Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wszystko o tajemniczych liczbach...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

#21 Hubi

Hubi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 10.10.2005 - |05:40|

lokalizacja wyspy = liczby oznaczają położenie :)

http://static.flickr...f47113551_o.jpg
  • 0
www.mytorrent.pl - zapraszam ;)

Nie regulaminowa grafika.

#22 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 10.10.2005 - |09:14|

O i to jest extra info! :)
Za bardzo sie koncentrujecie na szczegolach.
Szczegolnie z minutami i sekundami filmu :]
A co jak wytne reklame i przytne jescze sekunde tego czarnego - zmieni sie znaczenie ? :P

PEACE :P
  • 0

#23 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.10.2005 - |17:06|

Co do tych liczb, to znalazłam bardzo interesujący artykuł dotyczący liczby 108, link tutaj Zwróćcie uwagę na tekst poswięcony Wielkiej Piramidzie, a takze i to jest bardzo istotne, na Zegar biologiczny człowieka. Podkreślam, że to nie są bujdy na resorach, tylko naukowwe teksty :)
  • 0

#24 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 10.10.2005 - |23:55|

Owszem artykuł ciekawy. Mam wrażenie, że my - ludzie - chyba zbyt mocno facynujemy siętymi liczbami. Nie chodzi o to że one isnieją, ale o znaczenie jakie się im przypisuje. Prawdąjest, że wszystko można opisać za pomocą matematyki i liczb, a także to, że istnieją pewne stałe, niezmienne zasadyy, które opisują świat. to już o tym mówi zasada kosmologiczna w swoich założeniach. Więc w sumie nieuważam tego za coś niezwykłego czy wręcz magicznego. po prostu tak jest zbudowany świat.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#25 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.10.2005 - |09:13|

Do tych którzy narzekają że niektórzy podają tutaj mało znaczące rzeczy dotyczące tych liczb albo że doszukują się ich nawet w minutach i sekundach filmu. Ale ten temat się nazywa "Wszystko o tajemniczych liczbach...", a nie np. "To co najważniejsze o tajemniczych liczbach".

Także można nawet napisać że imiona Jack, Kate, John mają po 4 litery. A czy to ma jakieś znaczenie czy nie tego nie wiem.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#26 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 15.10.2005 - |02:16|

ok jedziemy z kolejną dawką Tajemniczych Liczb.

- Hugo Wygrał Nagrode Kiedy Przez 16 Tygodni ikt Nie Trafił Głównej Wygranej.

- Jak Kamery zarejstrowały Hugo, który wciochnął 8 Kawałków Kurczaka

- Babka co rozmawiaała z Michaelem Powiedziala, że ze ich ekipy zostało 23 osoby

- migneły liczby na stacji benzynowej 4, 8

Apropo tych, którzy mówia co sie kazdy doczepia do Liczb ze tam niby do kazdej jednej w szczególach bedziemy patrzyli.

Uważam ze to jest wlasnie specjalnie tak zrobione i nie bez powodu np Hugo zjadl 8 kurczaków bo Co za problem by mieli aktorzy Napisac scenariusz ze zjad 15 czy np 3 kurczaki. A czesto wybieraja Liczby z Loterii.. Pomyślcie nad tym również.

Sorki za niestylistyczne pytanie ale tak czekałem do Nocy poznej na Losta ze nie moglem wytrzymac i jestem Arcy Spiacy ale wreszcie obejzalem 4 Odcinek :-D
  • 0

#27 Minsc[PL]

Minsc[PL]

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 16.10.2005 - |19:49|

Do wszystkim znanych tajemniczych liczb (4, 8, 15, 16, 23, 42, 108 - dla przypomnienia ;)) należy chyba dodać jeszcze liczby 3 i 6 :D, bo... 4 + 8 + 1 + 5 + 1 + 6 + 2 + 3 + 4 + 2 = 36 :)

np The Swan to 3 z 6 stacji, Locke chce zorganizować dyżury przy kompie 2 ludzi po 6 godzin, Ana puka do drzwi drugiego bunkra 6 razy, 6 ludzi było w zespole Danielle, Hugo mówi, że posiłków starczy dla 1 człowieka 3 razy dziennie przez 3 miesiące, po 3 sekundach Sawyer dostał w ryj :D, 3 propozycje do wyboru przez Danielle (ucieczka, ukrycie się lub śmierć) itp. itd...
Szukajcie...
:D
  • 0
Siostra Jadwiga powiada: "Kto w sygnaturce głupstwa bezbożne pisze, w czeluściach piekielnych sczeźnie!"

#28 Hubi

Hubi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 17.10.2005 - |15:53|

nio to kolejny screen :P
Dołączona grafika

chyba już troche przesadzamy z tymi liczbami :P to ze wystepują one tak czesto to tylko po to żeby odwrócic uwage od innych rzeczy :) myslę że to poprostu lokalizacja wyspy.. bo DHARMA chyba ąz tak by nie mogła ingerować w życie naszych rozbitków.. samochód Hurleya :( i tel iczby.. yyy mi to nie pasuje zeby to było jakoś zainicjowane... Lek Jacka moze być bo mógłbyć produkcji Dharmy :P albo sponsorowany przez nią :P
  • 0
www.mytorrent.pl - zapraszam ;)

Nie regulaminowa grafika.

#29 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 17.10.2005 - |17:02|

' date='16.10.2005 |20:49|' post='145025']
Do wszystkim znanych tajemniczych liczb (4, 8, 15, 16, 23, 42, 108 - dla przypomnienia ;)) należy chyba dodać jeszcze liczby 3 i 6 :D, bo... 4 + 8 + 1 + 5 + 1 + 6 + 2 + 3 + 4 + 2 = 36 :)

nie przesadzajmy :] bo idąc takim torem myślenia okazuje się że mamy takie oto liczby: 1,2,3,4,5,6,8,0 jak widzicie brakuje tylko 7 i 9 ale i z tych ośmiu liczb można tworzyć dowolną ilość liczb złożonych mniej lub bardziej (np: 815108, 481516) :P
krótko mówiąc liczby mają na pewno jakieś znaczenie ale nie tworzmy nad-znaczeń bo okaże się to ślepą uliczką w której utkniemy.
pzdr
  • 0
back from the dead :D

#30 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 22.10.2005 - |10:08|

Nie dam niczego super nowego, ale wczoraj jak sobie luknąłem na swoją date zarejestrowania na forum (dzień,miesiąc) to coś zauważyłem :P daje słowo że nie było to zrobione specjalnie, bo wtedy wisiały mi te liczby .... który z was wcześniej to zauważył :D :>

Użytkownik `Sawyer edytował ten post 22.10.2005 - |10:10|

• 0
Whatever happens, happens !!!

#31 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 22.10.2005 - |20:50|

oto moja odpowiedź na temat I Cing i to jak się mają nasze tajemnicze cyferki :P
tako rzecze Księga Przemian:
(numery oznaczają numer heksagramu oraz jego nazwę)
4 - GŁUPOTA - Przy pomocy tego heksagramu Księga zwykle udziela surowych napomnień tym, którzy próbują się nią bawić i traktują niepoważnie.
8 - SPRZYMIERZENIE - Księga Przemian powstała jako swoisty poradnik dla władców, dla arystokratów rządzących większym lub mniejszym państwem lub lennem. Heksagram nr 8, w którym tylko ta linia jest silna, jest obrazem takiego "silnego człowieka", z którym inni powinni się sprzymierzyć, wokół którego powinni się zjednoczyć. Ale czasy, w których ludzie skupiają się wokół swoich przywódców, to także czasy niepokoju.
15 - SKROMNOŚĆ - Tytuł "Skromność" wziął się zapewne stąd, że w rysunku tego heksagramu dawni wróżbici dostrzegali górę pod ziemią. Trzy dolne linie tego heksagramu symbolizują górę, trzy górne - ziemię. Góra, która schowała się wewnątrz ziemi, jest niewątpliwie skromna.
16 - NADMIAR - Tytuł tego heksagramu - "Nadmiar" - bywał tłumaczony na europejskie języki najrozmaiciej: jako "Wolność", "Wygoda", a także jako "Entuzjazm".
Sens jego jest jednak jednoznaczny: Księga wskazuje na moment, kiedy trzeba działać - skutecznie i energicznie.
23 - OBDZIERANIE ZE SKÓRY - Najwyższa linia aktywna oznacza, że pewien proces dobiegł do końca i dalej jest tylko rozpad. Heksagram ten jest także znany pod tytułami "Rozpad", "Roztrzaskanie się", "Rozkawałkowanie". Zwiastuje on koniec trwałych całości i ich postępującą destrukcję. W tej sytuacji wola pojedynczego człowieka nic nie ma do powiedzenia.
42 - POWIĘKSZENIE - Powiększenie, albo wzrost, przysporzenie - bo tak też można tłumaczyć ten tytuł, jest rzeczą dobrą i oznaką sukcesu. Także orzeczenia do zmiennych linii tego heksagramu są pełne pomyślnych zapowiedzi. (Tylko najwyższa linia, jak często przy dobrych wróżbach, nie jest pomyślna.)

no to tyle :D
teraz szukajcie odniesień do lostowych sytuacji :P
  • 0

#32 dj Locke

dj Locke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoWielkopolska

Napisano 25.10.2005 - |14:24|

Jeszcze w tzrech pierwszych odcinkach drugiego sezonu starałem się dostrzegać te liczby ... teraz w necie szukam znaczenia i spotykam ludzi którzy mają coś do powiedzenia na temat samych liczb nie znając tego watku z filmu ... i spotkałem gościa na szpik przesiąkniętego buddyzmem i dał mi trochę wskazówek .. zainteresowanych odsyłam na te linki ... to co przeczytałem to szok dla tych którzy się interesują tymi cyframi http://www.dharma.pl...ahl--o-mali.php oraz drugi artykuł w którym ostanie sormułowanie że 108 jest w islamie cyfra ... przeczytajcie http://buddyzm.com.p...=search&pos=565 .... co wy na to ? więc coraz bliżej wydaje mi się do rozwiązania tej zagadki w filmie i wydaje mi się że odpowiedź będzie banalnie prosta i nas poprostu zaskoczy na maksa ... a więc w imię 108 !!!
  • 0

#33 Wulfgar

Wulfgar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 04.11.2005 - |19:32|

nie rozumiem ludzi ktorzy ciagle sie czepiaja wyszukiwania liczb, wymyslania teorii itp

jak sie nie podoba to "nas" ignorujcie. mi akurat sprawia to w pewnym sensie przyjemnosc, ta zabawa liczbami. jest to bardzo ciekawy pomysl na urozmaicenie zwyklego serialu, dzieki czemu LOST w jakims stopniu sie wyroznia
  • 0
Locke: And why wouldn't I open the hatch?
Hurley: Maybe because I was running towards you yelling "don't open the hatch!"

- LOST

#34 Ajven

Ajven

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 06.11.2005 - |20:18|

Przede wszystkim nazwa serialu LOST - sklada sie z 4 liter
Wspominam o tym bo chyba nikt wczesniej tego nie zrobil :)

P.S.
Nareszcie jest serial w ktorym kazdy gest i kazde slowo ma sens i znaczenie
Wydaje sie, ze producenci LOST nie znaja slowa "przypadek" B)
I tak trzymac...
  • 0

#35 TMS69

TMS69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 09.11.2005 - |09:41|

Jeszze jedna uwaga co do liczb . Biorąc pod uwagę że są to współrzędne geograficzne to zgadnijcie w jakiej odległości od lądu znajduje sie to miejsce
http://www.confluenc...815&lon=162.342 równe 108 mil
  • 0

#36 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 09.11.2005 - |10:36|

i tak to już jest, że im dalej w las tym więcej drzew. :D jak dla mnie mila nie znaczy nic. wychowałem się i mieszkam w europie, aby zrozumieć mile muszę przeliczyć je na kilometry, więc jeśli serial był tworzony wyłacznie dla posługujących się milami to akurat dla mnie te 108 mil nie znaczy nic. bo 108mil to nic więcej jak 174km. a czy 174km mają też jakąś magię liczb? :P
oczywiście zakładam, iż owe 108mil jest z góry zaplanowane przez twórców serialu, jednakże widać, że nie wzieli pod uwagę tego, iż znaczna część świata stosuje jednak system metryczny :D

przypomina mi to sytuację z "pulp fiction":
"a wiesz jak we francji(jeśli dobrze pamiętam :P) nazywają ćwierćfunciaka z serem?"
"nie ćwierćfunciak z serem?????"
"nie..."
(...)
"oni w europie mają ten pie....ny system metryczny"

ano mamy :lol:

pzdr

Użytkownik radical edytował ten post 09.11.2005 - |10:37|

• 0

#37 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 09.11.2005 - |10:51|

i tak to już jest, że im dalej w las tym więcej drzew. :D jak dla mnie mila nie znaczy nic. wychowałem się i mieszkam w europie, aby zrozumieć mile muszę przeliczyć je na kilometry, więc jeśli serial był tworzony wyłacznie dla posługujących się milami to akurat dla mnie te 108 mil nie znaczy nic. bo 108mil to nic więcej jak 174km. a czy 174km mają też jakąś magię liczb? :P
oczywiście zakładam, iż owe 108mil jest z góry zaplanowane przez twórców serialu, jednakże widać, że nie wzieli pod uwagę tego, iż znaczna część świata stosuje jednak system metryczny :D

przypomina mi to sytuację z "pulp fiction":
"a wiesz jak we francji(jeśli dobrze pamiętam :P) nazywają ćwierćfunciaka z serem?"
"nie ćwierćfunciak z serem?????"
"nie..."
(...)
"oni w europie mają ten pie....ny system metryczny"

ano mamy :lol:

pzdr

Wiesz trudno sie dziwić że w amerykańskim serialu posługują się milami. U nich jest taki system popularny więc takim się posługują. Dla mnie to 108 mil jest kolejną ciekawostką dotyczącą tych liczb.
PS. Pulp Fiction kultowy film :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#38 VindicatoR

VindicatoR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoKielce/Wrocław

Napisano 09.11.2005 - |12:02|

PS. Pulp Fiction kultowy film :D.

Hehe, "They call it Royale with cheese" :D

A tak z ciekawości:

Zakładając, że tajemnicze liczby wprowadzane są do komputera heksadecymalnie, ich dziesiętne odpowiedniki, to: 4 8 21 22 35 66
Zakładając, że tajemnicze liczby wprowadzane są do komputera dziesiątkowo, ich heksadecymalne odpowiedniki, to: 4 8 15 10 2A
Zakładając, że tajemnicze liczby są w rzeczywistości jedną wielką liczbą podzieloną na kawałki, żeby łatwiej było zapamiętać:

4815162342 DEC = 11F018BE6 HEX
4815162342 HEX = 309591417666 DEC

4815162342 DEC = 100011111000000011000101111100110 BIN
4815162342 HEX = 100100000010101000101100010001101000010 BIN

Tyle mi się chciało przeliczać ;) Z całego tego bałaganu raczej nic nie wynika, ale kto wie... :P
  • 0
Wenn ist das Nunstruck git und Slotermeyer? Ja!... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!
http://chorynawyobraznie.blogspot.com/

#39 TMS69

TMS69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 10.11.2005 - |00:37|

i tak to już jest, że im dalej w las tym więcej drzew. jak dla mnie mila nie znaczy nic. wychowałem się i mieszkam w europie, aby zrozumieć mile muszę przeliczyć je na kilometry, więc jeśli serial był tworzony wyłacznie dla posługujących się milami to akurat dla mnie te 108 mil nie znaczy nic. bo 108mil to nic więcej jak 174km. a czy 174km mają też jakąś magię liczb?
oczywiście zakładam, iż owe 108mil jest z góry zaplanowane przez twórców serialu, jednakże widać, że nie wzieli pod uwagę tego, iż znaczna część świata stosuje jednak system metryczny

Sorry ale takim tokiem rozumowania powinni zrobić ten film po chińsku bo jest to najczęściej używany język świata Film zrobii amerykane i myśle że wali ich czy w europie używa sie sie takiego czy innego systemu. Poza tym myśle ze najpierw ktoś sie sporo natrudził(zważwy na to że nie tak łatwo znaleźć taka współrzędną geograficzną której suma poszczególnych liczb da odległość równą odległości od najbliższego lądu) nad kombinowaniem z tymi cyferkami a potem dorobili do tego fabułe bo rownie dobrze ozna było umiejscowic akcje w trjókącie bermudzkim i zrobi jakąś bezsensowną szmire o podrózy w czasie czy UFO ale to już było w tym czy innym serialu więc tylko chylić czoła ze udało im sie zrobić cos tak ŚWIETNEGO
  • 0

#40 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 11.11.2005 - |01:28|

Okej zacyznamy Kolejną Dawke Liczb jak już mowilem nie bez kozery autorzy daja te liczby chocby w jakiejś błachostce w serialu... przeciez mozna zupelnie dac inne ale Jednak coś w tym musi być: Np:

- Byla akcja gdzie padły Słowa o Dziecku, że ni śpi juz przez 8 Godzin.

- Shanon miala dostać prace Gdzie pracuje 16 godzin dziennie.

Co za roznica wpisac Ze np Spalo 9 godzin lub shanon prace ma 12 godzin? Chce tylko was przekonac tymi spostrzezeniami ze cos w tym musi byc :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych