Odcinek 193 - S09E19 - Crusade
Napisano 05.03.2006 - |17:27|
Pozdrawiam.
Napisano 05.03.2006 - |17:53|
historia Vali byla ciekawa, a zapowiada sie jeszcze ciekawiej. zebrano wiele wątków wiec z niecierpliwoscią czekam na finał
Napisano 05.03.2006 - |18:10|
Napisano 05.03.2006 - |18:59|
Motyw z szantarzem Rosjan moglby byc przedluzony az do 1001 tak jak w 122-201 i 222-301 gdzie tez zagrozony byl program SGC.
Dalem 8,5.
galaktyki Oriona (bo jak rozumiem, to jest wlasnie galaktyka Ori (???) ).
Chyba nigdzie nie bylo powiedziane jak ta Galaktyka sie nazywa.
Obawiam sie ze do lata nic ciekawego sie juz nie stanie i jakos nie licze aby finalowy odcinek sezonu byl jakims przelomem.
Mnie sie wydaje ze w 920 zobaczymy juz atak ORI ... a przynajmniej mam taka nadzieje, trzeba jakos podgrzac emocje przed przerwa
aczkolwiek danie BC303
X-303 - Prometeusz
X-304 - Dedal
Przynajmniej tak mi sie wydaje po tym odcinku gdzie powiedzieli iz dali ruskim "x-304".
Oczywiscie w ostatniej chwili dzielna SG1 znajdzie bron i nie zawacha jej sie uzyc. Ori pojda do piachu a ich wyznawcy sens istnienia i dokonaja zbiorowego harakiri Zastanawiaja mnie tylko dwie kwestie. jak sie rozwinie watek niczym z Dziecka Rosemarry. Czy narodzi sie Ori czy ludzko - oriowa hybryda i czym naas uracza scenarzysci w 10 serii skoro rozwalimy ori juz teraz. Nie czytalem spoilerow wiec tak sobie tylko zgaduje.
Jesli uwazasz na POWAZNIE ze rozwalimy w 920 ORi i ten watek sie zakonczy to IMHO masz bardzo slaba wyobraznie i niska inteligencje.
Ide o zaklad ze broni nie zjada az do koncowki 10 sezonu (a moze nawet 11 sezon) albo jak znajda top nie bedzie dzialac, albo nie bedzie skonczona (tak czy siak zobaczymy dzialajaca bron dopiero w 1020 albo w 11 serii).
A w ogóle to mnitoruja Tok'ra i Asgard wieksza czesc galaktyki w poszukiwaniu Superwrót, a ja sie pytam gdzie reszta ras?
Jaka reszta ras? Jedyna rase ktora nie wymieniles to Noxowie ale oni zaczna cos robic gdy sami ORI beda stali u ich progu (bo kaplanow to oni ruchem palca zniszcza).
Ich statki też nie powiem ciekawe, z początku wygląda jakby zapomnieli o podłodze Ale to w środku rzeczywiście wygląda jak wrota ... może używają ich jako źródła zasilania ?
Tez mi sie wydaje ze to okragle pomieszczenie to zrodlo zasilania (moze cos a'la generator mocy z atlantisa, ten co McKay wysadzil 3*4 systemu slonecznego).
Tak sobie myśle ... Gdyby zebrać wszystkich wolnych Jaffa i ich Hataki, ziemie z Odyseją, Tollan, Noxów, Asgardczyków ... To Ori mogą nam najwyżej wypucować buty
To pomsl jeszcze raz. Satelita ori wybudowana przy pomocy gorszych jakosciowo materialow niz oni maja na swoich statkach rozwalila bez problemu Oslone Asgardu na Prometeuszu, ktora jest duzo lepsza niz oslona na Hatakach. Jedynie oslona na statach asgardu jest efektywniejsza poniewaz ich statek jest jedna wielka elektrownia.
Pozatym Noxowie nie beda walczyc, a z tego co wiemy Tollanie zostali calkowicie zniszczeni.
Użytkownik Modes edytował ten post 05.03.2006 - |19:00|
Napisano 05.03.2006 - |19:02|
hmmm te sa przywrocone do planet....Ja się pytam natomiast czemu martwią się utratą wrót, przecież ostanio mieli 11 sztuk zapasowych...
Dla mnie ta ocena moze byc 8, za duzo gadki Vali, ale zapowiada ciekawie.
Teal'c powiedział "Darth Vader" he he he
Vala szła do szatni męskiej, a Mitchell się zdziwił he he he
Rycerz w zbrojach ze "widełkowym" staffem ? trochę śmieszne
Dziecko Ori ? pol-czlowiek/pol-ascendent Ori czyżby będzie władcą Ori ? to jest gorsze. :/
A tak ciekawie skąd wzięło ta ciąża Vali ? czyżby Ori p....rzył ? czy magia ? gdy Tommi jest bezpłodny.
Napisano 05.03.2006 - |19:19|
Napisano 05.03.2006 - |19:28|
:nuke: zat
Użytkownik zat edytował ten post 05.03.2006 - |19:29|
Napisano 05.03.2006 - |19:56|
Hmmm... Poza analizowaniem list dialogowych z filmow jest jeszcze tzw rzeczywistosc. :look:QUOTE(Ogrodnik)
Chyba nigdzie nie bylo powiedziane jak ta Galaktyka sie nazywa.galaktyki Oriona (bo jak rozumiem, to jest wlasnie galaktyka Ori (???) ).
Poczytaj sobie na przyklad tutaj <<link>>
Napisano 05.03.2006 - |19:58|
Napisano 05.03.2006 - |20:03|
Napisano 05.03.2006 - |20:29|
Jaka reszta ras? Jedyna rase ktora nie wymieniles to Noxowie ale oni zaczna cos robic gdy sami ORI beda stali u ich progu (bo kaplanow to oni ruchem palca zniszcza).
Pozatym Noxowie nie beda walczyc, a z tego co wiemy Tollanie zostali calkowicie zniszczeni.
Przez 7 lat poznawaliśmy zaawansowane rasy, zaprzyjaźnione nam, wrogie lub mają do nas stosunek obojętny.
Nox, Giganci, Space Race, Rasa z odicnka Grace, Spirit, Aschen, Urgo, Opticran, rasa z odcinka Scorched Earth (4x09) , oraz wiele ras które są w pprzybliznonym poziomie technologicznym jak w odciku Memento lub troche ja przwyższająca. Mając wspolne zagrozenie dla całej galaktyki, jakby kazdy dał swój wkład wtedy mielisbymy moze przewage. A co do Tollan do konca nie jest wyjasnione ze wszyscy wygineli.
A tak ciekawie skąd wzięło ta ciąża Vali ? czyżby Ori p....rzył ? czy magia ? gdy Tommi jest bezpłodny.
Według biblii Maryja była dziewicą a też urodziła syna
Napisano 05.03.2006 - |20:32|
No wlasnie! Uczyc sie jezykow obcych, a nie obijac sieStrasznie na psy schodzi widownia Stargate. Kiedys (hehe, daaawno temu) to po emisji odcinka tlumy tu na wyscigi pisaly o swoich wrazeniach. A teraz?
Wygodnictwo! Konformizm! Czekaja, cholera, wszyscy na napisy bo bez napisow to sie nie chce czlowiekowi wysilac, co? :>
Skoro tak to ujales, to od razu mi sie Anubis skojarzyl i te specyficzne zasady Pradawnych dotyczace interwencji. Moze faktycznie to jest taka sztuczka Ori, zeby legalnie miec swojego w naszej galaktyce. To chyba jak dotad najlogiczniejsze wytlumaczenie.Dziecko Vali - pol istota materialna, pol ascendent (vala puscila sie z ori
) a wiec moze to dzialanie zapobiegawcze na bron przeciwko ascendentom?
Nie bijcie mnie, jesli sie myle, ale te nasze sa chyba specjalne, bo umozliwiaja podroz do innej galaktyki. Nie pamietam, gdzie znajduje sie ten krysztal sterujacy, ktory to niby umozliwia, ale chyba nie w DHD, bo nasi operuja na swoim sprzecie, a nie na DHD. Gdyby tak latwo bylo skonstruowac odpowiednie obejscia/funkcje umozliwiajace podroze miedzygalaktyczne, to chyba nie cudowali by tak na Atlantis... Ale moze sie myle. Mozna mnie korygowacJa się pytam natomiast czemu martwią się utratą wrót, przecież ostanio mieli 11 sztuk zapasowych...
Napisano 05.03.2006 - |20:47|
martwi mnie postawa Ruskow ktorzy mysla ze dadza rade operowac wrotami i chca zabrac nam wrota:(
ciekawi mnie tez o co chodzi Chinczykom - co sie stalo ze nagle zapragneli oni wrot dla siebie?
czemu bron zolnierzy Ori do zludzenia przypomina pogrzebacz do kominka i dziala na takiej samej zasadzie jak staff Goa'uld ? czyzby cala galaktyka miala podobna bron? myslalem ze Ori beda mieli jakis laser gun ale zeby skopiowac wyglad od Goa'uldow ?
oraz o co chodzi z tym dzieciakiem? po co Ori dziecko? czyzby chcieli miec kogos kto ich zastapi czyli wiedza ze czeka ich koniec ?
mam nadzieje ze Vala wroci do SG-1 bo uwazam ze dzieki niej serial jest o wiele ciekawszy, zwlaszcza kiedy wkurza Daniela
oraz jakim cudem uraz ktory sprawil ze czlowiek jest kulawy sprawila ze jest on bezplodny? ktos mi moze to wyjasnic ?
Napisano 05.03.2006 - |20:51|
jakim cudem uraz ktory sprawil ze czlowiek jest kulawy sprawila ze jest on bezplodny? ktos mi moze to wyjasnic ?
chociazby mogl dostać w noge i przy okazji urwało mu jajka.
Napisano 05.03.2006 - |21:09|
Przez 7 lat poznawaliśmy zaawansowane rasy, zaprzyjaźnione nam, wrogie lub mają do nas stosunek obojętny.
Nox, Giganci, Space Race, Rasa z odicnka Grace, Spirit, Aschen, Urgo, Opticran, rasa z odcinka Scorched Earth (4x09) , oraz wiele ras które są w pprzybliznonym poziomie technologicznym jak w odciku Memento lub troche ja przwyższająca. Mając wspolne zagrozenie dla całej galaktyki, jakby kazdy dał swój wkład wtedy mielisbymy moze przewage. A co do Tollan do konca nie jest wyjasnione ze wszyscy wygineli.
1. Nox - nie skrzywdziliby nawet muchy, pozatym ich wrota sa zakopane wiec najprawdopodobniej nawet nie wiedza o ORI.
2. Giganci - eee, jak wskrzeszaja gigantow to niech odrazu wskrzesza pradawnych
3. Space Race - raczje nie utrzymujemy z nimi kontaktow dyplomatycznych
4. Grace? Nawet nie mamy pojecia kim oni byli i gdzie ich znalezc.
5. Spirits? Niby jak oni mogliby pomoc? Pozatym to kolejna rasa pacyfistow
6. Ashen? Tak jasne, a przy okazji by mogli nas znow wykastrowac
7. Urgo - tez nie mamy jak z nimi sie skontaktowac
8. Optricans - tez nie maja technologii
9. Gadmeer - oni sa calkowicie inni niz my, niewiadomo nawet czy by z nami chcieli rozmawiac ani czy w ogole stargate ich jest nienaruszony, pozatym oni ciagle sie odbudowuja
Tak naprawde oprudz Jaffa i Asgardu oraz malej pomocy Tokra nie mamy na kogo liczyc w tej walce, moze Serrakini byliby chetni do pomocy ale to chyba wszyscy. Wiekszosc ras ktore bylby wystarczajaco silne to niestety nasi wrogowie, inne rasy nie maja technologii by walczyc w kosmosie.
Na szczescie jest tam miliardy Jaffa chetnych zginac za swoje przekonania i wolnosc
martwi mnie postawa Ruskow ktorzy mysla ze dadza rade operowac wrotami i chca zabrac nam wrota:(
Sytuacja sie juz wyjasnila, ruscy zostawiaja nam wrota a biora Odyseje.
ciekawi mnie tez o co chodzi Chinczykom - co sie stalo ze nagle zapragneli oni wrot dla siebie?
Oni zapewne chcieli od poczatku wrota dla siebie, tak samo jak ruscy tylko ze Chiny na to stac, ruskich nie.
oraz o co chodzi z tym dzieciakiem? po co Ori dziecko? czyzby chcieli miec kogos kto ich zastapi czyli wiedza ze czeka ich koniec ?
Ja sie sklaniam ku teori ze Ori potrzebuja go jako swojego przedstawiciela w naszej galaktyce. ORI nie moga wkroczyc do naszej galaktyki bez interwencji Pradawnych a jak wiadomo kazdy zly boos nie chce ryzykowac swej skory. Dziecko ORI jako czlowiek nie lamie zadnych praw ustanowionych przez Pradawanych tak wiec i pradawni nie wkrocza by pomoc ludziom.
mam nadzieje ze Vala wroci do SG-1 bo uwazam ze dzieki niej serial jest o wiele ciekawszy, zwlaszcza kiedy wkurza Daniela
Gdzies ty sie uchowal? Juz od dawna wiadomo ze Vala wruci na caly 10 sezon (i to nawet nie jest spoiler
oraz jakim cudem uraz ktory sprawil ze czlowiek jest kulawy sprawila ze jest on bezplodny? ktos mi moze to wyjasnic ?
Jakby mu kaplan powiedzial ze wszytsko widzi w odwortnych kolorach (czerwony-niebieski, zielony-zolty itd.) poniewaz byl kulawy to on by uwierzyl
chociazby mogl dostać w noge i przy okazji urwało mu jajka.
Powiedziano nam ze on byl od urodzenia kulawy
Napisano 05.03.2006 - |21:16|
a tego nie doslyszalem ;]Powiedziano nam ze on byl od urodzenia kulawy
moze przy urodzeniu mu siostra zamiast pępowiny cos innego przycieła...
Napisano 05.03.2006 - |21:52|
1. Nox - nie skrzywdziliby nawet muchy, pozatym ich wrota sa zakopane wiec najprawdopodobniej nawet nie wiedza o ORI.
2. Giganci - eee, jak wskrzeszaja gigantow to niech odrazu wskrzesza pradawnychz tego co nam powiedziano Giganci sa wymarla rasa.
3. Space Race - raczje nie utrzymujemy z nimi kontaktow dyplomatycznych
4. Grace? Nawet nie mamy pojecia kim oni byli i gdzie ich znalezc.
5. Spirits? Niby jak oni mogliby pomoc? Pozatym to kolejna rasa pacyfistow
6. Ashen? Tak jasne, a przy okazji by mogli nas znow wykastrowacJa mowie niech ich ori zniszcza
.
7. Urgo - tez nie mamy jak z nimi sie skontaktowac
8. Optricans - tez nie maja technologii
9. Gadmeer - oni sa calkowicie inni niz my, niewiadomo nawet czy by z nami chcieli rozmawiac ani czy w ogole stargate ich jest nienaruszony, pozatym oni ciagle sie odbudowuja
Tak naprawde oprudz Jaffa i Asgardu oraz malej pomocy Tokra nie mamy na kogo liczyc w tej walce, moze Serrakini byliby chetni do pomocy ale to chyba wszyscy. Wiekszosc ras ktore bylby wystarczajaco silne to niestety nasi wrogowie, inne rasy nie maja technologii by walczyc w kosmosie.
Troche się z tobą zgodze. Ale my tez nie mamy czym walczyc w kosmosie, mozemy sobie jedynie polatac z osłonami, bo niby co maja zdziałac te dzialka lub rakiety na BC-304?
A chodziło mi o to, ze te rasy tez mogą sie poczuc zagrożone, i mogliby się jakoś zgadac i kazdy by cos od siebie dodał do opracowania strategi przeciw Ori.
A nawiązując do ras:
1. Nox - moze nikogo nie tkną ale mogliby skutecznie zamaskowac naszą "zjednoczoną" flote
2.Giganci - moze wymierają, ale jacyś zostali i jakąs wiedze mają która mogła by się przydać do walki, zreszta napewno pamietasz ich domene "wrog mojego wroga jest moim przyjacielem", zreszta zostawilismy tam dziadka Daniela wiec jakis kontakt moglibysmy nawiązac.
3.Space Race - raczej nie utrzymujemy, ale jednak do nas sie zgłosili i dostalismy od nich silniki jonowe, nie bylo powiedziane ze zerwalismy kontakty dyplomatyczne
4.Grace - a od czego mamy sojuszników, Asgard, Tok'ra
5.Spirits - klasnieciami dematerializowali cala baze SGC, pokonali Gouldów
6.Ashen - tak, tu cie popieram, ale we wspolnej sprawie chwilowo mogliby wspolpracowac a potem znowu ich wyrolowac
7.Urgo - dla chcącego nic trudnego
8.Optricans - no nie maja technologii , ale maja technologie osłon i broni energetycznych i zaawansowana technologie leczniczą
Jest jeszcze taka rasa gdzie mieli fajne mysliwce, ale oni byli pogrązeni we wojnie co pooglismy niechcacy tym nazistom, a nastepnie zaatakowalismy ich wlasna bronią. Tez sie wydaja dosc zaawansowani.
W sumie nie ma co liczyc na bc-304 bo to w sumie bardziej statki rozpoznawcze w starciu z hatakami i innymi statkami wrogimi, mamy prawie zerowa sile ognia, skuteczna jedynie przeciw statkom bez osłon.
Pozdrawiam
Napisano 05.03.2006 - |21:55|
Napisano 05.03.2006 - |22:02|
6. Ashen? Tak jasne, a przy okazji by mogli nas znow wykastrowac
Ja mowie niech ich ori zniszcza
.
6.Ashen - tak, tu cie popieram, ale we wspolnej sprawie chwilowo mogliby wspolpracowac a potem znowu ich wyrolowac
przecież Ashenowie mają "pakcik" z Ori.
dla SGC - Ashenowie to wrogie rasa !
z tamtego odcinka - oni chcieli wyslac wirusa przez wrota ktorego celem bylo spowodowowanie bezplodnosci u ludzi.
(poprawka)
Użytkownik SG1 Khan edytował ten post 05.03.2006 - |22:43|
Napisano 05.03.2006 - |22:07|
przecież Ashenowie mają "pakcik" z Ori.
Miales jakies przecieki od scenarzystow na temat 10 serii czy jak?
z tamtego odcinka -oni chcieli rzucic magiczna kule na ziemie przez wrota, zeby kobiety nie mialy plodnosci
Abra-kadabra-bum-cyk-cyk
Bardziej smiesznego i zarazem glupiego zdania nie daloby sie ulozyc, smialem sie z dobre kilkadziesiat sekund z tego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »