Odcinek 179 - S09E05 - The Powers That Be
Napisano 14.08.2005 - |22:32|
Napisano 14.08.2005 - |22:38|
Tym razem bez humoru
duzy plus za odcinek o Orii.
Okazało sie ze Vala miala swoich poddanych,hehe
Swoja droga to bardzo ciekawy odcinek z tego wzgledu,ze chyba nigdy jescze Sg nie przegrało w jakims odcinku :> ??Myślalem ze sami wylecza tego wirusa i pan Kapłan se pojdzie,a tu na ich oczach Orii zawładneli kolejna planeta.Daniel sie musi strasznie czuć
Vala chciala zabic Kapłana,ale on niczym Neo zatrzymał kule

NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 14.08.2005 - |23:21|
Pradawni są chyba jak koledzy z Continuum Q (ST). Po prostu mają "wszystko" w d... i nie zawracają sobie głowy drobiazgami. Dopiero jak się bardzo nudza to pstrykają palcami.
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 15.08.2005 - |00:50|
Zostaje jeszcze jednak jedna sprawa…
Mam juz troche dosc Vali. Jest tak sztuczna, ze bardziej podobala mi sie w roli bogini siedzac na tronie (co do jej brzydkiej twarzy wspomnianej przez Kwiatka: spojrz na jej profil... ten nos
).
Nooo nareszcie jakiś człowiek, który się na ulicy rozgląda...
Ja jestem jednym z tych "niewiernych", którym twarz Vali nie przypadła do gustu (możecie mnie teraz spalić), chyba już to tutaj kiedyś pisałem, choć mój starz na tym forum jest dosyć krótki, że w porównaniu z moimi koleżankami z roku (pozdrawiam serdecznie) i tym, co możemy w naszym pięknym kraju zobaczyć na każdym kroku Vala wypada prawie tak słabo jak pierwsze 4 odcinki nowego sezonu...
Wystarczy sobie dokładnie przejrzeć scenę kiedy Daniel rozmawia z nią na tronie... Wygląda to strasznie... Przypomina FACETA serio! Zróbcie sobie stop klatkę jak nie wierzycie i przekonajcie się sami (coś w tym jest) aaaaaa teraz wyobraźcie ją sobie bez 10 kg „tapety”…
Są gusta i guściki…
PS Nie mam nic do gry aktorskiej Claudi - uważam nawet, że jest świetna i wiele wnosi do serialu... tylko tez zbliżenia...
Napisano 15.08.2005 - |01:07|
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 15.08.2005 - |01:24|
A co innego maja powiedziec?Vala nie jest chyba zbyt piękna, choć jest interesująca.... Coś takiego mowi się chyba o Kayah.
Zreszta wyglad nie jest najwazniejszy, przydala sie drobna odmiana w serialu, bylo milo, ale moim zdaniem czas pozegnac vale, niech wpada co 10 odcinkow mniej wiecej, bo pelny etat w sg-1 to za duzo.
Gość_jooboo_*
Napisano 15.08.2005 - |02:04|
P.S. Claudia Black ma 33 lata, czyli nie tak znowu dużo. Faktycznie ma specyficzną, trochę męską urodę, ale nie zgadzam się, że jest brzydka. Chciałbym, żeby było jej w SG1 jak najwięcej. Gdyby jeszcze pokazała się Gigi Edgley (czyli niezapomniana Chiana) to już w ogóle byłoby cool.
Napisano 15.08.2005 - |02:21|
Jesli Ci sie nie podoba ten "american style of life" - oddawaj komputer i pisz sobie posty na enerdowskiej maszynie do pisania, a wysylaj telegrafem
![]()
Sorry ale irytuje mnie ta coraz bardziej wszechobecna w internecie inwazja lewakow ktorzy nie widza o czym mowia.
Gdyby nie ci Amerykanie, albo by nazisci Twoja rodzine dawno przez komin puscili, albo bys dorastal w sowieckim obozie pracy. Wiec prosze, nie wypisuj chociaz na tym forum poswieconym Sci-Fi antyamerykanskich uwag.
hmmm o świta naiwności, takiego naiwniaka dawno nie widziałem (idź jakci z tej planety Ori, tak ty amerykanom zacznij bić pokłony, tylko powiedz mi dlaczego ich okradasz oglądając nielegalnie ściągnięty serial??? Widzisz jeżeli nie rozumiesz, że narzucanie innym swojego poglądu siłą jest złe to znaczy, że ci z ori maja rację, a Daniel jest idiotą
Idąc tokiem twojego rozumowania, ori w pełni mają rację narzucając całemu wszechświatowi swoje poglądy i wymagając by w nich wierzyć. Hmmm i pewnie Daniel też jest lewakiem????
Zresztą w tym odcinku pada parę innych ciekawych kwesti (np. pomoc słabiej rozwiniętym i dzielenie sie z nim technologami (z jednej strony tyle jest mowy o ideałach ajak do czego dochodzi pada nieśmiertelna kwestia"płać"
ps. co do pomocy amerykańskiej to spytaj się tych co zgineli w obozach koncentracyjnych czy są szczęśliwi, że ten proces zabijania baaardzo usprwniły amerykańskie maszyny liczące (takie przodki dzisiejszych komputerów) firmy IBM
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 15.08.2005 - |02:51|
ps. co do pomocy amerykańskiej to spytaj się tych co zgineli w obozach koncentracyjnych czy są szczęśliwi, że ten proces zabijania baaardzo usprwniły amerykańskie maszyny liczące (takie przodki dzisiejszych komputerów) firmy IBM
buhahahaha co to za argument. Jestes smieszny. Daruj sobie swoje opinie na ten temat na tym forum bo NIKOGO one nie interesuja. Znajdz sobie odpowiednie do tego forum.
Acha i uzywaj sensowniejszych argumentow, bo ten o nielegalnym ogladaniu amerykanskiego (am-kanadyjskiego ?) serialu raczej stoi w opozycji do tego co starasz sie tutaj wyglaszac.
Napisano 15.08.2005 - |04:09|
P.S. Claudia Black ma 33 lata, czyli nie tak znowu dużo. Faktycznie ma specyficzną, trochę męską urodę, ale nie zgadzam się, że jest brzydka. Chciałbym, żeby było jej w SG1 jak najwięcej. Gdyby jeszcze pokazała się Gigi Edgley (czyli niezapomniana Chiana) to już w ogóle byłoby cool.
No więc po Farscape byłem zauroczony KLaudią i kiedyś długo w nocy grzebałem po stronach jej fanów i w wszelkich materiałach jej dotyczących, które znalazłem w necie. Otóż moją uwagę zwróciło jedno: w jej biografii są podawane czasem 2 daty urodzenia i wg jednej ma 33, ale można też znaleźć info, że jej data urodzenia nie jest pewna i że może mieć 40 lat czyli 7 lat więcej. Nie umiem powiedzieć gdzie i kiedy to znalazłem, ale mocno zapamiętałem tą cikawostkę... No więc będąc jej zdeklarowanym fanem muszę przyznać, że faktycznie coś wiek po niej widać jakby ponad 33 lata. Hmmm, no nie wiem.
Niewątpliwie Claudia Black jest szalenie nietypowa i oryginalna. Niesamowicie udała się jej i wryła w pamięć fanów rola Aeryn Sun. Była jakby do niej stworzona. Sądzę, że Claudia była najsilniejszym punktem Farscape i uwielbiam ją za to co w w Farku zrobiła. ALe w SG-1 jakoś nie wszystko mi tak się podoba. A z tym wiekiem to też muszę przyznać, że daje się odczuć że raczej ma koło 40ki. Co do jej wpływu na SG-1 to jest zdecydowanie pozytywny. Sam fakt, że jest silnie komentowana i budzi emocje świadczy, że nie jest to byle kto. Browder dla porównania zdecydowanie mniej wniósł do serialu i jest raczej mało widoczny. Szkoda jednak, że CLaudia ma po 6ym odcinku zniknąć.
Sam odcinek OK. Rozkręca się nam SG-1 i jak wróci Carter powinno być już całkiem w porządku - także dla wielbicieli starszych klimatów.
Co do filozofii Ori to nie zapominajcie, że nie wiemy co tak naparwdę dają swoim wyznawcom. Poza tym co widzimy po priorsach i ich naćpanych oczkach to nie wiemy po co potrzebują wyznawców. Osobiście mam wrażenie, że w jakiś pokrętny sposób czerpią energię czy coś w tym rodzaju i stąd są uzależnieni od swoich wyznawców. Jest to podejrzewam jakiś układ symbiotyczny... Jedno jest pewno, że niewiernych zabijają ijak by nie chcieć patrzeć na nich pozytywnie to ich wyklucza i całkiem deklasuje jako potencjalnych obiektów wiary czy choćby czci. Wiara oparta na strachu to tylko przeca samoobrona - jak w przypadku tej lokalnej wioski, gdzie ludzie de facto nie mieli żadnego wyboru.
Interesujący był dla mnie wątek nawiązania do epidemii u pradawnych. Sama myśl, że w SG-1 chiałby wiązać wątki i logicznie je spajać jest szalenie kusząca. I choć niechce mi się wierzyć, żeby scenarzyści do tego dorośli to byłoby to naprawdę miłe, gdyż świat SG-1 zyskałby wiele na spójności i logicznym nakładaniu się wątków na siebie...
Dałem 9,5 - chyba głównie za dobry klimat i nieco poważniejszą Valę.
Po napisaniu posta znów pogrzebałem po necie w poszukiwaniu informacji odnośnie wieku Claudii.
http://www.claudiabl...nglish/bio.html
No więc pod tym linkiem macie tak:
In Depth
The Australian Claudia Black was born on 11th of October in Sydney/New South Wales and raised there. She likes to make no reply to the year of her birth. That caused some irritation about her bithdate that differs from 1962 to 1973. But in October 2000 she admitted to being 28 years old, so she was born in 1972.
In her adult life she spent parts of her life on New Zealand and in Europe, especially in London.
No więc sam nie wiem, ale jakieś wątpliwości można mieć i patrząc na serial coś mi tu nie gra bo CLaudia wygląda mi na raczej 40 lat niż 33. I tak jest super oryginalna i niepowtarzalna. Niech się trzyma jak najlepiej.
Użytkownik Gaj edytował ten post 15.08.2005 - |04:39|
Napisano 15.08.2005 - |08:49|
mnie jeszcze rozbawil motyw w sali przetrzymywania Vali- Mitchell z Teal'c' kiem w wojne graja;))...ambitnie
Napisano 15.08.2005 - |14:03|
No i jedna nieścisłość. Skoro kapłani potrafią zatrzymac kule to po jaką cholerę ten w SGC uległ samospaleniu???
Napisano 15.08.2005 - |21:44|
są podawane czasem 2 daty urodzenia i wg jednej ma 33, ale można też znaleźć info, że jej data urodzenia nie jest pewna i że może mieć 40 lat czyli 7 lat więcej.
http://www.imdb.com/name/nm0085227/ wg tej strony ma 33 lata i temu bym ufal.
czemu ten prior w SGC ulegl samospaleniu ? By dac nam do zrozumienia ze sa pi*** religijnymi fanatykami i zrobia wszystko co trzeba by osiagnac swoj oblakany cel.
Napisano 16.08.2005 - |08:26|
świetna dyskusja z kapłanem;zaraza;mnóstow odniesień do chrześcijaństwa;
no i Teal'c grający w wojnę
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 16.08.2005 - |13:44|
Napisano 16.08.2005 - |20:42|
Dobra polemika z kapłanem, Daniel wzniósł erudykę na wyżyny,Vala wnosi nieco humoru ale... przynajmniej dowiadujemy się o niej czegoś więcej. A wygląd?
Uważam ją za interesującą i prowokującą,dobra odmiana,trochę natrętna ale Daniel dzielnie to znosi.I kwestia urody, cóż ... Ona nie jest taka "stara",no co wy...Jedynie odcisnęły się na niej suto zakrapiane szampanem wywiady i spotkania,a że się przeciągają na całą noc, to już wiadomo jak to jest...
Poza tym, PANOWIE, o wieku kobiet się nie dyskutuje i nie wypytuje ich o to... Faux pas...
P.S. skoro Vala mając 33 jest stara.... hehe... to ja jestem emerytką :blow:
Napisano 16.08.2005 - |21:32|
Zastanawia mnie jedna kwestia. MIanowicie w odcinku bylo powiedziane ze kapłani juz sa na 43 planetach. Biorąc zdrowy rozsadek to nie długo natkną sie na Noxów aschenow i tak dalej. Ciekawe czy ich tez beda chcieli nawrocic, a szczegolnie Noxów, bo nie sadze by ich technologia ich ukryła przed Ori
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »