Druga część jeszcze lepsza niż pierwsza, a cały serial ciągle na wyżynach :clap:
Ocena: 10PLUSY:
+ Pojednanie Roslin i Adamy. W poprzednim temacie napisałem więcej o tym, wieć nie bedę się powtarzał. Dodam tylko, że bardzo ładnie wyszla ta scenka, face to face ojdciec z synem i podnięcie sobie w ramiona, następnie rozmowa Adamy z panią prezydent. I jakby nie patrzeć na całość konfliktu, to jednak własnie prezydent udowodniła, ze miała rację. Zdobycie strzały Apolla, a przy okazji informaci o Caprice, a nstępnie wskazanie kierunku do Ziemi było priorytetem, i to słusznie spostrezgła Roslin. Miała rację, i dobrze się stalo, ze Adama uznał jej wybór, a potem sam "zalegalizował" tę decyzję przylotem na planetę. Jak sądzę, dyktaturę rozwiązano i przywrócono legalną władzę, z panią prezydent na czele. To jest sukces :clap:
+ wreszcie poznaliśmy odpowiedzi na pytania, związane z historią swiata BSG. Pomysł, że 12 gwiazdozbiorów reprezentuje 12 ludzkich kolonii, a 13 kolonią jest Ziemia, a mieszkańcy 13 planet pochodzą z jednej planety zwanej Kobol jest według mnie fenomenalny. Historia świata i religii BSG jest jedną z najciekawszych rzeczy w tym serialu, i poznawanie ich jest bardzo interesujace. Teraz pewien rozdział został zamkniety (wiemy gdzie Ziemia), teraz zapewne przez 3 sezony będą tam lecieć. Oby tylko wątek historyczno-religijny nie umarł
+ w poprzednim odcinku mieliśmy odpoczynek od wątku Number Six i doktor Baltar, i dlatego na plus oceniam powrót do tego wątku. Dostajemy nie tylko standardowe erotyczo-filozoficzne gadki, ale też sporo informacji. Dowiadujemy się, że jednak nie ma zadnego chipu w głowie, co niektórzy przewidywali, dowiadujemy się, że Number Six to tak naprawdę Anioł Stróż dr Baltara, jego sumienie, jego doradca, jego obrońca i obiekt pożądania. No i po raz kolejny blondyna mówiła prawdę co do dziecka. Zakładamy teraz, ze przez następne 8 miesięcy Boomer będzie cały czs w areszcie, co jakiś czas widująca się z Helo i może z szefem. Ciekaw jestem mocno tych narodzin, cóż to wyjdzie
Normalny człowiek czy jakaś ulepszona jego wersja?
+ Boomer-Cylon z Caprice coraz bardzij mi imponuje, coraz bardziej ludzka, coraz mniej Cylońska. Super manewrowała między ludzmi w czasie drogi do grobowca. Duże brawa dla pięknej scenki zabicia tego faceta przez Sharon, a potem zabójczy tekst rzucony Adamie prostu w twarz. :clap: Swietnie dziewczyno, że to powiedziałaś "staruszkowi", bo niestety facet znów nawalił, chcąć zamordować Boomer, i trzeba było mu (znów) przegadać do rozumu.
MINUSY:
- wydaje mi się, ze Cyloni popełniaja duży błąd, nie pilnując Kobolu. No chyba, ze specjalnie odleciali and orbity, gdyż im zalezy na znalezieniu Ziemi, celem totalnej anihilacji jej mieszkańców.
- ostatnia scena, od niezbyt fajnej przemowy Adamy, przez sztuczne wymuszenie klaskania do braku jakiejś reakcji pani prezydent
Użytkownik Halavar edytował ten post 08.11.2006 - |00:03|