Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Island (2005)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 11.03.2006 - |23:46|

Film super, a do tego gra tam Scarlett Johansson. :)
  • 0

#22 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.03.2006 - |18:46|

Film był niezły, ale niestety cierpi na podstawowa chorobę współczesnego kina masowego. Przerost akcji nad psychologią. Realizatorzy pokazali wyścigi motocyklowe, fruwające pody wszytsko super. zmarnwali jednak nieseamowitą sytuację, gdy człowiek spotyka samego siebie. dac dziesięc minut na jakiś naprawdę istotny dialog. niech decyzja zaraportowania klona będzie przemysłanym działaniem, a nie aktem twchorzostwa czy urażonych ambiccji. dla mnie ten film jest zmarnowaną szansą na wielki film SF. Gdyby Kubric miał taki pomysł, mielibysmy arcydzieło.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 15.03.2006 - |18:47|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#23 rtpk

rtpk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.03.2006 - |03:34|

Film dobry, nawet bardzo, ale lepiej byłoby gdyby nigdy nie powstał. Od strony realizacji nie można mu nic zarzucić, świetna rozrywka i niestey tylko rozrywka. Brakuje w nim czegoś co spowodowałoby że film i jego temat zosawałyby w głowie widza po wyjściu z kina przez dłubi czas i zmuszałoby go do zastanowienia się. Jednym słowem film zmarnował szansę na wszczęcie dyskusji nad pytaniami które są coraz bardziej naglące i na wiele lat zablokował powstanie filmów które mogłyby to zrobić.
  • 0

#24 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 20.03.2006 - |09:51|

Nie do końca sięz tym zgodzę, bo ja jakoś zauważyłem kilka ważniejszych pytań w tym filmie. Może też i odpowiedzi, choć nie do końca wiem, czy są dobre odpowiedzi. Może nie ma ich wyłożonych, ale mimo wszystko są.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#25 rtpk

rtpk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.03.2006 - |18:42|

Nie do końca sięz tym zgodzę, bo ja jakoś zauważyłem kilka ważniejszych pytań w tym filmie. Może też i odpowiedzi, choć nie do końca wiem, czy są dobre odpowiedzi. Może nie ma ich wyłożonych, ale mimo wszystko są.

Nie twierdzę że takowych pytań nie ma, ale są one postawione w schematyczny już sposób: facet wraca do domu, a tam okazuje się że zastąpił go klon ("szósty dzień" czy ta komedia z zapracowanym budowlańcem który robi sobie kolejne klony i w końcu zaczynają go one okradać z życia - tytułu nie pamiętam). Brak tu czegoś co spowodowałoby że widz zacząłby się zastanawiać nad klonowaniem i jego skutkami, czy też odpowiedzią gdzie leży granica, której nie wolno przekroczyć.
  • 0

#26 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 20.03.2006 - |20:10|

Brak tu czegoś co spowodowałoby że widz zacząłby się zastanawiać nad klonowaniem i jego skutkami, czy też odpowiedzią gdzie leży granica, której nie wolno przekroczyć.

Jest coś takiego, gdy odbywa się pod koniec filmu rozmowa między dyrektorem ośrodka a tym murzynem najemnikiem. Może nie do końca jest mowa o klonowaniu, ale mowa jest o tym jakie są granice ludzkiego postępowania.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#27 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.03.2006 - |20:12|

Jest coś takiego, gdy odbywa się pod koniec filmu rozmowa między dyrektorem ośrodka a tym murzynem najemnikiem. Może nie do końca jest mowa o klonowaniu, ale mowa jest o tym jakie są granice ludzkiego postępowania.

Tak to prawa. Ale to jedyna próba wyłożenia głebszej myśłi i to bardzo nieprzekonuwyjąca.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#28 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 10.04.2006 - |17:07|

To naprawdę dobry film i warto go oglądać.
Oglądałem go 5 razy na kompie super :)

-----------------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

#29 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 02.05.2006 - |16:37|

Według mnie film ciekawy, choć początek troszkę mnie nudził. Zaczęłam bardziej się wciągać w momencie znalezienia latającego robaczka. Więc coś nie tak z tym skażeniem. Potem wartka akcja, dużo pościgów o wiele lepszych niż w Matrixie, wspaniała muzyka - podkreślająca charakter filmu, całkiem dobre zdjęcia. Do tego temat na czasie, a właściwie jego etyczno - moralny aspekt. Nie pasował mi tylko rok, 2019 to chyba troszkę za wcześnie na takie dokonania - szeroko zakrojone klonowanie, sztuczne macice, czy chociażby pojazdy rodem z Gwiezdnych Wojen bądź 5 elementu. Film polecam każdemu kto szuka dobrej akcji, muzyki, problemów natury ludzkiej i egzystencjonalnej. Taki jak był podobał mi się i chyba nie odczułam potrzeby zainstalowania Kubricka wśród twórców, aczkolwiek napewno taki melanż byłby ciekawy.
  • 0

#30 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 03.05.2006 - |19:07|

przyjemny, tak 7/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych