Czy Bóg jest Goa'uldem?
Napisano 09.06.2005 - |23:26|
Pradawnych uznałem za aniołów, jednak jednocześnie nie chcę zakładać że sama Boska Trójca jest z rasy Pradawnych. Wolę myśleć że jest to ta niezrozumiała boskość, którą rozumieją Pradawni z poziomu ascendacji. Boskość która doprowadziła do powstania wszechświata jakiego dziś znamy i była czynnikiem stwórczym WIELKIEGO BUM na początku. Dopiero potem ewoluowali Pradawni i biorąc to pod uwagę do wniosku dochodzimy że dopiero później stali się aniołami.
Ta teoria jest w sprzeczności z hipotezą Aikonder’a. Wydawało mi się że śmierć i zmartwychwstanie było od początku planem Boga (albo to mój zgubny wpływ takimi parodiami jak zapowiedzi Terminatora 3 ). Poza tym Bóg dalej oddziałuje z nami w jakiś sposób. Tak samo Pradawni to robili w całej Galaktyce, co więcej pojedyncze osoby osiedlają się na planetach jak ta pani z Sanctuary w Atlantis czy Oma na Kheb (swoją drogą Kheb dla Jaffa to też symbol nieba).
Kosiar wysówa tezę na temat Tok’Ra. Jeśli juz musiałbym coś im przypisywać to jedynie fakt że to oni mogli stać za Jezusem. Tok’Ra powstali dzięki Egerii na chyba około 500 lat przed naszą erą i wydaje mi się że w tym mógł mieszać jakiś Pradawny. Ostatecznie udało mu się nauczyć jednego z Tok’Ra ascendować i dzięki niemu stworzyć wiarę z wartościami dla cywilizacji. Pradawni nie ewoluowali na Ziemi, a będąc na 4x05 dowiadujesz się tutaj wielu spoilerów Pradawni = ascendaci to sensacja i najbardziej zaskakujący moment odcinka 6x22!!!
W wypowiedzi elbereth chcę zwrócić uwagę na wykorzystanie Jezusa do obalenia Goa’uld’ów. Już nawet sam swoich teorii nie pamiętam, ale chyba mówiłem że oprócz tej z odcinka „Moebius” 2000 lat pne była właśnie ta która sugerujesz. Wydaje się więc że wyrzucanie Goa’uld’ów z Ziemi przebiegało stopniowo by ostatecznie dojść do małego procentu który pozostał... (Seth, Hathor...).
Role dobrego Goa’uld’a o którym mówi Lord Rayden w SG-1 miał pełnić Yu. I w sumie można przypuszczać ze tak jest. Przynajmiej ze słów Daniela opisujących go w Fair Game. Że na Ziemi był dobrym władcą... bla bla.
Bardzo mi się podoba teoria Errtu o samej istocie boga (punkt 2), zgadzam się z punktem 3.
Teorię 0-1 NIE uważam za przegięcie. Ja wielki przeciwnik nieoznaczoności Heizenberga i teori kwantowej na której działa cała elektronika :> Ta nieoznaczoności dla mnie wynika z możliwego strunowej struktury iluś tam wymiarowego wszechświata. Próbujemy patrzeć na to cyfrowo, ale bardziej naturalne jest chyba analogowe podejście....
a nie wgłębiam się w to.... bo nocy mi braknie...
papa
Napisano 10.06.2005 - |08:59|
która de facto młoda nie jest 2000 Lat z okładem to już coś
I tu jesteś w błedzie, religia chrześcijańska jest jedną z najmłodszych jakie aktualnie spotykamy na naszym globie. i odziwo im młodsza religia tym więcej wojen ze sobą przynosi. Jak dobrze pamiętam ze szkoły to jedyna znacząca religia, która jest młodsza od Chrześcijańskiej to Islam (i zoboaczmy ja się lubią ). Druga sprawa Chrześcijaństwo to odłam Judaizmu (tak jak teraz kalwinizm, anglikaznizm, prawosławie itd)
Tak zę jeżeli w ogóle chcemy osadzać współczesne religie w świecie SG, to tylko Judaizm. (Islam[VIw (jak dobrze pametam)] i Chrześcijaństow[0w] moim zdaniem są za młode). Judazim jak by nie było pamięta i niewolę egipska i babilońską (czyli miejsca operowia Goa'uldów.
A co do samych węży to sądze ze oni panowali na ziemi kolejno a nie wszyscy na raz (no moze poza Setem który się ukrywał i Hator, która z facetami robiła co chciała )
Sądze że Ra był ostanim który miał dostęp do wrót (upadek egiptu nastał po jego odejściu) Potem na ziemie przybył jeszcze Yu (statkiem) i jako że nie było wrót rozwinął się w Azji (ale nie było tu nic znaczącego więc opuścił Ziemię). Hator panowała w ameryce południowej, czy też centralnej rozwijając kulturę majów i azteków, aż ci sie zbuntowali (pewno przerost liczebności kobiet na facetami )
Asgard panował na północy (niestety nie znam linii czasowej jak tam rozwijała się religia i nie mogę jej osadzić w czasie)
Luką jest jeszcze Mitologia Grecka, ale chyba jeszcze w serialu o tym nie wspominali.
Babilon jeden z punktów oporu przeciw Goa'uldom.
ahh odeszłem od głównej myśłi
Chrześijaństwo powstało po odejściu Goa'uldów z Ziemi, więc nie mogło być nigdzie przez nich rozwijane. Judaizm mógłby być, jeśli nie była to forma "samoobrony" przed tyranami, takimi jak fałszywi bogowie.
Napisano 10.06.2005 - |11:08|
Z obecnych najpopularniejszych religii monoteistycznych (jednobóstwo)najmłodszy jest faktycznie islam, ale powstał prawie rownocześnie z chrześcijanstwem. Żeby było śmieszniej obie religie mają te same korzenie . W końcu Chrystus jest uważany za prooka w islamie, a sam Mahomet był zafascynowany naukami Chrystusa. Tylko w przeciewienstwie do niego Mahomet pożył trochę dłużej (ok. 90 lat) i miał czas na zakończenie swej krucjaty.
Trzecia wielka religia, czyli buddyzm jest starsza od pozostałych o jakieś 500 lat i powstała na kanwie nauk księcia Siddharty Gautamy, który nota bene zaprzeczał istnieniu boga
To by było na tyle jeśli chodzi o religie monoteistyczne.
I byc może dlatego, iż wspołczesne religie są religiami monoteistycznymi nie są wykorzystywane w serialu. Zwróćcie uwage, że jedyne religie, które są tam obecne to religie politeistyczne (wielobóstwo), czyli takie gdzie są bogowie dobrzy i źli. W ten sposób Goa'ildowie mają pod kogo się podszywać
Kosiar
------------------------------------------------------------------
Na początku Pan Bóg stworzył niebo i ziemię.
Później stworzył MacGyvera i miał już problem z głowy...
Napisano 10.06.2005 - |12:24|
I byc może dlatego, iż wspołczesne religie są religiami monoteistycznymi nie są wykorzystywane w serialu. Zwróćcie uwage, że jedyne religie, które są tam obecne to religie politeistyczne (wielobóstwo), czyli takie gdzie są bogowie dobrzy i źli. W ten sposób Goa'ildowie mają pod kogo się podszywać
Trafne spostrzeżenie Kosiar. W stu procentach zgadzam się z toba co do tego że religie monoteistyczne są zarazem monotonne i niezbyt ciekawe.
Co innego religie politeistyczne takie jak wierzenie starożytnych Egipcjan lub Greków. W ogóle to zastosowanie tematyki mitologii greckiej w serialu byłoby bardzo ciekawym eksperymentem. Mitologia grecka ma wiele interesujących wątków podobnie jak egipska, choć w hierarchii bogów w obydwu przypadakach są podobne stereotypy, np.:
- Anubis = Hades,
- Ozyrys (Goa'uld w ciele kobiety) = Demeter,
- Hathor = Gaja,
- Ra (praojciec bogów) = Kronos.
Podobnych przykładów możnaby by znaleźć dużo więcej po głębszej analizie obydwu mitologii.
P.S. Chciałem przeprosić Katharna za nieumyślne nieprzestrzeganie regulaminu i stworzenie niepotrzebnego problemu.
Przeprosiny przyjęte, choć nie musisz przepraszać . Często różne rzeczy przytrafiają się nowym userom (jak byłem nowy też różne rzeczy robiłem ) /Katharn.
Użytkownik Katharn edytował ten post 10.06.2005 - |16:16|
Napisano 11.06.2005 - |23:10|
Napisano 11.06.2005 - |23:55|
To chyba tylko częściowo prawda. Był jeden odcinek (bodajże "Deamons"), w którym średniowieczni, zabobonni chrześcijanie żyli na innej planecie, przeniesieni tam przez Goa'uldów. Tak tylko chciałem sprostować... Bynajmniej jednak nie było przez Goa'uldów rozwijane. Zacofane chrześcijaństwo im doskonale pasowało.Chrześijaństwo powstało po odejściu Goa'uldów z Ziemi, więc nie mogło być nigdzie przez nich rozwijane.
Napisano 12.06.2005 - |01:50|
To chyba tylko częściowo prawda. Był jeden odcinek (bodajże "Deamons"), w którym średniowieczni, zabobonni chrześcijanie żyli na innej planecie, przeniesieni tam przez Goa'uldów. Tak tylko chciałem sprostować... Bynajmniej jednak nie było przez Goa'uldów rozwijane. Zacofane chrześcijaństwo im doskonale pasowało.
Zgadzm sie z Petronius'em, w tym odcinku widzimy wczesno chrześcijańską gminę, czyli jasno wynika że chrześcijaństwo powstało jeszcze przed odejściem Goa'uldów z Ziemi, deomon o którym mowa w tym odcinku to Unas i jeżeli dobrze pamiętam służy oo Sokarowi (Szatanowi).
Napisano 14.06.2005 - |07:48|
** O inteligencji masy mógłym napisać kilkunastostronnicowy esej, ale w skrócie napisze o co chodzi. Wszystko składa się z atomów, atomy mają elektrony, które skojei mają spiny(chemia i fizyka z liceum albo i wcześcniej), które przyjmuą tylko dwie wartości. Coś wam to mówi? Tak to właśnie 0,1 więc teoretycznie składamy się z dwóch części z kodu mówiący jak jesteśmy zbódowani na poziome melekularnym i z materii wykonywującej tenże kod.
spiny przyjmujż też wartosci 1/2,-1/2,3/2,-3/2;co z 0 i 1 daje już 6 stanów;
spiny również nie odgrywają tak dużej roli jak im przypisujesz w fizyce;
Teorię 0-1 NIE uważam za przegięcie. Ja wielki przeciwnik nieoznaczoności Heizenberga i teori kwantowej na której działa cała elektronika :> Ta nieoznaczoności dla mnie wynika z możliwego strunowej struktury iluś tam wymiarowego wszechświata. Próbujemy patrzeć na to cyfrowo, ale bardziej naturalne jest chyba analogowe podejście....
a nie wgłębiam się w to.... bo nocy mi braknie...
papa
obecne podejście odchodzi od strun i przechodzi do n-bran(n-liczba wymiarów;struna=1-brana);najbardziej podstawowe są 0- brany czyli poprostu
punkty;okazuje się że zasada nieoznaczoności Heisenberga i kwantówka wynika poprostu z oddziaływań między 0-branami,które są w pewnym sensie "klasyczne" ale ta hipoteza mówi nam też że czasoprzestrzeń jest dyskretna(w znaczemiu skwantowana,czyli zmienia sie nieciągle) co znaczy że podejście cyfrowe może być lepsze niż analogowe;
Użytkownik Katharn edytował ten post 14.06.2005 - |11:12|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 19.06.2005 - |20:04|
Napisano 20.06.2005 - |11:34|
Ja uważam że Jezus był conajmniej Pradawnym, kuszenia i motywy satanistyczne to oferujące wolność wężyki w zamian za technologię(trafne porównanie do motywów biblijnych wąż-zło). Wniebowstąpienie czy śmierć na krzyżu to oczywiście ascendencja a ojciec-bóg to "wprowadzający" jak Oma w stosunku do Daniela bo przecież nie da się ascendentować bez ascendenta . Prorokami i apostołami mogli być Tok'ra bo i czemu nie? przecież Mojrzesz słynął z długowieczności no i był "synem" faraona
heheheh powinnismy sie cieszyc, ze zamiast "Pan z wami" nie mamy
"Jaffa kree" ;-)
Ludzie mają władzę, szkoda, że nie nad samym sobą
Napisano 23.06.2005 - |03:48|
Zgadzm sie z Petronius'em, w tym odcinku widzimy wczesno chrześcijańską gminę, czyli jasno wynika że chrześcijaństwo powstało jeszcze przed odejściem Goa'uldów z Ziemi, deomon o którym mowa w tym odcinku to Unas i jeżeli dobrze pamiętam służy oo Sokarowi (Szatanowi).
Wcale nie wynika.
Mimo, że Wrota były na Ziemi zakopane, to jednak można było na Ziemię dolecieć statkiem. Co oznacza, że Goa'uldowie mogli zabrać z Ziemi chrześcijan już po swoim odejściu. Potwierdza ten wniosek jednen z odcinków, w którym spotykamy potomków Wikingów na dosyć wysokim poziomie rozwoju, ale nadal wierzących w 'starych' bogów (Red Sky). W czasie kiedy mogli oni być zabrani (tak pi razy drzwi, około X w.), Egipt był już tylko prowincją Imperium Rzymskiego, a nie potężnym państwem (jak za czasów Goa'uldów).
Poza tym większość Goa'uldów (oprócz tych noszących imiona bogów egipskich), których poznajemy w serialu to postacie noszące imiona z czasów III dynastii (np. Imhotep) co daje nam przedział czasowy między rokiem 2800 a 2200 p.n.e. Właśnie. PRZED naszą erą. Chrześcijaństwo zaczęło się rozwijać ponad 2000 lat później.
PS.
Imhotep był nadwornym architektem i wezyrem za panowania drugiego władcy z III dynastii, Dżesera, co daje nam raczej wcześniejszą datę (ok. 2700 p.n.e.) niż późniejszą. Czyli przeszło 3000 lat przed rozkwitem chrześcijaństwa (Armaenia, pierwsze państwo na świecie, które uczyniło z chrześcijanstwa religie państwowoą. zrobiło to około roku 300 n.e - prześladowania chrześcijan w Rzymie zakończyły się już PO tej dacie - coś koło 310 może 315 n.e.)
PS2
Nie podaję dokładnych dat, poniewż ich nie pamiętam
Użytkownik Kosiar edytował ten post 23.06.2005 - |03:52|
Kosiar
Napisano 26.06.2005 - |10:05|
Cytat z Demons
Więc ogólnie: NIE! Skąd w ogóle taka myśl z tematu. Bóg != Goauld . Argumentem są powyższe słowa Teal'ca!
Znana nam dzis biblia wcale nie jest według pism odkrytych już dość dawno taka dokładna w treści przekazu.
I w niej zostało trochę przekazów niezbyt miłosiernych a jak się spojrzy na, jeżeli dobrze pamiętam zapisy odkryte w rejonach morza martwego (niech ktoś mnie poprawi bo zbyt dobrze nie pamiętam a na szukanie nie mam dość czasu) To tam bóg został przedstawiony raczej na niezbyt miłosiernego.
Co do Goa'uldów to niektórzy z nich w społeczności którą rządzili nie byli wcale uważani jako krwiożerczy bogowie.
Napisano 26.06.2005 - |12:53|
np co wiemy o Mojżeszu? że odbył wielką tułaczke, dostał dekalog od Boga, był sprawcą wielu cudów ale chyba niewielu z nas wie że kiedy lud przez niego wyprowadzony postanowił sobie wytopić bożka ze złota Mojżesz przykładnie zabił 3000 mężów jako karę...
troche nam to nie pasuje do powszechnie znanej wersji prawda? :]
Napisano 27.06.2005 - |00:02|
Co do Bibli to jest to idealny przykład jaki jest człowiek i co potrafi zrobić aby potwierdzić własne wnioski. Sama Biblia jest tak pełna przekłamań i naciąganych faktów, że aż się wierzyć nie chce Zwłaszcza Nowy Testament. Stary testament to jest właściwie kopia, nawet nie kopia a plagiat, z wierzeń i zapisków Babilończyków. Nawet nie zadjemy sobie z tego sprawy, ale wcale nie jesteśmy następcami kultury greckiej czy rzymaskiej, ale właśnie kultury mezopotamskiej. Najlepszym przykładem jest podział doby na 24 godziny i godziny na 60 minut. Ten zapis wymyślili Babilończycy
PS
Mam nadzieję, że nie uraziłem czyichkolwiek uczuć religijnych, ale taka jest prawda. Religia chrześcijańska to jedna wielka kopia poprzednich wierzeń religijnych człowieka.
Kosiar
Napisano 27.06.2005 - |05:41|
I Bog byl Guldem, tylko swietoszkowaci amerykance tego nie pokarza bo boja sie innych swietoszkowatch oszolomow (kogos kto by sie za cos takiego obrazil i zaczal rzucac gromy [pasuje do Zeusa ] ciezko nazwac inaczej). Uzdrawianie z ciezkich chorob, czy nawet ze smierci pasuje do technologii guldow. rozmnozenie zarcia tez (od czegos maja teleporter ). Jak bylo raz czy dwa widac guldowie posiadali holografie, moze nie tak zaawansowana jak asgardczycy, jeszcze przed anubisem wiec i gorejace krzaki da sie wyjasnic. Nawet idea trojcy (trzy osoby bedace tym samym, zdaje sie) da sie wyjasnic, skoro guldowie posiadaja pamiec genetyczna - potomkowie gulda beda w zasadzie nim, mimo ze sa osobnymi stworzeniami.
Bog jest Goa'uldem! Na dodatek cwanym, bo skubaniec jako jedyny mogl se uchronic przez asgardczykami i ludzmi ktorzy chcieli go wygnac.
A wlasnie. Rzymianie robili swego czasu sporo rzeby wybic chrzescijan, a o ile pamietam, ich kultura miala sporo wspolnego z pradawnymi. Moze ci chcieli im sie pomoc pozbyc wplywow weza jednego z drugim. Tyle ze im sie nie udalo
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!
Napisano 27.06.2005 - |10:42|
Ale pierwszym Guldem na ziemi byłą ewa.... ;]
w końcu 'rozmawiala' z wężem ;]
Ludzie mają władzę, szkoda, że nie nad samym sobą
Napisano 30.06.2005 - |14:00|
Napisano 30.06.2005 - |20:54|
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,