Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wojsko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#21 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 16.06.2005 - |16:46|

...wszystko zależy od sytuacji w jakiej znajduje się człowiek, nie ma idealnego rozwiązania dla wszystkich...

Wyświetl post

Otóż to Yoek - mądrze waść prawisz - jak się kiedy spotkamy trzeba będzie jakie piwko na tę intencję spożyć :rolleyes:
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#22 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 16.06.2005 - |17:46|

Witam,

Na razie sobie ustaliłem, że idę do WKU, mówię, że mam pracę, dzięki której będę wstanie opłacić studia od października (nie wiem, czy się zdecyduję, to sprawa otwarta), itp. Uda się albo się nie uda. Wiem, że ryzykuję, ale...
Druga sprawa dowiedziałem się (ze źródła, które rozmawiało z kimś w WKU), że akurat jestem w pechowym roczniku. Gdybym miał 24 lata, odpuściliby mnie sobie na 95%. Nie wiem, dokładnie dlaczego, ale mówią, że takich "starych" to żadko kiedy biorą. Takie padły słowa. Mam też drugiego pecha, bo mam powyżej 22 lat i nie mogę iść drugi raz do np. studium, bo jedno już skończyłem. Drugi raz nie można. Więc z zaświadczenia o nauce nici... Moge też starać się o kat. D, ale muszę liczyć na kwotę rzędu 3-4 tyś., a za taką kwotę, to wiecie, trzeba się zastanowić, bo kat. D będzie się za mną ciągnąć jak smród w gaciach.
Więc... teraz byle do środy.. zobaczymy, co z tego wyniknie.

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#23 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów

Napisano 22.06.2005 - |09:59|

Witam,

No i... KLOPS :)

_Neoo_, Czy ten wasz Słupsk to ładne miasto? :)

Pozdrawiam.
  • 0

Member of SG-NORTH TEAM?

#24 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 22.06.2005 - |10:31|

Ja bylem na komisji lekarskiej wstemplowali mi b6 (niezdolny przez 6 miesiecy). Poszedlem na druga komisje, tam mi wpisali miedzy innymi chorobe, ktora gwarantuje wozek inwalidzki w ciagu najwyzej 3 lat, poszedlem do panow lekarzy orzekajacych i zapytali o papiery z poradni, w ktorej sie leczylem. Odpowiedzialem, ze teraz bez skierowania nikt mi nic nie da (weszla nowa reforma i nikt z lekarzy nie wiedzial co moze dac bez prosby na pismie od innego lekarza, wiec nie dawali nic), odpowiedzialem, ze chetnie przyniose, ale moj lekarz powiedzial, ze musi miec prosbe na pismie w zwiazku z nowa reforma. Pan doktor powiedzial: rozumiem i wstemplowal mi kategorie A, mimo ze ich wlasny lekarz wykryl u mnie bardzo powazna chorobe kolan. Ale wymigalem sie konczac studia i teraz jestem rezerwista zdolnym do sluzby:). A na drugiej komisji bylem z kolesiem, ktory ma podwojna nerke i od 4 lat musial sie pokazywac co pol roku. Nie wiem na co liczyli, ze sie ta podwojna nerka zrosnie w jedna czy jak? cudownie zniknie?
  • 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

#25 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 22.06.2005 - |11:55|

Witam,

No i... KLOPS :)

_Neoo_, Czy ten wasz Słupsk to ładne miasto? :)

Pozdrawiam.

Wyświetl post

Mówisz że dostałeś przydział gdzieś w pobliżu? :) No cóż, misto nie jest najgorsze, zawsze mogło być gorzej, co prawda życie "kulturalne" (puby, bary itd.) raczej kuleje (w porównaniu do takiego 3miasta), ale nie jest tak źle :) Zresztą na przepustkach raczej będziesz chciał jechać do domu niż na miasto. :)
No i mamy nową, odrestaurowaną starówkę ;)
  • 0

->1019<-

#26 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 22.06.2005 - |12:25|

Buuu Cholek chyba sobie zarty stroisz?
A kto bedzie robil napisy :( :> i inne rzeczy :>
Z drugiej strony odbebnisz te iles tam miesiecy i bedzie spokoj na zawsze :)

PEACE :)
  • 0

#27 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.06.2005 - |12:39|

Ja bylem na komisji lekarskiej wstemplowali mi b6 (niezdolny przez 6 miesiecy). Poszedlem na druga komisje, tam mi wpisali miedzy innymi chorobe, ktora gwarantuje wozek inwalidzki w ciagu najwyzej 3 lat, poszedlem do panow lekarzy orzekajacych i zapytali o papiery z poradni, w ktorej sie leczylem. Odpowiedzialem, ze teraz bez skierowania nikt mi nic nie da (weszla nowa reforma i nikt z lekarzy nie wiedzial co moze dac bez prosby na pismie od innego lekarza, wiec nie dawali nic), odpowiedzialem, ze chetnie przyniose, ale moj lekarz powiedzial, ze musi miec prosbe na pismie w zwiazku z nowa reforma. Pan doktor powiedzial: rozumiem i wstemplowal mi kategorie A, mimo ze ich wlasny lekarz wykryl u mnie bardzo powazna chorobe kolan. Ale wymigalem sie konczac studia i teraz jestem rezerwista zdolnym do sluzby:). A na drugiej komisji bylem z kolesiem, ktory ma podwojna nerke i od 4 lat musial sie pokazywac co pol roku. Nie wiem na co liczyli, ze sie ta podwojna nerka zrosnie w jedna czy jak? cudownie zniknie?

Wyświetl post

czóż komisja ma to do siebie, że często głupota aż bije na odległość.

a tu taki dowcip, może nie dokońca na temat, ale jakże trafny :)

W Krakowie na chirurgii (nie powiem której) przyjmowal wtedy doktor,
który wyznawal dwie zasady: - po pierwsze: dzien trzeba milo rozpoczac,
bo potem jest chu...wo (wiec setka po przyjsciu do pracy to jest to) - a
drugie: ze w ZUS-ie siedza same kretyny. Meczyl go jeden pacjent, który
po raz czwarty juz przyszedl celem wydania KOLEJNEGO zaswiadczenia dla
ZUS\'u z powodu utraty w wypadku tramwajowym obu nóg. Problem w tym, ze
urzednicy z ZUS uwzieli sie albo na pacjenta, albo na chirurga, bo z
uporem maniaka przyznawali rente CZASOWA za kazdym razem. Gdy wiec
pacjent czwarty raz pojawil sie z drukiem na kolejna rente czasowa,
chirurg spienil sie mocno, a jako ze byl tuz po wyznaniu swojej
pierwszej zasady, napisal na druku, przywalajac do tego wszelkie
urzedowe pieczatki orzecznika: " UJEBAŁO MU OBIE NOGI I JUZ MU k...a NIE
ODROSNA!!! " Facet tydzien pózniej przyszedl z flaszka, bo dostal
wreszcie rente stala.

#28 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów

Napisano 22.06.2005 - |12:43|

Witam,

No niestety, tak wyszło. Idę 2 sierpnia już i jeśli dobrze ojdzie, koniec kwietnia OUT. Czyli akurat się załapałem na 9-miesięcy. :) Ale później będzie:
"Niech żyje wolność... wolność i swoboda!!!" :D ;)

Wspomogę trochę przy odcinkach 901, 902 i 903. :) Ale co najważniejsze... Wrócę na 10 sezon sg-1, trzeci SGA, bsg... uuu, ale tego będzie. :) A na nadrobienie zaległości będę musiał przeznaczyć chyba miesiąc. :D Tyle seriali mi ucieknie, że hej...:) ehhh, przynajmniej nie będę musiał czekać co tydzień na nowy odcinek. LOL :)

Pozdrawiam.

PS. Jeszcze przez 5 tygodni musicie się ze mną pomęczyć. :D
  • 0

Member of SG-NORTH TEAM?

#29 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 22.06.2005 - |15:15|

Hmm ja byłem w Słupsku, ale tam jest jeszcze jednostka w Rędzikowie i filia w Kołobrzegu na którą odsyłają niektórych ze Słupska. Jak masz numer jednostki albo ulice to daj znać.

PS. Znalazłem to w dziale "topic graficzny śmiechu" ale tu też sie nadaje :)
Dołączona grafika

Użytkownik Yoek edytował ten post 22.06.2005 - |15:18|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#30 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 22.06.2005 - |15:22|

Cholek, my man ;) , dlaczego mi to robisz :/ . I z kim ja teraz będę tłumaczył SG-1 i SV :wacko: :> ;) ?
A tak na poważnie, z jednej strony szkoda, że nie udało ci się wymigać jakoś od tego woja, ale z drugiej znowu będziesz miał już święty spokój na przyszłość :] .
A tak BTW, jest jeszcze jeden plus tego wszystkiego, wiesz jaki :> ?
Mówią, że facet bez woja to d :censored: pa nie facet, więc :hyhy: sam rozumiesz :lol: .
  • 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#31 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 23.06.2005 - |10:25|

Jak ja byłem na komisji chodził wśród moich kumpli taki dowcip:

Przychodzi koleś na komisje, lekarz mu mówi, wiadmomo za parawanem, gatki w dół, prosze sie odwrócic, pochylić. Następnie pada pytanie : Pan pali ?
A odpowiedz była "miażdząca" :)
- A co widać ?
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#32 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 24.06.2005 - |10:27|

To może ja z innej beczki :>
Ponieważ przyszłość wygląda coraz klarowniej (studia za granicą, prawie wszystko już załatwione) mam takie pytanie. Jeśli skończę wojskową uczelnię w USA (fizyka i aeronautyka na wydziale MIT zrobionym razem z US Army - fizyka i latanie w jednym :P), czyli coś jak polski WAT (Wojskowa Akademia Techniczna), to czy czasem jak w wieku - powiedzmy - 25 czy 27 lat wrócę do Polski, nie przywalą mi czasem wezwaniem do woja? Przecież w NATO jesteśmy, a wydział na MIT jest wojskowy, więc teoretycznie powinnienem być zwolniony ze służby w Polsce i mieć stopień oficerski...
Correct me if I'm wrong...
  • 0
Dołączona grafika

#33 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.06.2005 - |19:59|

Gwarancji nikt ci nie da, że cię nie capną, ale ja wątpię. Przede wszystkim po WAT nie biorą z automatu (sam jestem po WAT, studia cywilne). Jeżeli by cię capnęli, to tylko za wiek, a nie za to, co skończyłeś. Ale ponieważ teraz jest tendencja do zostawiania w spokoju starszych roczników, to może nie masz się o co martwić po powrocie. W razie co, nie melduj się nigdzie. :P
  • 0
Crede, quad habes, et habes

#34 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 24.06.2005 - |21:42|

W razie co, nie melduj się nigdzie.  :P

Nie wiem jak to się odnosi do uczelni wojskowych. Ale kilka lat temu była taka sprawa polskich żołnierzy którzy wcześnie służyli w Legii Cudzoziemskiej a po powrocie do polski nie mogą pracować w żadnych służbach mundurowych. Ze względu na to że według polskiego prawa służba w wojsku innych krajów traktowana jest jak zdrada. Co prawda nikt ich za to nie sądził, ale mieli z tym jakieś problemy.
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#35 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.06.2005 - |09:27|

Yoek właśnie miałem o tym napisać, ale mnie ubiegłeś. :D Oglądałem kiedyś program o tym. Według polskiego prawa, służba w wojsku innego państwa jest przestępstwem. Było to co prawda kilka lat temu, jeszcze przed wstąpieniem Polski do NATO, ale nie sądzę by się wiele tutaj zmieniło.
  • 0

#36 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 26.06.2005 - |08:12|

Kiedyś było w TV o kolesiu co skończył West Point, rodowity Polak. Pracował we wojsku ale głowną myślął przewodnią materiału było to, że po takiej akademi wojskowej zajmował jakieś mało znaczące stanowisko we Wojsku Polskim.... Więc chyba sie da jednak pracować we Służbach Mundurowych.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#37 VADER

VADER

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 26.06.2005 - |09:47|

Legia cudzoziemska jest to po prostu oddział najemników i inaczej go nie można traktować. Francja wysyła ich tam gdzie jest najgorzej i za to im płaci, nie traktuje się ich jako żołnierzy zawodowych bo przecież francja posiada armię. Podejrzewam też że po wejściu do nato i posiadając drugie obywatelstwo wystarczy odsłużyć wojsko w innej armii należącej do nato, no ale tu raczej powinien się wypowiedzieć pracownik wku bo my to możemy się tylko domyślać.
Zresztą polska armia to teraz jest majówka w porównaniu z tym co było 20 lat temu i wcześniej.
  • 0

#38 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 26.06.2005 - |11:08|

Ja natomiast mam taki problem:

Ja wiecie, na 2. roku studiów odrobić można służbę wojskową - egzamin + obóz w wakacje (mało prawdopodobne). Zrobiłem egzamin na 4.5, idę do WKU, pan już wypisywał mi karteczkę, wziął kartę i...

-Nie może pan odbyć tego szkolenia, przeciwskazania zdrowotne do bycia dowódcą drużyny.
-Ale ja nie muszę być koniecznie dowódcą, może być każde stanowisko.
-Przykro mi, obóz jest tylko na dowódców dryżyn (kim w takim razie dowodzą? :blink: )

W tym momencie poraziłem mojego rozmówcę inteligencją:
-Czyli tak: jestem na tyle zdrowy aby mieć kat. A, ale niewystarczająco aby odrobić służbę w okresie studiów, co oznacza, że mimo moich najszczerszych chęci, Państwo nie daje mi możliwości obrony Ojczyzny?
-No...tak.

A po studiach zobaczymy, mam jeden wielki klops, bo do woja to ja napewno nie idę.
  • 0

#39 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 27.06.2005 - |20:26|

-Przykro mi, obóz jest tylko na dowódców dryżyn (kim w takim razie dowodzą? :blink: )

Nikim nie dowodzisz jesteś szeregowym który uczy się przepisów w takim stopniu aby mógł być później dowódcą drużyny. Jak to sobie wyobrażałeś że trafisz z ulicy do wojska i zaczniesz dowodzić :P

W tym momencie poraziłem mojego rozmówcę inteligencją:
-Czyli tak: jestem na tyle zdrowy aby mieć kat. A, ale niewystarczająco aby odrobić służbę w okresie studiów, co oznacza, że mimo moich najszczerszych chęci, Państwo nie daje mi możliwości obrony Ojczyzny?
-No...tak.

Nie wiem, jakie przeciwwskazania abyś ty nie mógł pełnić tej funkcji, ale komisja lekarska, choć najważniejsza nie uprawnia do objęcia każdego stanowiska w służbach mundurowych. W tej kwestii najwięcej do powiedzenia ma psycholog i to właśnie on określa twoje predyspozycje do pełnienia służby na danym stanowisku. Niestety w większości przypadków ci, którzy nie zakwalifikowali się na stanowiska, do których kierowało ich WKU kończą jako mięso armatnie. Chociaż nie koniecznie tak musi być z tobą, ponieważ u ciebie jest jeszcze sporo czasu na zmianę kwalifikacji.

A po studiach zobaczymy, mam jeden wielki klops, bo do woja to ja napewno nie idę.

Gdybyś jednak się zdecydował, to w wojsku o wiele łatwiejsze życie, mniej służby i więcej przepustek ma zwykły szwej niż dowódca drużyny.

Użytkownik Yoek edytował ten post 27.06.2005 - |20:32|

• 0

#40 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 28.06.2005 - |09:35|

po prostu na tym obozie maja ograniczona liczbe miejsc i wybieraja najzdrowszych:). W Lodzi zglosilo sie 150 osob, a miejsc jest 15 chyba, wiec wiekszosc odpadnie w przedbiegach. A z tym dowodca to bym powatpiewal, bo ta sluzba w wakacje jest po to, zeby nie isc do wojska po studiach. Mi odroczyli za wiek (rocznik) i mialem luz. Zreszta ostatnio odraczaja wszystkich po studiach chyba, bo ludzie coraz chetniej ida do wojska na ochotnika (bezrobocie).
  • 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych