Skocz do zawartości

Zdjęcie

Daniken i jego teorie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

#21 pandy

pandy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoLublin

Napisano 11.10.2003 - |07:53|

Jakis miesiac temu byl cikawy pragram na Discovery wyjasniajacy w jaki sposob byly budowane te wszystkie ogromne starozytne budowle. Stwierdzili, ze kiedys byla "grobsza" warstwa ozonowa niedopuszczajaca szkodliwych promieniowan z kosmosu i dlatego zycie na ziemi bylo takie ogromne (dinozaury, rosliny itp.) jak rowniez dlugowieczne. Gdzies w tym wszystkim pojawil sie czlowiek, oczywiscie nie mial wielkosci dinozaurow i napewno nie zyl rownolegle z nimi. Naukowcy doszli tez do wniosku, ze skoro teraz pojawiaja sie ludzie tzw. giganci (chodzilo tam o jakis gen, ktory jest uspiony w kazdym z nas), to tacy wlasnie "giganci" zyli kiedys. Juz w Bibli jest przekaz, ze "ktos tam" zyl chyba z 900 lat, mial kupe dzieci i zon :) chyba jest tez cos o gigantach. Wniosek byl jeden, skoro zyli ludzie, ktorzy mieli ponad 2m wzrostu i ich zycie trwalo setki lat, wiec mieli odpowiednia sile i czas na takie budowle. Potem warstwa ozonowa zmniejszyla sie no i mamy to co mamy :) Na dowod tej teorii pokazali akwarium w ktorym plywala rybka i miala warunki takie jak kiedys panowaly na ziemi (chodzilo o te szkodliwe promieniowanie) i drugie gdzie plywala rybka w normalnych warunkach. Ta w tym pierwszym akwarium byla ze 2 albo i 3 razy wieksza od tej drugiej. Oczywiscie obie rybki byly tego samego gatunku :) i w przyrodzie nigdy nie osiagaja takich wielkosci. Jak juz pisalem program byl na Discovery, a tam raczej kitu nie sprzedaja. Na koniec dodali tylko, ze to wszystko to tylko badania i wnioski jakiejs tam grupy naukowcow nie potwierdzone przez innych. Dla mnie jest to calkiem prawdopodobne, szczegolnie te rybki daly duzo do myslenia.
  • 0
"Życie to ciągła walka: Do obiadu z głodem po obiedzie ze snem"

#22 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 12.10.2003 - |13:11|

Mówisz, że na Discovery nie sprzedają kitu... Oni pokazują wszelkie programy naukowe, nawet jeżeli to są tylko teorie, oni to pokażą. Możemy nakręcić program o wyższości serialu Gwiezdne Wrota, nad wszystkimi serialami na świecie, a oni go wyemitują..... no to co chłopaki (i dziewczyny) robimy dokument?
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#23 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 12.10.2003 - |15:47|

Starozytne cywilizacje jesli chodzi o matematyke i astronomie by bardzo zaawansowane. Potrafily bardzo wiele. Jesli potrafily przewidziec zacmienie slonca albo przelot komety to co za problem by dokomac koniecznych obliczen potrzebnych do budowy tak ogromnych budowli.
Tez widzialem jak Deniken twierdzil ze krolowie Majow albo Astekow latali w kosmos statkami obcych. Taki wniosek wyciagna poniewaz znalazl malowidlo na ktorym taki krol siedzial w postawie jakiej startoja astronauci. Czy nie uwazacie ze gdyby obcy przylecieli na Ziemie to nie mieli by ciut wygodniejszego transportu. I nie trzeba by bylo przybierac takich poz.
Deniken to dobry pisasz s-f ale nic poza tym. Owszem zwraca uwage na ruzne ciekawe sprawy. Ludzie musze sie zastanowic nad tym czy sa sami. Ale jego teorie i wyjasnienia maja niewiele wspulnego z nauka.
  • 0

#24 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.10.2003 - |10:00|

Czy nie uwazacie ze gdyby obcy przylecieli na Ziemie to nie mieli by ciut wygodniejszego transportu. I nie trzeba by bylo przybierac takich poz.

Czy oby na pewno?
Wszystkie filmy sf zakładają, że obce cywilizacje, oraz przyszli ludzie chodzą sobie spokojnie w statkach przebywających w próżni, nie mając żadnego kłopotu z grawitacją. „Zakładają”, bo tak jest wygodnie. A może nigdy nie uda się stworzyć systemów sztucznej grawitacji. To, że ktoś do nas przyleciał, tzn. miał lepiej rozwiniętą technikę niż my teraz, nie oznacza jeszcze, że w czasie startu z planety może sobie spacerować po pokładzie, nie ulegając żadnemu przeciążeniu. „Wygodniejsza pozycja” jest chyba za słabym argumentem na obalenie teorii pobytu „Obcych”.
  • 0

#25 Lantash

Lantash

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • Miastomroźna Pólnoc (Polski)

Napisano 13.10.2003 - |12:08|

Temat jest rzeczywiście ciekawy.
Wiąże się nieodparcie z istnieniem UFO. Wierzyć, czy nie wierzyć - oto jest pytanie. Sądzę, że dopóki samemu nie doświadczy się jakiegoś zjawiska, to trudno w to uwierzyć. Tym trudniej - im bardziej niewiarygodne jest to zjawisko.

Daniken ubrał swoje w spostrzeżenia w spójne teorie, choć trudno w nie całkowicie uwierzyć.

Czy nie uwazacie ze gdyby obcy przylecieli na Ziemie to nie mieli by ciut wygodniejszego transportu. I nie trzeba by bylo przybierac takich poz.

No chyba, że jest to najbardziej ergonomiczna pozycja, do przyjęcia na ciało tych olbrzymich przeciążeń, na które są narażeni podczas startu.

A jeśli chodzi o filmy s-f, to jest tu przecież czysta komercja. Nie liczyłbym na wierne odtwarzanie zjawisk panujących w kosmosie - liczy się fabuła, a nie takie tam szczegóły.

Użytkownik Lantash edytował ten post 17.10.2003 - |21:52|

• 0
Dużo czytam, mało piszę...

#26 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.10.2003 - |14:06|

Gdzieś na forum ktoś podał takiego linka: http://www.zsckr.kos...pl/areatr3b.htm. Ponieważ mnie zaciekawił, zachowałem go sobie. Zwróćcie uwagę na pojazd TR3B. Jego system napędy polega na zmniejszeniu masy. Czy to nie stoi w sprzeczności z wytwarzaniem sztucznego ciążenia?
A teorie Denikena należy traktować jako ciekawostkę. Zwraca uwagę na pewne aspekty, które wielu archeologów niestety ignoruje. Może kiedyś nawiążemy kontakt z jakąś cywilizacją i przyzna się, że odwiedza nas od dawna. Na razie nie możemy tego dowieść, ani też obalić.
Chciałbym też zwrócić uwagę na pewien fakt. Kiedyś ludzie się zastanawiali czy w ogóle można zbudować rakiety, czy dadzą radę wynieść człowieka na orbitę i czy człowiek może przeżyć w warunkach zerowej grawitacji. Dzisiaj znamy odpowiedzi na te pytania.
Naukowcy uważają, że czasoprzestrzeń jest jak gąbka. Ma takie małe dziurki. Niektórzy zastanawiają się, czy nie dało by się czegoś takiego sztucznie wytworzyć, lub powiększyć do takich rozmiarów, aby statek kosmiczny mógł przez taki otwór przelecieć. I czy człowiek dałby radę przeżyć taką podróż. A może ktoś już zna odpowiedzi na te pytania?
  • 0

#27 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 13.10.2003 - |19:08|

Daniken dzisiaj, myślę że warto przeczytać :P :P http://www2.gazeta.p...61,1499500.html

Pozdrawiam
Andrzej
  • 0
pozdrowienia Andrzej

#28 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 18.10.2003 - |21:20|

A czy ktoś pamięta takie nazwisko: Arnold Mostowicz?
  • 0
There is always a bigger fish.

#29 MrSatan

MrSatan

Wielki Organizator

• VIP
  • 119 postów
  • MiastoNorthampton

Napisano 26.10.2003 - |10:32|

Mnie tam nikt nie przekona do istniena UFO. Dla mnie ono nie istnieje. Aczkolwiek wierze w to ze na innej planecie znajdziemy zywe istoty. Jakies bakterie, moze nawet rosliny i zwierzeta ale nie wierze w to zeby gdzies we wszechswiecie pojawila sie inteligencja.

Tak wiem kto to jest Arnold Mostowicz. On napisal ksiazke "My z kosmosu" prawda?? Zmarl chyba jakos w 2002 roku na poczatku. Ale nie czytalem jego ksiazek.

Użytkownik MrSatan edytował ten post 26.10.2003 - |10:36|

• 0
[img]http://http://forum.gwrota.com/public/style_images/7_7_new_skin_venom_kolor.gif[/img]

#30 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.11.2003 - |20:46|

Mnie tam nikt nie przekona do istniena UFO. Dla mnie ono nie istnieje. Aczkolwiek wierze w to ze na innej planecie znajdziemy zywe istoty. Jakies bakterie, moze nawet rosliny i zwierzeta ale nie wierze w to zeby gdzies we wszechswiecie pojawila sie inteligencja

A co zrobisz jak wylądują i powiedzą w uniwersalnym języku swiata (Polskim :D) : Witajcie Ziemianie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 03.11.2003 - |21:41|

E tam pewnie pierwsze słowa to byłoby - Cze all.

gulus
  • 0

#32 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 04.11.2003 - |10:55|

Mnie tam nikt nie przekona do istniena UFO. Dla mnie ono nie istnieje. Aczkolwiek wierze w to ze na innej planecie znajdziemy zywe istoty. Jakies bakterie, moze nawet rosliny i zwierzeta ale nie wierze w to zeby gdzies we wszechswiecie pojawila sie inteligencja

A co zrobisz jak wylądują i powiedzą w uniwersalnym języku swiata (Polskim :D) : Witajcie Ziemianie .

Pamiętaj: Każdy Ufok, obojętnie jaki by był postaci czy woodą czy plazmą i obojętnie gdzie by mieszkał zawsze ale to zawsze mówi w języku Angielskim .....
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#33 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.11.2003 - |16:30|

Mnie tam nikt nie przekona do istniena UFO. Dla mnie ono nie istnieje. Aczkolwiek wierze w to ze na innej planecie znajdziemy zywe istoty. Jakies bakterie, moze nawet rosliny i zwierzeta ale nie wierze w to zeby gdzies we wszechswiecie pojawila sie inteligencja.

Tak wiem kto to jest Arnold Mostowicz. On napisal ksiazke "My z kosmosu" prawda?? Zmarl chyba jakos w 2002 roku na poczatku. Ale nie czytalem jego ksiazek.

A relacje świadków, którzy widzieli pojazdy poruszające się tak jak żaden współczesny samolot nie potrafi też Cię nie przekonają? :P Dodam tylko, że naukowcy uwarzają, że maszyny mogą tak latać i jaki napęd urzywają tylko jeszcze nie umieją takich zbudować. Czy tonie dziwne, że ludzie na całym świecie opisują pojazdy, które teoretycznie mogą tak się poruszać, a mają jeszcze nie istnieć? :unsure:
  • 0

#34 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.11.2003 - |12:49|

Czy istnieją, czy nie to pewnie jeszcze długo się nie dowiemy...
Ale wierzę, jak to ktoś mądrze powiedział, ze gdybysmy byli sami we wszechświecie to byłoby to straszne marnotrawstwo przestrzeni...
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#35 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.12.2003 - |20:44|

Znalazłem stronę, na której autor próbuje wyjaśnić sposób powstania piramid. Metoda jest o tyle "pewna", że autor sam ją wcześniej wypróbował. :D Jak się można po tym domyśleć sposób jest całkiem przyziemny i nie potrzebuje interwencji obcej cywilizacji.
http://opiramidach.r...nicy_swiata.htm
  • 0

#36 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 25.12.2003 - |00:23|

Jeżeli chodzi o mnie to przeczytałem (już oczywiście ładne kilka lat temu) prawie wszystkie knigi Danikena. Miałem więc okazję wyrobić sobie zdanie na ten temat niejako z pierwszej ręki. To co mnie uderzyło już z początku (akurat pamiętam pierwszy tom który czytałem był własnie o egipskich piramidach) to fakt, że Daniken pisze książki w klimacie jakiejś powieści przygodowej. Czytając nie natraficie w niej na "naukowe bablanie" potrafi podać to co istotne w bardzo przystępnej formie. To napewno było jedną z przyczyn dla której zdobył taki rozgłos i tak wiele osób po te knigi sięgneło.

Jesteście zapewnie ciekawi czy po przeczytaniu zawartości jestem czy nie zwolennikiem jego teori, a jeżeli tak to jaki argument mnie przekonał. Więc muszę przyznać się że jestem. Dlaczego ? Ponieważ jest jeden fakt który zamiast się dewalułować z czasem ciągle się umacnia, a na jego potwierdzienie przybywa kolejnych argumentów. O co chodzi ? Mianowicie o fakt że około 10400 pne wydarzyło się coś co okazło się tak ważna datą że spuścizna tego pozostała do dnia dzisiejszego w monumentach od Egiptu, przez dzieła Majów, oraz Orientu. Wszystkie NA CAŁYM ŚWIECIE zorientowane są tak że przy pomocy komputerów i ofcoz astronomi, odtworzono kiedy układ gwiazd odpowiadał budowlom. Wszędzie wychodzi ofcoz data 10400 pne. Przypominam że wtedy to nie jeszcze nawet maczugi i ognia nie znaliśmy :lol: Pytam się więc co takiego wydazyło się wtedy, że tyle kultur uznała za obowiązek uwiecznić to w kamieniu ?
Gdzie możecie potwerdzić te dane jeżeli osoba Danikena nie jest dla was autorytetem ? Otóż w 1994 r Robert Bauval i Adrian Gilbert opóblikowali wyniki swoich badań piramid egipskich w książce "Piramidy - Brama Do Gwiazd". Była to pierwsza z prób analizowania zabytków pod względem astonomii, ponieważ archeologowie do tej pory nie zadali sobie nawet trudu. Efekty możecie podziwiać w tej knidze kto chce naprawdę wyrobić sobie zdanie.. zapraszam do księgarni. :)

BTW:
Daniken nie wspominał że piramidy zbudowane zostały przez obcych, ale przez ludzi, natomiast utrzymuje że otrzymali od obcych plany tego co ma być zbudowane, oraz wspomogli trochę technologią. Wiecie czym oświetlano piramidy ? Nie... nie kagankami (bo by się wszyscy podusili przy ozdabianiu od wewnątrz kamieni) ale ŻAROWKĄ !!! Tak, jest jedno malowidło które przedstawia taki przedmiot. Sprawdzono ten model... no i ofcoz świecił :D
  • 0

The Corps is Mother, The Corps is Father

[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]

#37 Ryfa

Ryfa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 29.12.2003 - |13:44|

2) Obcy, drogą manipulacji genetycznej stworzyli człowieka na swój obraz i podobieństwo.

A może nie stwożyli a przyspieszyli naturalną ewolucje człowieka. I czemu odrazu obcy a może to ludzie albo ich potomkowie cofneli sie w przeszłość aby przyspieszyc ewolucje z sobei tylko znanych przyczyn. A jeżeli toczyli z sobą wojny to potrzebowali żołnieży?
ja osobiście wieże w to że nasza planeta była i jest odwioedzana przez kosmitów. A naukowcy zaprzeczają bo trzeba by było pisac Historie odnowa, a gwałtowne zmiany prowadza zazwyczaj do chaosu.
Ale neibujcie sie nasz świat i tak sie niedługo skończy, ale przedtem czeka nasz jeszzca nawiązanie kontaktu z kosmitami. I jak stoi w przepowiedni (niepamiętam niestety kogo) niektórzy z nasz znajdą schronienie przed zagładą na ich statkach. Może wtedy wyjawią nam tajemnice naszej Historii.
  • 0

#38 Gość_burnart_*

Gość_burnart_*
  • Gość

Napisano 25.01.2004 - |17:27|

Jakies bakterie, moze nawet rosliny i zwierzeta ale nie wierze w to zeby gdzies we wszechswiecie pojawila sie inteligencja.

A my to co? Rośliny, zwierzęta czy jednak tylko bakterie? :D

A co do teorii pana D. To mogę powiedzieć że bardzo dają do myślenia. Jednak osobiście uważam że bardzo niedoceniamy i obrażamy naszych przodków, uważając ich za zacofanych technologicznie i umysłowo. Nie przypisujmy też wszystkiego kosmitom. Bo przecież ostatnie 100.000 lat to wystarczający szmat czasu by rozwinęło się i upadło kilka cywilizacji.
A ile nas dzieli od zniknięcia? Jeden czerwony przycisk w czarnej walizeczce...
  • 0

#39 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 25.01.2004 - |17:43|

Pytam się więc co takiego wydazyło się wtedy, że tyle kultur uznała za obowiązek uwiecznić to w kamieniu ?

Co się wydarzyło? Dobrze, powiem ci. A więc wtedy zdarzyło się..... a nie jednak ci nie powiem i potrzymam cie w tej niepewności. Ale na serio, wierze, że coś się zdarzyło: jakiś kataklizm i tylko on. Bo niby co? Kosmici się pojawili na niebie? Pojawili się i znikneli, nie dając więcej żadnych śladów? Wiem, wiem,powiecie, że oni dalej się pojawiali.....bzdura: 10000 lat temu pojawili się i zrobili takie wrażenie, że nasi przodkowie pobudowali te wszystkie cuda. A potem jak już się pojawiali, to już dlaczego nie było żadnych wzmianek? Nie robili już takiego wrażenia?
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#40 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.01.2004 - |19:04|

A jeśli to były początki ich podróży kosmicznych? Przybywasz na inną planetę, ale już trochę trudniej z powrotem. Wtedy kosmici musieli by się zadomowić na planecie, na którą przybyli. A to musiało zostawić jakieś ślady. Między czasie technika mogła się rozwinąć. Wylatujesz po śniadaniu i wracasz na obiad. :D Nie trzeba zakładać stałych baz i łatwiej o zachowanie tajemnicy przed tubylcami.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych