Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niespójności między odcinkami.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#21 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 30.11.2005 - |21:06|

A na gazetce Tesco Wrocław (Długa) jest po 59 zł. Jak widać sklep nie dla idiotów robi ludzi w bambuko.

Rayden

P.S. Kiedyś była promocja AOTC za 25 zł (Ocean) chyba. Może trzeba było poczekać na taką ? Jako nowość ROTS będzie w sumie drogi.

Jest taka inicjatywa tanich płyt muzycznych - cos o niej słyszałem. Płyta bez książeczki (tylko karteczka lub 2 stronicowa kartka). Tak wyszedł chyba Oldfield - Light and Shade. Za 40 zł 2 płyty. Jakby tak wydawali płyty DVD - bez tych dodatkowych płyt z głupotami, których nikt nie oglada, może by Sithowie byli za 30-40 zł ?

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 30.11.2005 - |21:10|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#22 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.11.2005 - |22:02|

W szczecińskim MM jest jeszcze lepiej - zestaw ROTS DVD + SW:E3 Activity Center, czyli płytka z różnymi plakatami, tapetami, wygaszaczami ekranu i innymi bonusami za 49.90 zł.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#23 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.11.2005 - |23:08|

To ciekawe co piszecie bo ja sprawdzałem w poznańskim Empiku i płytki wyjdą w dniu oficjalnej polskiej premiery i tak mam zmiar kupić. Czyli za jakieś 13 godzin (po tych cholernych wykładach).
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#24 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.11.2005 - |23:28|

generalnie podejzewam ze ludzie z Tatooine tak średnio orientowali sie w sytuacji, owszem pewnie wiedzieli o zamianie Republiki w Imperium itp ale niewiele ich to tam dotyczyło. nie znali sytuacji od strony polityki nie wiedzieli jakiego wałka ukręcił Palpataine wiec stary ześwirowany dziad jakim byl dla nich Obi był raczej nie lubiany. bo kto by lubił takiego samotnika :] oni po prostu za mało rozumieli i nie wiedzieli co on przeszedł. tak to widze :]

BTW czy tylko ja mam takie zonki ze nie moge czasem wejsc na forum? najbardziej jest to wkurzające gdy wchodze czytam posta pisze odpowiedź ale wyslac juz nie moge bo wyskakuje stronka "tu powstaje multimedialna strona o..."
można na łeb dostać :]
  • 0

#25 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.11.2005 - |23:36|

W sumie to polecam teraz obejrzeć Epizod 3, bo tam jest scena przekazania dziecka rodzinie. Myslę, że byli w pełni świadomi powagi sytuacji.
Mi czasem się pokazuje strona informująca o jakichś błędach i tez nie wiem co się dzieje.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 30.11.2005 - |23:38|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#26 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.12.2005 - |11:13|

Przypuszczam Owen nie wiedział dokładnie co stało sie z Anakinem, wiedział że był on jedi i była czystka jedi i Anakin został zgładzony wtedy i to wszystko wiedział od Obiego. Potem Owen wymyslił historie że Anakin latał transportowcami i sami wiecie co było w ANH.

Owen kochał Luke'a jak syna(może tego w ANH tak nie widać) i bał się że jak pozna prawde pójdzie za Obim w ślady ojca. Scena w ANH kiedy rozgniewany Luke opuszcza kuchnię Beru mówi -... luke jest za bardzo podobny do ojca.... i owen mówi że to właśnie go najbardziej martwi. Luke chciał wstapic do Akademi Imperialnej i Owenowi to tez sie nie podobało. To, że go chciał zatrzymać to tylko troska i obawa, że straci kogoś kogo wychował jak syna.

I tej sprawy nie nazwał bym niescisłością , a brakiem bo wiemy że Luke został im oddany a potem mamy 18 lat poźniej , nie wiemy co było pomiędzy. Może Jurek Lucas ujawni w serialu, co do którego umiejscowienia w czasie i realiach SW były spekulacje i jedną wersją była taka że serial będzie o tych 18 latach między rots a anh.
  • 0
AVATAR ->Po lewej Leonek 1 rok 9 miesięcy, po prawej Pawełek 5 lat 4 miesiące.

#27 Maciek

Maciek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 03.01.2006 - |17:06|

Duża część błędów powstała prawdopodobnie z konieczności, gdyż jak przyznaje sam Lucas musiał zmianiać scenariusz, aby film nie był tylko sfilmowaniem wcześniej znanej fabuły. Konieczny element zaskoczenia, napięcia, który chciał osiągnąć wymusił pewne naprawdę drobne nieścisłości.
  • 0

#28 W.4.

W.4.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 10.01.2006 - |21:18|

Poruszę kilka kwestii:

TECHNOLOGIA

Mnie też to nieco raziło (ale delikatnie) już w I epizodzie, gdzie matka Anakina oglądała jego poczynania podczas wyścigu na pięknym płaskim ekraniku trzymanym w rękach - takich cacek w starej trylogii nie uświadczysz. Tu George trochę przesadził...

GWIAZDA ŚMIERCI

Zniszczenie Alderaan nie było pierwszym odpaleniem działa GŚ.

Oczywiście ze źródeł EU wiadomo, że GŚ była budowana na orbicie planety-więzienia Despayre w systemie Horuz i ta właśnie planeta była jej pierwszym celem po ukończeniu budowy... :)

ZDJĘCIE MASKI VADERA

W edycji ROTJ na DVD po zdjęciu maski Anakinowi przez Luke'a widzimy (na dobrych TV), że oczy tego pierwszego są niebieskie, czyli takie jak być powinny a nie były w poprzednich edycjach... (więc postęp i chęci są widoczne)

ROBOT OBI-WANA

O ile mnie pamięć nie myli (!) to Obi w momencie spotkania z Artoo na Tatooine w ANH mówi, że nie pamięta aby miał jakiegoś robota, a nie że nie ma żadnego robota...
W końcu ma trochę lat na karku, więc może nie pamiętać... (to że pamięta wojny klonów i inne ciekawe rzeczy o których mówi Luke'owi, to już inna bajka)
  • 0
Star Trek
Star Wars
Stargate
Star Starachowice...

#29 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 11.01.2006 - |11:31|

Obiwan nie był posiadaczem R2D2 - włascicielem był Anakin. Obi w sumie nie przykłądał szczególnej wagi do robotów, mógł więc nie pamiętać o astromechu.

Upadek technologii możemy tłumaczyć polityką Imperium. Wojna była najwazniejsza.
  • 0
"

#30 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 11.01.2006 - |12:19|

GWIAZDA ŚMIERCI

Zniszczenie Alderaan nie było pierwszym odpaleniem działa GŚ.

Oczywiście ze źródeł EU wiadomo, że GŚ była budowana na orbicie planety-więzienia Despayre w systemie Horuz i ta właśnie planeta była jej pierwszym celem po ukończeniu budowy... :)

Tylko należy się zastanowić - co należy przyjąć za pewnik - oficjalną sagę czy pozycje z EU , ktore często mijają się z tym, co mamy w oficjalnych źródłach
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#31 W.4.

W.4.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 11.01.2006 - |18:57|

Tylko należy się zastanowić - co należy przyjąć za pewnik - oficjalną sagę czy pozycje z EU , ktore często mijają się z tym, co mamy w oficjalnych źródłach

Dokładnie.
Tego nie zaznaczyłem w swoim poście ale zostało wyłapane.
Faktycznie ciężko jest ustalić granicę "pewnych" i "niepewnych" faktów ze świata SW.
Zawsze mam przed oczami taki filmik TV, który popełnił Lucas na Boże Narodzenie 1978 albo 1979, w którym występują Luke, Leia, Han, Chewbacca i kilka innych mniej istotnych postaci. Akcja toczy się na Kashyyk u rodziny Chewiego. A najlepsza jest scena przybycia oficera imperialnego wraz z kilkoma szturmowcami. Oficer chcąc w pewnym momencie skontaktować się z przełożonym, wyjmuje z kieszeni (czy odpina od pasa) komunikator, i... wyciąga z niego antenę teleskopową chyba metrowej długości!!! (wtedy padłem z wrażenia). Filmik nazywa się Star Wars Special Christmas, albo coś koło tego...
Myślę że Lucas wiele by dał żeby ta produkcja nigdy nie zaistniała, ale ktoż to mógł wtedy przewidzieć jak się dalej sprawy potoczą...

Reasumując - poruszając się TYLKO w obrębie filmów - nieścisłości będą zawsze - nawet jak pojawi się 100-odcinkowy serial...:)
  • 0
Star Trek
Star Wars
Stargate
Star Starachowice...

#32 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 12.01.2006 - |16:50|

Poza tym nawet w EU są ogromne nieścisłości wynikłe albo z niewiedzy, albo z uprzedzania faktów.
Wystarczy spojrzeć na "Spotkanie na Mimban" napisane, jak by nie patrzeć, przez dobrego pisarza. A totalnie nie trzymające realiów. Tylko że warto spojrzeć na datę napisania tej ksiażki - zanim powstało "Imperium Kontratakuje". A mimo to książka jest w sprzedaży i teoretycznie zalicza się do współtwórców EU
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#33 W.4.

W.4.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 15.01.2006 - |13:15|

Co do książek - dopiero tak naprawdę od lat 90-tych LucasBooks ma hotline dla pisarzy, którzy mogą o każdej porze dnia i nocy dowiedzieć się co im wolno a czego nie i czy to co chcą napisać lub napisali będzie dopuszczone do publikacji. Wcześniej, a tym bardziej po pierwszym tylko filmie nikt z Lucasem włącznie nie wiedział jakie to przyjmie rozmiary, więc i o nieścisłościach nikt nie myślał. Trudno się temu dziwić i wytykać im to z perspektywy ćwierćwiecza, a poprawienie obecnie tych błędów jest już niemożliwe.
  • 0
Star Trek
Star Wars
Stargate
Star Starachowice...

#34 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 15.01.2006 - |13:58|

Obiwan nie był posiadaczem R2D2 - włascicielem był Anakin. Obi w sumie nie przykłądał szczególnej wagi do robotów, mógł więc nie pamiętać o astromechu.

Upadek technologii możemy tłumaczyć polityką Imperium. Wojna była najwazniejsza.

...a jednak nawet wielki Rayden sie myli :hyhy: . Anakin byl konstruktorem C3PO, a R2D2 byl kiedys jedynie robotem serwisowym, ktory trafil na statek Amidali, pozniej, po pewnym czasie latal mysliwcem Wedge'a Antillesa i podawal go jako ostatniego wlasciciela...

Poza tym niektore planety mialy, a niektore nie. Wiadomo co... Na sprawe technologii powinnismy patrzec znacznie szerzej, nie tak jak na nasza mala Ziemie...

Użytkownik nomad edytował ten post 15.01.2006 - |13:59|

• 0

#35 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 15.01.2006 - |20:59|

R2D2 latał z Anakinem jego Jedi Fitgherem. Ani nie był jego konstruktorem ale można powiedziec,że w zasadzie stał się jego włascicielem. No może wespół z Amidalą.
  • 0
"

#36 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 17.01.2006 - |11:43|

Co do książek - dopiero tak naprawdę od lat 90-tych LucasBooks ma hotline dla pisarzy, którzy mogą o każdej porze dnia i nocy dowiedzieć się co im wolno a czego nie i czy to co chcą napisać lub napisali będzie dopuszczone do publikacji. Wcześniej, a tym bardziej po pierwszym tylko filmie nikt z Lucasem włącznie nie wiedział jakie to przyjmie rozmiary, więc i o nieścisłościach nikt nie myślał. Trudno się temu dziwić i wytykać im to z perspektywy ćwierćwiecza, a poprawienie obecnie tych błędów jest już niemożliwe.

Nie wytykałem błędów, a jedynie podkreślałem, że w EU jest wiele nieścisłości, dlatego też jako wyznacznik bardziej przyjmuję dzieło Lucas'a niż wszelkie pozycje EU
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#37 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.01.2006 - |15:16|

...a jednak nawet wielki Rayden sie myli :hyhy: . Anakin byl konstruktorem C3PO, a R2D2 byl kiedys jedynie robotem serwisowym, ktory trafil na statek Amidali, pozniej, po pewnym czasie latal mysliwcem Wedge'a Antillesa i podawal go jako ostatniego wlasciciela...

Nie Wedga Antilesa a Kapitana Antilesa to dwie różne osoby Wedge Antiles był Korelianinem i a Kapitan Antiles pochodził z Alderanu , był kapitanem Tanative IV należącego do w ROTS do Bail'a Organy a w ANH do Lei Organy. Wczasie kiedy Tantive IV został schwytany prze ISD na początku ANH, Kpt. Atniles został uśmiercony w walce z Imperialnymi Stormtrooperami.

Nomad polecam obejżenie ROTS, szególnie pod koniec kiedy Bail Organa przekazuje roboty Kpt. Antilesowi i mówi by wykasował im pamięć a szczególnie protokularnemu. Jak obejzysz to może bzdur nie będziesz pisał.

Powtórka z histori SW:

C3P0
Zbudowany ale nie ukończony przez Anakina.
Pozostawiony wraz z matką na Tatooine.
Wraca do Anakina w ATOC.

R2D2
Astromechaniczny robot na królewskim staku Naboo.
Poźniej towarzyszy Amidali i Anakinowi
Przekazany kpt. Antilesowi

Oba spotykaja się w ATOC na Tatooine na Farmie Larsów, gdzie ich losy łączą się i do tej pory wesoło biegnie im życie :D.

Użytkownik Jedi Leonikus edytował ten post 23.01.2006 - |15:19|

• 0

#38 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 23.01.2006 - |20:53|

Leonikus zapomniał dodać to co piszę juz od dawna - że R2D2 towarzyszył Anakinowi w walce co widać w ostatnim odcinku (wynika z tego,że nie pierwszy raz). Zapominamy o tym szczególe.
  • 0
"

#39 Jedi Leonikus

Jedi Leonikus

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 337 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.01.2006 - |07:53|

Leonikus zapomniał dodać to co piszę juz od dawna - że R2D2 towarzyszył Anakinowi w walce co widać w ostatnim odcinku (wynika z tego,że nie pierwszy raz). Zapominamy o tym szczególe.

Oj Rayden :D ja oglądałem SW ROTS zaledwie 3 no może 4 razy :).

Starą Trylogię to może obejżałem z 1500 i znam teksty prawie na pamięć.
  • 0

#40 holger

holger

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWronki

Napisano 27.01.2006 - |01:18|

R2D2 (...) Oba spotykaja się w ATOC na Tatooine na Farmie Larsów, gdzie ich losy łączą się i do tej pory wesoło biegnie im życie :D.

Mała poprawka: spotykają się już w TPM! Patrz scena, w której oba droidy prowadzą "konwersację". Tzn. słychać świergotanie Artoo na przemian z ględzeniem Threepio :D .
3PO: " - Co to znaczy, że jestem nagi??!!"
R2D2: " - (...)"
3PO: " - Ojej! Widać mi części!"

Tak to chyba było... ;)

(...) polecam obejrzenie ROTS, szególnie pod koniec, kiedy Bail Organa przekazuje roboty Kpt. Antillesowi i mówi by wykasował im pamięć, a szczególnie protokólarnemu.

Tylko protokólarnemu. O ile mnie pamięć nie myli, to była mowa jedynie o kasowaniu pamięci C3-PO. BTW: Bo niby skąd wzięłyby się holograficzne zapisy, które oglądał Luke? (chodzi o wydarzenia opisane w jednej z książek po NEJ).

Użytkownik holger edytował ten post 27.01.2006 - |01:21|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych