Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 21 - S02E01 - The Siege (Part 3)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (200 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (79 głosów [42.93%])

Procent z głosów: 42.93%

2. 9.5 (38 głosów [20.65%])

Procent z głosów: 20.65%

3. 9 (31 głosów [16.85%])

Procent z głosów: 16.85%

4. 8.5 (11 głosów [5.98%])

Procent z głosów: 5.98%

5. 8 (13 głosów [7.07%])

Procent z głosów: 7.07%

6. 7.5 (1 głosów [0.54%])

Procent z głosów: 0.54%

7. 7 (5 głosów [2.72%])

Procent z głosów: 2.72%

8. 6.5 (3 głosów [1.63%])

Procent z głosów: 1.63%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (2 głosów [1.09%])

Procent z głosów: 1.09%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.54%])

Procent z głosów: 0.54%

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 17.07.2005 - |21:06|

9.5
Świetny odcinek na początek 2 sezonu.
Jak dla mnie plusy za efekty i wartką akcję.
Jeżeli chodzi o Forda to chyba będzie musiał polować na Wraith bo niby skąd weźmie enzym potrzebny mu do życia. Osobną sprawą jest sposób jego ekstrakcji z upolowanych Wraith :P
Mam nadzieję, że następne odcinki będą trzymały ten poziom.
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#22 jerico

jerico

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoWojkowice

Napisano 17.07.2005 - |21:08|

Właśnie skończyłem oglądać pierwszy odcinek, 2 sezonu SGA, moja okcena 9,5 a dlaczego bo zostawiam 0,5 na jeszcze lepszy :D Jak zawsze dobry humor, świetne efekty. W tym miejscy należy sie podziękowanie dla Grypy HATAK za błyskawiczne przygotowanie napisów. Wielke dzięki.
  • 0

#23 marbed

marbed

Szeregowy

• Email
  • 2 postów

Napisano 17.07.2005 - |21:18|

Właśnie oglądnąłem ten odcinek i jestem pod wrażeniem. Trochę szkoda Forda ... Miodzio. Na to czekałem tak długo. Oby następne odcinki były takie jak ten. Chylę głowę dla grupy która tłumaczy serial :clap: . Jesteście wielcy ! Pozdrawiam serdecznie.

Użytkownik marbed edytował ten post 18.07.2005 - |07:52|

• 0

#24 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.07.2005 - |21:33|

hmmmm odcinek super (zwłaszcza jak człowiek był tak wygłodniały) dałem 9,5, a dlaczego nie 10?? bo jakoś mi nie pasuje ten wątek z Fordem (tak na dobrą sprawe nie wiadomo czy bedzie on postacią pozytywną czy negatywną). Nie wiem ale ten wątek mi nie pasuje...
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#25 koalla145

koalla145

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoNieporęt k. Warszawy

Napisano 17.07.2005 - |21:58|

ZARABISTY odcinek.
Kulminacja bardzo dobrych "The Siedge 1 i 2". Nie brakowało chyba niczego - bardzo szkoda Forda - chyba go szybko nie spotkamy, i niczego już nie nazwiemy.
Dedalus... w końcu wygląda jak statek kosmiczny a niej jak lotniskowiec
Bardzo ładny wybuch termonuklearny nad atlantis. Teyla jakos sie specjalnie nie wykazała.
Co do Hermion'a to wątpie żeby długo został na Dedalusie - napewno bedzie mial ważniejsze zadania - wiec przyleci ktoś po niego. Ale duet fajny - prawda.
Jeden bug który teraz wymyśliłem.
Czy dr. Weir nie mogła podnieść osłon na wrotach żeby ford nie wyleciał??
Pozatym to bomba rozpoczęcie serii.
Czekam na następne odcinki

Użytkownik koalla145 edytował ten post 17.07.2005 - |22:02|

• 0

#26 QQQ

QQQ

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.07.2005 - |22:14|

hmm dałem 9 bo :

start = 10
za krótki ;) - 1

ogólnie dosc płytki ale za to dynamiczny i z humorem - ( mam nadzieje ze Ford zamieni sie w cos tak potęznego jak Replikatory w SG1 bo te Wraity to ani straszne ani groźne ani mądre - gdzie im tam do powagi i grozy Goauldów

WIELKIE BRAWA dla tłumaczy ( nie za jakosc bo do tego juz nas przyzwyczaili ;-) ale za tempo - jestescie WSPANIALI !!!
  • 0

#27 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 17.07.2005 - |22:18|

CZy ktos zwrocil uwage ze mamy tez nowego czlonka SGA. Jest nim Azgardczyk. Jestem ciekaw jak go wykozystaja producenci. Czy wogle bedzie sie pojawial czy nie. Mogl by ponuc w odkrywaniu tajemnic miasta.

Użytkownik Kirkor edytował ten post 17.07.2005 - |22:19|

• 0

#28 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 17.07.2005 - |22:34|

Dałbym 10 ale numer z maskowaniem jest zupełnie bez sensu. Cielawe jak w następnych odcinkach będą rłumaczyć fakt, że ludzie się panoszą po galaktyce Pegaza tzn co wszyscy są na Dedalu??? I jakoś nie chce mi sie wieżyć, że nasi wrogowie nie powrócą sprawdzić co tam z atlantis. To jest strasznie naciągane niestyty i tylko jakię wyrafinowany numer możę uratować tą sprawę
  • 0

#29 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 17.07.2005 - |23:14|

Z całej trójki premier odcinek zdecydowanie najlepszy ( SG-1 jeszcze nie widziałem ) .

P.S. W pewnym momencie dowódca Dedalusa mówi że Asgard nie dał im broni , wiec co się stało z ubrojieniem X-303 ( z 6x17 wynika że nie tylko osłony na nim zainstalowali ) ; wiec czemu nie zrobili tego ponownie ?
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#30 Obsydian

Obsydian

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 18.07.2005 - |09:48|

bo dali im pewnie tylko systemy defensywne
  • 0

#31 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 18.07.2005 - |10:13|

Podobnie jak w SG-1 daje 9.5

O efektach nie pisze bo wystarczy przeczytac moj post w temacie o 9x01 SG-1. Oczywiscie sa lepsze ale tam tlumacze dlaczego nie ma sesnu ich porownywac ;)

A teraz dlaczego nie 10 skoro taka rewelacja?
Po pierwsze mialem obciac jeden punkt bo motyw Forda byl tak naciagany jak wyborca, ktory glosuje na Leppera i drugi argument - czemu Rainbow pokazuje ze zna sie na aktorstwie dopiero w drugim sezonie (to tak jakby przespal caly pierwszy - tak jakby byl tam tylko fizycznie obecny, bo gral do d...).
Po drugie Asgardczyk i Novak - no po prostu rewelacja, mialem dac 10 ale skoro Novak miewa czkawke jak przychodza wielkie emocje a tu nawet atomowka jej dzis nie rusza - dziwne.
Po trzecie: Everett byl do bani i dobrze ze umiera. Grunt ze Elizabeth tesnkila za Sheppardem (tak wiem wiem - ma chlopa na Tau'ri ;) i nic z tego nie bedzie).

W sumie za te niuansiki odjalem tylko 0,5 pkt = 9,5 PKT

ŚWIETNY POCZATEK
  • 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#32 afik

afik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów
  • Miastołódź

Napisano 18.07.2005 - |11:19|

Nie no bajka! Nawet sobie nie zdawałam sprawey jak sie za tym serialem stęskniłam. :D

McKay jest jedyny w swoim rodzaju, już mu sie na strzelanie zebrało to mu magazynek wypadł :wacko: , potem kładzie sie na ziemi, a Teyla coś w stylu "powiem Wraith żeby poczekali". Nie no poprostu boskie :clap:

Dadal. Hmmm... jakby to było jakby nie przybył w ostatniej niemal sekundzie :P , Novak z tym Asgardczykiem też świetna (to sie powinno nazywać wykorzystywani obcych ras :afro: )

Szkoda tylko Forda :( (Fajne jedno oczko miała, ja tam czekałam jak zacznie chodzić i wysysać z innych zycie jak Wraith :P) Lubiłam gościa. Przez ostatnie odcinki 1 sezonu pojawiałsie tak jakoś bardziej intensywniej. Oni go znajdą? Czy aktor sie znudził przebywaniem na Atlantydzie?

Hmmm... no i ta scena między Weir i Sheppardem troche dziwna jak on wrócił z Dedala, ale co tam wszystko było super. I nawet napiski sie szybciutko pojawiły :clap:

Już się nie moge doczekać następnego odcinka :D
  • 0

#33 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.07.2005 - |12:18|

Po drugie Asgardczyk i Novak - no po prostu rewelacja, mialem dac 10 ale skoro Novak miewa czkawke jak przychodza wielkie emocje a tu nawet atomowka jej dzis nie rusza - dziwne.

Przecież pod wpływem silnych emocji przeszła jej ta czkawka , dlatego została na pokładzie Prometeusza(a teraz Dedala ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#34 Gikey

Gikey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 18.07.2005 - |12:26|

Odcinek fajny ale nasuwa mi się parę pytań/konkluzji.
Skoro jeden Dedalus potrafił tak skutecznie dokopać Wraith-om i to mając jedynie "ziemską" broń to co mogłaby zdziałac nieduza flota Asgardu (z naszymi pomysłami). :]
Tu od razu nasuwa mi się pytanie: Czy Pradawni byli aż takimi pacyfistami, byli takimi tępymi startegami i wojownikami czy cenili życie, nawet najgorszych wrogów, ponad wszystko włączając swoje? Skoro przewyższali i to w znacznym stopniu nawet Asgard to na pewno mieli co najmniej tak dobrą jak nie wiele lepszą technologię przesyłania. W ten sposób co Dedalus, mając technologie maskowania to Wraithów wytłukliby w tydzień. No chyba, że ktoś zaraz utnie moje wywody stwierdzeniem, że Pradawni, tak jak swego czasu Asgard w walce z Replikatorami, nie potrafili mysleć w taki sposób jak to robią Ludzie.
Zatem idąc dalej możnaby zaryzykować stwierdzenie, że w końcu i nas czeka totalna zagłada. No może nie teraz a za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy lat kiedy mając wielką więdzę też staniemy się zadufani w swoim rozwoju technologicznym. Będziemy siewcami pokoju a wszyscy się będą nas bać do czasu a potem nas rozwalą w rok bo nie będziemy zdolni do strategicznego/wojennego myślenia. Tak jak to sie stało z Tollanami, poniekąd z Pradawnymi (w naszej galaktyce wytłukła ich zaraza ale w Pegasusie dostali w tyłek od Wraith-ów) i prawie z Asgardczykami - 'God bless America/Earth' :D
Na pewno w tym wszystkim możemy się przyczepić do scenarzystów (nie ja pierwszy o tym piszę), którzy chyba poza pomysłem na nowego wroga, który miał być straszny (ale nie tylko wygląd :) ), tak straszny że pokonał Pradawnych, nie bardzo poradzili sobie z jego wykreowaniem. A tak to mamy takie troche mięso armatnie, które tu ugryzie tam ukąsi ale generalnie dostaje baty równo i tylko dzięki przeważającej liczebności jeszcze nie wyrwaliśmy chwasta.
No chyba, że Wraith dorównali, w pewnym sensie, mentalnie Pradawnym tzn. tak długo sie rozwijali, że też juz nie potrafią myslec startegiczno-wojenno-podstępnie jak Ludzie i będąc zadufanymi w swojej technologii dostaja cięgie baty od 'prymitywniejszych ale kreatywnych Tauri.
  • 0

#35 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 18.07.2005 - |15:37|

90% (albo cos kolo tego) wypowiedzi, to zachwyty nad efektami specjalnymi ... Niestety, to chyba jedyne, co zasluguje na wieksza uwage w tym odcinku. Wraith - debile. Jak mozna nie poszukac szczatkow tak duzego miasta? Jak mozna nie pozostawic kilku statkow do obserwacji? Ot tak sobie, na wszelki wypadek. Skoro Dedalus wiezie ZPM dla Atlantis, to dla czego jego systemy opieraja sie wlasnie na tym zrodle energii? Czy Asgardczyk polecial na wyprawe nie wiadomo dokad bez kontaktu ze swoimi?
Ford sie zmienia? Czy jesli dostaniemi troche enzymow wezy, to zacznie nam sie rozdwajac jezyk i zaczniemy ssssssyczec?
Jak juz pisali inni - promieniowanie po wybuchu atomowki - przeciez oslony przepuszczaja rozne promieniowania, sloneczne, cieplne, moze i dzwieki, to dla czego nie mialoby dojsc do skazenia Atlantis (ze nie wspomne o skazeniu otaczajacego ich morza, moze nie na dlugo, ale jednak)

gulus
  • 0

#36 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 18.07.2005 - |21:56|

Odcinek był na pewno bardzo udany. Atlantis między innymi dzięki niemu ma przed soba swietlaną przyszłość.
SPoro naczytałem tu się kąśliwych uwag. Tak sobie nad nimi myślę... Niewątpliwie jest sporo babolków. I takich mniejszych i takich nieco większych. Nikt jakoś nie wpsomniał, że z kamery upadek Forda i jego pijawki wyglądał na duuużą wysokość. A to jak to możliwe, że nadal był do niego przyssany? Z tej wysokości jaką widzieliśmy na filmie to nie wiem czy Ford miał szansę zostać w 1 kawałku - uderzenie o wodę jest naprawdę niedocenianym wrażeniem.
Niemniej całość się zdecydowanie broni.
Wydaje mi się, że faktycznie scenarzyści mają problem co dalej z tym serialem zrobić. Na ziemię wrócić nie mogą, bo leci 9 sezon SG-1, co początkowo chyba nie było przez nich planowane. W warunkach oblężenia serialu nie dałoby się prowadzić. Stąd ten chyba niezbyt mądry pomysł na zniknięcie. Oczywiście, że skoro skanery Wraith pokazału pustkę to po co i co mieli przeszukiwać? To przeca nie czasy, że na łódce by pływali szczątków szukać. Komputery pokazały, że nima to nima i już. To akurat ma wg mnie sens czyli maskowanie + wiadomość Teyli + wybuch. Gorzej z tym co dalej. W zasadzie przy ponownym gdziekolwiek kontakcie z Tauri powinni zbadać Atlantis znów?
Macie wg mnie rację, że coś się popieprzyło najbardziej scenarzystom z tym jak poszczególne technologie i rasy ze sobą zestawić. Prawdziwy Asgardzki krążownik powinien na luzie rozgonić wampirki. A tu się okazuje, że bez modułu, który przywiózł na ratunek to jakby nie teges? To co Asgard nie odpalił modułu do zasilania? To co to gest i jaka wartość jest dedalusa po pozostawieniu modułu?
Dziwne to wszystko i chwilami skrzeczy mocno. Co gorsza wygląda, że tak już będzie - ciut kulawo dalej. To, że Wraith pojawiają się w kilku na Atlantis i dają łatwo wybić to już największe przegięcie wg mnie. Nie mają jakichś droidów (klonów?) czy są na tyle głupi, że lądują w paru i dają się wybijać...
Osobiście dałem 9 choć parę rzeczy mi się nie podobało i daje znać pytaniami, a co z odcinkami bez pięknego bombardowania osłon? Bez efektów to fabuła jakby lekko się gubi i zmierza donikąd.
Nie zmienia to faktu, że Atlantis to kawał rzetelnej roboty i kawał dobrej rozrywki. Sam fakt, że nie muszę oglądać ONeila czy Danielka/Tealca to już dla mnie ogromny plus. Naprawdę usypiam jak ich widzę. Trzeba czasem wiedzieć kiedy odejść. A jak do tego mam wiele ze świata Gwiezdnych Wrót to musi być dobrze.
Było dobrze i oby było dalej tylko lepiej.
  • 0

#37 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 18.07.2005 - |22:13|

A ja zgadzam się z gulusem i januszkiem - oprócz efektów (wizualnie rzeczywiście ładnych - jak choćby wybuch nad Atlantis czy bombardowanie miasta widziane spod osłony) w odcinku postawiono głównie na akcję i to mocno chwilami nieprzemyślaną. Oprócz strzelanin w różnych odmianach (w mieście - na zewnątrz i w pomieszczeniach, w przestrzeni kosmicznej itp) odcinek nie miał wiele do pokazania. Fabuła banalna, zakończenie - było wiadomo, że będzie dobrze. Wraith niestety kolejny raz zostali pokazani jako zgraja idiotów.

Jedyne ciekawsze wątki to ten z Fordem (mimo sporej dawki nieprawdopodobieństwa) oraz z pułkownikiem Everettem. Ford dostał w końcu do zagrania coś wykraczającego poza bieganie z karabinem i bezmyślne klapanie buzią, szkoda że dopiero na pożegnanie. Szkoda też Everetta, który zapowiadał się na ciekawą postać ale nie dostał szansy na jej rozwój i zostanie zastapiony przez Caldwella, który na razie nie zrobił na mnie za dobrego wrażenia, ale zobaczymy jeszcze w przyszłości czy ma coś ciekawego do pokazania. Na plus można zapisac sporą dawke humoru i to, że odcinek nie zanudzał, gdyż akcja rzeczywiście toczyła się wartko.

Oglądało się go nawet przyjemnie, tyle, że niewiele z tego zostaje w pamięci oprócz dźwięku strzałów i wybuchów. A te akurat można znaleźć wszędzie, więc zdecydowanie nie tędy droga do oryginalności. No i po odejściu Wraith znów zapowiada się na zestaw odcinków robionych wg schemtu "obcy i planeta tygodnia", co też nie wróży nadmiaru emocji.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#38 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 18.07.2005 - |22:46|

6,5

Odcinek sympatyczny, ale bez rewelacji. W porzednim (part II) odcinku samobójcza misja to było takie wielkie halo, a tu 2 minuty i po sprawie... :/ . Dużo strzelania, efektów itd, ale zgadzam się z Gosiek, że w pamięci z tego nie zostanie wiele. Ciekawie zapowiada się za to sprawa z Fordem i mam nadzieję, że to ładnie pociągną (jakiś nowy aktor w roli "zmienionego" Forda ?!)..

Użytkownik jooboo edytował ten post 18.07.2005 - |22:48|

• 0

#39 miho

miho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.07.2005 - |08:42|

Zobaczyłem jeszcze wtopę realizacyjną.....Gdy Ford usiłuje uciec doktorkowi grozi mu pisoletem, który w zależności od ujecia zmieniany jest z ręki na rękę a na samym końcu cudownie staje się karabinem... :huh:
  • 0

#40 Sawilos

Sawilos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 19.07.2005 - |09:08|

CO do wcześniejszych pytań - Teyla mogła udawać(i zapewne to robiła), że próbuje wyciągnąć jakieś informacje od wraith, co jest juz łatwiejsze do kupienia.
Ktoś się czepiał, czemu wraith próbowali zniszczyć Atlantis, skoro chcieli go przejąć - według mnie te kilkanaście Dartów(bo dużo ich wtedy nie było, głównie dzięki zaangażowaniu Deadalusa w ich niszczenie :hyhy: ) to byłoby za mało, żeby zniszczyć Atlantis, a chceli go jeszcze "na pożegnanie" uszkodzić :)

Odcinek bardzo dobry, nowa postać Pułkownika Coldwella jeszcze nie nabrała kolorów, ale ma się dobrze rozwinąć na co czekam :)
Novak i Hermiod - zapowiada się niezłyy duet rozładowujący napięcię :clap:
Ogólnie dałem odcinkowi 9 i z niecierpliwością czekam na następne!!!
  • 0
[...]- Zapytuję, zapytuję was więc, Iscariote: czymże jesteście?
-[...] Myśmy są misjonarze, misjonarze śmierci! Którzy chyląc swe czoła nisko proszą Pana o przebaczenie. Którzy chyląc swe czoła nisko powalają wrogów Jego na kolana, którzy w mroku nocy wymachują sztyletami, którzy zatruwają wieczerzę, myśmy są zabójcy, myśmy są skrytobójczy Judasze![...]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych