Najciekawsza rasa obcych
Napisano 10.09.2003 - |19:38|
To nie rasa, to wielorasowy zakon, ktory wykorzystuje technologie do
symulowania efektow magii. Uzywaja oni do tych celow czesto
technologii pochodzacej od Cieni (jak okazalo sie w scenariuszu
nienakreconego odcinka Crusade). Wiadomo o centauryjskich technomagach
istniejacych juz w czasach poczatkow Republiki.
Z pewnej wypowiedzi JMSa wynika, ze istnieja nawet pak'marscy
technomagowie.
--
Ausir
gulus
Napisano 10.09.2003 - |20:06|
nieżłe nawet nie wiedziałem o tym..... Czułem ,ze Crusade ma w sobie potencjał i tak brutalnie utrącili ten serial a szkoda.Zadałem pytanie o Technomagów w sieci i dostałem taką odpowiedź:
To nie rasa, to wielorasowy zakon, ktory wykorzystuje technologie do
symulowania efektow magii. Uzywaja oni do tych celow czesto
technologii pochodzacej od Cieni (jak okazalo sie w scenariuszu
nienakreconego odcinka Crusade). Wiadomo o centauryjskich technomagach
istniejacych juz w czasach poczatkow Republiki.
Z pewnej wypowiedzi JMSa wynika, ze istnieja nawet pak'marscy
technomagowie.
--
Ausir
gulus
Napisano 10.09.2003 - |21:37|
gulus
Napisano 11.09.2003 - |07:13|
Napisano 11.09.2003 - |19:25|
Co do Technomagów, mogą pochodzić z Ziemi. Ich wygląd fizyczny, i to że łacina jest dla nich urzędowym językiem, może świadczyć o tym, że ktoś ich urwał ze średniowiecza. Odpowiedź jaką otrzymałeś o Technomagach to kompletna bzdura. Kiedy pojawili się pierwszy raz w B5, Londo wyraźnie powiedział, że są podobni do ludzi. Co do ich technologii, to uważam, że sami ją tak rozwinęli. Gdyby mój wniosek o tym, że pochodzą z Ziemi miał przypadkiem okazać się słuszny, to ten kto ich zabrał mógł im co nieco pokazać. Ale w sztuczkach wyspecjalizowali się sami. W Krucjacie było powiedziane, że jak mu tam ten na G, chciał się przyłączyć do walki przeciw Cieniom. Ale inni woleli uciekać. Niestety nie miałem okazji przeczytać scenariusza nie nakręconych odcinków. http://forum.gwrota....MO_DIR#/sad.gif Więc pewnie się mylę.
Jeśli chodzi o Łowców Dusz, czy oni niebyli przypadkiem podobni do Loriena?
Ta technologia do zbierania wiedzy, czy nie chodzi ci o te symbionty, trochę podobne do Gauldów? http://forum.gwrota....IR#/biggrin.gif
Użytkownik M.M edytował ten post 21.02.2018 - |00:08|
Napisano 12.09.2003 - |09:39|
Cienie razem z Pierwszym (mi) nauczały młodszych. To było wyraźnie powiedziane. Czy uczyły Vorlączyków, nie wiem, to logiczny wniosek.
Owszem, uważa się, że Cienie byli, zaraz po Lorienie, pierwszą formą inteligentną. Owszem, Cienie razem z Pierwszymi nauczali młodsze rasy. Tylko, że Vorloni również są Pierwszymi i oni również nauczali młodsze rasy. Stosunki "wiekowe" Cienie - Vorloni, to coś w rodzaju stosunków Ziemia - Centauri. Jest różnica w technologiach, w długości istnienia cywilizacji, ale to ta sama liga.
Wojny z Cieniami trwały od kilku tysięcy lat. Początkowo były to wojny wewnątrz Pierwszych, czyli Cienie, kontra inni Pierwsi, później tylko Cienie kontra Vorloni, w końcu Cienie i młodsze rasy sprzymierzone, kontra Vorloni i rasy młodsze sprzymierzone ( głównie Minbar).
Co do Technomagów się nie wypowiem, bo nie wiem nic o nich.
gulus
Napisano 30.09.2003 - |00:30|

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!
Napisano 16.11.2003 - |00:59|

Napisano 16.11.2003 - |09:56|
gulus
Napisano 16.11.2003 - |11:45|
Napisano 25.11.2003 - |19:59|
Sa najbardziej tajemniczy, bardziej nawet od Cieni

CA
The Corps is Mother, The Corps is Father
[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]
Napisano 03.12.2003 - |21:58|
Napisano 02.02.2004 - |19:42|

Qoy puqbe'pu'
yoHbogh matlhbogh je SuvwI'
Say'moHchu' may' 'Iw
maSuv, manong, 'ej maHoHchu'
nI'be' yInmaj 'ach wovqu'
batlh maHeghbej 'ej yo' qIjDaq
vavpu'ma' DImuv.
pa' reH maSuvtaHqu'.
mamevQo'.
maSuvtaH ma'ov.
Napisano 14.10.2004 - |23:55|
Vorloni.. odkad sie dowiedzialem o manipulacjach genetycznych, jakieprzeprowadzali - brzydze sie nimi

Napisano 31.10.2004 - |16:44|
Wybrałem ich dlatego, bo ich wygląd oraz ich statki najbardziej przypadły mi do gustu.
Główne statki cieni oraz ich eliminator planet to według mnie najlfajniejsze statki jakie pokazano w serialach sci-fi.
Nie wiadomo o nich w zasadzie nic, tak jak i o innych pradawnych rasach więc nie będę pisał że z tego powodu są najciekawsi.
Btw. szkoda że nie powiedziano nic konkretniejszego o tych z pośród pierwszych którzy wzieli udział w decydującej bitwie w odc. 4x06 Into the Fire.
Napisano 26.03.2005 - |03:12|
Po pierwsze gdy Cienie, Vorloni i inne rasy były młode to jego rasa już była starożytna.
Po drugie na koniec wojny z Cieniami wszystkie statki pierwszych odleciały, a pamiętacie jak on "wysiadł" z Białeg Gwiazdy? Zamienił się w czystą energię, a może o był czystą energią od pocżątku?
Tak swoją drogą, co z resztą galaktyk? Może w jakiejś odległej galaktyce istnieje rasa jeszcze starsz niz rasa Loriena.
Może to małe odejście od tematu, ale równie ciekawa co tajemnicza wydaje sie rasa z filmu Babylon 5: Thirdspace. Nawet worloni mieli z nimi problem.
Napisano 16.06.2005 - |12:39|
cienie za klimat i tajemniczość oraz rasa Londo Mollari za mentelność zblizoną do naszej polskiej rasy

Napisano 13.01.2006 - |23:05|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych