Skocz do zawartości

Błędy w serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 05.09.2005 - |10:50|

Hm, mnie też zastanawia coś innego, ale zastrzegam się, że się nie znam i może czepiam się bezpodstawinie:

Jak to możliwe, że takie potężne silniki samolotu działają BEZ PALIWA 1) tak, że aż wciąga człowieka 2) wybuchają bez paliwa.

O ile pamiętam to silniki były razem z fragmentami skrzydeł. I ma to sens. Zbiorniki paliwa w samolotach pasażerskich znajdują się właśnie w skrzydłach. Czy mogły się włączać ? Znowu odpowiedź brzmi: tak. Silniki turbowentylatorowe (a takie tam były) są samodzielnymi modułami (dlatego można je wymienić w całości w krótkim (ok. 1 godziny) czasie) i iskrowniki znajdują się wewnątrz silnika. Jeżeli coś było nie tak z układem zapłonowym (na przykład było zwarcie i iskrzył) to zarówno samodzielne włączanie, jak i wybuch są możliwe.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem tą sprawę wystarczająco zrozumiale :) .
  • 0

#22 Luna

Luna

Szeregowy

• Email
  • 16 postów

Napisano 05.09.2005 - |15:48|

PS. Zastanawia mnie jeszcze, co u licha Jack robił w dżungli, gdy cała reszta jest na plaży? Wyrzuciło go? Hę?

Wyświetl post

Ale nigdy nie bylo pokazane, gdzie ockneli sie inni, moze oni (przynajmniej niektorzy) tez "przywedrowali" na plaze. :)
  • 0

#23 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 12.09.2005 - |23:14|

Kolejny błąd.. Gdy w Nocy Nagle Zaraz po Wypadku To Coś sie pojawia w w dżungli an wyspie poakzuja przerażone twarze Wszystkich Aktorów.. Nagle Pokazuja Lock-a i Nie ma Rysy Przecietej nad Okiem a w nastepnmych odcinkach juz ta rysa jest aż znika jak sie zagoi.
  • 0

#24 szczesliwka

szczesliwka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 13.09.2005 - |06:21|

Ale nigdy nie bylo pokazane, gdzie ockneli sie inni, moze oni (przynajmniej niektorzy) tez "przywedrowali" na plaze.

A no własnie... może to jakaś wskazówka? :)
  • 0

#25 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 17.09.2005 - |10:58|

PS. Zastanawia mnie jeszcze, co u licha Jack robił w dżungli, gdy cała reszta jest na plaży? Wyrzuciło go? Hę?

Wyświetl post

Na TV Wiki (to co zostało z tvtome.com) czytałem, że chciano w ten sposób zwrócic uwagę widzów na Jacka. Można też pobawić się w hmm... rozkład statystyczny :) spradzając gdzie kto siedział na 'oficjalniej stronie' Oceanic: http://www.oceanic-air.com/
  • 0
No one here is exactly what he appears

#26 szczesliwka

szczesliwka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 17.09.2005 - |11:51|

No dobra, Łukasz, ale jak on się tam znalazł? WYRZUCIŁO go z samolotu w ten las? <_<
  • 0

#27 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 17.09.2005 - |12:02|

[COLOR=blue]
No dobra, Łukasz, ale jak on się tam znalazł? WYRZUCIŁO go z samolotu w ten las?  <_<

Wyświetl post

Nie jestem balistykiem, ale biorąc pod uwagę odległość - to z wiadomościami z I sezonu mogę przyjąć, że 'odrzuciło go w bambus'.

Może coś się wyjasni w 2x02, plotki o spotkaniu Jacka z... zresztą nie chcę spojlerować.
  • 0

#28 Luna

Luna

Szeregowy

• Email
  • 16 postów

Napisano 19.09.2005 - |18:59|

W "Dues ex Machina" Locke mowi, ze wychowywal sie w domach dziecka, tymczasem w "Outlaws" opowiada Kate i Sawyerowi historie o swojej matce, ktora wierzyla, ze po smierci jej corka przyszla do niej pod postacia psa.
  • 0

#29 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 19.09.2005 - |19:06|

Locke, matka i dom dziecka - to się przecież zgadza...
  • 0

#30 Luna

Luna

Szeregowy

• Email
  • 16 postów

Napisano 19.09.2005 - |19:30|

Yyyy... :unsure: Jak to sie zgadza? Nie zgadza sie, przeciez Locke nie znal swojej matki, dopoki go nie odnalazla, a wtedy mial z 30-40 lat.
  • 0

#31 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 19.09.2005 - |20:16|

Yyyy...  :unsure: Jak to sie zgadza? Nie zgadza sie, przeciez Locke nie znal swojej matki, dopoki go nie odnalazla, a wtedy mial z 30-40 lat.

Wyświetl post

Zogda, ale historia którą opowiada - wyraźnie zaznacza, że to nie była jego prawdziwa matka tylko matka zastępcza, przynajmniej w niemieckim tłumaczeniu...
  • 0

#32 aaron11

aaron11

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 19.09.2005 - |21:39|

Wpadek na pewno jest duzo ale komu chce sie szukac ;)

Wyświetl post

No właśnie! Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nektórzy ludzie tak się cieszą, jak znajdą jakis błąd w filmie. Przecież to tylko burzy iluzję kina, sprawia, że traktuje się konwencję filmu jak świat rzeczywisty, a przez to oddalamy się tylko od istoty filmu. No więc why? Czy szukanie błędów w fimach ma sens? Nie sądzę.
  • 0

#33 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 19.09.2005 - |22:38|

No właśnie! Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nektórzy ludzie tak się cieszą, jak znajdą jakis błąd w filmie. Przecież to tylko burzy iluzję kina, sprawia, że traktuje się konwencję filmu jak świat rzeczywisty, a przez to oddalamy się tylko od istoty filmu.  No więc why? Czy szukanie błędów w fimach ma sens? Nie sądzę.

Wyświetl post

Cóż - hobby. Jesli fani nie drążą to czasami umykają pewne wątki. Poza tym to jednak doping dla scenarzystów, a ja nie lubię seriali z fabułą ad-hoc, tylko takie które stanowią zamkniętą całość - od początku do końca (podobnie jak dobrze przemyślana ksiażka). W takich trudniej o błędy, a niesamowitą frajdę sprawia próba odgadnięcia co za tym stoi. No ale niestety takich mało jest :( (znam jeden), albo rodzą się ponieważ stacja usunęła następny sezon z ramówki...
  • 0

#34 aaron11

aaron11

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 20.09.2005 - |20:11|

Cóż - hobby. Jesli fani nie drążą to czasami umykają pewne wątki. Poza tym to jednak doping dla scenarzystów, a ja nie lubię seriali z fabułą ad-hoc, tylko takie które stanowią zamkniętą całość - od początku do końca (podobnie jak dobrze przemyślana ksiażka). W takich trudniej o błędy, a niesamowitą frajdę sprawia próba odgadnięcia co za tym stoi. No ale niestety takich mało jest :( (znam jeden), albo rodzą się ponieważ stacja usunęła następny sezon z ramówki...

Wyświetl post

Ok, rozumiem o co ci chodzi w kwestii scenariusza. Ale przecież nie o takich błędach jest mowa w tym topicu - tylko wyciąganie detali, czy plecak był taki czy siaki, albo z której strony kto wszedł, albo co widać w tle (mikrofon, samolot) - czy to ma jakies znaczenie? To przecież tylko nieznaczące szczegóły, świadczące o tym, że seriale robią ludzie, a oni tak po prostu są omylni...
  • 0

#35 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 20.09.2005 - |21:04|

znaczenie? To przecież tylko nieznaczące szczegóły, świadczące o tym, że seriale robią ludzie, a oni tak po prostu są omylni...

Wyświetl post

Zgoda, ale wiesz... wszyscy szukają doskonałości :).
  • 0

#36 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 20.09.2005 - |21:42|

Nigdzie Nie Było powiedziane że Locke był w domu dziecka .... <_< tylko wychowywał sie w rodzinie zastępczej... a to jest różnica <_< i dajcie se już spokój z wyszukiwaniem błędów w serialu bo to jest żałosne ..... -_-
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#37 aaron11

aaron11

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 20.09.2005 - |22:09|

Zgoda, ale wiesz... wszyscy szukają doskonałości :).

Wyświetl post

Czyli poszukiwanie czyichś błędów nazywasz dążeniem do doskonałości? Swojej czy tego kogoś? Czy takiej ogólnoludzkiej?
  • 0

#38 lcj

lcj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 20.09.2005 - |22:13|

Czyli poszukiwanie czyichś błędów nazywasz dążeniem do doskonałości? Swojej czy tego kogoś? Czy takiej ogólnoludzkiej?

Wyświetl post

Cóż - błedów raczej nie szukałem, nie mam na to czasu, natomiast rozumiem kogoś kto chętnie je wyszukuje. Można to robić albo z złośliwości, albo z tęsknoty za oszlifowanym diamentem - nie chciałbyś znaleźć czegoś co nie ma skazy ?
  • 0

#39 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 21.09.2005 - |17:55|

1. Skąd na wyspie siekiera.... we 5 czy 6 odcinku doskonale widać, ze ta nówka, czyli przez kilka odcinków nią się nie posługiwali. Moze chcieli mieć ją nową zawsze... :)
2. Dziwi mnie łatwość jaką podpalili szczątki samolotu. Nie od dziś wiadomo, że wnętrze samolotu jest ze materiałow trudnych do rozpalenia. Ewidentnie widać jak fragmenty palą się jakby zostały polane paliwem.
Pewnie powiecie, ze mieli paliwo ze samolotu. Otóż głupotą było by zużywanie jej skoro mogłą sie przydać np gdy jakiś statek by przepływał i dla dania mu "znaku" szybko rozpalili by jakies ogniska dymne :)

Ps. mnie pasjonuje szukanie błedów, nieścisłości, absurdów - szukam swojego Gralla seriali... w sumie nie, szukam drugiego Grala - jednego już znalazłem :)

Użytkownik mmisiek edytował ten post 21.09.2005 - |17:56|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#40 Kasia

Kasia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 24.09.2005 - |18:40|

Chyba nie ma co się czepiać :) Jest kilka błędów, ale to się chyba w każdym serialu zdarza. Poza tym zauważyłam, że część tego co wymieniacie to porpostu niewyjaśnione sytuacje, a nie błędy. A może Locke poprostu zranił się potem? A Jacka mogło wyrzucić, przecież ten samolot wybuchł.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych