Myśliwce w Star Wars
Napisano 13.10.2003 - |18:06|
Had my head stove in but I'm still on my feet
And I'm still willin'”
Napisano 13.10.2003 - |18:55|
Bez oslon to byla jazda i szalone uniki przed przeciwnikiem ( np.TIE/A)
Napisano 16.01.2004 - |18:28|
Tak się zastanawiam... jeżeli umieszczamy w ankiecie również myśliwce eksperymentalne (Tie-Advancet), jak i myśliwce bombardujące, to czemu nie znalazł się taki jeden statek, który może i nie jest myśliwcem, ale w 4 i 6 części walczy jako myśliwiec... mam na mysli Sokoła Millenium oczywiście.
Napisano 16.01.2004 - |20:33|
Sokół jest zbyt słabo uzbrojony by mógł walczyć z większymi jednostakami, ale z mysliwcami sobie całkiem dobrze radzi, zresztą jak sam Han Solo się przechwala, Sokół jest jedyny w swoim rodzaju ;-)
Nie zamierzałem tutaj nikogo przekonywać do tej konkretnej maszyny, chciałem jedynie zwrócić Waszą uwagę na jej możliwości.
Napisano 16.01.2004 - |20:37|
Poza tym standartowy model to zwykły transport, TIE-Fighter by go rozwalił. To dopiero Han podrasował swoją maszynę na jakiś porządny poziom.
Napisano 16.01.2004 - |20:47|
Czyli wracając do tematu tegoż topicu, jak już napisałem wcześniej najbardziej podoba mi się X-Wing, dodam może jeszcze, że całkiem niezłym pomysłem było zastosowanie w nim droida, który w jakimś ograniczonym zakresie, ale mógł dokonywać drobnych napraw podczas odnoszonych uszkodzeń... Nie jestem pewien czy pozostałe wersje rebelianckich mysliwców również były wyposażone w tego typu "usprawnienie"
Napisano 16.01.2004 - |21:14|
Błąd , Sokół mogłby prubować walczyć nawet z korwetą lub innym statkiem tego typu - jakby nie mówić na pokładzie Sokoła Han zamontował generator tarcz z niszczyciela , dwa poczwórne działka laserowe (podrasowane ) , dwie wyrzutnie pocisków wstrząsowych Aykrad (mostek Niszczyciela zdemontował nimi bez wiekszych problemów).Sokół jest zbyt słabo uzbrojony by mógł walczyć z większymi jednostakami, ale z mysliwcami sobie całkiem dobrze radzi, zresztą jak sam Han Solo się przechwala, Sokół jest jedyny w swoim rodzaju ;-)
Napisano 22.03.2004 - |14:29|
Napisano 22.03.2004 - |17:25|
Mym zdaniem to prawdziwy numer jeden. Na drugiej pozycji bym usadowił Tie Advance bardzo zwrotny dobrze uzbrojony i z możliwością lotów w nadprzestrzeni duży krok w planach Imperium, jak mam nadzieję Lucas nakręci jeszcze części 7,8 i 9 to obejrzę może kampanię Wielkiego Admirała Thrawna bądź powrót Imperatora albo napaść Yuuzhan Vong.
Oby ojciec wszystkich Star Warsowców wziął sobie do serca listy i domagania fanów i kontynuował swe dzieło.
P.S. Tak sobie zrobiłem smaka iż zaraz włączę sobie X-Wing Alliance lub X-Wing Collector's Series i bendę pykał do nieprzytomności.
Napisano 22.03.2004 - |19:08|
Czy to całą twoja wypowiedz ??X-wind the best
jak wiecej głosów na niego jest
Siły nie mam , prosiłem tyle razy io nie podawanie danych z gier komputerowych . Co do porównania możliwości X-winga z B-Wingem należy pamiętać że B-wing jest maszyną dużo nowszą niż X , skonstruowaną przy pomocy Verpinów (owadopodobna rasa, niesamowicie zdolni technicy ) . Ale i on miał pewne wady , tzn. bardzo ogranczony komputer nawigacyjny , co oganiczało możliwość lotu w hiper przestrzeni tylko do 2 skoków i to zaprogramowanych wcześniej w bazie .Dla porównania to X-Wing miał prędkość 100 MGlt, a Y-Wing miał bodajże 80 MGlt.
Napisano 24.07.2004 - |22:29|
ale zdecydowanie większym sentymentem darzę X-Winga, no i sylwetkę ma dużo ładniejszą.
krótka historia myśliwca :
"INCOM CORPORATION T-65
MYŚLIWIEC PRZEWAGI PRZESTRZENNEJ TYPU X
W czasie Bitwy o Yavin był to najnowoczesniejszy myśliwiec w galaktyce. Od tej pory pojawiło sie wiele typów szybszych czy lepiej uzbrojonych, a czasami łaczacych oba te elementy, ale żaden nie stał sie sławniejszy. Mysliwiec Typu X, albo jak go popularnie nazywaja piloci X-wing, zapewnił sobie miejsce w historii z uwagi na rolę, jaką odegrał w zwyciestwie Sojuszu. Swoistym cudem było, iż Rebelia w ogóle dysponowała maszyną tego typu, gdyż T-65 był ostatnią maszyną opracowaną przez Incom Corporation, której zarząd objawiał coraz silniejsze skłonności ku Imperium, w przeciwieństwie do konstruktorów. Imperialny wywiad podejrzewał ich o sprzyjanie Rebelii, ale nie przewidział ich zdeterminowania - przy pomocy agentów rebelianckich cały główny zespół konstrukcyjny zniknął i to wraz z planami i prototypem nowego myśliwca. A własciwie nie tyle zniknął, ile przeszedł na stronę Sojuszu i uruchomił produkcję myśliwców tego typu wyłącznie dla potrzeb Rebelii. W rewanżu Imperator znacjonalizował Incom Corporation."
Napisano 13.08.2004 - |09:59|
Pozdrawiam
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 13.08.2004 - |14:31|
Napisano 18.08.2004 - |13:45|
Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone.
Shogun Tokugawa Ieyasu
Napisano 28.02.2005 - |16:09|
...Co do porównania możliwości X-winga z B-Wingem należy pamiętać że B-wing jest maszyną dużo nowszą niż X , skonstruowaną przy pomocy Verpinów (owadopodobna rasa, niesamowicie zdolni technicy ) . Ale i on miał pewne wady , tzn. bardzo ogranczony komputer nawigacyjny , co oganiczało możliwość lotu w hiper przestrzeni tylko do 2 skoków i to zaprogramowanych wcześniej w bazie .
B-WING : Ciężki myśliwiec uderzeniowy, zaprojektowany do ataków na mniejsze okręty liniowe. Choć ledwie o 4 metry dłuższy od myśliwca typu X - ma uzbrojenie cięższe niż większość imperialnych okrętów patrolowych.
Zaprojektowany został przez Ackbara (wówczas jeszcze komandora) i inżynierów rasy Verpine z kolonii Slayn i Korpil...
... W standardowej konfiguracji myśliwiec uzbrojony jest w trzy działa jonowe (...), działo laserowe i wyrzutnię torped protonowych...
... Hipernapęd klasy 2 daje mu ledwie połowę prędkości osiąganej przez A-Wingi czy X-Wingi...
"Ilustrowany przewodnik po statkach, okrętach i pojazdach Gwiezdnych Wojen"
Napisano 28.02.2005 - |17:27|
Zawsze podobały mi się takie opracowania"Ilustrowany przewodnik po statkach, okrętach i pojazdach Gwiezdnych Wojen"
Tak, a Millenium Falcon ma hipernapęd klasy 0,5 , a Outraider (statek Dasha Rendela -Dark Empire )ma napęd klasy 0,75... Hipernapęd klasy 2 daje mu ledwie połowę prędkości osiąganej przez A-Wingi czy X-Wingi...
Jak ktoś bedzie chciał , to mogę wytłumaczyć te nieszczesne "klasy hipernapędu " .
Napisano 01.03.2005 - |16:57|
Jak ktoś bedzie chciał , to mogę wytłumaczyć te nieszczesne "klasy hipernapędu " .
Dziękuję, ale nie trzeba
TIE Advanced - Myśliwiec Vadera wyposażony w Hipernapęd , na razie nie wyszedł poza prototyp.
Hmm... TIE Advanced x1 - myśliwiec Vadera, nie do końca był jednostką prototypową... Był pierwszym z małej serii i został podarowany Mrocznemu Lordowi. Pozostałe maszyny, były przekazane do przetestowania elitarnym jednostkom myśliwskim Floty Imperialnej. Ostateczna wersja TIE Advanced - zwana też TIE Avenger wyposażona była w szybko ładujące się tarcze Novaldex, 2 działka laserowe i 2 wyrzutnie rakiet.
Jednak nie weszły do masowej produkcji ze względu na koszty. Zostały wyparte przez bardziej ekonomicznego TIE Interceptora.
Napisano 01.03.2005 - |18:25|
Wiesz, 24 maszyny tybu TIE Advanced - jak dla mnie to ilość potrzebna do przetestowania prototypów - tak się składa że Vader dostał ostatnią maszynę która była testowana .Hmm... TIE Advanced x1 - myśliwiec Vadera, nie do końca był jednostką prototypową... Był pierwszym z małej serii i został podarowany Mrocznemu Lordowi. Pozostałe maszyny, były przekazane do przetestowania elitarnym jednostkom myśliwskim Floty Imperialnej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »