Dlaczego tak uważasz , przecież obserwując jak sprzedają się DVD z serialem mogą dojść do wniosu , że kolejny serial Satrczyńskiego to morze być kopalnia pięniędzy. Morze kupi go tylko kilka stacji TV , ale zyski z sprzedaży DVD i gadzetów mogą być dużo większe , niż się przewiduje .Dla mnie serial Babilon 5, nie ma najmniejszych szans u bossów showbuissnesu

Jak oglądać Babylon 5?
Napisano 18.01.2004 - |22:53|
Napisano 18.01.2004 - |23:03|
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz w In the Beginning - w jakiej rzeczywistości dzieje się opowieść Londo? Wszystko, lub prawie, wskazuje, że jest to alternatywna rzeczywistość w stosunku do 4 i 5 serii. Rzeczywistość w której Sheridan nie poleciał na Z`ha`dum, sojusznicy Cieni zniszczyli Centauri Prime. Czyż nie tak? A może cos przegapiłem?
gulus
Napisano 18.01.2004 - |23:17|
Napisano 18.01.2004 - |23:51|
gulus
Napisano 19.01.2004 - |12:30|
To ,ze Delen wspominała Sheridanowi by nei leciał na Za'ha'dum moze oznaczać kilka wersji - mogł leciec i zginąc np nie skoczył i nie spotkał Loriena czy tez leciał i nie zdetonował głowicy termonuklearnej ..itd jest wiele mozliwości ale mi sie wydaje, zę to była prawidłowa (Delen ostrzegała przed inna wersja), bo jak pamietamy jak Sheridan leciał na Za'ha'dum to cienie przeprowadziły atak na stacje - mógł to być szybki koniec wojny, pojmany Sheridan i zniszczona stacja - centrum dowodzenia niewątpliwie spowodowały by wygranie Wojny przez Cienie a tak sheridan zmienił historie i zaparkował Biała Gwaizde ze uzbrojona głowica nuklearna we głownym miescie Cieni.
Należy zapamiętać jeszcze jedno - Cienie i Centauri byli sojusznikami i tylko usuniecie Katagii zmienił sytuacje - to Vorloni chcieli zniszczyc Centauri Prime a nie Cienie !!
Napisano 19.01.2004 - |14:03|
Sheridan nie mógł zginąć na Z`ha`Dum, bo ma syna z Delenn. I Delenn w więzieniu nie jest zaskoczona jego obecnością, Johna. Może Delenn, wiedząc, że John, zostając na stacji, nie lecąc na Z`ha`Dum, dał radę skonstruować koalicję, która pokonała Cienie - pokonała, a nie zmusiła do odejścia bez wojny. Dla tego lot Sheridana na planetę Cieni, zmienił przyszłość i mamy świat, jaki znamy z serialu.
gulus
Napisano 19.01.2004 - |19:10|
Prosze o jakiekolwiek wytłumaczenie bo aktualnie mam watpliwosci ....
Napisano 19.01.2004 - |19:36|
Ale jest jeszcze zagadka dla mnie: z In the Beginning odniosłem wrażenie, że opowiadający bajkę Londo, zna obie rzeczywistości. Chyba że coś mi się pokręciło.
gulus
Napisano 19.01.2004 - |19:50|
no ale załóżmy ze Sheridan nie poleciał na Za'ha'dum i w tym momencie Cienie atakuja bezbronny Babylon 5 - czyli ginie na stacji. musiał poleciec na Za'ha'dum i rozwalił im miasto ale nie rozumiem po co Delen z przyszłości kazała mu nie leciec na Za'ha'dum ??. Cienie tak czy inaczej miały zaatakowac Babylon.
Wydaje mi się że była to zwykła ludzka słabość. Delenn nigdy nie pogodzilła się z tym że Sheridan mogł przeżyć potem jedynie 20 lat. Chciała wykorzystać okazję do zmiany tego stanu. Ale powiedziała coś jeszcze co, przeważyło szalę i zmotywowało Sheridana potem do działania. Dialog był mniej więcej taki że zmienić bieg historii na lepszy można by dokonac tylko przez poddanie się woli Cieni. IMHO to jest "mantra" którą kierował się Sheridan kierując swoją wypucowaną Białą Gwiazdę na Z'Ha'Dum

The Corps is Mother, The Corps is Father
[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]
Napisano 19.01.2004 - |20:12|
A jeśli mówi to Delenn, w której rzeczywistości Sheridan nie poleciał, ale ciągle tego chciał i może żałował , że jednak nie poleciał, to nie mogła wiedzieć, co się stało na Z`Ha`Dum, nie mogła wiedzieć, że pozostanie im 20 lat życia.
Pomieszanie podróży w czasie z rzeczywistością alternatywną, to wybuchowa mieszanka.
gulus zaplątany totalnie
Napisano 26.08.2004 - |10:27|
Przymierzam się do oglądnięcia całości ale prosze wytłumacz czy 4x06 moge obejrzeć przed Thirdspace czy dopiero poWg chronologi wydarzeń wygląda to tak :
- In the Beginning
- The Gathering
- sezon 1.
- sezon 2.
- sezon 3.
- sezon 4. (pocżatek najlepiej ok 6 odcinka się zatrzymać bo ...)
- Thirdspace - akcja dzieje się mniej więcej ok 6 odcinak 4 serii
- sezon 4. reszta

Napisałeś "około" a to dość nieprecyzyjne stwierdzenie bowiem jak widzę kolejność oglądania ma bardzo duże znaczenie.
PS (troche później)

I jeszcze jedno:
Czy istnieje serial Babylon5 Zwiadowcy? Czy to jest to samo co Babylon 5 Crusade?
Czy to oddzielne serie? Czy Legend of the Rangers to początek Crusade?
Strasznie niejasno to opisujecie i troche prawde mówiąc zgłupiałem

Użytkownik psjodko edytował ten post 26.08.2004 - |10:37|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 26.08.2004 - |11:05|

Legend of the ranger to (Zwiadowcy) to miał być pilot nowego serialu osadzonego w świecie B5 - no ale nic z tego nie wyszło choć film jest ciekawy i zapowiadał sie dosyć fajny serial.
Co do Thirdspace to poogladaj go sobie jak chcesz bo w sumie nie zakłóci fabuły serialu - ja go ogladałem po serialu i w orginalnej scieżce i przyznam szczerze, że nic z niego nie pamiętam ale na pewno nie zepsuł przyjemności ogladania serialu.
Napisano 26.08.2004 - |23:44|

Napisano 27.08.2004 - |21:39|

Napisano 28.08.2004 - |05:06|

Napisano 28.08.2004 - |11:00|

Napisano 28.08.2004 - |11:19|
Tak miało być od początku.
W sezonie piątym dość sztucznie rozwinięto wątki poboczne:
Telepaci vs PSI Corps oraz Drakhowie (zastąpili "tych złych" po Cieniach)
Piąta seria niestety nie dorównała reszcie i IMHO tylko doskonała gra aktorów i miłość fanów pozwala ją traktować jako prawdziwą kontynuację 4-tej.
Jest jeszcze bardzo kontrowersyjny odcinek 5x22 który trochę iskrzy chronologicznie z filmem A Call to Arms.

I pamiętajcie, że trzy kolejne odcinki Crusade mogłyby powstać od ręki, skrypty przecież są.
Coś się jeszcze narodzi w tym wszechświecie....
Pozdrawiam
Napisano 30.08.2004 - |12:24|
no coz z tym 5 sezonem to nie jest tak do konca jak piszecie !
Musi on byc slabszy !!!
Straczynski swoj projekt rozpisal na 5 sezonow i tak mialo byc.
Ale niestety kazdy sezon to walka o fundusze i przekonywanie roznych "oficieli" o koniecznosci krecenia dalej.
Z roznych wiesci z 3 reki wiem ze praktycznie chciano zakonczyc serial juz po 2 sezonie. Mowiono ze nie jest to znany nikomu serial; ze to nie jest ST itd. i ze nikt praktycznie nie jest zainteresowany az taka duza iloscia odcinkow, ze widzowie beda znurzeni i nikt tego nie bedzie ogladal. Naciski z roznych stron aby zakonczyl serial byly duze. Praktycznie do konca krecenia 3 sezonu nie bylo wiadomo czy uda sie nakrecic 4 sezon.
Straczynski przystepujac do krecenia 4 sezonu; znajac dotychczasowe realia wolal pozakanczac wszystkie glowne watki w 4 sezonie bo zadne znaki na Ziemi i Niebie nie wskazywaly ze uda mu sie nakrecic 5 sezon.
Zreszta widac to wyraznie po odcinku 4x22 !!!
I podobno dopiero rozne akcje fanow B5 doprowadzila do tego ze paru officieli wysuplalo pieniadze na 5 sezon, ale niestety wtedy juz bylo ciezko utrzymac poprzedni poziom kiedy pozakanczalo sie wazniejsze nurty opowiesci, bylo malo czasu na przerobienie scenariusza (a noz sie rozmysla i po prostu zabiora/nie dadza funduszy) oraz palacy oddech fanow B5 na plecach tez swoje zrobily. W tych warunkach ciezko jest utrzymac rowny poziom zwlaszcza gdy sie do tego dolozy jeszcze harmonogramy realizacji odcinkow !!!
Moje zdanie jest takie ze jak na ponujace warunki 5 sezon jest bardzo udany !
A wogole to cud ze nie wyszedl z tego jeden wielki gniot i gdyby to realizowal ktos inny to prawdopodobnie tak by to sie skonczylo.
Zreszta co ja tu bede piane bil - zapraszam do materialu Verniego
Żelazny
PS: A co do kolejnosci ogladania: to moja kolejnosc ogladania jest taka
Użytkownik Żelazny edytował ten post 30.08.2004 - |13:03|
Napisano 24.09.2004 - |15:59|
(Londo był sterowany przez jakąś istotę, byłego sojusznika Cieni).
Zniszczenia na Centauri Prime , które widać jak Londo patrzy przez okno , zostały spowodowane przez bombardowania flot ras , które ucierpiały od ataków statków Centauryjczyków.Nie wiem tylko jak Sheridan trafił do centauryjskiego więzienia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych