Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 021 - S02E08 - Final Cut

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (67 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [10.17%])

Procent z głosów: 10.17%

2. 9.5 (7 głosów [11.86%])

Procent z głosów: 11.86%

3. 9 (12 głosów [20.34%])

Procent z głosów: 20.34%

4. 8.5 (9 głosów [15.25%])

Procent z głosów: 15.25%

5. 8 (12 głosów [20.34%])

Procent z głosów: 20.34%

6. 7.5 (2 głosów [3.39%])

Procent z głosów: 3.39%

7. 7 (3 głosów [5.08%])

Procent z głosów: 5.08%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (3 głosów [5.08%])

Procent z głosów: 5.08%

10. 5.5 (1 głosów [1.69%])

Procent z głosów: 1.69%

11. 5 (1 głosów [1.69%])

12. 4.5 (1 głosów [1.69%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [3.39%])

Procent z głosów: 3.39%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 13.09.2005 - |08:58|

O odległość też może tu chodzić. Z odcinka może to trochę wynikać. Wysłano 2 Raidery, teraz pytanie po co? Żeby odwrócić uwagę załogi od transmisji D'Anny? A może potrzebne były, żeby służyć za przekaźnik dla transmisji Biers? No to jeśli służyły za przekaźnik to skąd Cyloni wiedzieli gdzie jest flota? Może mająw pobliży siły śledzące Galacticę? No ale wtedy chyba nie potrzebowaliby przekaźników...

Syndrom LOSTA w pełnej okazałości, coś nam pokazano, a pytań przybyło :/

@Michał: oglądałeś odcinek i nie wiesz dlaczego atakują? :> a dziecko Sharon? w końcu Boskiego cudu się nie zabija :P a prawdopodoieństwo tego by wzrosło w przypadku ataku ;) powiesz, "nie wiedzieli, ze to dziecko życie, że Sharon żyje", D'Anna miała za zadanie to sprawdzić ;) sprawdziła, dziecko żyje, "trzeba je chronić za wszelką cenę" czyli nie atakować BSG

@Neko: chciałbym zauważyć, że Tigh nikomu się nigdzie nie tłumaczył ;) Raz chciał to zrobić w czasie wywiadu z Biers, ale mu "przerwano" ;)

Co do reszty odcinka to "później" :]

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 13.09.2005 - |09:02|

• 0

->1019<-

#22 Neko

Neko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.09.2005 - |20:53|

fakt, trochę źle się wyraziłam. znaczy w końcu zachował się jak facet i przyznał "Tak to moja wina,popełniłem błąd, więc albo się mnie pozbądzicie albo się od...". nawet jak była to tylko rozgrywka taktyczna służąca rozbrojeniu żołnierza to i tak u mnie zaplusował.
  • 0

#23 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.09.2005 - |21:16|

Tak przyjrzałem sie końcówce, kino na Caprica, i coś mi się wydaje że tak długo jak będą trzymać to dziecko na pokładzie, tak długo będą bezpieczni.

A poza tym ten motyw muzyczny z oryginału, jest to niebywałe jak to wzrusza takiego widza jak ja :)

#24 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.09.2005 - |22:51|

A więc nadszedł czas na Final Cut. Pojawiły się głosy, że w końcu mamy ten słabszy odcinek. Otóż pozwolę się z nimi nie zgodzić ;) To nie był taki słaby odcinek, tak, inny niż to do czego zostaliśmy przyzwyczajeni, ale nie słaby. Powiedziałbym, że trzyma poziom całej reszty. Zgadzam się z tym, że po 7 odcinkach S02 mamy wyhamowanie akcji, pokazano nam coś nietypowego i to może rozczarowywać. Ale daleki byłbym od nazywania tego odcinka słabym. W trakcie tej recenzji bardziej szczegółowo przedstawię dlaczego tak uważam :] Jeszcze tytułem wstępu powiem tylko, że chyba za dużo użyłem na początku słowa „słaby”, obiecuję że od teraz skończę z tym złym nawykiem ;)

Galactica
To jest pierwszy odcinek całego serialu, którego akcja w całości koncentruje się na pokładzie BSG. Od jakiegoś czasu zastanawiałem się jak wyjdzie to producentom i w zasadzie trzeba przyznać, że było dobrze. Fakt, że jakby nie patrzeć, był podział na podwątki (Tigh, D’Anna czy krótkie sceny z Boomer) więc nie odczuwało się tego tak, jakby akcja byłą skupiona wyłącznie na jednej postaci.

Humor
W założeniu to miał być chyba bardzo poważny odcinek, wskazuje na to chociażby przedostatnia scena z reportażem Biers. Ale po drodze było tyle zabawnych momentów, że przez połowę odcinka się śmiałem. Zaczynając od Cat i jej kumpli na frachtowcu 212, poprzez Starbuck chcącą być po raz kolejny podejrzaną, do „Mówiłam Tobie.” Boomer w kierunku Dorala i jego na pół ironiczny uśmieszek. Bomba. Po drodze jeszcze mieliśmy „pijaczka” Gaeta, który na gazie robi sobie tatuaż, i Starbuck instruktora, która szuka wariatów na stanowisko pilotów. No i chyba najważniejsze, ręcznik czy jego brak u Apollo :D Dla damskiej części widowni z pewnością była to jedna z lepszych scen tego odcinka. Ale i tak miał to być poważny odcinek i w sporej części był.

D’Anna Biers
No i mamy nowego Cylona, kolejnego po Simonie. Swoją drogą niezły gust w doborze materiału genetycznego miały tostery. Same ładne sztuki im wyszły ;) Ale ja nie o tym miałem :] Poznajemy ją w chwili montowania scen do reportażu o masakrze (jak sama ją określa) na Gideonie. Ja tu przychyliłbym się do stanowiska Adamy i nazywał to incydentem, bo faktycznie to był incydent. Przykry czy nawet tragiczny, ale do masakry było mu daleko. Tu pojawia się pytanie, kim ona była wcześniej. Dlaczego anonimowy patriota przekazał tą kasetę właśnie jej? A nie na przykład Playe czy McManusa? W końcu niby to oni grają pierwsze skrzypce, a tu wyskakuje niejako z pudełka nowy reporter, który dostaje najważniejsze chyba obecnie zadanie, czyli stworzenie reportaży o BSG i jej załodze. No nic uznajmy, że nie lubiła rozgłosu, albo coś w tym stylu...
Fajna była rozmowa na Colonial One, Adama walnął pytanie prosto z mostu, a ta nie pozostała mu dłużna. Jeśli tak wygląda przełamywanie lodów to ja dziękuję ;)
Sprawa pełnego dostępu dla Biers też jest ciekawa. Niby miała pełen dostęp, ale tak nie do końca. Ocenzurowano jej materiał o Boomer, a i w chwili jak Scott Kelso zaczyna wyjawiać ciekawe rzeczy o Tighu, to Palladino wkracza i każe mu się zamknąć. A Adama w chwili nabrania się na sztuczkę Biers z kasetą stracił w moich oczach :/ Chyba każdy to zna. Przecież wystarczyło żeby sprawdził co jest na kasecie. Wątpię, żeby Xena była w stanie tak szybko zrobić kopię kasety.
Wrobienie Tigha w tą sprawę z alkoholem to było skur... czystej wody. Chociaż z drugiej strony po dziennikarzu szukającym sensacji nie można się spodziewać czegoś więcej. I tu dotykamy ciekawej kwestii. Skoro była takim „wampirem” żądnym sensacji, dlaczego ostatecznie wyprodukowała taki lukrowany materiał? Otóż zrobiła to bo jest Cylonem i chciała umocnić władzę wojska we flocie. Otóż chodzi w tej chwili tylko i wyłącznie o chronienie dziecka Boomer, a każda zmiana dowództwa, bunt floty, zwiększa prawdopodobieństwo śmierci Boomer. Ktoś mógłby uznać, że jest ona zbędna i po prostu wsadzić ją do śluzy. A tego jak zauważyliśmy po ostatniej scenie, nie chce żadne Cylon. W sumie dzięki dziecku, cała flota jest teraz nietykalna. Żadne poważniejsze siły nie powinny zaatakować floty, z obawy o zranienie Boomer i jej śmierć. A cudu Boskiego się nie zabija ;)
W końcu dowiedzieliśmy się dlaczego Adama nie postawił nikogo w stan oskarżenia. Zgadzam się z jego argumentacją. W 100%. Nie można poświęcać ludzi za popełnienie za nich głupich błędów. Jak powiedziała Biers „The poeple on Galactica are it”. I nie ma nikogo innego, oni są ostatnią nadzieją na przetrwanie i trzeba być dla nich wyrozumiałym. W granicach oczywiście (Palladino ją przekroczył).
Na koniec zostawiłem reportaż jaki zrobiła Biers. Był/jest on piękny. Po prostu piękny. I chyba na tym można by było skończyć jego opis ;D Dodam jeszcze, że usłyszenie melodii z Classica było fajną sprawą i oby w przyszłości było więcej takich smaczków.

Wywiady
Bardzo mi się podobały. Według mnie wyszło to naturalnie i nie ma się do czego przyczepić. Przyjemnie było poznać imiona Gaety czy Dualli, teraz są jakoś bardziej „swojscy”. Przy fragmęcie z Duallą można się wzruszyć, biedaczka nie będzie miała już okazji na pogodzenie się z ojcem, szkoda. Gaeta niech tylko nie bierze przykłady z XO, bo mu jeszcze ambrozja wejdzie w nawyk.

Cat
Bardzo fajnie był też pokazany wywiad Cat. Roztrzęsiona, bez skupienia, to już świadczyło, że coś jest z nią nie tak. Stanowiło to kompletną przeciwwagę dla wcześniejszych zdjęć w pomieszczeniach pilotów (frachtowiec 212 staje się moim ulubionym tekstem tego serialu ;)). W tej scenie małym zgrzytem było to, że Starbuck się nie śmiała. Stała jak jakaś figura woskowa, ani be, ani me, z jej charakterem powinna pokładać się ze śmiechu.
Scena lądowania pokazała jak można się ostatecznie załamać i jak szybka droga wiedzie do uzależnienia od różnych gówien. Wątpię, żeby odsunęli ją od służby, ale na pewno będzie przez jakiś czas łaziła ze spuszczoną głową i nie będzie się do nikogo odzywać. Ciekawe jak długo to potrwa...

Tigh
W końcu mamy efekty jego decyzji dowódczych. Przyznam się szczerze, że osoba która wymierzała „sprawiedliwość” stanowiła dla mnie kompletną zagadkę. Najpierw podejrzewałem kogoś z załogi, jakiegoś szeregowego. Potem po scenie z Racetrack zapalającą świeczkę, myślałem, że to ona. A tu takie zaskoczenie, brawa dla Moora :D W trakcie „walki” z Palladino stanął jednak na wysokości zadania i pokazał, że potrafi być honorowym i biorącym odpowiedzialność za swoje czyny człowiekiem. Jest pijakiem, to nie ulega wątpliwości, ale pijakiem z zasadami (jakkolwiek śmiesznie to brzmi). No i nie zmienił się, bo nadal denerwują go opóźnienia w dostawach zapasów.
No a Ellen nadal zachowuje się jak szmata. Inteligentna, ale szmata.

Helo, Boomer
Za mało, za mało tego wszystkiego. Helo powrócił z martwych, przywiózł ze sobą ciężarnego Cylona, a mamy tu tylko krótkie przebłyski. Żadnego przywitania ze starymi znajomymi, żadnych oskarżeń o kolaborację, nic. Mamy tylko zagrożenie ciąży Boomer i rycerskiego Helo, ratującego swoją ukochaną. Swoją drogą to zagrożenie ciąży to ciekawa sprawa. Może dokonuję nadinterpretacji, ale co tam, poteoretyzować można. Czyżby Cyloni byli biologicznie nie przystosowani do rodzenia dzieci? Wiemy, że biologicznie są praktycznie identyczni z ludźmi, ale jednak mają problemy z rozmnażaniem. Rozwiązaniem na to miała być miłość (co raczej jest bzdurą, bo z gwałtów też mogą rodzić się dzieci, a o miłości w takim przypadku trudno mówić). Ale wydaje się, że to nie koniecznie, Boomer niby kocha Helo, a prawie że poroniła. Może to coś innego wpływa na niezdolność do reprodukcji? Może faktycznie ma to coś wspólnego z biologią? Się okaże w przyszłości :]

Baltar
Śmieszny, mały człowiek. W sumie w tym odcinku nie istniał. Był, przeszedł się, pogadał z 6 i poszedł. Na uwagę zasługuje tylko pierwsze poważniejsze próby przygotowywania się do przejęcia władzy. No bo jak inaczej można interpretować, jego monolog o odkryciu w sobie cech przywódczych? Ciekawe czy 6 nadal będzie naciskać na niego w tym kierunku, chciałbym zobaczyć „wojnę” Adama,Roslin vs Baltar. No i zabawne jego „Carry on” do Biers, tak jakby mógł jej rozkazywać.

Bitwa
Bardzo inne i interesujące podejście do walki kosmicznej. Praktycznie wszędzie widzimy ją z perspektywy myśliwców, kosmosu itd. Tu widzieliśmy to z perspektywy ludzi na BSG, a słyszeliśmy meldunki z walki. Podobało mi się to. Zwłaszcza pokazanie mechaników, którzy po wypuszczeniu myśliwców nie mają nic do roboty, tylko siedzieć i słuchać. Musi być to cholernie frustrujące.
Nie powiem, żeby frustrujące nie było to, że tak naprawdę nie wiemy po co wysłano te dwa Raidery. Żeby odwrócić uwagę załogi od transmisji D'Anny? A może potrzebne były, żeby służyć za przekaźnik dla transmisji Biers? No to jeśli służyły za przekaźnik to skąd Cyloni wiedzieli gdzie jest flota? Może mająw pobliży siły śledzące Galacticę? No ale wtedy chyba nie potrzebowaliby przekaźników... Syndrom LOSTA w pełnej okazałości, coś nam pokazano, a pytań przybyło :/

Kilka uwag natury ogólnej:
- Co mnie zastanowiło w tym odcinku to to, że w nagranie sceny Tigha było inne od tego, które pokazano w kwaterze Adamy, ot taki błąd montażystów Znalazłem jeszcze jeden. Jak Tyrol zasłania się przed strzelającymi płomieniami, to słychać jego słowa wzywające ekipę strażacką. W sumie nie mógłby krzyczeć tak, żeby można było go usłyszeć. No ale to są takie drobne wpadki, nic poważnego, co psułoby specjalnie ten odcinek.
- kaseta która Biers otrzymała od "anonimowego patrioty" nie była nakręcona podczas zdjęć do 2x04, została nakręcona przy 2x08
- kamerzysta D'Anny, faktycznie pracuje jako kamerzysta, a niektóre jego zdjęcia zostały faktycznie wykorzystane w serialu. Niektóre ujęcia trzeba było powtarzać, ze względu na kręcących się po planie członków ekipy
  • 0

->1019<-

#25 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 15.09.2005 - |21:11|

A mnie się odcinek poprostu podobał. Taki niby dokument pokazujący ludzkie oblicze obrońców pozostałości ludzkiej rasy. Jak wcześniej koledzy wspominali ujawniło się trochę nowych "technikaliów" związanych z Cylonami. Ciekaw jestem kto jeszcze okaże się Cylonem. A tak apropo, jak ci Cyloni umieją wykorzystać siłę massmediów do siania niepokoju (wojna psychologiczna ?), całkiem jak u nas :P
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#26 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.10.2005 - |20:59|

Wreszcie coś innego. Nie powiem, czekałem na taki odcinek. Z kilku względów. Jest on choćby odskocznią od "codzienności" BSG - czyli uciezki, walki, problemów z zapasami itp., co pozwala także trochę odsapnąć widzowi od ciągłego zastanawiania się co dalej, kto kogo złapie czy zabije :/ . Po drugie wreszcie pokazuje ludzi żyących na Galactica i ich problemy oraz klopoty. I po trzecie, że nadal kontynuowany jest wątek uciekających na planecie - ale to jest chyba "codzienność" BGS :> .
No i kolejna rzwecz - mamy nowego tosterka - czyli wychodzi mi już sześć robocików, zakładająć, że ten lekarz murzyn też był cylonem <_< .

Użytkownik jack edytował ten post 02.10.2005 - |21:01|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#27 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 02.10.2005 - |21:07|

czyli wychodzi mi już sześć robocików, zakładająć, że ten lekarz murzyn też był cylonem  <_< .

Wyświetl post

A dlaczego miałby nie być? :> Pomyśłmy...
1. był na Farmie Cylonów...
2. nie był przez nich w żaden sposób ograniczany...
3. rozmawiał z Nr.6 któa w zasadzie odnosiła się do niego pozytywnie...
4. Starbuck w chwili jego zabójstwa usłyszała "Nie możesz mnie zabić"....
5. po chwili wyszedł jego duplikat...

Co według ciebie świadczy o tym, że nie jest Cylonem??
  • 0

->1019<-

#28 xl1027

xl1027

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 02.06.2006 - |13:42|

odcinek bardzo słaby daje 3; ten wątek z kręceniem na galktice po prostu nudny; dlaczego w ogóle nie sprawdzili reporterki przed daniem jej nieograniczonego dostępu do statku; przecież doktorek mógł zrobić jej test; jak dotąd serial stacza sie po równi pochyłej; z świetnego początku sezonu poprzez średniawe odcinki az do tej chwili; zobaczymy co dalej; licze na wiecej
  • 0

#29 Floxin

Floxin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 14.09.2006 - |00:57|

Ktoś tam się domagał słabszego odcinka i wreszcie stało się. Mamy najsłabszy odcinek.
Mam tylko nadzieje, że bardzo wysoki poziom do jakiego zdążyli nas przyzwyczaić twórcy (przez wszystkie dotychczasowe odcinki) zostanie wznowiony i utrzymany już do końca serialu.
  • 0

#30 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 08.11.2006 - |22:40|

Chyba jak na razie najsłabszy odcinek :( Nie było jakoś specjlanie źle, ale brakowało trochę tego klimatu.

Ocena: 8,5

PLUSY:

+ bardzo madre posunięcie Adamy, czyli zezwolenie na reportaż o BSG. Polityka otwartch drzwi, ku mojemu zdziwieniu, przysporzyła chyba samych pozytywnych rezultatów. Zaufanie mediów, podniesienie morale wśrod ludzi, wiele informacji o żołnierzach i ich misji czy wzrost szacunku w stosunku do armii to na pewno plusy wynikajace z tego reportażu.
+ przyznaję, że kompletnie nie spodziewałem się, że ten facet nastawał na życie pułkownika Tigha. Byłem przekonany, że to jednak Kat odpowiada za to. Jej niezwykle emocjonalne zachowanie, mogło o tym świadczyć.
+ wreszcie już wiadomo, że każdy z jednego modelu Cylonów umi komunikować się z pozostałymi "braćmi". Tylko ciekawi mnie, czemu Boomer nie umi tego robić? Czyzby była za mało "cylońską" wersją? Chyba nawet Number Six o tym wspominała. Jeśłi tak, to by był jak rozumiem jakiś defekt :)
+ 1 z 8 wykryty, czyli poznaliśmy wreszcie tożsamość nowego Cylona we flocie, który nie jest zwykłym cywilem,ale jest osobą, cieszącą się popularnością, majacą dostęp do wielu informacji, majacą wstęp do wielu miejsc. Na pewno jest dużym zagrożeniem dla ludzi we flocie, ale też na pewno będzie źrodłem wielu interesujacyh historii

MINUSY:

- jak można było pozwolić na nieograniczony dostęp do kogoś, kto nie został sprawdzony przez Baltara swoim wykrywaczem Cylonów. :angry:
- czyzby Boomer chciała się okaleczyć? Czyżby tak siebie nienawidziła? Szkoda mi jej, wolałbym, aby nie robiła wiecej takich rzeczy, i aby to dzicko jednak się urodziło.
- rozumiem, że blond Cylon z BSG komunikuje się z blond Cylonką na Caprice, ale jakim niby cudem przekazał im kasetę? Dziwnie to wyszło, i oby scenarzyści mieli na to jakieś sensowne wytłumaczenie
- z komandora Adamy to jest wielki naiwnik, gdy w scenie w szpitalu, po rozmowie z tą dziennikarką, uwierzył jej, że kaseta jaką dostał jest prawdziwa. Od razu wiedziałem, ze ta kobieta wykiwa Adamę. Mógł przecież kazać żołnierzom ją przeszkukać, oraz pokój w którym była, celem znalezienia kasety, a potem jej obejrzenia. Po takiej weryfikacji, można było wypuścić dziennikarkę wolno.
- żenująco wyglądał dr Baltar, kręcący się w kółko wokół reporterki, a potem w czasie udzielania wywiadu. Widać, ze pan viceprezydent chce bardzo błyszczeć.
- brak wyciągnięcia jakichkolwiek konsekwencji w stosunku do Tigha, oraz ludzi dowodzących akcją na Gideonie. Brak potępienia przez Adamę decyzji Tigha o rozwiązaniu Rady 12 i wprowadzenia stanu wojennego. Brak podjecia kroków, zmierzajacych do niedopuszczenia w przyszłości podobnych tragedii, jaka zdarzyła się na Gideonie. Nawet nie widać i słychać, aby np. wysłano członków tej feralnej akcji na jakiś odpoczynek, i spotkania z psychologiem.

Druga sprawa to manipulowanie przez panią redaktor tak pięknie pokazane podczas wywiadu z Tigh’em. To była czysta prowokacja, która miała co udowodnić? Że Tigh jest winny śmierci, że mu nie żal tych ludzi!

Zupelni się nie zgadzam z tym. Gdzie tu widzisz prowokację? W którym momencie ona się ujawniła? W pytaniu:
[13527][13564]Więc niczego pan nie żałuje?
??
Ja jako osoba bardzo interesujaca się polityka, jak i światem mediów, bardzo często spotykam się z takim lub podosbnyym pytaniem, w stosunku do polityków i jakoś nikt absolutnie nie myśi, ze jest to niby prowokacja. Wydaje mi się, że źle rozumiesz słowo prowokacja, bo objawi się ona w zupełnie innym wydaniu. Każdy dziennikarz, a na pewno każdy który skonczył dziennikarstwo, zadał by takie same pytanie w stosunku do jakiegoś decydenta, którego decyzja miała jakieś kontrowersyjne konsekwencje. Jeśłi sprawa jest społecznie burzliwa, powoduje kontrowersje, ludzie rządają informacji, i własnie wolne media maja tutaj niezwykle ważną rolę do odegrania. Ich rolą jest dociekanie prawdy, szukanie tematów które zainteresuja społeczeństwo, i własnie zadawanie trudnych pytań, takich jak te powyzsze. To właśnie dziennikarz powinien zadawać takie pytania, jakie zadałby przecietny członek społeczeństwa, gdyby miał taka szansę. W ogromnej mierze nie ma on takiej szansy, dlatego "ustami społeczeństwa" powinni być dziennikarze.
Będę bronił mediów, i tej blond-cylon-dziennikarki, bo zachowywała się profesjonalnie i zadawała takie pytania, jakie powinna zadać. A to, że pułkownik Tigh zareagował tak jak zareagowal, to jest tylko wina jego słabego charakteru; jego impulsywności, sięganiu po butelkę, ataki psychiczne wymierzane przez własną żonę, brak szacunku wśród reszty żołnierzy, trudnego charakteru itd.

Użytkownik Halavar edytował ten post 08.11.2006 - |23:21|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#31 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 24.02.2008 - |22:40|

Hehe... Cylonska Monika Olejnik. Takie mialem wrazenie, jak zobaczylem te blondyne tworzącą swój reportarz ;) hehe

Odcinek mi sie podobal. Bardzo podobaly mi sceny, kiedy wszyscy na statku obserwowali walke na przyrządach czy sluchali radia.. Swietne.
  • 0

#32 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.01.2009 - |22:48|

Auć. Ten odcinek mnie zabolał. Zdecydowanie najsłabszy z całego sezonu jak narazie. Praktycznie dopiero od połowy zaczęło się dziać coś konkretnego. No i na koniec nic bardziej oczywistego jak to że pani reporter była Cylonem robiącym przegląd Galactici. Końcowa scenka nasuwa trochę pytań. Ta cała zgraja Cylonów znajdowała się na którymś ze statków floty? Sharon powiedziała że we flocie znajduje się ich ośmiu więc wszystko możliwe.
  • 0
don't try

#33 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 11.01.2009 - |16:14|

Ta cała zgraja Cylonów znajdowała się na którymś ze statków floty? Sharon powiedziała że we flocie znajduje się ich ośmiu więc wszystko możliwe.

To było w kinie na okupowanej Caprice... ktoś tam nawet powiedział, że opłacało się poświęcić 2 Raidery, żeby przesłać ten materiał.
  • 0

#34 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 18.05.2010 - |09:01|

9/10
Świetny odcinek poznałem lepiej członków załogi, kurcze szkoda ze nie połapałem się z tym kot jest kolejnym Cylonem... a przez moment zastanawiałem się skąd ona to wie...ach szkoda. I reportaż wyszedł taki ze chyba podniesie on morale Floty, choć może pokazać że broni ich banda niestabilnych emocjonalnie ludzi.
W sumie żadnej akcji nie było a odcinek był przyjemny ciekawy, podobało mi się:D
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#35 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.06.2010 - |12:34|

Moim zdaniem odcinek nienajgorszy, nawet miło się oglądało. Wprawdzie za wiele się nie działo, ale za to zakończenie niezłe. Nie spodziewałem się tego zupełnie. Daję 8 głównie za końcówkę.
Chociaż jak już pisali inni w tych wywiadach z załogą można się było dowiedzieć paru rzeczy z przeszłości bohaterów np. historia Dualli i jej konflikt z ojcem, Gaeta i jego ambicje. Nie są to może informacje za wiele wnoszące do akcji, ale zawsze to jakiś ciekawy dodatek, pozwalający bardziej utożsamiać się z bohaterami.
Liczę na więcej w następnych epizodach.
  • 0

#36 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 05.08.2011 - |22:29|

Odcinek lipny, oglądam BSG, ale nie mogę się w pełni przekonać, gdybym nie słyszał o nim tyle dobrych opinii i tego że to taki prawie że "kultowy" serial już bym chyba sobie odpuścił, nie wciąga za grosz, coś tam pokazują, ale jak dla mnie niewielki ma to sens. O co chodzi tym Cylonom?
Największe zaskoczenie to końcówka i kolejny Cylon, w dodatku dopiero na końcu poznałem że to żona Batiatusa, ależ zmieniona i jakaś taka brzydula sztuczna:) Dałem w sumie 7/10, ale to dość zawyżona ocena, liczę jednak na zdecydowanie więcej i to ze strony Cylonów, bo to oni mnie najbardziej zawodzą.

Użytkownik Macmax edytował ten post 05.08.2011 - |22:30|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.08.2011 - |21:40|

O co chodzi tym Cylonom?

To ma byc zarzut, ze nie wylozono nam na poczatku wszystkiego jak kawe na lawe?
To raczej chyba dobrze? :-)

Co do zony Batiatusa to w tamtym okresie to byla dla wszystkich Xena. :P
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#38 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.08.2011 - |21:43|

Co do zony Batiatusa to w tamtym okresie to byla dla wszystkich Xena.

Jest i będzie na zawsze ;) Tak jak Kevin Sorbo na zawsze pozostanie już Herkulesem...

#39 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 08.08.2011 - |18:21|

Xena Xeną :)
Ale w sumie kobiecina dobrze się moim zdaniem w BSG spisała. W tym odcinku miło ją wspominam. I przyznam się bez bicia, że ja też rozpoznałem Wojowniczą z lekkim opóźnieniem - ale to na pewno była wina świetnej ....muzyki. Oryginalny kawałek z pierwowzoru dobrze pasował do "patosu" tego odcinka :)
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#40 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.08.2011 - |21:40|

Odcinek lipny, ... już bym chyba sobie odpuścił, nie wciąga za grosz, coś tam pokazują, ale jak dla mnie niewielki ma to sens. O co chodzi tym Cylonom? ...

Ciągnij, ciągnij chłopie, przed Tobą pierwszy "zwis szczęki" w postaci 2x10, 11 i 12 :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych