Co się stało z użytkownikami tego forum?
Napisano 15.08.2005 - |13:36|
Napisano 18.08.2005 - |17:53|
Do nowych userów:
Czy jest sens obawiać się pisania postów? Sądzę, że nie, jeśli tylko pisze się z sensem i w miarę bez błędów. Jak się zacznie to naprawdę szybko wciąga (pamiętam jak pisałem kiedyś koło 100 postów na miesiąc
Tematy typowo Stargate na pewno się częściowo wyczerpują. Na szczęście jest jeszcze kilka świetnych seriali (chociażby BSG) i tam powstają na prawdę rozległe dyskusje (chociażby wątek Adama vs Roslin).
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 18.08.2005 - |18:45|
A pisac sie nie obawiam, i tak mnie tu nikt nie zna
Napisano 18.08.2005 - |21:25|
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 19.08.2005 - |11:38|
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 19.08.2005 - |12:56|
Napisano 29.08.2005 - |19:10|
Napisano 30.08.2005 - |16:14|
Trochę więcej tolerancji dla naszych nowych kolegów.
P.S.
Aczkolwiek (dawniej, dawniej) trafiło się kilku nowych wyjątkowo namolnych w pytaniu o adresy ftp-ów.
Napisano 30.08.2005 - |17:13|
A mnie dziwi . Aczkolwiek składam to na karb tego że forum jest spore i jak dobrze się poszuka to się okazjue że sporo temató była poruszana i dosyć dokładnie wytłumaczona .Nie dziwi mnie to, że nowi forumowicze obawiają się o coś spytać, czy chociaż cokolwiek napisać.
I tu się mylisz. Dla nowych użytkowników jesteśmy wyrozumiali , przenosi się tematy (czasem kasuje) , ale zawsze tłumaczymy co nie tak, czy też gdzie powinien się wypowiedzieć .Wielokrotnie byliśmy przecież świadkami, gdy jakiś nowy zaraz po swoich pierwszych postach, otrzymywał cięgi od modów i od poniektórych starszych bywalców. Bo nie na temat, albo nie w tym miejscu przedstawił się ogółowi.
Taka reakcja jest dlatego że forum Orion-Tokra nie jest forum warezowym - co jest uwzględnione w regulaminie . To że istnieje dział wymiana , jest ustepstwem administracji . Wiec jeżeli chcesz coś sciągnąć, to na prawdę starczy tylko dobrze poczytać , a znajdziesz wszystko. .A nie daj Boże jak spytał się o źródło do ściągnięcia chociażby jednego odcinka. To już kaplica. Od razu usłyszał, że leń, pijawa, że czytać mu się nie chce, że tylko po to wszedł na to forum, aby tylko zasysać, zasysać ...
W ciągu tygodnia się kilku takich trafia , ale takie posty i topiki są natychmiast kasowane .Aczkolwiek (dawniej, dawniej) trafiło się kilku nowych wyjątkowo namolnych w pytaniu o adresy ftp-ów.
Jesteśmy. Aczkolwiek , poziom naszej tolerancji na pewno podniosło by zapoznanie się z regulaminem tego forum .Trochę więcej tolerancji dla naszych nowych kolegów.
Napisano 30.08.2005 - |21:02|
Napisano 30.08.2005 - |23:08|
Ech a ja tam wiem i mam nadzieję, że ciągle jest dobrze i będzie wspaniale...
Bo jest napisane aby nie narzekać, że kiedyś to było dobrze a teraz to jest tak, a tak gorzej...
Stąd wniosek, by cieszyć się każdą chwilą i żyć tak aby było lepiej...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 01.09.2005 - |17:38|
Pytacie co się dzieje z userami? Otóż nic się nie dzieje. By pisać posty trzeba się przełamać. Sam przełamywałem się kilka tygodni. Istnieje obawa by nie palnąć gafy... Najtrudniej jest zacząć - ale potem idzie jak po maśle. Co do wyczerpania tematów - nie wierzę w to!!!!
Zgadzam się. Nie da się dokończyć dzieła. Z kilku powodów.
Po pierwsze. Dopóki idą seriale - SG i SGA - top będzie nnadal o czym rozmawiać. Nawet gdy się skończą (nic nie trwa wiecznie) to i tak będzie jeszcze wiele tematów do obgadania. No i sąjeszcze inne filmy Sci -fi, o których warto wspomnieć!
Po drugie. Nawet, gdyby już powiedziano wszystko o serialach, to zawsze można pójść w stronę czegoś nowego - no bo przecież kino i filmy zawsze idą do przodu. nie wierzę, że zniknąfilny i seriale z półki SF
Po trzecie. Chyba rzeczywiście potrzebne jest przeskoczenie siebie. Ostatnio zliczyłem wszystkich zarejestrowanych. Jest nas około 2600 osób. Z tego tylko 2600 z groszami napisało choć jeden post. No to jest jednak wielu. Ale jednak. Trzeba się przemóc.
Ja sam pamiętam, jak byłem we Francji, to mój znajomy na siłę kazał mi mówić w tym języku, nawet gdy gadałem bez sensu i z błędami, choć znał polski. Był cierpliwy, bo przez prawie dwa tygodnie poprawiał mnie, aż wreszcie stwierdził, że może być. Chodziło o to, by się przemóc i nie bać się rozmawiać.
A moderatorzy - no cóż są od tego, by poprawiać i pilnować porządku. Ale z drugiej strony czasami teżtrzeba kogoś pogonić, bo są różni ludzie.
To tyle. pozdrowienia - dla strażników pokoju też!
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 10.09.2005 - |15:48|
taaaak....(...) To pracy za wiele a czasu za mało. A może to głębsze problemy społeczne wypływają. Bo jak słaby przelicznik czasu na pieniądze bywa, to tego czasu ludzie za duzo zużywają... (...)
Ale mam tez swoja prywatna teorie na ten temat, czyli "co sie stalo z uzytkownikami tego forum" :
Po pierwsze:
"Prawdziwy" SG-1, taki co dawal duzo wrazen na wielu plaszczyznach, niosl wiele tresci itd. skonczyl sie gdzies w okolicach sezonow 6-7, a juz definitywnie w 8-mym
Po drugie:
W ciagu ostatnich 2 lat wyrosla olbrzymia konkurencja (pojawilo sie wiele nowych seriali), nie tyle dorownujaca w glebi przenoszonych tresci ile dorownujaca w "przyjemnosci" ogladania - ja tez lubie rozne przygodowki i ogladam
Do tej kategorii zaliczam rowniez Atlantis.
Po trzecie:
Samo forum przezylo kilka "trzesien ziemi". Jedne w postaci odejscia kilku osob, ktore wnosily swoim zapalem i zaangazowaniem duzo "życia" do niego. Inne w postaci "czystek", nieprzemyslanych do konca ingerencji (rowniez kasacji), czy zaniedban (np. w postaci utraty Archiwum).
Ale powtarzam - jest to moja prywatna opinia i nie zamierzam jej ani tej hierarchii zaciekle bronic
PS. Widze tez, ze forum (lub jego bogowie) ma ambicje stac sie takim wielkim przybytkiem dla wszystkich wielbicieli szeroko pojetej SF... A regula jest taka, ze albo jest sie w kregu zainteresowan na jakims tam poziomie, albo dla wszystkich i poziom niestety jest nizszy... Jesli forum rozrosnie sie tak szeroko to zareczam, ze nie bedzie tutaj juz tych ludzi, ktorych tak bardzo przywiazal do siebie ten "prawdziwy" StarGate SG-1 z sezonow 2-5
Wpadam tu naprawdę rzadko ostatnio...
Ale SG-1 oglądnąłem w całości 5,5 razy !!
Napisano 10.09.2005 - |16:32|
UUK uuk ... smutnie Waść prawisz i prawda to, że czas trudno zatrzymać i w duszy będzie płynął, nawet gdyby wehikuł czasu uruchomić i cofnąć się nieco, to i tak nie dotkniemy tych samych wrażeń... Jak to mówią "nie wejdzie się dwa razy do tej samej rzeki".... Jesli forum rozrosnie sie tak szeroko to zareczam, ze nie bedzie tutaj juz tych ludzi, ktorych tak bardzo przywiazal do siebie ten "prawdziwy" StarGate SG-1 z sezonow 2-5
Ale nie bądźmy z tego powodu tak smutni - dorastają wszak młodzi fani - np. mój syn zaczyna się podpytywać co i jak, choć jeszcze czytać napisów nie potrafi.
A i nawet jak forum się rozrośnie jako mówisz, to zawsze mogą zostać wyodrębnione te NASZE najulubieńsze działy jako podzbiór całości... Iten kto zechce trafi tam gdzie trzeba... wciąż uważam, że lepiej być dobrej myśli, mieć nadzieję, walczyć i się starać, niż poddać się i pozwolić wygrać marazmowi...
A i nam pracy nie zabraknie - ktoś musi poprowadzić w dobrą stronę młode pokolenia - byle tylko spokojnie, nie na siłę i z cierpliwością... a dobry owoc tej pracy choćby nieliczny i tak starczy za zapłatę i da radość jak przy pierwszym oglądaniu...
...Ja tak mam, że jak oglądam SG-1 z kimś kto jeszcze tego nie widział, to tak trochę jakbym dzielił ten pierwszy raz i znowu czuję to coś i znowu...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 18.09.2005 - |19:13|
UUK uuk ... smutnie Waść prawisz i prawda to, że czas trudno zatrzymać i w duszy będzie płynął, nawet gdyby wehikuł czasu uruchomić i cofnąć się nieco, to i tak nie dotkniemy tych samych wrażeń... Jak to mówią "nie wejdzie się dwa razy do tej samej rzeki".
A i nam pracy nie zabraknie - ktoś musi poprowadzić w dobrą stronę młode pokolenia - byle tylko spokojnie, nie na siłę i z cierpliwością... a dobry owoc tej pracy choćby nieliczny i tak starczy za zapłatę i da radość jak przy pierwszym oglądaniu...
...Ja tak mam, że jak oglądam SG-1 z kimś kto jeszcze tego nie widział, to tak trochę jakbym dzielił ten pierwszy raz i znowu czuję to coś i znowu...
Znaczy się czas zacząć pracę u podstaw
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 22.09.2005 - |12:46|
Najczesniej pisze na nieco wiekszym (5x biorac pod uwage liczbe postow i uzytkownikow) smietniku juz od dobrych ilku lat ;). W miedzyczasie zachaczylem tez kilka innych, troche zagranicznych, ale jak mowie - przecietny czlek wybiera sobie gora dwa, trzy, na ktorych cos pisze od czasu do czasu. Reszta to wylacznie biernosc ;).
Choc poczytac czasami sobie nieco dluzej, gdy mam czas lubie.
Co do rygoru forum - niby porzadek musi byc (rozumiem modow, czasami trzeba cos ciachnac z nudow ;P), ale uwierzcie mi, ze jeszcze troche i bedziecie niezle przymrozac oko, bo calkiem nie bedzie komu pisac. Naturalna kolej rzeczy, ze kiedy material musi sie juz zuzyc, a odgrzewane papki nie smakuja tak samo :D.
Ale nie jest tragicznie - ja juz niezle cyrki widzialem. Co byscie powiedzieli na forum, na ktorym, by sie zarejestrowac trzeba niejakie 'podanie' pisac o konto? :d
Użytkownik ^M^ edytował ten post 22.09.2005 - |12:47|
Napisano 22.09.2005 - |13:12|
Tu nawet nie chodzii o pisanie (chociaż też) ale w ogole sie zrobilo tu dosc pusto...A mi najzwyczajniej sie nie chce pisac
. /..../
Moze Kwiatek czuje, co sie swieci?
Jestem za! Plus 1000plnow wpisowego! :hyhy:Co byscie powiedzieli na forum, na ktorym, by sie zarejestrowac trzeba niejakie 'podanie' pisac o konto?
Napisano 22.09.2005 - |15:22|
To mam rozumieć że zgłaszasz sie do ciachnięciaczasami trzeba cos ciachnac z nudow ;P)
Tak, w pewnien sposób pojawia sie niecheć do pisania podobnych tekstów , do powtażania się . Ale zawsze znajdzie się jakiś ciekawy temat w którym można się wypowiedzieć , podzielić sieswoją opinią czy wiadomościami . W ten sposób można zrozumieć tych co jakiś czas temu byli bardzo aktywnie , a teraz sie odzwają raz na jakiś czas , ale nie osobę która ma aż 39 postów .A mi najzwyczajniej sie nie chce pisac
. Tzn. nie tyle pisac co powtarzac tematow/postow z innych for, bo udzielam sie nie na jednym, ale popatrzmy prawdzie w oczy - wczesniej, czy pozniej znowu trafimy na te same dyskusje.
Napisano 22.09.2005 - |18:32|
Napisano 22.09.2005 - |22:48|
To prawda, chociaż skoro są inne produkcje, to można o nich też podyskutować, a jak się uważnie przejrzy forum, to można zauważyć, że w tematach o innych scifi są przeważnie aktywne te same osoby, ktróre dyskutują o SG-1 czy SGA, rzadko można trafić na jakieś inne nicki, więc to nie tylko spowszednienie produkcji spod znaku SG ma wpływ na mniejszą aktywność.Wydaje mi się ze po prostu SG nam spowszedniał, jest odcinek to fajnie, ale jakby go nie było to obejrzelibyśmy sobie cos innego, większość osób ogłada serial z przywiązania i jest coraz mniej nowych użytkowników którym chce się przedzierać przez 8 sezonów.
A poza tym zgadzam się z ^M^, że pisanie na kilku forach (szczególnie o podobnej tematyce) jest raczej męczące i po jakimś czasie człowiek sobie odpuszcza. Zwłaszcza, że sporo z oglądaych seriali omawia się jeszcze ze znajomymi na żywo - albo w realu, albo na ircu czy nawet gg. Ja też piszę na innym forum scifi i coraz częściej zwyczajnie łapię się na tym, że nie chce mi się kolejny raz dyskutować o tym samym i wymyślać nowych (innych niż te napisane u "konkurencji"
Blood is the truth...
Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »