Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 185 - S09E11 - The Fourth Horseman - Part 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (140 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (22 głosów [17.46%])

Procent z głosów: 17.46%

2. 9.5 (17 głosów [13.49%])

Procent z głosów: 13.49%

3. 9 (25 głosów [19.84%])

Procent z głosów: 19.84%

4. 8.5 (18 głosów [14.29%])

Procent z głosów: 14.29%

5. 8 (12 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

6. 7.5 (6 głosów [4.76%])

Procent z głosów: 4.76%

7. 7 (10 głosów [7.94%])

Procent z głosów: 7.94%

8. 6.5 (3 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

9. 6 (5 głosów [3.97%])

Procent z głosów: 3.97%

10. 5.5 (1 głosów [0.79%])

Procent z głosów: 0.79%

11. 5 (3 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

12. 4.5 (2 głosów [1.59%])

Procent z głosów: 1.59%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.79%])

17. 2 (1 głosów [0.79%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Cyclops

Cyclops

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 08.01.2006 - |10:18|

Moim zdanie odcinek zasługuje na 8,5 conajmniej a Garek nosi sportowe obuwie niewiem jakiej marki niemoglem rozpoznać ale zdecydowanie ziemskie.
  • 0

#22 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 08.01.2006 - |12:37|

Mnie osobiście nie podoba się jak rozwiązali problem wirusa, przyszedł Garak pomachał lagą i wszystko ok. To mozna było rozwiązać na 1000 innych sposobów, np. mogło doprowadzić to do ujawnienia projektu całemu światu :)
BTW dlaczego nie szukali pomocy u asgard, jak to mają w zwyczaju ?
  • 0

#23 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.01.2006 - |12:47|

doprowadzić to do ujawnienia projektu całemu światu :)

w 6 sezonie już ujawnili

#24 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.01.2006 - |12:50|

My tu raczej znamy wszyscy opisy postaci. ^_^
Chodzi o cos innego, ze wciska sie taka scene w film i w efekcie siada calkowicie akcja.

A mnie sie ta scena podobala. Landry umieral dlatego scena byla na miejscu. Az sie wzruszylem.

QUB-> ten sposob byl w sumie najlepszy, szkoda tylko ze nie uleczyl calej planety bo niby jak zdazyli wyprodukowac tak szybko tak ogromna ilosc szczepionek?
  • 0

#25 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.01.2006 - |13:49|

Chodzi o cos innego, ze wciska sie taka scene w film i w efekcie siada calkowicie akcja.

Mnie sie tam to podobalo, troche watku emocjonalnego w serialu, chodz do poziomu BSG im jeszcze bardzo daleko.
A co do akcji, to jej ostatnio bardzo malo w SG1 (nie mowiac o SGA gdzie jej prawie nie ma), nie to co w BSG (tak uparlem sie, bsg ostatnio trzyma tak w napieciu ze nie sposob sie oderwac i doczekac kolejnych odcinkow).

Wedlog mnie mogli ten pomysl z wirusem rozciagnac na jeszcze 2 odcinki, przy tym ze ten wirus bylby wolniejszy w rozwoju i w rozprzechrzenianiu sie, a nie ze odrazu na samym poczatku skapneli sie ze to wirus starozytnych, mialbym mniej wiecj taki pomysl:
1 odcinek: Jakis tam wirus w stanach (nie wiedza skad bo narazie nie ma powiazania z SGC), wynalezienie broni zdolnej pozbawic Priorow sily, Gerak staje sie Priorem.
2. Wirus narasta na sile, bron na priorow dziala (tak jakbylo w orginale), Tealc przeciwstawia sie Garekowi i gromadzi sily na Chulak, pod koniec odcinka dowiadujemy sie wraz z przybyciem Orlina ze wirus panujacy na ziemii jest wirusem ktory zabil starozytnych, a finalowa scena to scena w ktorej Garek zabija Rade i rozkazuje atak na Chulak.
3. Orlin pomimo krwi priora (ktory w tym odcinku ginie) nie udaje sie znalezc lekarstwa na plage, Garek niszczy flote przy Chulak i przygotowuje sie na atak na planete, SGC pomaga Tealcowi w przygotowaniu obrony na Chulak, plage rozprzechrzenia sie do Europy, tysiace ofiar smiertelnych, odcinek konczy sie rozmowie Tealca z Garekiem, gdy Garek jest bardzo zdenerwowany i juz ma zamiar wydac rozkaz do ataku.
4. tealc powstrzymuje Gareka przed wydaniem rozkazu, w koncu go namawia na pomoc (tak jak bylo w orginale), swiat stoi na krawedzi totalnego haosu gdy nadchodzi wiesc o wynalezieniu lekarstwa, na koncu odcinka przed smiercia Garek zdradza ze Ori sa juz w drodze do tej galaktyki (wiesc ta jest przedstawiona w sposob dramatyczny, ze niewiadomo gdzie i jak Ori uderza, ale jak uderza to zmiota wszytsko na swojej drodze).

Wedlog mnie slaba strona SGA i teraz SG1 jest to ze niema watkow (poza glownym wrogiem) ktore przeciagaja sie od odcinka do odcinka, niema praktycznie dramaturgii, chociazby scena gdzie dowiadujemy sie ze Ori sa w drodze jest przekazana jakby ktos po raz tysieczny powtarzal ze znudzeniem ta sama rzecz, gdzie dramaturgia? Gdzie jest to uczucie ciaglosci i zniecierpliwienia jako ostatnio tak doskonale pokazuja nam Battlestar Galactica?
  • 0

#26 Kikucik

Kikucik

Szeregowy

• Email
  • 28 postów
  • MiastoOd Ancientów

Napisano 08.01.2006 - |14:09|

Dałem 8.5 Odcinek wysokich lotów i na pewno LEPSZY niz SGA.

+telekineza Priora
+Hataki - znowu je widzimy :clap:
+wreszcie działająca broń, tym razem nie jesteśmy bez szans
-jakaś taka za szybka akcja
-"emocjonalne" sceny

I mnie zastanawia jak to urządzenie przestało działać. Wg mnie to ono działa - albo nie. Chyba, że się baterie wyczerpały.
  • 0

#27 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.01.2006 - |14:09|

A mnie sie ta scena podobala. Landry umieral

Jesli on umieral w tej scenie to powinien cole podawac na planie a nie grac dowodce. Ja widzialem ze lezal w lozku i sobie konwersowal z corka. I nagle ta lezka :P Kicz.

Mnie osobiście nie podoba się jak rozwiązali problem wirusa, przyszedł Garak pomachał lagą i wszystko ok. To mozna było rozwiązać na 1000 innych sposobów

Ale dzieki temu w sumie nadal technologia Ori jest tajemnicza. Widziales kiedys antywirusa, ktory dziala poprzez machanie lagą? :P To jest technologia na miare Shape Shifters! <_<

BTW dlaczego nie szukali pomocy u asgard, jak to mają w zwyczaju ?

Moze dlatego ze Asgard jest zajety, co ma w zwyczaju ;)
  • 0
Dołączona grafika

#28 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 08.01.2006 - |14:27|

w 6 sezonie już ujawnili

Ciekawe. Bo powiedzieli o projekcie tylko tym co rządzą a nie wszystkim ludziom, a o to mi chodziło.
  • 0

#29 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.01.2006 - |14:49|

-jakaś taka za szybka akcja

ZA szybka? :o Ludzie tu narzekaja za za wolna akcje a ten wypala tu z kalibra ala wenezuelskie opery mydlane ;)
No ale w koncu kazdy ma swoj wlasny gust ;).

Widziales kiedys antywirusa, ktory dziala poprzez machanie lagą?

A nie slyszales o leczacych dlonia albo uzdrawiajacych swiatlach? :P
Moim zdaniem to co Garek zrobil to byla ingerencja w cialo zarazonych a dokladniej przekazanie systemu immunologicznemu informacji potrzebnych do wyprodukowania antycial (ale dziwnie to przedstawili, bo oni nagle wyzdrowieli, tak jakby poprostu usunal wirusa z ich organizmu, ale w takim przypadku nie byloby zadnego antywirusa).
  • 0

#30 koza

koza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 08.01.2006 - |16:00|

:) Po ostatnich dwóch odcinkach SGA, ten SG wydaje się być dużo lepszy, a może to dlatego że był tak długo oczekiwany.Chociaż musze przyznać że mnie wciągnął.Dałem 8,5 :clap: .Buty miał fajne. :clap: Czekam na następny ,może zobaczymy tych Ori bo jak na razie to sami kapłani. Jak dotąd pokazali troche magi którą da się wyłączyć.
  • 0

#31 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.01.2006 - |16:43|

Ciekawe. Bo powiedzieli o projekcie tylko tym co rządzą a nie wszystkim ludziom, a o to mi chodziło.

Gdyby powiedzieli wszystkim to pewnie oznaczaloby to koniec serialu. W calym serialu duza role odgrywa tejemniczosc tego projektu, takze mysle ze serial ogolnie duzo by na takim ujawnieniu stracil.
  • 0

#32 Kikucik

Kikucik

Szeregowy

• Email
  • 28 postów
  • MiastoOd Ancientów

Napisano 08.01.2006 - |17:14|

ZA szybka? :o Ludzie tu narzekaja za za wolna akcje a ten wypala tu z kalibra ala wenezuelskie opery mydlane ;)
No ale w koncu kazdy ma swoj wlasny gust ;).

Hmm, może za szybka źle się wyraziłem. Bardziej pasuje tu termin "niedopracowana". Na począku odcinka jakby bardziej się starali i bardziej przedstawiali sytuację, ale dalej to hop siup i problem rozwiązany. Chodzi mi tu o Geraka, który po wypaleniu się poprostu znika i słyszymy w tle wiadomości, które mówią, że JUŻ jest po wszystkim + krótkie wytłumaczenie przez panią doktor.
  • 0

#33 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 08.01.2006 - |17:20|

Dałem 9,5.
Może 0,5 do 1 pkt więej niż zazwyczaj, ale to poprzez kontrast z SGA. Cały 2gi sezon SGA to bzdet do kwadratu. A SG-1 ma się świetnie i na tym tle nie sposób nie zawyżać mu ocen.
Mi się podobało. Dużo sensu i wiarygodności czy też zwykłej logoki akcji.Sama akcja w dobrym tempie. NA tyle, że ze smutkiem z rzadka spoglądałem na zegar widząc, że już niedługo się skończy, a tak dobrze się ogląda.
Mamy aktywnego Pradawnego. Śweitny Hammond na wizji i to całkiem z sensem włącza się w fabułę. Nie ma RDA co też jest wielkim plusem.
Daneil z Mitchelem z niezłym humorem. Unieszkodliwiony chwilowo kapłan, który wg mnie znakomicie wypadł. Udane wątki ze świata Jaffa.
Nie podobało mi ciut jak Gerak załatwił sprawę na koniec, ale scena z grobem jego ojca pozwala się zgodzić i rozumieć taki obrót spraw.
Generalnie było naprawdę nieźle.
Tylko, żeby Vala jeszcze była to już byłby wypas.
  • 0

#34 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.01.2006 - |17:31|

w 6 sezonie już ujawnili

W którym momencie? Bo w 8 sezonie projekt nadal jest tajny (patrz s8e08).
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#35 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.01.2006 - |18:18|

Moim zdaniem to co Garek zrobil to byla ingerencja w cialo zarazonych a dokladniej przekazanie systemu immunologicznemu informacji potrzebnych do wyprodukowania antycial (ale dziwnie to przedstawili, bo oni nagle wyzdrowieli, tak jakby poprostu usunal wirusa z ich organizmu, ale w takim przypadku nie byloby zadnego antywirusa).

Ale po co tak kombinujesz? Przeciez jeden z Priors kuz kiedys zrobil taki numer gdzies w kosmosie - nie pamietam numeru odcinka ale byla tez tam Vala. I tez wszyscy zapadli na nieznana chorobe a potem Prior wrocil, tupnal i wszyscy ozdrowieli. Co wiecej - nawet ozdrowieli ci, co wczesniej umarli :blink:
Wiec jak? Tam cos wg mnie jest innego niz sprawa antywirusa. Na razie jeszcze jej na Ziemi nie odkryto a ten młokos pradawny zamiast im opowiedziec o tych Ori dokladniej to ołówkiem się bawił i laptopem. Eeeeee....
  • 0
Dołączona grafika

#36 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.01.2006 - |18:29|

A ja powiem tak. Podbało mi się to nawet bardzo i jazda jest przednia! Intuicyjnie mówie 8-9/10. Czyli jest bardzo dobrze, ale nie najlepiej! Oficjalne Ori vs Pradawni - PIEKNA sPRAWA! Coś konskrutykwnego napisze na później :>
Log65: Happy camper

#37 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 08.01.2006 - |19:24|

Ogółnie całkiem dobry. Myślałem że Teal'c zbierze większa flotę, więc scena z Hatakami była trochę komiczna (wyraz twarzy Teal'ca kiedy zobaczył flote Geraka). Konflikt Ori z Pradawnymi zapowiada się ciekawie. :hyhy: Ciekawe tylko jak wyglądają Ori? :unsure:
  • 0
Dołączona grafika

#38 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.01.2006 - |19:33|

tak jak pradawni, czyli chyba jak chca?:) po ascendencji istnieja jako energia i moga robic ze soba co zechca, czyz nie?:)
  • 0

#39 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.01.2006 - |20:45|

tak jak pradawni, czyli chyba jak chca?:) po ascendencji istnieja jako energia i moga robic ze soba co zechca, czyz nie?:)

Nie no są pewne kanony.... Pradawni jako ci dobrzy byli pokazywani prawie jak "Jezuski" w jakiejs poswiacie, aureoli, ubrani na jasno - wiec mozna sie spodziewac (probke juz mielismy z płomieniami na planecie Priors) ze Ori beda na czarno/czerwono, beda demoniczni, podobni do jakichs diablow czy innych cieni...

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 08.01.2006 - |23:22|

• 0
Dołączona grafika

#40 Casper

Casper

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 08.01.2006 - |20:59|

P.I.Ę.K.N.E

Po ostatnich odcinkach SGA to była wspaniała rozrywka sci-fi.
Dałem 10 może trochę na wyrost, ale naprawdę mi się podobało.
Najbardziej mi szkoda naszego sprzymierzeńca który skończył w szpitalu z kompletną utratą pamięci (nie wiem ale mam jakiś ogromny sentyment do tej postaci choć była tylko w jednym epizodzie).

Ach, już się nie mogę doczekać "walki" na wyższym szczeblu egzystencji. Pewnie kilka planet wysadzą, jakiś układ słoneczny zdezintegrują (oby nie nasz), hehe :)
Bo pradawni nie będą się raczej przejmować tymi "mrówkami" na dole jak to robili dotychczas, a dla Ori jesteśmy tylko bateryjkami z energią (zawiało Matrix'em).

Oby tak dalej, już czekam na kolejny odcinek :clap:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych