Skocz do zawartości

Zdjęcie

13 odcinkow na plycie DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 04.04.2006 - |10:09|

Osobiscie uwazam, ze na plytke nei nalezy nagrywac 13 odcinkow.
Dlaczego?
Bo brzeg plytki latwo uszkodzic, i juz po jakims odcinku. Najlepiej umieszczac po maksymalnei 12 odcinkow. Przy sezonei 26 odcinkow mozna zrobic 3 plytki(9,9,8), moze 1 plytka wiecej bedzie, ale przynajmniej wieksza pewnosc, ze dluzej posluzy.

//Edit

Teraz zauwazylem,ze nie jestem odosobniony w moim przekonaniu :D

Użytkownik greco edytował ten post 04.04.2006 - |10:12|

• 0

#22 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.04.2006 - |10:19|

A czy nagrywając 13 odcinkow na dvd po 350 MB nie można zastrosować overburning ?

13 odcinko x 350 MB = 4550 MB

nie dalo by się tyle ile jest potrzeba nadpalić dvd ?

Nie da się. Overburning DVD to bajka, fikcja, baśń, satyra, śmiechu warty dowcip. Kiedyś chciałem nadgrać płytę o dosłownie 10 MB i sie posrało. Może nagrywarki HDDVD będą miały lepsze możliwości w tym kierunku.
Sam też dochodzę do wniosku, że lepiej dodać jedną płytę (to tylko 79 groszy, tylko pierw trzeba mieć:) a jak się jest biednym studentem to sie nie ma). Ewentualnie, jak komuś nie zalezy na wypasionej jakości to moze się przerzucić na pliki 130-150 MB, ale ja tego nie polecam.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 04.04.2006 - |10:20|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#23 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.04.2006 - |10:20|

Dołączona grafika
Nadpalisz tyle? Ja bym sie bal o plyte i pozniejszy odczyt tego ;)

Nagrywanie 9+9+8? IMO bez sensu. Bo potem ani zapakowac tego nie ma jak za bardzo.

Bo brzeg plytki latwo uszkodzic, i juz po jakims odcinku

No skoro sie rzuca plytkami po biurku a nie przechowuje w miejscach do tego przeznaczonych? ;) MOje Treki tak leza nagrane od ponad 2 lat, ogladane, uzywane i do dzis dzialaja swietnie. Wspominac nie trzeba, ze lepiej nagrac to na plytke lepszej jakosci a nie jakis no-name. Bo wlasnie plyty gorszej jakosci odklejaja sie od zewnatrz obojetnie czy tam cos nagrales czy nie, czy naciskales na to czy nie.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#24 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.04.2006 - |10:44|

Nadpalisz tyle?

ja nadpaliłem dla testu...

nie działa, choć pozwoli rozpocząć nadpalanie, to jest już poza możliwościami płyty i mojej nagrywarki, jedneym słowem nie kończy nagrania :(

#25 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 04.04.2006 - |11:29|

Plytki przechowuje w boxach na 4 sztuki(jeden slo wolny i co z tego, maja taka sama szerokosc jak na dwie plytki. Uzywam tylko Verbatimek, ale jakims udem, po pozyczeniu plyt koledze, kazda na brzegu byla zajechana w trupa.
A odklejanie sie plyt jest czyms normalnym, jak plytki leza w pozycji poziomej. Po prostu kazda plytka przechowywana w takiej pozycji po pewnym czasie rozwarstwia sie. Najszbciej takiemu procesowi destrukcji ulegaja najtansze modele, lepsze wytrzymaja dluzej -_- Jednak nie zawsze kazda Verbatimka, bedzie miala takei same parametry, bo te zaleza od dostawcy warstwy nosnika.
  • 0

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.04.2006 - |11:38|

A odklejanie sie plyt jest czyms normalnym, jak plytki leza w pozycji poziomej. Po prostu kazda plytka przechowywana w takiej pozycji po pewnym czasie rozwarstwia sie.

ke?
Ja przechwouje płyty w szafce (pionowo, poziomo, w pudełkach, w kopertach, na szpulach, nawet luzem jest kilka), najstarsze nagrane przeze mnie mają z 6 lat, najstarsze w ogóle około 8, wybiórcza czasem co którąś sprawdzam (jak coś potrzeba, albo mi się nudzi:))
nie spotkalem jeszcze płyty cd, która by nie działała
płyty dvd, nagrane przeze mnie, mają do 2 lat, i nie licząć kilku pierwszych, nagranych u kumpla na liteonie (tu kilka już po miesiacu nie działało, lub od razu po nagraniu) to również wszystkie działają, a nagrywam je głównie na Apollo...

ps. Gdzieś kiedyś czytałem, że żywotność takichg nosników to do 5 lat, i jak na razie nie zgadzam się z tą teorią....

#27 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 04.04.2006 - |11:47|

Rozwarstwianie sie plyt dotyczy jak na razie tylko CD. czas, po jakim pojawiasie to zjawisko, zalezy od kilku czynnikow, przy czym najwazniejszym jest pozycja w jakiej przechowywane sa plyty. Tez posiadam w domciu plytki 7 letnie i dzialaja, ale jakie bylo moje zdziwie, kiedy wyjalem z koperty Esperanze (4 latka miala) i rozpadla sie ona na dwie czesci. Zreszta poszukam mojego referatu na ten temat(pisalem go na Architekture komputerow), moze jeszcze go gdzies mam.
  • 0

#28 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 04.04.2006 - |12:06|

Nagrywanie 9+9+8? IMO bez sensu. Bo potem ani zapakowac tego nie ma jak za bardzo.

Jak to nie idzie zapakować? Przecież sa pudełka na 3DVD o standardowej grubości (amaray) dostępne np. na allegro. I nie trzeba kombinować z przycinaniem odcinków, wycinaniem napisów z przodu cy z tyłu czy kompresją dźwięku.
  • 0
Zawsze po grudzie

#29 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.04.2006 - |12:27|

Jak to nie idzie zapakować? Przecież sa pudełka na 3DVD o standardowej grubości (amaray) dostępne np. na allegro. I nie trzeba kombinować z przycinaniem odcinków, wycinaniem napisów z przodu cy z tyłu czy kompresją dźwięku.

A inserty we wszystkich mozliwych kombinacjach umieszczenia odcinkow (bo niedomiar jest) :P
  • 0

Dołączona grafika

#30 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 04.04.2006 - |12:59|

To trzeba robić inserty uniwersalne, bez podziału odcinków na płyty :)
  • 0
Zawsze po grudzie

#31 wafcio

wafcio

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 04.04.2006 - |15:47|

Dziekuje za wyjaśnienie, w takim razie mam propozycje dla grupy Tauri.

Mam właśnie odcinki Slidersów, 2 sezon (13 odcinkow), czyli pojdzie 12 odcinkow na dvd i 1 odcinek na cd. Prosiłbym więc, żeby grupa Tauri rozwazyła możliwość robienia coverów na 2 plyty, np 1 dvd+1 cd, albo jakby mogla, to żeby umieszczała pliki *.psd na stronie. Własne ostatnio tak sobie myslałem, żeby zrobić sobie takie etykietki na plyty kompaktowe (cdromy). Później myślałem, żeby przyłączyć się do fgrupy Tauri tzn. wysłać im jakieś okladki zrobione przezemnie. I mam taki zamiar ale dopiero od 20 maja zaczne pracować na okładkimi.

Tauri przemyślcie proszę moją propozycję.

tel'ma'tec
  • 0

#32 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.04.2006 - |15:56|

Prosiłbym więc, żeby grupa Tauri rozwazyła możliwość robienia coverów na 2 plyty, np 1 dvd+1 cd, albo jakby mogla, to żeby umieszczała pliki *.psd na stronie.

*.psd? Nigdy. Chyba wiadomo czemu.

Własne ostatnio tak sobie myslałem, żeby zrobić sobie takie etykietki na plyty kompaktowe (cdromy).

Etykiety na CD-ROM? I jak to sobie wyobrazasz? 13 (lub 26 etykiet w przypadku HQ) dla sezonu z 26 odcinkami?

Później myślałem, żeby przyłączyć się do fgrupy Tauri tzn. wysłać im jakieś okladki zrobione przezemnie. I mam taki zamiar ale dopiero od 20 maja zaczne pracować na okładkimi.

Zeby okladka trafila na www musi spelnic zalozenia. Zeby wejsc do grupy na stale jedna okladka nie wystarczy. Trzeba pokazac co sie potrafi, trzeba umiec wiele.
  • 0

Dołączona grafika

#33 wafcio

wafcio

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 04.04.2006 - |18:13|

Etykiety na CD-ROM? I jak to sobie wyobrazasz? 13 (lub 26 etykiet w przypadku HQ) dla sezonu z 26 odcinkami?

Chodziło mi o to np, żeby jak 12 odcinkow mieści się na dvd to dla tego 13 odcinka ktory mozna nagrac na nowej plytce (nie obcinajac nic) zrobić okładke, czyli np vol.1 dla 12 odcinkow i vol.2 dla tej drugiej plytki. A nie, żeby robić dla każdego odcinka osobny.

Zeby okladka trafila na www musi spelnic zalozenia. Zeby wejsc do grupy na stale jedna okladka nie wystarczy. Trzeba pokazac co sie potrafi, trzeba umiec wiele.

Tak też myślałe. To jest oczywiste, że nie przyjmujecie do grupy odrazu. W maju pisze mature i będe miał później 4 miesiące wolne, więc troche czasu jest na okładki. Chęci mam, pomysły też no i umiejętności mi chyba nie brakuje. Jak zrobie jakiej okładki to wam wyśle.
  • 0

#34 Saracen

Saracen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 24.05.2006 - |10:18|

Witam

Ja tym sposobem przyciołem kilka odcinków i przestały mi się odtwarzać w stacionartym DVD. Można na to coś poradzić czy nie ??

Z góry dzieki za odpowiedź
  • 0

#35 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 24.05.2006 - |11:19|

Saracen: Najlepiej nie prrzycinac i nagrywać sezon na 3 płytach. Zwrzywszy ze sa łatwo dostępne pudełka i labele na płyty. No i płyty zazwyczaj rysują sie na krawedzi więc jak będzie mniej odcinków na płycie to sie noie uszkodzą.
  • 0
Zawsze po grudzie

#36 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 24.05.2006 - |12:17|

Moze troszke offtopic ale....

Jako że niechce mi się przycinak odcinków by weszło na płyte 13 odcinków, a miejsce sie marnuje generuje sobie i nagrywam w owe wolne miejsce na "13 odcinek", pliki naprawcze par :). Dosyc fajna sprawa, miejsce sie nie marnuje a i jak mam jakiegos zonka na plycie to zawsze mozna odtworzyc uszkodzone miejsce.
To taka alternatywa dla tych co im sie nie chce przycinac :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#37 Saracen

Saracen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 24.05.2006 - |12:23|

Wiem wiem, że nakrać na 3 dvd ale co teraz zrobić z tymi przyciętymi aby mogły być odtwarzane w stacjonarnym DVD na kompie idą bez problrmu.

Zrabąbałem sobie tak większość z ST TNG :(
  • 0

#38 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.05.2006 - |23:17|

kurde dlaczego nie widzialem tego tematu wczesniej ?
bardzo rzadko jestem w dziale TG wiec normalne ze przeoczylem.
zreszta czy ten temat pasuje do tego dzialu ?
powinien byc chyba gdzies indziej - nie pytajcie gdzie, ale jakos nie skojarzylbym ze w dziale o grafice moze byc cos takiego :)
od dawna mam problemy z nagrywaniem odcinkow na DVD, bo zawsze mi brakuje kilku, kilkunastu MB i na plycie zostaje wolne 250-300 MB. jednak podzielam opinie czesci osob, ze lepiej nagrac to na zwykla cd-r i dodac do kolekcji o tym serialu :)

PS kiedys sie bawilem w obcinanie i soier#$lilem sobie filmik z sylwestra-stracilem wszystko :)
  • 0

#39 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.05.2006 - |13:37|

Oficjalne oswiadczenie TG: Pociete filmy dzialaja na stacjonarnych odtwarzaczach dobrych marek. Jesli chcesz ogladac serial na stacjonarnych playerach wykonaj jedna "pocieta" plyte, sprawdz ja na Swoim sprzecie.

"Autor nie może być pociągnięty do odpowiedzialności za działania użytkownika."
Prosze wiec nie wieszac nas lecz swoje playery ;)

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 31.05.2006 - |14:20|

• 0

Dołączona grafika

#40 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 31.05.2006 - |14:17|

Zawsze można zrobić próbę na płycie cdrw albo dvdrw. Jaki problem?
  • 0
"...something takes a part of me..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych