Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 025 - S02E12 - Resurrection Ship (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (116 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (63 głosów [62.38%])

Procent z głosów: 62.38%

2. 9.5 (22 głosów [21.78%])

Procent z głosów: 21.78%

3. 9 (8 głosów [7.92%])

Procent z głosów: 7.92%

4. 8.5 (3 głosów [2.97%])

Procent z głosów: 2.97%

5. 8 (4 głosów [3.96%])

Procent z głosów: 3.96%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.99%])

Procent z głosów: 0.99%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 15.01.2006 - |14:11|

Z tym przejściem szóstej mogło być też tak że wzięła kartę dostępu od strażnika co ją pilnował.

A z kąd zwykły strażnik miałby dostęp do kwatery Admirał?
  • 0
Dołączona grafika

#22 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 15.01.2006 - |14:32|

Taki mały update mojej wypowiedzi. Po kilku obejrzeniach odcinka i przemyśleniach mam kilka spraw do omówienia.
1. Bitwa była OK, jakby zaczęli się rozwlekać z bitwą na inne akcenty nie starczyłoby miejsca. Moim zdaniem lepiej mniej ale ciekawie niż więcej i oglądać z przymusem lub znudzeniem.
2. Co do wejścia nr.6 do Cain. Może Baltar robił za jej czujkę jak się przekradała prze Pegasusa (taka swobodna myśl, Baltara nie zaczepiają a nr.6 jakby co schowa się gdzieś w kącie).
3. Scena kiedy StarBuck idzie zastrzelić Cain i jak Cian rozmawia ze swoim XO na Galactice. Miodzio, nerwy napięte jak postronki i czekają tylko na to jedno zdanie.
4. A co do rozmowy między StarBuck a Apollem to chodziło o fakt, że Apollo czuje że zdardzil StarBuck. Miał ją wesprzeć w akcji ustrzelenia Cain ale tego nie zrobił (stracil lotność) ale sam później do niej powiedział że nie miał zamiaru nawet wracać więc temu sądzi że ją zdradził.
5. Ciekawe jak teraz zacznie się zachowywać nr.6 w głowie Baltara. Nie była zbyt zadowolona że Baltar z tą uwięzioną nr.6 tak sobie pogaduje. Ciekawe co będzie dalej.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#23 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 15.01.2006 - |16:43|

Super trzy odcinki ! Za ten i dwa poprzednie daje 10 :D

Trzyma w napięciu jak cholera, eksplozje i okropne zniszczenia czynione przez rakiety Battlestarów na BaseStar'ach przepiękne - chciałbym kiedyś zobaczyć takie w grach na PC. Muzyka także super. Niektórych dialogów nie zrozumiałem bo nie zawsze aktorzy wyraźnie je wypowiadali więc z pewnością obejże ponownie z napisami :)

Jeszcze nigdy nie spotkałem tak dobrego serialu sci-fi :)
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#24 Makus

Makus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 15.01.2006 - |18:38|

Dałem 10, ale do końca nie byłem przekonany. Czegoś jednak zabrakło. Bitwa była pokazana niby nieźle, ale jakby bez historii i po macoszemu. Dałoby się ją lepiej pokazać, bo choćby nie widzieliśmy zasadzki i odciągnięcia raiderów czynic nie powiedziano nam o zniszczeniach, stratach włąsnych etc... ALe ponieważ z angielskim u mnie słabo to może przeoczyłem to w ramach niezrozumienia.

Wszystkiego sie nie da zmiescic...Poczatkowo tez bylem zawiedziony, ze jakto tak? Miala byc super wielka bitwa, a mamy tylko wyrywki? Ale po wszystkim uznalem ze sa wazniejsze sprawy do pokazania :) No ew. mogli dac wiecej CGI zamiast Baltara :)

In minus to faktycznie jak się nr 6 przemknęła do kwatery Admirał? To, że jako żołnierz znała statek to za mało - bo na pewno musiało być sporo zabiezpieczeń, zamków kodowych czy strażników po drodze.

To ze przemknela da sie wytlumaczyc zamieszaniem z akcja i pozniejszym dochodzeniem do siebie, swietowaniem, ocena zniszczen. Ale jak weszla do kwatery do ktorej karte powinna miec tylko admiral to nie mam pojecia...

Nie za bardzo rozumiem co się stało z cylonami. Jak rozumiem to zniknął statek przebudzeń/transferów i jednostki we flocie są obecnie odcięte od możliwości transferu po śmierci czyli giną naprawdę. ALe skoro gdzieś tam jest ich cała masa tych modeli to jakie ma to znaczenie w szerszej perspektywie??? Tyle, że obecnie ginący nie przeniosą swoich wspomnień - hmm nie widzę tu jakiejś strategicznej zmiany. Poza tym to bez stealcha flota znów nie ma żadnej przewagi nad Cylonami, a Ci na pewno info o bitwie dostali natychmiast.

Z tego co ja rozumiem, to ten statek byl po to zeby zgrywac dane o tych co gina w tej "okolicy". Tych co uganiaja sie za flota. Bo sa zbyt daleko od homelandu zeby byc tam transferowani. Wiec ograniczyli im tylko mozliwosc transferu, ale nie wiemy czy niema wiecej Resurrection shipow...
  • 0

#25 Siledhel

Siledhel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 15.01.2006 - |20:11|

Rewelacja! Boski odcinek. Nie będę się rozpisywał bo już raczej wszystko zostało napisane na górze ;) 10/10!
  • 0

#26 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 15.01.2006 - |20:42|

Co tu duzo mowic, 10, 10 i jeszcze raz 10. Tyle :P
  • 0

#27 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 16.01.2006 - |01:05|

10 :clap: :clap: :>

++++ scenarzyści BSG
++++ gra aktorów i to naprawde wszystkich
+++ muzyka
+++ emocje, zwłaszcza przy zamachach i te łzy
++ teksty bohaterów a zwłaszcza Gajusa do materialnej nr 6 ten o sporcie
++ tekst że może ludzkość nie zasługuje na przetrwanie
++ końcówka
+ tekst że samobójstwo to grzech, religijność Cylonów to najlepszy motyw jaki wogóle widziałem w filmach
+ mimo wszystko bitwa
+ rozwalenie Blackbirda, tego się nie spodziewałem
+ śmierć Cain z rąk 6
+ mydło i ręcznik
+ cała reszta którą pominołem

P.S. Właściwie trudno oceniać odcinki BSG bo to nie jest serial tylko film w odcinkach.

Użytkownik Quendi edytował ten post 16.01.2006 - |01:52|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#28 PLAYER

PLAYER

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16.01.2006 - |12:15|

Zmiażdżyl mnie przeokrutnie - jestem zachwycony walkami w kosmo - rewelacja
  • 0

#29 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 16.01.2006 - |12:26|

Po tym odcinku i poprzednich moge z cala odpowiedzialnoscia przyznac,ze BSG to najlepszy z emitowanych seriali sci fi.Jest poprostu swietny.Co do odcinka:
+Wreszcie wieksza potyczka i duze zwyciestwo ktore napewno poprawi morale.
+ Admirał Cain game over- Poprostu meczyla mnie ta postac mimo ze pojawila sie dopiero w poprzednim odcinku.
+Swietna scena gdy statek Przebudzenie niszczony jest przez eskadre viperow (wypadajace
cy©lonki :D he he he ).
+ chief i helo na wolnosci :clap:

Mozna tak wymieniac w nieskonczonosc.
Z minusow najbardziej mnie denerwowalo zachowanie Apollo pod koniec odcinka.Zalamal sie chlopak :).
Nowy dowodca Pegasusa- Mysle ze stosunek do cylonow nie zmieni sie na tym statku.Plusem w tej calej sytuacji jest to ze ich cylon sobie uciekl :)
Nie rozumiem po co Gaius wypuscil te cylonke.Moze sie okazac ze sprowadzi ja na Galactice.Mowil do niej ze znajdzie jej miejsce gdzie bedzie bezpieczna,a inne niz Galactica. Wiem ze jego towarzyszka miesza mu w glowie,ale chlopak sie gubi i to okrutnie.On sam chyba nie wie czego chce i ktora wybrac strone.Na samym poczatku zachowywal sie jak egoista,a teraz raz mysli o cylonach,raz o ludziach a raz tylko o sobie :)
No i oczywiscie nastepny minus....Blackbird...Taki fajny stateczek :censored:

Użytkownik Przemek edytował ten post 16.01.2006 - |12:30|

• 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#30 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 16.01.2006 - |17:27|

9,5/10. Dyszke rezerwuje na nastepne odcinki, a jestem prawie pewien, ze trafia sie jeszcze takie perelki. Calkowite zaskoczenie to, ze Cain sobie odpuscila i to, ze 6 ja odstrzelila. Pomijam juz fakt wejscia do kwatery. Lepiej zrobiliby gdyby ustrzelila ja gdzies w korytarzu. Pomimo tego wypas odcinek, szczegolnie po nudnym SG1, ktory w tym tygodniu zaserwowal nam wypelniacz..................
  • 0

#31 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.01.2006 - |19:05|

Majstersztyk . Dopełnienie Pegasussa i Resurrection Ship (part 1 ) .
Niewiem czy jest sens dalej pisać , bo zasadniczo będę się powtażał .
W pełni zasłużone 10 .

Co mi się podobało , najbardziej :

Jeżeli to nic nie będzie znaczyć to...w zasadzie w niczym nie różnimy się od Cylonów

Szczera rozmowa między Lee i Karą , próba zrozumienia , nieświadome porównanie .

W końcu każdy z nas...
będzie musiał stawić czoło chwili ,w której trzeba popełnić ten straszny grzech.
I jeśli się uchylimy, jeśli zawahamy się choć przez chwilę,
jeśli pozwolimy sumieniu wejść w drogę,wiesz co się stanie?

Kuszenie Wedłóg Cain - a może próba uspokojenia własnego sumienia .
Stwierdzenie że plan wyeliminowania Adamy jest właściwy ..... poprawny ..... .

Nie wystarczy przetrwać.
Trzeba jeszcze być wartym przetrwania.
To wszystko.

To wszystko.

Wachanie , niepewność . Czy na pewno tak trzeba .
Z drugiej strony - czy postępuje prawidłowo , czy rozkaz jest naprawdę uzasadniony .
Czy dam radę ....
Widoczna ulga że jeszcze nie , bo może nie bedzie wcale .

O to właśnie chodzi, Kara.
Ja nie chciałem wrócić żywy.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#32 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 16.01.2006 - |20:19|

Wspaniały odcinek. Co by tu więcej napisać skoro poprzednicy wszystkie + i - wymienili.
Bałem się trochę tego pomysłu z wyeliminowaniem admirał Cain - Adama jako morderca (pośrednio) nie bardzo mi pasował, ale Nr 6 rozwiązała dylemat.
Moja ocena 9.5 (10-tek nie daję :P ).
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#33 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 16.01.2006 - |20:31|

S.U.P.E.R S.U.P.E.R S.U.P.E.R S.U.P.E.R :clap:
Walka Battlestarów z Base Shipem coś niesamowitego ... Ich artyleria po prostu WYMIATA!
I naprawde nie można narzekać na zdjęciach świetnie wszystko widać nawet jak Battlestary obrywają.
A tak wogóle to Cyloną nieźle się dostało dwa BSy i jedyny Resurection Ship :) - I dobrze, tostery na złom:>
Świetna scena w której Starbuck mija się z EXO Pegasusa na korytarzu ... '' Udanych łowów, kapitanie.Wzajemnie, pułkowniku. '' :) Tak wogóle to szacun dla niego widać było, że jest w porządku od kiedy zaczął pić bimber z Saulem w hangarze :D Nie wspominam dalej o ujęciach bo już chyba każdy wcześniej napisał, że są niesamowite !!!!! :clap: Muzyka również jak zawykle na najwyższym poziomie ... Ciekawa interpretacja kiedy Apollo zaczyna umierać z braku tlenu ... A tak wogóle czyżby chłopakowi odechciało się już ... żyć ? Rozmowa Cain z Karą też ekstra usprawiedliwianie się itp... Ale zauważcie też, że działa to w drugą strone gdyby Starbuck miała jednak ją zastrzelić - według jej własnych instrukcji ... nie powinna się wachać:> Napięcie co do wykonania zadań po obu stronach niesamowite ... Już myślałem że na obu mostkach wywoła się krwawa jadka :hyhy: Całkowicie odcinek 9.5/10 - trzeba coś zostawić na później :D
I tak jak napisał Delphi brakowało mi tego że szóstka załatwiła Cain w jej kajucie ... Nie lepiej byłoby gdyby ostrzelała ją na korytarzu a grupa Marines zrobiła z niej ser szwajcarski ? - Rozwiązanie problemu i jednocześnie od dawna oczekiwana śmierć ... Taka cheroiczna walka do końca o osiągnięcie celu - zemsty.
Również szacunek dla Admirał Cain, strasznie twarda babka trzeba jej przyznać, w dodatku bez skrupółów ...
Ale czyż wojna nie jest właśnie taka ... ?
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#34 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 16.01.2006 - |21:02|

Odcinek boski ,ale dalem 9,5
Połowke zabralem za bitwe,nie do konca mnie ona satysfakcjonuje :]
tak to :
-gra aktorów - superrr
-muzyka - rewelacja
-emocje - bomba
-Cain ginie z reki N6 - totalne zaskoczenie

Tak mi sie wydaje gdy ogladalem odcinek,ze Cain wiedziała ze Starbuck chce ja zabić,dlatego te teksty,ten wzrok patrzący na nia,gdy Adama rozmawia ze Starbuck, Cain jakby czegoś oczekiwała, w sumie to bez sensu,ze wie o próbie zamachu,a nie chce nic zrobić :huh:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#35 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 17.01.2006 - |01:47|

No cóż... Na chwilę obecną ciężko napisać coś innego, niż to iż BSG rządzi i wygląda na to, że swojej pozycji łatwo nie odda :) I bardzo dobrze! Serial oglądam od niedawna i mogę z całą pewnością stwierdzić, że jest to najlepszy serial sci-fi, jaki miałem okazję oglądać :)

A co do samego odcinka, to pewnie nie napiszę niczego odkrywczego, ale mimo to zwrócę uwagę na kilka "rodzynków":

- gra aktorów (po prostu rewelacyjna)

- sceny walki w kosmosie - wymiatają! a ich ilość jest w sam raz; w koncu jeden odcinek nie może trwac 1,5h (a szkoda ;))

- scena, gdy czekamy na smierc Cain a potem Adamy... Po prostu niesamowicie zagrana, do tego ta muzyka :) Najpierw niespodzianka, gdy Adama nie wydaje rozkazu zabicia Cain a potem już zupełne zaskoczenie, gdy to samo robi Cain. Takiego rozegrania się pewnie malo kto spodziewal...

- Gaius i Nr 6 - powiedzialbym, ze dosyc nieoczekiwana zamiana miejsc :) Sponiewierana i rozbita Szostka, ktora sprzedaje informacje o swoich i pewny siebie i silny Gaius - to ci dopiero kombinacja :D

- w sumie, to moglbym tak po kolei wymieniac sceny odcinka :) Tylko po co? Po prostu wymienie caly odcinek jako plus i tyle :D

Zasluzona 10 dla odcinka!
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#36 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 17.01.2006 - |22:37|

Na początek powiem,że żałuję, że to BSG nie leci w HDTV. Jakość ripu (mimo,że SFM) jest jednak taka zwyczajna, telewizyjna. Niestety giną uroki obrazu walk w kosmosie. Ale mimo ,że jestem zwolennikiem kosmicznych bitew i walk, to najważniejsze sprawy działy się miedzy ludźmi.

Powiem tak. Miałem nadzieję,na nieco inny przebieg. Że Starbuck wykona egzekucję na Cain, ale nie z polecenia Adamy, tylko w reakcji na jej "kod pomarańczowy" czyli rozkaz zabicia dowództwa Galactiki. Bo jak wiadomo w życiu zdarzają się najgorsze scenariusze (Adama daje spokój ale Cain nie). Ale scenarzyści powierzyli rolę egzekutora Cylonowi, by Adama i Starbuck pozostali bez skazy... No cóż, z jednej strony to dobrze, także dla uczuć tych postaci. Jednak decyzja Adamy o eliminacji Cain była słuszna - w końcu jaka może być w stosunku do "oficera Waffen SS", który w imię "dobra" swego statku morduje cywilów ? Armia jest po to by chronić cywilów swego kraju , jesli tego nie robi, staje się niepotrzebna ... 15 statków na łup Cylonów, zabicie 2 rodzin. To nie jest poświęcenie kilku jednostek w imię przeżycia całego narodu, bo narodu nie ma, dla Cain jej "narodem" mieli być Ci z tych 15 statków, jedyni ocaleli w jej mniemaniu (nie wiedziała o Galaktyce). Dlatego słowa końcowe Starbuck brzmiały fałszywie w świetle tego co wiemy o Cain. Zresztą widać wątpliwości Adamy.
Ale,że Starbuck taka uczuciowa jest ;).. ? Miałem ją za bardziej twardą , a przeżywała strasznie. Czyli nie ma "prostego" umysłu, tępego zupaka. To dobrze.

P.S. A ta Cain to "zła kobieta była..."

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 17.01.2006 - |22:46|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#37 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.01.2006 - |23:04|

P.S. A ta Cain to "zła kobieta była..."

Ale z drugiej strony szkoda tej postaci..... nie powiecie, że nie była wyrazista i miała to coś, do tego swietnie zagrana rola.
  • 0
Dołączona grafika

#38 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 17.01.2006 - |23:54|

10 i już..akcja, muzyka wymiata...ale szkoda Cain... i teraz będzie pewnie znowu więcej obrazów zostawiających mnóstwo pytań...
  • 0

#39 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.01.2006 - |01:38|

Koniec 3 odcinkowca okazał się godny miana jednego z lepszych odcinków sezonu. Było wszystko, akcja, muzyka, niespodziewane zmiany akcji, no po prostu to co tygryski lubią najbardziej. Nie przedłużając recenzję czas zacząć :D

48 godzin później
Zaczęliśmy od mocnego wejścia i pytania „co się dzieje?”. Pływający Lee co prawda stanowił perfidny wypełniacz czasu, ale coś interesującego jednak w tych scenach było. W przeciwieństwie do tych z latającym Lee, które gdyby nie piękne animacje bitewne, spuściłbym z wodą w WC. Co mnie tu zastanowiło (może ktoś to wyjaśni) to sprawa ich kombinezonów i próżni kosmicznej. Czy Lee w takim cieniutkim kombinezonie nie powinien umrzeć z wyziębienia? Nie znam się za dobrze na fizyce, ale te ich kombinezony nie wyglądają na zbyt „mocne” i zdolne do utrzymywania ciepła. Fakt, że Starbuck niby bez problemu przetrwała na planecie z 1x05, ale tam była jakaś atmosfera, więc i ciepło mogło się znaleźć.
Samo zachowanie Lee po uratowaniu (swoją drogą na początku myślałem, że to światło z raptora to jakiś wybuch), dziwi, ale i zastanawia czy wszystkie wcześniejsze sceny nie miały na celu ustanowienia jakiegoś punktu odniesienia dla późniejszej zmiany charakteru Apolla. Na razie ciężko coś powiedzieć, myślę, że w ciągu jednego, dwóch odcinków wszystko się wyjaśni.
Sam trik z cofnięciem się w czasie i pokazania tego co działo się wcześniej wykorzystywany do granic możliwości praktycznie w każdym serialu, tu mamy go po raz drugi, ale przedstawiony w troszkę inny sposób (w sumie w standardowy, w przeciwieństwie do 1x04). Jakby na to nie patrzeć, schemat nie jest natrętny i nie zmniejsza przyjemności z oglądania :)

Helo&Tyrol
Po raz kolejny mamy dowód, że serial nie boi się poruszać ciężkiego tematu jakim są tortury. Tutaj mamy wściekłych załogantów, którzy chcą się zemścić za zabicie Thorna. Swoją drogą to oni pili bimber na BSG w 2x10 (panowie od YHAAA ;) ). Uśmiech na mojej twarzy wywołały zachęty Tyrola, żeby panowie rozwiązali to po męsku. No i przyznaję 100% rację Tyrolowi... to są tchórze. Pewnie Thorn ich tak nauczył, niech ktoś trzyma jak będziesz okładał więźnia. Taka refleksja mnie naszła przy tej scenie... ten sposób z mydłem jest na prawdę taki skuteczny? Nie żebym coś takiego planował, ale zastanawiam się kto im poddaje pomysły na wymyślanie tortur. W każdym bądź razie panowie trochę oberwali jak wszedł Fisk.

Fisk
To jest świetna postać. Wejście i ustawienie załogantów BSP godne najlepszego instruktora wojskowego. Przy tej okazji mogliśmy zobaczyć w jak trudnej sytuacji i jak skomplikowaną postacią jest Fisk. Wierny Cain do końca, ale również wierny regulaminowi. W scenach z Tighem widzimy, że ma pewne kłopoty z czynami które popełnił, ale wierność wobec Cain (widziana też na jej pogrzebie) nie pozwala na dużo. Wypełniłby rozkaz zabicia Adamy, ale żołnierzem na pewno jest dobrym. Nie wiem jak długo będzie dowodził BSP, ale myślę, że Adama nie pozostawi go na tym stanowisku zbyt długo. Ja bym nie zostawił. W końcu jest człowiekiem Cain. Cain która chciała zabić Adamę.

Cain
Wszystko co złe już o niej powiedziałem. Poza tym o zmarłej nie wypada mówić źle ;). Więc nie będę. Przemowa Cain do Starbuck, brzmiała w moich uszach prawie jak „Zabij mnie.”. Z drugiej strony, może to była jej próba przeciągnięcia Kary na swoją stronę. Odwołanie się do jej żołnierskiego ducha, czy może pokazanie, że trzeba działać zdecydowanie, tak jak ona to zrobiła. Co mnie okropnie zdziwiło to decyzja odwołania zamachu na Adamę. Totalny szok. Nie sprawiała ona wrażenia kobiety, która mogłaby się rozmyślić co do takiej sprawy. Pozostaje pytanie co ją do czegoś takiego skłoniło? Nie mam na to odpowiedzi. Może uznała, że faktycznie wcześniej przeholowała, może zobaczyła, że Adama nie jest takim złym dowódcą i warto z nim współpracować? Jaka by odpowiedź na to nie była, żadna nie współgra z obrazem jej osoby jaki sobie stworzyłem. Poza tym, w trakcie rozmowy Kary z Adamą, Cain wyglądała jakby wiedziała o czym ta dwójka rozmawia... no a przecież teoretycznie nie mogła, ciekawa sprawa.
Admirał zmarła tak jak żyła, z podniesioną głową, patrząc niebezpieczeństwu w oczy. Była jaka była, ale w mowie pogrzebowej Starbuck jedno jest bezapelacyjnie, wszystkie działania Cain spowodowały przetrwanie Pegasusa. Robiła co mogła by ochronić swoich podwładnych i tak się stało.

Przygotowania do walki
Rozmowa Lee z ojcem była co najmniej dziwna. Czyżby młody Adama zapomniał jak zachował się 10 odcinków wcześniej? Z punktu widzenia Adamy tamto wydarzenie ma w sumie podobny wydźwięk. Pewnie tutaj jest mowa o zabójstwie z premedytacją, tam nie, ale jak widać Lee uznaje, że „małe” złamanie regulaminu jest dopuszczalne, a „duże” już nie. Ot, taka troszkę podwójna moralność ;)
Tu mogliśmy zauważyć świetną scenę, kiedy Starbuck i Fisk się mijali. Wymiana pozdrowień brzmiała w moich uszach jakby życzyli sobie wzajemnie udanego zabójstwa swoich kapitanów. Coś pięknego :D
Adama przed lustrem i rozmowa z Boomer były zastanawiające. O ile to pierwsze mniej (ot, dziadek pokazuje klatę ;) ), to to drugie już bardzo. Cyloni nie nienawidzą ludzkości? No bomba, mordujesz kilkadziesiąt miliardów ludzi (tak około ;) ) i kochasz ludzi przez siebie zabitych. Cyloni mają bardzo skomplikowaną osobowość. Pewnie przez to trudne dzieciństwo ;) Ciekawi mnie tylko powód zaproszenia Boomer do siebie. Tzn. niby wiem po co, ale czyżby miało to związek z jego rozmyślaniami na temat zabójstwa Cain? Raczej tak, bo co prawda w rozmowie z Lee wyglądał na przekonanego, ale taka decyzja nie może być podjęta i odłożona na bok.

Bitwa!
No coś cudownego. Sposób przedstawienia (od razu walka, bez skoku, lotu i początku) bardzo mi się podobał, CGI śliczne, a i mogliśmy w końcu zobaczyć co potrafią nasze „małe” battlestarki :D Ale jak to zawsze bywa kilka pytań pozostaje ;) Rakiety. Laura niszczy FTL rakietą, a vipery z uporem lepszej sprawy atakują Ressurection Ship działkami. Można to wytłumaczyć tym, że po prostu nie pokazano nam ataku rakietowego czy vipery po prostu wystrzeliły rakiety wcześniej, ale miło by było gdyby w końcu myśliwce pokazały, że potrafią coś więcej. Bo tak poza tym przelot przez okręt, strzelanie i wypadania ciał były piękne.

Baltar, 6 i Gina
Ciekawa sprawa, czyżby Gina i zafascynowanie nią Baltara spowodowało, że 6 traci nad nim kontrolę? Ignorowanie przez niego swojej „zjawy” może na to wskazywać, ciekawe czy teraz kiedy Gina jest gdzieś we flocie, 6 już nie zobaczymy. W sumie nie chciałbym tego, zawsze to byłyby dwie Tricie na ekranie :D A na poważnie... interesuje mnie jak Baltar przeszmuglował ją poza BSP. Najśmieszniejsze jest to, że Moore też tego nie wie, czyli mamy zagadkę stulecia :D Co do innych spraw... Jak Gina przeszła przez korytarze i jak dostała się do pokojów Cain? Pierwsze da się wytłumaczyć tym, że wszyscy byli na stanowiskach bojowych i nikt nie łaził po korytarzach, ale drugie? Ja nie wiem, karta od strażnika jakoś mało prawdopodobne, no bo skąd taki żołnierzyk miałby taki dostęp? Chyba będę musiał przejść nad tym problemem do porządku dziennego ;)
Baltara wyznanie miłości musiało na nią nieźle wpłynąć, bo wcześniej była raczej stanowcza w swoim pragnieniu śmierci, a tu w zasadzie zmiana wyciągnięta z niczego. Ale co tam, jest ona prawdopodobna, może Gina pamięta coś z Caprica, albo po prostu ten model tak ma ;) (że w odpowiednich zakochuje się w Baltarze).

Adama&Roslin
Prawie bym zapomniał o tym punkcie :| No chyba mamy romansik. Chociaż na razie wyglądało to wszystko na przyjacielskie. Kto wie, moźe będzie kosmiczny romans. Billy nie był w ogóle zaskoczony, więc pewnie czuł już wcześniej, że coś się święci ;) A tak poza tym, to gratulacje dla admirała Adamy.

Kilka uwag natury ogólnej:
- muzyka, tutaj odgrywa niebagatelną rolę. Świetnie podkreśla wydarzenia na ekranie i stanowi klasę samą w sobie. Ja chcę soundtracka S02 ;0
- na pogrzebie Cain zauważyłem mały błąd montażowy. 35:50 Adama stoi po prawej stronie trumny, więc podium ma po swojej prawej (po lewej stoi Tigh). 37.26 Adama patrzy się w lewo (a więc w stronę odwrotną do tej gdzie jest podium), a zaraz potem montażysta chce wprowadzić wrażenie, że Adama patrzy na Karę.
- Tigh chyba nie był ubrany na galowo (brak pasa biegnącego przez ramię), ale z powodu złej jakości ripu nie jestem w 100% pewien :/
  • 0

->1019<-

#40 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 18.01.2006 - |09:20|

9.5/10; bitwa robi wrażenie;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych