Odcinek fajny ale nasuwa mi się parę pytań/konkluzji.
Skoro jeden Dedalus potrafił tak skutecznie dokopać Wraith-om i to mając jedynie "ziemską" broń to co mogłaby zdziałac nieduza flota Asgardu (z naszymi pomysłami). :]
Tu od razu nasuwa mi się pytanie: Czy Pradawni byli aż takimi pacyfistami, byli takimi tępymi startegami i wojownikami czy cenili życie, nawet najgorszych wrogów, ponad wszystko włączając swoje? Skoro przewyższali i to w znacznym stopniu nawet Asgard to na pewno mieli co najmniej tak dobrą jak nie wiele lepszą technologię przesyłania. W ten sposób co Dedalus, mając technologie maskowania to Wraithów wytłukliby w tydzień. No chyba, że ktoś zaraz utnie moje wywody stwierdzeniem, że Pradawni, tak jak swego czasu Asgard w walce z Replikatorami, nie potrafili mysleć w taki sposób jak to robią Ludzie.
Zatem idąc dalej możnaby zaryzykować stwierdzenie, że w końcu i nas czeka totalna zagłada. No może nie teraz a za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy lat kiedy mając wielką więdzę też staniemy się zadufani w swoim rozwoju technologicznym. Będziemy siewcami pokoju a wszyscy się będą nas bać do czasu a potem nas rozwalą w rok bo nie będziemy zdolni do strategicznego/wojennego myślenia. Tak jak to sie stało z Tollanami, poniekąd z Pradawnymi (w naszej galaktyce wytłukła ich zaraza ale w Pegasusie dostali w tyłek od Wraith-ów) i prawie z Asgardczykami - 'God bless America/Earth'

Na pewno w tym wszystkim możemy się przyczepić do scenarzystów (nie ja pierwszy o tym piszę), którzy chyba poza pomysłem na nowego wroga, który miał być straszny (ale nie tylko wygląd

), tak straszny że pokonał Pradawnych, nie bardzo poradzili sobie z jego wykreowaniem. A tak to mamy takie troche mięso armatnie, które tu ugryzie tam ukąsi ale generalnie dostaje baty równo i tylko dzięki przeważającej liczebności jeszcze nie wyrwaliśmy chwasta.
No chyba, że Wraith dorównali, w pewnym sensie, mentalnie Pradawnym tzn. tak długo sie rozwijali, że też juz nie potrafią myslec startegiczno-wojenno-podstępnie jak Ludzie i będąc zadufanymi w swojej technologii dostaja cięgie baty od 'prymitywniejszych ale kreatywnych Tauri.