Sezon 10
Napisano 04.11.2005 - |22:11|
Napisano 09.11.2005 - |12:06|
Napisano 11.11.2005 - |11:14|
Napisano 11.11.2005 - |13:56|
Mitchell powinien złożyć sobie nowy zespół, inny, ale być może równie barwny i ciekawy, a starzy bohaterowie mogliby przychodzić w odwiedziny i raz na jakiś czas brać udział w głównej akcji. Mogliby mieć nawet swoje własne wątki, kontynuowane raz na jakiś czas.
Taki dziewiąty i być może dziesiąty sezon byłby czymś w rodzaju łącznika między całkiem nowym serialem, "odpryskiem" "SG-1 Nowe Pokolenie" . A tak, niestety, mam wrażenie, że formuła starego serialu się wyczerpała, a nie zaproponowano nam nic równie wartego uwagi w zamian. Już dziewiąty sezon sprawia wrażenie bardzo wymuszonego, a o dziesiątym przykro nawet myśleć.
Napisano 11.11.2005 - |15:30|
Napisano 23.11.2005 - |22:25|
Reasumując: jeśli serial ma się zakońcyć w ciągu najbliższych sezonów to możemy sie spodziewać wielkich zwrotów akcji z odcinka na odcinek. Jesli serial będzie przynajmniej utrzymywał poziom i zostanie przeprowadzone przemeblowanie aktorów, to możemy spodziewać się jeszcze paru lat świetnej rozrywki.
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 23.11.2005 - |22:54|
Napisano 04.12.2005 - |06:27|
Dla mnie jako Fana Farscape to obecne zmiany czyli FarGate są wybawieniem od męczarni z ONeilem. I to genialnym wybawieniem. Faktycznie, że Ben Browder średnio się wkomponował i ciągle uczy się swojej roli. Tylko pomyślcie, że ktokolwiek by przyszedł ten problem byłby taki sam. Jeśli za kimś tęsknię ze starego SG-1 to za Hammondem, który rewelacyjnie pełnił rolę szefa administracyjnego i dowódcy wojskowego. Landry na tym tle to jeden wielki niewypał i błąd. Powinni go zmienić jak najszybciej się da.
Podsumowując to Claudia Black rewelacja i powinna siedzieć cały czas na ekranie. Mitchel i Carter w tle. Z rzadka i z daleka powinien pojawiać się Tealc. Daniel ewidentnie powinien ascendować czy coś w tym stylu. On też już się całkiem zużył i tylko hamuje rozwój serialu. Dziwię się tylko producentom, że naszą Andromedę ustawili jak na razie za bardzo z boku - powinna iść na pierwszy plan. Tu może być w niej właśnie duży potencjał. Kto ją widział w akcjach z NAdromedy ten nie powinen mieć wątpliwości. W SG-1 obecnie niczym w 4400 jest źle wykorzystywana...
No iaj kchodzi o absadę to byłby wypaśny 10 sezon.
Co do fabuły to naprawdę będzie ostatni sezon i to jest jedyna okazja żeby zaszaleć. Nie ma co się martwić o oglądalność tylko zrobić co się uważa za najlepsze. Oby producenci chcieli to zrozumieć. W tym sensie należałoby przetrząsnąć całe 9 sezonów, wykorzystać z uniwersum świata STarGate to co najlepsze. Furlingowie? Czemu nie... Anubis czy inny Goauld w kapłanie Ori? Asgard i pradawni na czele z Danielem plus SG-1 przeciw Ori?Czemu nie... Pokazanie mieszkańcom ziemi, że SG-1 istnieje - OK. Jest wiele rewolucyjnych pomysłów, które ostatni sezon w dobrej obsadzie aktorskiej mógłby wykonać. I tego sobie życzmy.
Napisano 04.12.2005 - |11:50|
Napisano 27.12.2005 - |22:33|
Napisano 29.12.2005 - |15:55|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 29.12.2005 - |17:22|
Pytanie powyzej zadalem z uwagi na to, ze skoro produkujac seriale liczy sie ogladalnosc - to skoro zazwyczaj sie nie robi wiecej niz 7-9 sezonow wnioskuje ze widownia jest juz nim pod koniec znudzona. Zastanawiam sie wiec czy inaczej jest w wypadku SG1? Rozumiem ze SGA to taki VOY czy DS9 (czytaj: odnoga serialu), ale SG1 i 10 sezon? No chyba, ze zamiast tworzyc "odnoge" serialu a'la DS9 tworcy po prostu wymieniaja systematycznie obsade. To tez jest jakas metoda...Dla pojedynczego tytułu to będzie trudno szukać, takiego wyczynu. Xfiles miało dotąd chyba 9 sezonów (przynajmniej tyle jest w necie). Więcej chyba nikomu jeszcze nie wyszlo, jeśli nie liczyć siostrzanych seriali.
Cos mi sie zdaje ze sam sobie odpowiedzialem na pytanie....eghhh...
ps. Gratuluje sobie niniejszym _awansu_.
Napisano 31.12.2005 - |22:24|
A jak widaćzamiany nie zawsze wychodzą najlepiej W każdym razie, pewnie okaże sięto w praniu..... :>
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 26.01.2006 - |13:06|
Moim zdanie SG-1 powinno się skończyć razem z 7 sezonem. 8 jest jeszcze gorszy niż 7, a 9 gorszy niż 8, a 10 pewnie będzie gorszy niż 9 itd…
Po co to kręci w nieskończoność?? Czy producenci nie mogli iść na „jakość” tylko muszą iść na „ilość”?
Przykład dobrego serialu: Babylon5, zapyta ktoś dlaczego, a no dlatego że miał 5 sezonów. Wszystkie były zwarte i konkretne i nic nie było „nakręcane na siłę”.
5 sezonów B5 wystarczyło mi, żebym ochrzcił go najlepszym serialem sci-fi jaki widziałem.
Wracając do tematu. SG-1 mógł się skończyć kompletnym upadkiem Goa’uldów po (najlepszym w historii SG) odcinku „Lost City” i było by pięknie. Wtedy ten serial byłby na pewno najlepszym serialem i każdy by go miło wspominał, a tak to się robi teraz taki nudny tasiemiec.
Wtedy można by się skupić na innym serialu z „wrotami” w tytule np. Atlantis i kontynuować wątek. Scenarzyści mieli by więcej czasu na napisanie dobrego odcinka, a tak to robią dwa seriale na raz. Obydwa są kiepskie. Kilka razy na sezon zrobią dobry odcinek, żeby fani się cieszyli, jaki to „mega-wypasiony” odcinek miał Atlantis albo SG-1 i tyle! Cała polityka!
Byle $ się mnożyły! Najśmieszniejsze jest to, że producentów „stać” na zrobienie konkretnego odcinka, ale po co… lepiej iść na „ilość” niż na „jakość”!
Zastanawiam się, dlaczego tak się dzieje... Mam takie wrażenie, ze producenci wykorzystują to, że ich „produkt” (w tym przypadku serial) trafia do coraz to młodszego widza. Co za tym idzie, nie muszą się już tak bardzo starać, jeżeli chodzi o spójność całego serialu, czy fabułę.
Dlaczego tak myślę? Mały eksperyment. Puśćmy np. „Mortal Kombat” 13 lub 15-latkowi i ten sam film 25 lub 28-latkowi. Odczucia po obejrzeniu filmu będą różne obydwóch panów. 13-latek będzie zachwycony efektami, walkami i wszystkim, natomiast 25-latek będzie rozczarowany, brakiem fabuły, klimatu, napięcia, itd.
To samo się dzieje w świecie Stargate (i nie tylko!) Jeśli producenci dalej mają zamiar nas oszukiwać kiepskimi odcinkami, przeciąganiem na siłę serialu, to ja mówię stanowczo NIE DLA 10 SEZONU!
«Każda dostatecznie zaawansowana technologia
Jest nieodróżnialna od Magii»
Arthur C. Clarke
Napisano 26.01.2006 - |14:29|
Napisano 26.01.2006 - |14:34|
na pewno nie tak na siłę ja 7, 8, 9 sezon SG-1 i 1 i 2 sezon Atlantis. A to już widać bardziej!akurat 5 sezon B5 był nakręcony na siłę, i to często widać
Takich seriali, które kontynuują na siłe jest więcej, a będzie pewnie jeszcze wiecej. To przykre
Arthur C. Clarke
Napisano 26.01.2006 - |15:09|
Prawda jest taka ze B5 mial mala ogladalnosc i sie im nieoplacalo dalej go krecic, gdyby widzieli w tym pieniadze to by nakrecili i 55 serii.
Użytkownik Modes edytował ten post 26.01.2006 - |15:09|
Napisano 26.01.2006 - |15:30|
No to super! Właśnie mnie stary zabiłeś... ze śmiechu Fajne forum! Można się wypowiadać ale tylko w pozytywnym sensie. Jak ktoś ma inne zdanie to co... ma nie oglądać serialu?! Interesująca wypowiedź!WayDac: Mam pomysl Nie ogladaj SG-1 i SGA, to bedzie dla ciebie tak jakby one sie skonczylo a nam bedzie przyjemniej bez narzekan .
Prawda jest taka ze B5 mial mala ogladalnosc i sie im nieoplacalo dalej go krecic, gdyby widzieli w tym pieniadze to by nakrecili i 55 serii.
To po co w ogóle forum?? Po co zakładać jakiś wątek skoro wszyscy są jednomyślni. To o czym tu dyskutować?
O tym żeby powstało 55 sezonów?!
P.S. Twoja wiedza na teman B5 jest wręcz imponująca!
Arthur C. Clarke
Napisano 26.01.2006 - |15:55|
Ale próba przekrzyczenia się nawzajem, jest bezsensowna. I nie na miejscu.
A co do B5, to przecież próbowali to ciągnąć, ale nie wyszło (troche szkoda)
a co do SG1, to serial, dla mnie, umiera od odejścia RDA, ale pewno pociągnie jeszcze kilka sezonów, a ja bede go krytykował za złe odcinki, i chwalił za dobre (tak jak wszyscy...)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych