Skocz do zawartości

Zdjęcie

Myśliwce w Star Wars

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Najlepszy Myśliwiec (53 użytkowników oddało głos)

Najlepszy Myśliwiec

1. Z-95 Headhunter (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Y-wing , Y-wing Longprobe (0 głosów [0.00%])

3. X-Wing (34 głosów [70.83%])

Procent z głosów: 70.83%

4. A-wing (5 głosów [10.42%])

Procent z głosów: 10.42%

5. B-wing (1 głosów [2.08%])

Procent z głosów: 2.08%

6. TIE/In (0 głosów [0.00%])

7. TIE Interceptor (3 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

8. TIE Bomber (0 głosów [0.00%])

9. TIE Advanced (5 głosów [10.42%])

Procent z głosów: 10.42%

10. TIE Scimitar (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Aeth

Aeth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • Miastoz krakowskich czeluści

Napisano 13.10.2003 - |18:06|

X-Wing B) - za charakterystyczny kształt głównie, po prostu jest jednym z symboli tego filmu (chociaż nie buczy tak fajnie jak TIE Fightery ;)) i wygląda wspaniale.
  • 0
“And I've been kicked by the wind, robbed by the sleet
Had my head stove in but I'm still on my feet
And I'm still willin'”

#22 DeFenc

DeFenc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 13.10.2003 - |18:55|

TIE Incerteptor - oj wylatalo sie sporo godzin ta maszynka w Tie Fighterze:)
Bez oslon to byla jazda i szalone uniki przed przeciwnikiem ( np.TIE/A)
  • 0

#23 Tebulot

Tebulot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 16.01.2004 - |18:28|

Zagłosowałem na X-Winga, ma bardzo elegancką sylwetkę jak również potężne uzbrojenie, może i A-Wing jest szybszy, ale nigdy nie będzie symbolem Gwiezdnych Wojen.

Tak się zastanawiam... jeżeli umieszczamy w ankiecie również myśliwce eksperymentalne (Tie-Advancet), jak i myśliwce bombardujące, to czemu nie znalazł się taki jeden statek, który może i nie jest myśliwcem, ale w 4 i 6 części walczy jako myśliwiec... mam na mysli Sokoła Millenium oczywiście.
  • 0

#24 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.01.2004 - |19:54|

Bo to jest trasportowiec i ma inne przeznaczenie niż walka .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 Tebulot

Tebulot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 16.01.2004 - |20:33|

Wiem, że to jest jednostka transportowa, ale jak widzieliśmy jest bardzo niebezpieczna dla wszelakich myśliwców imperium. W IV epizodzie, co prawda z zaskoczenia, ale jednak udaje jej się nawet uszkodzić tie-advacent od Vadera.
Sokół jest zbyt słabo uzbrojony by mógł walczyć z większymi jednostakami, ale z mysliwcami sobie całkiem dobrze radzi, zresztą jak sam Han Solo się przechwala, Sokół jest jedyny w swoim rodzaju ;-)

Nie zamierzałem tutaj nikogo przekonywać do tej konkretnej maszyny, chciałem jedynie zwrócić Waszą uwagę na jej możliwości.
  • 0

#26 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 16.01.2004 - |20:37|

Co nie przeszkadza, że Sokół (czyli podrasowany Corelian YT-1300 Transport) nie jest myśliwcem, a jednostką transportową. Dlatego znalazł się w ankiecie "Najlepszy Statek", a nie tutaj.
Poza tym standartowy model to zwykły transport, TIE-Fighter by go rozwalił. To dopiero Han podrasował swoją maszynę na jakiś porządny poziom.
  • 0

#27 Tebulot

Tebulot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 16.01.2004 - |20:47|

Mój błąd, przyznaje się bez bicia ;-) ... poprostu jakoś przeoczyłem tą drugą ankietę...

Czyli wracając do tematu tegoż topicu, jak już napisałem wcześniej najbardziej podoba mi się X-Wing, dodam może jeszcze, że całkiem niezłym pomysłem było zastosowanie w nim droida, który w jakimś ograniczonym zakresie, ale mógł dokonywać drobnych napraw podczas odnoszonych uszkodzeń... Nie jestem pewien czy pozostałe wersje rebelianckich mysliwców również były wyposażone w tego typu "usprawnienie"
  • 0

#28 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.01.2004 - |21:14|

Sokół jest zbyt słabo uzbrojony by mógł walczyć z większymi jednostakami, ale z mysliwcami sobie całkiem dobrze radzi, zresztą jak sam Han Solo się przechwala, Sokół jest jedyny w swoim rodzaju ;-)

Błąd , Sokół mogłby prubować walczyć nawet z korwetą lub innym statkiem tego typu - jakby nie mówić na pokładzie Sokoła Han zamontował generator tarcz z niszczyciela , dwa poczwórne działka laserowe (podrasowane ) , dwie wyrzutnie pocisków wstrząsowych Aykrad (mostek Niszczyciela zdemontował nimi bez wiekszych problemów).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#29 karata4

karata4

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 22.03.2004 - |14:29|

X-wind the best :D jak wiecej głosów na niego jest :D
  • 0

#30 Loboot

Loboot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoOleśnica/Wrocław

Napisano 22.03.2004 - |17:25|

Moim zdaniem to najlepszy jest B-Wing ponieważ ma potężne uzbrojenie jest dość zwrotny jak na bombowca przy odpowiednim manewrowaniem przesyłu mocy można było rozwalić wszystkie Tie nawet Defendery (pod warunkiem że było ich nie więcej niż 3) przy większej ilości denerwowały mnie swym Tractor Beamem, ale wracając do tematu dobry pilot tym bombowcem może zdziałać cuda. Dla porównania to X-Wing miał prędkość 100 MGlt, a Y-Wing miał bodajże 80 MGlt. B-Wing jest wspaniałym kompromisem między tymi pojazdami zwrotność połączona z potężnym pancerzem i niesamowitym uzbrojeniem.
Mym zdaniem to prawdziwy numer jeden. Na drugiej pozycji bym usadowił Tie Advance bardzo zwrotny dobrze uzbrojony i z możliwością lotów w nadprzestrzeni duży krok w planach Imperium, jak mam nadzieję Lucas nakręci jeszcze części 7,8 i 9 to obejrzę może kampanię Wielkiego Admirała Thrawna bądź powrót Imperatora albo napaść Yuuzhan Vong.
Oby ojciec wszystkich Star Warsowców wziął sobie do serca listy i domagania fanów i kontynuował swe dzieło.

P.S. Tak sobie zrobiłem smaka iż zaraz włączę sobie X-Wing Alliance lub X-Wing Collector's Series i bendę pykał do nieprzytomności.
  • 0
PRZECZYTAJ REGULAMIN

#31 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.03.2004 - |19:08|

X-wind the best :D jak wiecej głosów na niego jest :D

Czy to całą twoja wypowiedz ??

Dla porównania to X-Wing miał prędkość 100 MGlt, a Y-Wing miał bodajże 80 MGlt.

Siły nie mam , prosiłem tyle razy io nie podawanie danych z gier komputerowych . Co do porównania możliwości X-winga z B-Wingem należy pamiętać że B-wing jest maszyną dużo nowszą niż X , skonstruowaną przy pomocy Verpinów (owadopodobna rasa, niesamowicie zdolni technicy ) . Ale i on miał pewne wady , tzn. bardzo ogranczony komputer nawigacyjny , co oganiczało możliwość lotu w hiper przestrzeni tylko do 2 skoków i to zaprogramowanych wcześniej w bazie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#32 marjot

marjot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24.07.2004 - |22:29|

Równie dobrze latało mi się na A-Wingu jak i X-Wingu (Rogue Squadron),
ale zdecydowanie większym sentymentem darzę X-Winga, no i sylwetkę ma dużo ładniejszą.

krótka historia myśliwca :
"INCOM CORPORATION T-65
MYŚLIWIEC PRZEWAGI PRZESTRZENNEJ TYPU X

W czasie Bitwy o Yavin był to najnowoczesniejszy myśliwiec w galaktyce. Od tej pory pojawiło sie wiele typów szybszych czy lepiej uzbrojonych, a czasami łaczacych oba te elementy, ale żaden nie stał sie sławniejszy. Mysliwiec Typu X, albo jak go popularnie nazywaja piloci X-wing, zapewnił sobie miejsce w historii z uwagi na rolę, jaką odegrał w zwyciestwie Sojuszu. Swoistym cudem było, iż Rebelia w ogóle dysponowała maszyną tego typu, gdyż T-65 był ostatnią maszyną opracowaną przez Incom Corporation, której zarząd objawiał coraz silniejsze skłonności ku Imperium, w przeciwieństwie do konstruktorów. Imperialny wywiad podejrzewał ich o sprzyjanie Rebelii, ale nie przewidział ich zdeterminowania - przy pomocy agentów rebelianckich cały główny zespół konstrukcyjny zniknął i to wraz z planami i prototypem nowego myśliwca. A własciwie nie tyle zniknął, ile przeszedł na stronę Sojuszu i uruchomił produkcję myśliwców tego typu wyłącznie dla potrzeb Rebelii. W rewanżu Imperator znacjonalizował Incom Corporation."
  • 0

#33 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 13.08.2004 - |09:59|

Czasem korzystam e strony Sluis Van - mają tam okręty i myśliwce zarówno z trylogii jak i z książek i gier. To chyba wiarygodne źródło ?

Pozdrawiam

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#34 Lucas7

Lucas7

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 13.08.2004 - |14:31|

nie wiem co innego mogłoby się pojawić w Star Wars zamiast X-Wingów, więc swój głosik oddałem na ten typ myśliwców
  • 0

#35 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 18.08.2004 - |13:45|

X-wingi oczywiście, nie mylić z X-skrzydłowcami :censored:
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#36 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.08.2004 - |15:24|

X-wingi oczywiście, nie mylić z X-skrzydłowcami

A czemu nie mylić ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#37 holger

holger

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWronki

Napisano 28.02.2005 - |16:09|

...Co do porównania możliwości X-winga z B-Wingem należy pamiętać że B-wing jest maszyną  dużo nowszą  niż X , skonstruowaną przy pomocy Verpinów (owadopodobna rasa, niesamowicie zdolni technicy ) . Ale i on miał pewne wady , tzn. bardzo ogranczony komputer  nawigacyjny , co oganiczało  możliwość lotu w hiper przestrzeni tylko do 2 skoków i to zaprogramowanych wcześniej w bazie .

Wyświetl post

B-WING : Ciężki myśliwiec uderzeniowy, zaprojektowany do ataków na mniejsze okręty liniowe. Choć ledwie o 4 metry dłuższy od myśliwca typu X - ma uzbrojenie cięższe niż większość imperialnych okrętów patrolowych.
Zaprojektowany został przez Ackbara (wówczas jeszcze komandora) i inżynierów rasy Verpine z kolonii Slayn i Korpil...
... W standardowej konfiguracji myśliwiec uzbrojony jest w trzy działa jonowe (...), działo laserowe i wyrzutnię torped protonowych...
... Hipernapęd klasy 2 daje mu ledwie połowę prędkości osiąganej przez A-Wingi czy X-Wingi...
"Ilustrowany przewodnik po statkach, okrętach i pojazdach Gwiezdnych Wojen"
  • 0

#38 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.02.2005 - |17:27|

"Ilustrowany przewodnik po statkach, okrętach i pojazdach Gwiezdnych Wojen"

Zawsze podobały mi się takie opracowania :) . Są pomocne , czesto dokładne (a czasem za dokładne w tłumaczeniu :D ) , ale trafiają się w nich błedy .

... Hipernapęd klasy 2 daje mu ledwie połowę prędkości osiąganej przez A-Wingi czy X-Wingi...

Tak, a Millenium Falcon ma hipernapęd klasy 0,5 , a Outraider (statek Dasha Rendela -Dark Empire )ma napęd klasy 0,75 :D .- ciekawe kto to tłumaczył i jak tłumaczył to wiedział o co chodzi :)? .
Jak ktoś bedzie chciał , to mogę wytłumaczyć te nieszczesne "klasy hipernapędu " .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#39 holger

holger

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWronki

Napisano 01.03.2005 - |16:57|

Jak  ktoś bedzie chciał , to mogę  wytłumaczyć te nieszczesne "klasy hipernapędu " .

Wyświetl post

Dziękuję, ale nie trzeba ;)

TIE Advanced - Myśliwiec Vadera wyposażony w Hipernapęd , na razie nie wyszedł poza prototyp.

Hmm... TIE Advanced x1 - myśliwiec Vadera, nie do końca był jednostką prototypową... Był pierwszym z małej serii i został podarowany Mrocznemu Lordowi. Pozostałe maszyny, były przekazane do przetestowania elitarnym jednostkom myśliwskim Floty Imperialnej. Ostateczna wersja TIE Advanced - zwana też TIE Avenger wyposażona była w szybko ładujące się tarcze Novaldex, 2 działka laserowe i 2 wyrzutnie rakiet.
Jednak nie weszły do masowej produkcji ze względu na koszty. Zostały wyparte przez bardziej ekonomicznego TIE Interceptora.
  • 0

#40 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.03.2005 - |18:25|

Hmm... TIE Advanced x1 - myśliwiec Vadera, nie do końca był jednostką prototypową... Był pierwszym z małej serii i został podarowany Mrocznemu Lordowi. Pozostałe maszyny, były przekazane do przetestowania elitarnym jednostkom myśliwskim Floty Imperialnej.

Wiesz, 24 maszyny tybu TIE Advanced - jak dla mnie to ilość potrzebna do przetestowania prototypów - tak się składa że Vader dostał ostatnią maszynę która była testowana .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych