczyła mnie pani prezydent, sądzę że będzie miała spore obiekcje przed oddaniem władzy, a nawet jeśli już ją odda to wyprowadzi przy okazji sporo brudów (związki Baltara z Cylonami). Tez zastanawiam się go przejmie Pegasusa i stawiam na Starbuck (już sprawowała tam wysoka funkcję, przez krótka ale jednak).
  • 0

#31 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2006 - |18:29|

Sturbuck nie nadaje sie na dowodce, brak jej doswiadczenia, opanowania oraz nie jest zbyt bystra.
  • 0

#32 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.02.2006 - |18:43|

oraz nie jest zbyt bystra.

No fakt, zaplanowanie/współzaplanowanie dwóch udanych akcji bojowych świadczy o jej małej inteligencji :> Plan ataku na stację Cylońską to też nic. Ona na prawdę nie jest tempym żołnierzem idącym na rzeź :>

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 01.02.2006 - |18:51|

• 0

->1019<-

#33 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2006 - |19:09|

No fakt, zaplanowanie/współzaplanowanie dwóch udanych akcji bojowych świadczy o jej małej inteligencji :> Plan ataku na stację Cylońską to też nic. Ona na prawdę nie jest tempym żołnierzem idącym na rzeź :>

Dziwne tylko ze w obu przypadkach zaczela planowac dopiero jak Apollo jej pomogl ;) MNie sie wydaje ze sam pomysl moglbyc jej ale wykonanie napewno nie. Ona jest poprostu zwyklym zolnierzem i na nic wiecej sie nie nadaje, co innego Apollo.
Ps. Pozatym to kobieta ...

Użytkownik Modes edytował ten post 01.02.2006 - |19:09|

• 0

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.02.2006 - |19:36|

Piloci to nigdy nie są ZWYKLI żółnierze, tam idiotów nie biorą, za drogi sprzęt im powierzają, by mogli rozwalić z głupoty...

#35 Pastor777

Pastor777

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 01.02.2006 - |20:12|

Dodatkowo ta opcja w późniejszym czasie, może autorom pozwolić kontynuowac wątek Caprici. Starbuck tam wyjątkowo ciągnie. Poza tym w trakcie mowy pożegnalnej podczas pogrzebu poprzedniego dowódcy Pegasusa (znaczy tej kobiety) Starbuck wspomina, że (parafrazując) "bez tej kobiety flota będzie słabsza" i mamy zbliżenie twarzy Adamy. Nie wierzę w przypadkowe sceny i ta napewno bedzie miała jakieś rozwinięcie (niekoniecznie Starbuck zostanie dowódca, ale to jedna z możliwości). Admirał Adama nie ma zbyt dużego pola do manewru. Adama junior nie nadaje się - to człowiek prezydenta i jego syn, pierwszy oficer już raz pokazał, że nie radzi sobie w sytuacjach kryzysowych, więc kto? Może pojawi się jakis nowy charakter (jakiś na razie w miarę anonimowy oficer na Pegazusie), ale jeśli nie to nadal stawiam na Starbuck.

Użytkownik Pastor777 edytował ten post 01.02.2006 - |20:16|

• 0

#36 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.02.2006 - |20:21|

Teraz dowodzącym Pegaza zapewne zostanie były EXO Fiska .
Starbuck , niestety ma za niski stopień , tylko kapitana , a na pewno kilku półkowników na statku się znajdzie .

Piloci to nigdy nie są ZWYKLI żółnierze, tam idiotów nie biorą, za drogi sprzęt im powierzają, by mogli rozwalić z głupoty...

Dokładnie . Narwani tak ( bo do tej roboty trzeba być trochę narwanym ) ale nie nie idioci .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#37 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.02.2006 - |20:23|

ale co wy chcecie od Tigh'a? przecież nei będzie dowodził flotą tylko okrętem, a w tym myśle sobie poradzi, poza tym za nim przemawia doświadczenie, ja bym go tam dał, tam raczej nie będzie podejmował krytycznych decyzji, bo to będzie zadanie Adamy na BSG

#38 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.02.2006 - |20:52|

Dałam 8,5
Nie mogłam niestety dać 9, a to dlatego, że pojawiły się w tym odcinku aż dwie kolejne blondynki :blink: i niezbyt rozgarnięte zresztą. Fakt ten jakoś mogłabym przeżyć, gdyż nie ulegam strereotypom, jednak czarę goryczy przelała ich gra aktorska :/ ...Stanowczo się domagam jakiejś wyrazistej żeńskiej postaci, która byłaby brunetką; młodą, nie Azjatką, ani Afroamerykanką i żeby nie zginęła po trzech odcinkach! ;)
No, to tyle żali na dzisiaj... A teraz do rzeczy...
Dobry odcinek. Nieodbiegający od reszty. Warto czasami pokazać życie floty od "kuchni", z jakimi problemami spotykają się zwykli mieszkańcy, co robią aby przterwać, jakie relacje i nastroje panują pośród ocalałych. To, że scenarzyści zdecydowali się pokazać brudną stronę ich życia, walkę o władzę, nieczystą grę, jeszcze bardziej dodaje realizmu temu serialowi! Słowem duże brawa!
Z innych moich przemyśleń, to:
Również szkoda mi Fiska. Barwna postać, mająca co najmniej dwie twarze; jedną twarz wesołego kompana do gorzałki, sympatycznego grubaska i fajnego kumpla. A po tym odcinku doszło jeszcze oblicze pazernego materialisty... Już go nie ma, chociaż może jeszcze go zobaczymy w innej roli? ;)
Konflikt Baltar-- Roslin; yeah! W końcu może ktoś się dobierze do gajusowego tyłka. (ale będzie ciężko, bo Gajuszek-- świntuszek, to Mistrz Przetrwania :) )
Apollo, to już bardziej Neptun; jak się wkurzy, to i niezły sztorm potrafi wzniecić... Chociaż jeszcze kochaś z niego (te wszyskie wzdychające babki ^_^ ) Ale dobrze, że ta postać ewoluuje. W momencie kiedy celował do "Capo di tutti Capi" pomyślałam sobie, sprzątnie gościa, przecież nazywa się Adama, nie? No i nie zawiódł :] Ogólnie ta scena jest świetnie zrealizowana :clap:
A'propo... ktoś wspomiał, że Apollo może być Cylonem... Też o tym myślę od czasu do czasu. Zwłaszcza, że Leoben Conoy powiedział do Rosil: "Adama jest Cylonem" ( a jest ich dwóch! ). Nadal jestem przekonana, że żaden z nich... Jednak ostatni odcinek mógłby pośrednio wskazywać na Apollo-- na Caprice rozstał się ze swoją kobietą, dlatego, że nie chciał dziecka. Ale pozostaje pytanie dlaczego nie chciał dziecka? Jakby był Cylonem to pewnie dlatego, że nie mógłby jej go dać :] A że lubi dzieci, to widać po tym odcinku... oczywiście to tylko moje gdybanie, chociaż warto się nad tym zastanowić.
Scena która mi osobiście się bardzo podobała, to końcówka filmu. Adama i Apollo siedzą sobie rozparci na kanapie i sączą whiskey... Fajnie to wyglądało :] Rozmawiają o Roslin, Czarnym Rynku i obydwoje maja podobny punkt widzenia. Tak jakby między wierszami mówili sobie; Roslin jest w porządku, to dobra babka, ale na niektórych rzeczach się nie zna, my synu będziemy robić swoje, a ona niech robi swoje. Pięknę, po prostu piękne :)

Użytkownik czarownica edytował ten post 01.02.2006 - |21:17|

• 0

#39 heyst

heyst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 01.02.2006 - |22:31|

Starbuck raczej nie dostanie Pegasusa, bo na stanowiska generalskie(komandor) bardziej pasują osoby starsze- chodzi o doświadczenie, ale też o pewien schemat: generał - osoba starsza, poza tym film straciłby pilota i sporo akcji ze Starbuck-pilot nie odbyłoby się. Jesli dowodzenie przejmie osoba nieznana, to są dwie możliwości, albo stanie się znana, albo rola Pegasusa (i scen granych na nim) stanie się marginalna, a to strata dla scenografii :). Osobiście typuję Tight'a, bo jak na razie tylko patrzy się tam gdzie Adama, występuje razem z nim jako tło, a jako dowódca Pegaza może znów popełniać swoje fajne błędy:)
  • 0

#40 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.02.2006 - |23:58|

Dziwne tylko ze w obu przypadkach zaczela planowac dopiero jak Apollo jej pomogl ;) MNie sie wydaje ze sam pomysl moglbyc jej ale wykonanie napewno nie. Ona jest poprostu zwyklym zolnierzem i na nic wiecej sie nie nadaje, co innego Apollo.
Ps. Pozatym to kobieta ...

Czyli w 1x10 Starbuck nie przerobiła całego plan Apolla w ten sposób, że okazał się on całkowitym sukcesem? No ale pewnie powesz, że podstawy dał jej młody Adama? :> Z mojego punktu widzenia, to ona wyszła z całkowicie innym planem :]
No i co ma do tego jej płeć? Że kobieta to głupsza? :>

Indeed.

(...)

Starbuck dowódcą? Jakoś jej tam nie widzę :D Bardziej przemawia do mnie oficer z BSP. Bo tak... każda osoba z Galactica będzie widziana jako człowiek Adamy (i słusznie), więc jako taka niejako od początku będzie miała przeciw sobie załogę (może nie czynnie, ale coś w stylu biernego oporu). Jednak osoba z Pegasusa też stanowi pewne ryzyko... może stać się cichym wrogiem jak Fisk. Myślę, że dosyć kompromisowym wyjściem byłby dowódca z Pegasusa i XO z Galactica.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 02.02.2006 - |00:01|

• 0

->1019<-

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych