Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 189 - S09E15 - Ethon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
145 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (170 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (39 głosów [26.53%])

Procent z głosów: 26.53%

2. 9.5 (33 głosów [22.45%])

Procent z głosów: 22.45%

3. 9 (34 głosów [23.13%])

Procent z głosów: 23.13%

4. 8.5 (14 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

5. 8 (12 głosów [8.16%])

Procent z głosów: 8.16%

6. 7.5 (5 głosów [3.40%])

Procent z głosów: 3.40%

7. 7 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

8. 6.5 (2 głosów [1.36%])

Procent z głosów: 1.36%

9. 6 (1 głosów [0.68%])

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

11. 5 (1 głosów [0.68%])

12. 4.5 (1 głosów [0.68%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.68%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (1 głosów [0.68%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 04.02.2006 - |22:27|

Gdzie Ziemia ma na magazynie okręt Pradawnych? Jeśli chodzi o Oriona z tego co rozumiem to on nie ma napędu międzygalaktycznego i ledwie mu działa lokalna hiperprzestrzeń.

... a wiesz, co to skrot myslowy? ;) Btw: W Orionie dzis naped nie dziala ale skad wiesz co bedzie jutro?
Przegladalem dzis forum gateworld i nikt tam nie wie co zastapi Prometeusza. Same gdybania. Wiec rownie dobrze moze byc to Orion, ktory popsuty czy sprawny - ale jest.

Moda na ekrany LCD przywędrowała juz w pomieszczeniu kontrolnym gdzieś w szóstym sezonie.

..mialem na mysli obce cywilizacje i zwiazek miedzy tym co na Ziemi w sklepach a tym co w filmie. Myslalem ze to dosc jasne...
  • 0
Dołączona grafika

#22 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.02.2006 - |22:30|

z F-302 nie chodziło mi że w ogóle pierwszy raz, ale że pierwszy raz od bardzo dawna, i chyba pierwszy, no może drugi jak wylatują z doku na Prometeuszu.... (więcej już tego nie zobaczymy)

#23 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 04.02.2006 - |22:41|

Przymierze powstalo kilkanascie milionow lat temu, jestesmy tego niemal na 100% pewni, poniewaz 5 millionow lat temu w naszej galaktyce nie bylo Pradawnych juz. Powrocili oni dopiero 10,000 lat temu a czego wiemy ze juz 5,000 lat temu rzadzili goauldowie, wiec w ciagu 5000 lat nie byli by wstanie stworzyc cywilizacji i przymierza i wyginac nie pozostawiajac niz za soba (zafnych nowoczesnych miast, zadnych wielkim monumentow, w kilka tysiecy lat to wszytsko sie nie zniszczy, w kilkanscie millionow, tak).

Mój błąd :) masz racje:) Błędne wnioski wyciągnąłem z tego że asgard badał swojego przodka w taki sposób jak by bardzo mało o nim wiedzieli. Z tego wywnioskowałem że asgard 40 000 lat temu musiał być na prawdę bardzo mało zaawansowany (że musieli badać tego swojego przodka a niemieli genotypu i innych danych medycznych z przeszłości w bazach danych)

I czemu twierdzisz ze pradawni nie sa starsza rasa? Nie zapominaj ze pradawni jak po raz pierwszy przybyli do naszej galaktyki mieli juz za soba kilkadziesiat tysiecy (jezeli nie miliony) lat ewolucji za soba, asgard, nox to mogly byc dopiero rozbudowujace sie rasy majace po kilkanascie tysiecy lat.

Od początku twierdze że są starszą rasą:)
„Ogólnie czemu asgard miałby nazywać Lantian/Alterian pradawnymi jeśli by niebyli dużo starszą rasą?”
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#24 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.02.2006 - |22:59|

Przegladalem dzis forum gateworld i nikt tam nie wie co zastapi Prometeusza.

po odpowiedź przeglądnij spojler do 'OFF THE GRID' :P
  • 0

#25 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 04.02.2006 - |23:54|

po odpowiedź przeglądnij spojler do 'OFF THE GRID' :P

Szukalem na forum nie w opisie odcinkow ale teraz widze...masz racje - fakt... :/
ps. Myslalem ze to bedzie Bog wie co a tu tak... no dobra, chwala sie ze ostatni odcinek sezonu powali ludzi na glebe - to zobaczymy :ph34r:

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 04.02.2006 - |23:56|

• 0
Dołączona grafika

#26 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.02.2006 - |00:15|

Z tego wywnioskowałem że asgard 40 000 lat temu musiał być na prawdę bardzo mało zaawansowany

Byl wystarczajaco zawansowany aby przeleciec do naszej galaktyki, bo przodka zanlezli na planecie w naszej galaktyce.

że musieli badać tego swojego przodka a niemieli genotypu i innych danych medycznych z przeszłości w bazach danych

Myslisz ze za 40 tysiecy lat jakiekolwiek z danych jakie mamy teraz beda mozliwe do odczytania? Jak watpie.
  • 0

#27 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.02.2006 - |00:33|

no to jest sprawa dyskusyjna...
skoro wg Ciebie 40 tys lat temu asgard mial mozliwosci techniczne do podrozy miedzy galaktykami to naprawde myslisz ze nie mial mozliwosci przechować danych na dłuzej...? cóż...
co do tych chronologii zwiazanych z Pradwanymi, Asgardem, Ziemią, Drogą Mleczną, Pegazem i Galaktyką Ori to bardzo licze że pojawi sie odcinek lub niekoniecznie odcinek - moze jakas bardzo dokładna i kanoniczna wzgledem serialu [zboczenie trekowe :P] analiza tej chronologii wyjasniająca wszystkie nieścisłosci i zawiłości...
baardzo by sie to przydało :(
  • 0

#28 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 05.02.2006 - |03:00|

Bardzo konkretny odcinek :D . Jak dla mnie mocne 8. Sensowna historia, dobrze opowiedziana - tak trzymać! Co do Dedala - nigdy mi się ten statek nie podobał, jakiś taki plastikowy był. Może teraz zbuduja coś lepszego (na przykład skopiują Aurorę z Atlantisa?). Podsumowując, coraz bardziej lubię SG1, zrobił się naprawdę fajny serial :clap:.
  • 0

#29 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 05.02.2006 - |07:48|

Dpbra robota - 10.
No comment.
  • 0

#30 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 05.02.2006 - |09:11|

No było dobrze :] Chyba na 8 :]

Zniszczenie Prometeusza mocne, jak dobrze, że nie czytam spoilerów do Stargate. Samego okrętu może nie tak szkoda, na zlotowych gadżetach będzie można walnąć ładniejszego Dedala :D Trochę głupio wypadło to całe "porozmawiajmy o swoich problemach", ale reszta ładnie to zakryła. Więcej takich odcinków proszę ;]
  • 0

->1019<-

#31 fazaPL

fazaPL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 05.02.2006 - |09:59|

No i nareszcie obejrzałam. Macie rację - odcinek jest świetny. Jako że nie czytałam spoilerów to byłam bardzo mile zaskoczona tym odcinkiem. Nie nudziłam się nawet przez chwilę. Zniszczenie Prometeusza było bardzo efektowne. Ori jak widać jeszcze przysporzą wiele problemów. Jak dla mnie rewelacja - dałam 9,5 w nadziei na więcej takich odcinków SG-1 w tym sezonie.
  • 0

#32 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 05.02.2006 - |13:03|

Co do Dedala - nigdy mi się ten statek nie podobał, jakiś taki plastikowy był. Może teraz zbuduja coś lepszego (na przykład skopiują Aurorę z Atlantisa?).

Chyba chodziło Tobie o Prometheusa :) Dałem mocne 8 dla tego odcinka. Wielka szkoda Prometheusa, nie musieli go niszczyc aby go zastępic czumś innym, mogli go użyć do eksploracji naprzykład :P

Ten odcinek jeszcze bardziej mniej utwierdził w przekonaniu czemu Wraith nie mają osłon. Bo po co, skoro są nieużyteczne, sądze ,że na Pradawnych broń poprostu nie ma osłon, w sumie nie widzielismy jak działają Drony na osłony Atlantisu, byc moze wytrzymają, bo nie sadze ze by Pradawni budowali bron przed ktora sami nie mogli by się bronic:)

Teraz juz wiemy ze bron pradawnych jest skuteczna na osłony Gouldów, zmodyfikowaną osłone przez Anubisa oraz osłony Asgardu. Swoja droga juz sam Anubis zdołał pokonać osłpny Asgardu w odcinku 5x22 Rewelation.

Użytkownik Zar-an edytował ten post 05.02.2006 - |13:05|

• 0

#33 esiu177

esiu177

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 05.02.2006 - |13:50|

Ja sie pogubilem ile ziemia ma Prometeuszow i Dedali czy to jest to samo ? bo w SG1 teraz zniszczyli statek a w Atlantisie cos takiego jeszcze istnieje jak Dedal. Czy to jest blad w serialu ?
  • 0

#34 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 05.02.2006 - |14:06|

Ja sie pogubilem ile ziemia ma Prometeuszow i Dedali czy to jest to samo ? bo w SG1 teraz zniszczyli statek a w Atlantisie cos takiego jeszcze istnieje jak Dedal. Czy to jest blad w serialu ?

Sa 2 statki Prometeusz i Dedal sa to 2 konstrukcje ruzniace sie glownie rodzajem napedu i przeznaczniem.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#35 esiu177

esiu177

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 05.02.2006 - |14:13|

Aha thx :blink:
  • 0

#36 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 05.02.2006 - |14:29|

Sa 2 statki Prometeusz i Dedal sa to 2 konstrukcje ruzniace sie glownie rodzajem napedu i przeznaczniem.

Ogólnie są 2 statki typu F-302. W 8 sezonie Sg-1 była mowa, że są to bliźniacze statki w tym, że w Dedalu odrazu od podstaw zamontowano obcą technologie. Prometeusza widzimy pierwszy raz w 6 sezonie. Napewno się rożnią przeznaczeniem, co do rodzaju napewedu to moglbym polemizowac, gdyz w 8 sezonie Prometeuszowi też zamontowana hipernaped Asgardu i lecieli nim na Atlantis, niestety pojawiła sie wtedy Vala. Dedal pierwszym razem miał krotszy czas przebycia miedzy dwoma galktykami, ze wzgledu na podlczany ZPM. Po odłaczeniu wiele się nie rózni od tego na Prometeuszu. Roznica czasowa w podrózy miedzy Atalntis a Ziemią wynosi chyba tydzien, bo Prometeusz leciałby 3 tygodnie a Dedal 2.
  • 0

#37 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 05.02.2006 - |14:44|

Ogólnie są 2 statki typu F-302. W 8 sezonie Sg-1 była mowa, że są to bliźniacze statki w tym, że w Dedalu odrazu od podstaw zamontowano obcą technologie. Prometeusza widzimy pierwszy raz w 6 sezonie. Napewno się rożnią przeznaczeniem, co do rodzaju napewedu to moglbym polemizowac, gdyz w 8 sezonie Prometeuszowi też zamontowana hipernaped Asgardu i lecieli nim na Atlantis, niestety pojawiła sie wtedy Vala. Dedal pierwszym razem miał krotszy czas przebycia miedzy dwoma galktykami, ze wzgledu na podlczany ZPM. Po odłaczeniu wiele się nie rózni od tego na Prometeuszu. Roznica czasowa w podrózy miedzy Atalntis a Ziemią wynosi chyba tydzien, bo Prometeusz leciałby 3 tygodnie a Dedal 2.

technicznie to statki BC-303 prometeusz i dedal a F-302 to nasze mysliwce przenoszone przez te BC-303.
zgoda ze prometeusz ma obecnie zamontowany silniczek asgardu jednak na poczatku mial cos innego i to mnie zmylilo :)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#38 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.02.2006 - |15:27|

10 dyszka, wkońcu dumne SGC dostało psztyczka w nos!
Zniszczenie prometeusza podczas interwencji na planecie na której ziemianie chcieli "pomóc" cudo!
Jak dobrze że X-303 nie został nazwany Enterprise :P
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#39 koalla145

koalla145

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoNieporęt k. Warszawy

Napisano 05.02.2006 - |17:16|

NIEEEEEEEEEEEEEEE

!@#$%^& trzy serie Prometeusz latał po naszym niebie a uj*b*ała go jakaś nędzna satelitka Orasów.

Nie wiem co wynajdą na nich ale na razie to widzę tak, że 10 serie robą tylko po to żeby pokazać jak nas Ori niszą. Kropka.
Idę się napić i wypić za załogę poległą na pokładzie F-303 Prometeusz.
R.I.P.

PS: Ocena 10

Użytkownik Sokar edytował ten post 05.02.2006 - |20:22|

• 0

#40 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.02.2006 - |17:20|

koalla145: Troche kultury ;) no i slownik tez przydalo by sie poczytac przed snem ;) (ew. pic mniej).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych