Stargate RPG
Napisano 19.03.2006 - |13:53|
Poza tym cóż stoi na przeszkodzie do stworzenia systemu na własne potrzeby?
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 19.03.2006 - |14:31|
Nie wiecie skad moznaby pobrac glowny podrecznik do tego systemu??
z gory dziekuje!!
Interesowala by mnie rownierz informacja dotyczaca forum lub jakiejs polskiej stronki poswieconej tej tematyce
Użytkownik MonkeyNH edytował ten post 19.03.2006 - |14:44|
Napisano 19.03.2006 - |14:38|
Napisano 19.03.2006 - |15:05|
Napisano 22.03.2006 - |14:38|
Z gory dzieki!!
Pzdr
Napisano 22.03.2006 - |15:27|
pomimo tego, że dość dużo grywam w rpgi gram w drużynie któej członkowie grywają w rpgi już kilkanaście lat to przy tworzeniu postaci zeszło nam ponad 4h
Po za tym postacie da się maksować totalnie. Manczkinizm mi nie przeszakadza i lubie mieć postać wymaksowaną ale tam się dopisuje tylko plusiki prawie nie ma żadnych minusów.
Dodatkowo napakowali mnóstwo dodatkwych skili w czasach gdy rpgi i dedeki ida w kierunku jak największego uogulnienia , tworzenia grup skilli itp.
Sama mechanika też nie jest jakaś najprostsza. Biorąc szczegulnie pod uwage zawansowanych graczy ciężko jest coś szybkiego poprowadzić. Z powodu momentami zbyt wielu opcji.
Napisano 22.03.2006 - |15:57|
Jesli chodzi o pakowanie to nikt nie zmusza mistrza do stosowanie wszystkich zasad mówiących o awansowaniu. Mistrz ma prawo powiedzieć tak: "ok masz awans, ale nie pozwalam Ci pakować w strzaelanie z automatu, jesli od ostatniego awansu posługiwałeś maczetą". Można też zmniejszać ilość punktów doświadczenia, dawać kary za zachowanie niezgodne z postacią, wymuszać np. trwałe uszkodzenia ciała tak, by pewne umiejętności zostały częściowo utrudnione itd.
Nie ma systemów doskonałych i każdy nawet najgorszy pod względem mechaniki system RPG można zmienić w niezwykłe cudo, tylko trzeba trochę popracować, a nie liczyć tylko na podręczniki.
Napisano 22.03.2006 - |21:10|
PzdR! Nara
Napisano 22.03.2006 - |23:27|
Zresztą nawet nie chodzi o trudność rzutów czy komplikacje mechaniczne bo wtedy dosyć głęboko siedzieliśmy w dedekach ale już samo przebicie się przez tworzenie postać nas zmęczyło. A ja nie mówie o sesji i próbie poprowadzenia jej w miare stargetowym klimacie przy tym trzymiąc się mechaniki.
Napisano 23.03.2006 - |02:00|
Napisano 23.03.2006 - |07:21|
Fakt mechanika nie jest najważniejsza ale nie znaczy to że można ja sobie odstawić w kąt i o niej zapomnieć bo to nie oto chodzi w tej całej sprawie.
Inna sprawa, że podręcznik do stargate jest świetnie napisany i uzupełnia wszelkie braki i niejasności jakie wynikają w serialu do 3s.
No dobra nie wszystko dalej nic nie mowią o Furlingach
Napisano 23.03.2006 - |15:48|
Napisano 28.03.2006 - |10:22|
Napisano 28.03.2006 - |15:23|
wszystko tylko nie mechanika Neuroshimy
Już lepiej wyglądałaby tu mechanika nowego WoDu względnie nowe Exalted ale nie Neuroshima.
Po za tym jeśli chcemy się za to wziąść proponuje założyć nowy topic i tam się nad tym rozpisywać - albo lepiej dział
Napisano 28.03.2006 - |15:26|
jeśli chodzi o mechanikę to można by wykożystać testy na zasadach Neuroshimy
W sumie by było można , ale musiał byś albo postacie podpakować , albo pozaniżać trudności testów .
W sumie do prowadzenia SG1 w takiej formie w jakiej jest pokazany w TV , najlepiej nadawał by się system HERO - tylko że niepamiętam gdzie go ostatnio na necie widziałem .
Napisano 28.03.2006 - |15:34|
Napisano 28.03.2006 - |17:04|
Fallout jest prosty , ale nie fajny . Zmienisz zdanie jak zobaczysz ile trzeba przeliczać przy modyfikatorach . Inną sprawą jest że przy grach na PC , sprawdza się świetnie . Ale przy zwykłym RPG to prawie drugie kryształy .W sumie system falloutowy jest świetny. Neuroshimy nie znam, ale fallout to jest to. Nie ma mowy o tworzeniu super hiroł w ciagu dwóch sesji i do tego całkiem fajny system procentowy dla skillów.
Napisano 28.03.2006 - |18:35|
staty od 1 do 20 oczywiście ale 20 to krytyczna porażka zawsze a 1 to krytyczny sukces... czyli standard...
na teście musisz wyrzucić mniej lub równo tyle ile ma testowany współczynnik... ale w zależności od poziomu trudności na jednej, dwuch lub trzech kościach... na tej zasadzie działa to bardzo prosto i gra jest dość dynamiczna... nie ma obrażeń jako takich więc MG ocenia skutki na podstawie trafienia... zresztą... jak chcecie się podjąć to ja projekt mechaniki zrobię...
najlepiej było by założyć nową kategorię bo w jednym temacie to się pogubimy we wszystkim... pozatym ewentualnie można próbować stworzyć równolegle Forum GateWorld do grania na forum... jesty to owszem kłopotliwe ale ja już coś podobnego robiłem... nazywało się to SoulTrip i bazowało na pomyśle z filmu "Uwierz w ducha" z anem Swaze Patrickiem.. czy jak mu tam... dla mnie on jest był i będzie Wykidajło... no ale...
Najpierw decyzja czy się zabieramy a potem kategoria na forum (jeżeli się zabieramy) ... jak już to będzie to się ustali co jest do zrobienia i podzieli chętnych na ekipy do konkretnych zadań... tylko trzeba wybrać kogoś kto będzie tym zarządzał w jakiś sposób...
To tyle w tej kwestii co ja mam do powiedzenia...
Zresztą ... na zlocie w Sierakowie jak będą chętni to poprowadzę Neuroshimę ... zainteresowani będą mogli zobaczyć system uproszczony w akcji...
Napisano 28.03.2006 - |18:42|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »