Skocz do zawartości

Zdjęcie

SGA bez SG1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy wedlug Ciebie ma jakikolwiek sens ogladanie Atlantisa bez obejrzenia serialu SG-1 lub filmu Emmericha? (135 użytkowników oddało głos)

Czy wedlug Ciebie ma jakikolwiek sens ogladanie Atlantisa bez obejrzenia serialu SG-1 lub filmu Emmericha?

1. - Pewnie, przeciez to zupelnie inna "bajka" (22 głosów [16.79%])

Procent z głosów: 16.79%

2. - Nie, tylko kretyn ogladalby Atlantisa bez wiedzy "gate'owej" (109 głosów [83.21%])

Procent z głosów: 83.21%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 28.10.2005 - |20:58|

ankieta nie miala nikogo obrazac - przepraszam, coz to ogolnie rozumiany subiektywizm przemawia przez opcje w ankiecie ;)
  • 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#22 Ancestor

Ancestor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 30.10.2005 - |20:28|

Helo
W jakiej chronologicznej kolejnosci nalezy ogladac SG:A?
Skonczylem 7 sezon, i co dalej jak to ogladac by nie psuc sobie zabawy?
  • 0

#23 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 30.10.2005 - |20:42|

Dowolnie-Albo jedziesz z SGA jak Ci sie Sg-1 znudzilo,albo kontynuujesz
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#24 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.11.2005 - |15:11|

Co wy wszyscy bredzicie!! Ja ogladalem kilka sezonow stargate sg-1 i byly kiepskie (czas najwyzszy z nim skonczyc) natomiast stargate atlantis jest wg mnie fajny, świetny, super; szkoda, że umiejętność wysławiania się bez przekleństw zanika. i wcale nie trzeba byc jakims maniakiem sg-1 zeby moc go ogladac ani znac go mna wylot

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 10.11.2005 - |16:39|

• 0

#25 Dragonspirit

Dragonspirit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 17.11.2005 - |19:45|

Cóż mów wszystko ale mi nie mów, że SG-1 było slabe...
  • 0

#26 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 18.11.2005 - |09:10|

Ja ogladalem kilka sezonow stargate sg-1 i byly kiepskie (czas najwyzszy z nim skonczyc)

cóż np. sezon 6 nie był IMHO najwyższych lotów, ale żeby od razu go skończyć?? :blink: panowie bez ekstremy;

Użytkownik inwe edytował ten post 18.11.2005 - |09:10|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#27 szczeponiok

szczeponiok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 26.01.2006 - |00:08|

Ja właśnie zacząłem od SGA. W klika dni miałem za sobą cały 1 sezon (gdy zaczynałem oglądać własnie wychodził ostatni odcinek 1 sezonu). Potem zacząłem sciągać i w kilka tygodni obejrzałem 8 sezonów SG-1. Myślę, że dzięki temu zwracałem większą uwagę na szczegóły w SG-1 jak np. wątki o Pradawnych, innych rasach itp. Śledziłem poczynania O'Neill'a ze świadomością, że ostatecznie zostanie generałem. Po ascedencji Daniela, wiedziałem, że znowu powróci do SGC. Po prostu odbierałem świat Stargate z innej perspektywy, więc wybieram odpowiedź 1 - Tak, ma sens oglądanie SGA bez wiedzy na temat SG-1. :)
  • 0

#28 Luck

Luck

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 02.02.2006 - |18:40|

no to moze i ja sie wypowiem

Moja przygoda ze stargate zaczela sie od filmu, gdzies z 5-6 lat temu (juz nie pamietam dobrze)
Potem zaczalem ogladac serial SG1, ktory puszczal chyba TVN - byly to chyba 2 sezony. Nie byl to dla mnie serial typu "must watch", podobal mi sie, widzialem chyba 90% odcinkow, ktore byly w TV. Potem dluuga przerwa, zapomnialem o serialu.

Ostatnio na gwiazdke pojechalem do rodziny, a ze tam maja szybkie lacze pomyslalem, ze cos sobie sciagne.
Padlo na SGA. Z poczatku myslalem, ze nie ma sensu, bo nic nie bede wiedzial. Mylilem sie, bo jednak jakos nie bylo problemow z zalapaniem o co chodzi (ale moze przez to, ze cos tam jeszcze pamietalem z TVN'u). Szybko zalapalem temat, wszystkie sprawy same sie wyjasnily w serialu (nie trzeba nic doczytywac w necie czy ogladac SG1 - wg mojego zdania). Przebrnalem przez pierwszy sezon, wlasnie bede ogladal ostatni odcinek drugiego. Wszystko jest dla mnie jasne i nie uwazam, ze takie ogladanie jest bezsensu...

Ale wlasnie dzieki SGA znowu zainteresowalem sie SG1! Gdzie na poczatku drugiego sezonu SGA zaczalem sciagac pierwszy sezon SG1. A, ze lacze mam slabe to jestem teraz na poczatku sezonu 2 SG1 i rownoczesnie prawie skonczylem SGA s2. Co prawda, na razie wiekszosc odcinkow SG1 to dla mnie tylko swego rodzaju powtorka, przypomnienie, ale oglada sie bardzo ciekawie. I wcale sobie nie zepsulem serii SG1 ogladajac SGA. Wiem tylko, ze kiedys tam [tu moze byc spoiler tylko dla kogos kto zaczyna dopiero stargate] Jack bedzie generalem, czy jakos tak, oraz odkryja cos o pradawnych i atlantydzie, zaprzyjaznia sie z tym Asgardem (no, ale to bylo juz chyba pod koniec 2 sezonu co byl w tvn) i ze chyba pomoze im wybudowac statek [/spoiler]. No i w zasadzie tyle dowiedzialem sie o SG1 z SGA. Wiecej nie chce sie dowiedzieciec ;) I nie przeszkadza mi to jakos w ogladaniu. Nie zepsulem sobie zabawy! Wrecz przeciwnie - tylko czekam, az w SG1 zacznie sie dziac cos wiecej na temat pradawnych i zaawansowanych ras ;)

Wiec uwazam, ze mozna tak ogladac i to nie psuje zabawy ;]
Ide brnac przez kolejne sezony SG1, jeszcze tylko 8 ;]
  • 0

#29 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.02.2006 - |09:26|

Co do mnie, to ja widziałem tylko SGA i dopiero sie przymierzam do SG-1 :)

Wcześniej widziałem tylko film i uważam, że film jest właśnie kluczem do świata stargate. Można oglądać SGA bez Sg-1, najczęściej nie jest trudno się domyśleć co było powodem tego i owego. A jak czegoś nie kumam to sięgam do encyklopedi na www.gwrota.com i jest gicio :] :] :]

SG-1 mam dopiero zamiar obejrzeć i mam pytanko!!!!!!!!!

Czy musze zaczynać od pierwszego sezonu, czy jak pojada od np 6 to wiele strace ?????
  • 0

#30 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.02.2006 - |10:29|

STracisz wiele, SG-1 ma od 1 do 8 serialu jedna glowna fabule, jak ogladniesz 6-9 sezon a potem 1-6 to juz nie bedzie tego efektu ciaglosci i zaskoczenia przy ogladaniu pierwszych odcinkow.
  • 0

#31 Amon_Ra

Amon_Ra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoRadom

Napisano 13.02.2006 - |18:10|

Ja sobie nie wyobrazam jak moza ogladac SGA bez obejzenia filmu Emmericha i SG-1.Przeciez serial jest kontynacja filmu, natomiast Atlantis urodzilo nam sie w trakcie rozwoju Sg-1.Wszystko sie laczy ze soba i Ci ktorzy ogladaja Atlantis bez uprzedniego obejzenia filmu i Sg-1 do sezonu 8 traca wiele.Takie jest moje zdanie.
  • 0

#32 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.02.2006 - |23:16|

Amon_Ra: Tak naprawde niewiele traca, rownie dobrze mogli by w SG-1 101 zamiast przybycia apophisa okryc baze prawdawnych na atnarktydzie i ZPM zeby wyslac ludzi do Pegaza. Jedyne co tak naprawde laczy te 2 serie to Dedal (ja wytlumczaczyc ta technolgoie inaczej?).
  • 0

#33 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.02.2006 - |21:19|

Nie tylko Dedal laczy te 2 seriale.
Można w to wliczyc też wiedze jaka jest ukryta na Atlantydzie, która ma pomóc w walce z Ori.
A skoro Ori chcą przybyć do naszej galaktyki aby zniszczyć raz na zawsze Pradawnych czyli muszą też wybrać się do galaktyki Pegaza bo tam też są pradawni. Więc powiązanie tych seriali według mnie jest nieco większe niż sam Dedal.
A że wraith teraz leca na ziemie to dochodzi jeszcze jeden szczegół.
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#34 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 14.02.2006 - |23:16|

komar: Niewiem czy zrozumiales to co napisalem wiec wyjasnie ci to dokladniej ... SGA mozna ogladac calkowicie bez ogladniencia jakichkolwiek odcinkow SG-1, jedyne co bedzie zastanawiac to technologia dzieki ktorej zbudowalismy nasze okrety wojenne i rasa asgardu.

Nic innego w SGA nie jest pokazane z SG-1.
  • 0

#35 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.02.2006 - |23:35|

Skoro tak ujołeś tą sprawe to rzeczywiście źle zrozumiałem kontekst twojego poprzedniego posta.
To fakt że jedynie Dedal i Asgardczyk (który dokucza Rodney'owi) będą jedynymi czynnikami nad którymi można rozkminiać z kąd to się wzieło nie znając SG1.
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#36 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.03.2006 - |13:34|

Moim zdaniem serial nie potrafi samodzielnie się obronić. Nie istniałby bez swojego pierwowzoru.
  • 0
don't try

#37 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.03.2006 - |15:11|

SGA bez SG-1 ? To jak pączek bez lukru jedni lubią inni nie. Mi podobają się oba serjale jednak oglądałem je dziko tj najpierw w tv SG-1 było fajne ale nie szalałem za nim (bardzo lubię filmy Sci-Fi ale coś musi w nich latać najlepjej jakieś statki kosmiczne :D) potym kumpel podarował mi Atlantisa :D i tu zaczęła się przygoda skoczki Dedal i innsze latające machiny :D no i zacząłem ściągać pokolej ale 1 w kolejce były Atlantisy a SG-1 bo lubię polewkę na pączku :D potym zobaczyłem w SG-1 coś czego w polskiej tv nie uświadczyłem ... pierwszy raz Prometeusza , bitwy w kosmosie no i dziś nie wiem , który serjal bardziej mi się podoba. Myślę , że można oglądać SGA bez SG-1 i SG-1 bez SGA bo są to dwa różne serjale choć o bardzo zbliżonej tematyce i o przeplatających się wątkach to jednak różne. Tak więc podsumowując można ale i tak proponuję obejżenie pokolej bo warto :) no i trzeba pamiętać , że Atlantis pojawiło się koło 8 sezonu SG-1 więc odcinki potym można ogladać naprzemiennie :D choć za wiele wspólnego z sobą nie mają.
  • 0

#38 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.03.2006 - |07:05|

SGA bez SG1 to byłoby totalne nieporozumienie. Nie piszę tego dlatego, że nie lubię SGA, poprostu SG1 jest z nami już b. długo i strasznie się zżyłam z postaciami, czołówkami itp. itd. Nie wyobrazam sobie, że to się może kiedyś skończyć. A teraz tym bardziej, znaleźli wreszcie strasznie trudnego wroga i z tego wynikają ciekawe akcje. Tylko co bedzie po pokonaniu Ori?? Oby nie koniec!! A SGA niech sobie istnieje, jest całkiem ciekawe i może po ewentualnej 4 serii też już nie będę mogła bez niego żyć.
Oglądania Atlantisa można zacząć bez SG1, ale trzeba będzie uzupełnieć braki w inny sposób, poza tym znam osobę, która zaczęła oglądać SGA bez SG1 i teraz nie mozna jej przekonać do obejrzenia SG1!! Twierdzi, że to nie to samo co SGA, nie spodoba się i takie tam inne gadanie. Tak więc trzeba oglądać razem z SG1.

Użytkownik Wraith edytował ten post 24.03.2006 - |07:08|

• 0

#39 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.03.2006 - |12:19|

Oglądania Atlantisa można zacząć bez SG1, ale trzeba będzie uzupełnieć braki w inny sposób, poza tym znam osobę, która zaczęła oglądać SGA bez SG1 i teraz nie mozna jej przekonać do obejrzenia SG1!! Twierdzi, że to nie to samo co SGA, nie spodoba się i takie tam inne gadanie. Tak więc trzeba oglądać razem z SG1.

No to będzie miała trochę problemu przy oglądaniu trzeciego sezonu gdzie wątki obu seriali sie dość
mocno splotą...

Również podzielam Twoją opinię, że nie da się oglądac SGA bez oglądania AG-1.
I nie tylko chodzi o Dedala i Asgard, ale równiez o Goaulda (jest w jednym odcinku), Pradawnych (a dokładnie skąd się wzięło nasze rozumienie języka i technologii), Problem ZPM, który nagle pojawia się znikąd pod koniec 1 sezonu itd itp.

::. GRUPA TARDIS .::

#40 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.03.2006 - |12:35|

moim skromnym zdaniem, mozna sie obejsc bez SG-1 ogladajac Atlantis. ale szkoda ;o)
ja obejrzalam film - dawno temu, bedzie juz z 10 lat, nie? i potem w TVP mozna bylo ogladac trzy sezony SG-1.
potem los zeslal mnie na obczyzne i tam widzialam nie po kolei, nie wszystkie, wiec mam ogolny balagan i luki w wiedzy na temat SG, ale orientuje sie .
Atlantis i 8my sezon SG-1 zaczeto wyswietlac rownoczesnie w tv francuskiej, tak samo jest z sezonem 09 SG-1/02 Atlantis. wiec tu jestem na biezaco i po kolei, jak nalezy. mi to pasuje.
przekonalam do Atlantis rodzenstwo. i jakolwiek siostra ogladala kiedys ze mna te 3 pierwsze sezony SG-1, to brat nigdy, i wcale mu to nie przeszkadza.
i nie sadze, by mu to przeszkadzalo w dalszym ogladaniu; zauwazcie, ze praktycznie cala ekipa SG-1 ulega zmianie, nie ma juz gen. Hammonda, nie ma O'Neill'a, Carter pojawia sie sporadycznie.. Praktycznie nie ma juz Goauldow.
NA PEWNO nie ma Atlantis wiele wspolnego z produkcja kinowa; z SG-1 - o tyle, o ile...

ja tesknie za stara obsada SG-1, wiec czasem sie irytuje, ogladajac ten 9ty sezon., mimo ze przyznaje, ze jest wciagajacy. w Atlantis wszystko jest nowe, przyjmuje to zatem bardziej bezkrytycznie.
Moze kiedys, z perspektywy czasu, zmienie zdanie, ale na razie uwazam, ze mozna sie bez SG-1 obejsc, ogladajac SGA. Tylko, jak na poczatku pisalam, szkoda, bo w obu serialach sa swietne rzeczy.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych