Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 177 - S09E03 - Origin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (155 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

2. 9.5 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

3. 9 (31 głosów [21.83%])

Procent z głosów: 21.83%

4. 8.5 (8 głosów [5.63%])

Procent z głosów: 5.63%

5. 8 (23 głosów [16.20%])

Procent z głosów: 16.20%

6. 7.5 (6 głosów [4.23%])

Procent z głosów: 4.23%

7. 7 (9 głosów [6.34%])

Procent z głosów: 6.34%

8. 6.5 (4 głosów [2.82%])

Procent z głosów: 2.82%

9. 6 (5 głosów [3.52%])

Procent z głosów: 3.52%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.70%])

Procent z głosów: 0.70%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.70%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.70%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [1.41%])

Procent z głosów: 1.41%

18. 1.5 (1 głosów [0.70%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 31.07.2005 - |14:31|

Dałem 7. Nie, ze odcinek do bani - mnie po prostu SG1 w takiej formie zaczyna nudzic... :wacko:

Ile mozna? W ogole ten pomysl z tym mieczem..... no ja tego nie kupilem. I jeszcze na dodatek te swiecace oczka rodem z Goaudow.... znowu???? Dzien Swistaka? deja vu?
Powinni ten serial po prostu skonczyc i skupic sie na Atlantis. Po glebszym zastanowieniu stwierdzam ze mi sie ci nowi bohaterowie nie podobaja. Dowcipy Vali sa nedzne. Tak to ona sobie moze dowcipkowac w ogrodku piwnym kolo bloku a nie w filmie :ph34r:

Kolejni 'bogowie'....ciekawe ze skoro sa bogami nigdy nie wpadli na to ze istnieja Tauri? :/

I na koniec, jak ktos slusznie zauwazyl - co robi napis ze wystepuje Amanda skoro nie wystepuje? "Siostry, niezly burd*el macie w tym Archeo !" :>

Jestem zdegustowany.
  • 0
Dołączona grafika

#22 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 31.07.2005 - |14:42|

nie zgodze sie z twoja opinia ze dziwni bogowie skoro nic o Tauri nie wiedzieli .. jest wyraznie powieziane prze Ori ze dotychczas Pradawni chronili ludzi (a raczej wiedze o nich) przed nimi ale teraz sie to skonczylo ..zreszta ten watek byl wielokrotnie poruszany w tym odcinku by ludzie nie mieli watpliwosci dlaczego a gdybys pytal dlaczego Pradawnym sieto udalo to odrazu ci odpowiem .. obie "rasy" sa sobie rowne sa jak dwa obozy polityczne kazdy inaczej dziala Pradawni mowia robta co chceta a Ori robcie co chcecie pod warunkiem ze to sie nam podoba. Pradawni poprostu ukrywali wiedze o nas przed Ori az Jakson nie zdradzil "nas" swoim przybyciem:)
  • 0

#23 djcasey

djcasey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 31.07.2005 - |19:13|

3 czesc wstepu ocenilem na 9

Moze byc calkiem fajnie jak ci Ori, sie wkurza, ale zobaczymy...mam nadzieje ze szybko tego watku nie skoncza
Vala na plus powinna byc na stale

Zdecydowanie za malo Jacka, mam nadzieje ze sie to zmieni..
Text Daniela ze sie boi byl zdrowo przesadzony..szkoda ze Jack na koncu taki jakichs nie obecny byl, czulo sie ze sie na sile pokazal...
  • 0

#24 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 31.07.2005 - |19:24|

Niezły odcinek. Dowiedzieliśmy się trochę więcej o Ori i ich planach względem Ziemi, poznaliśmy również ich "namiestników" w tym wszechświecie. Szykuje się więc wojna religijna na skalę kosmiczną :D. Mogłoby być trochę więcej akcji w tym odcinku, ale jak napisałem na początku nie jest źle.
Moja ocena 9.
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#25 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 31.07.2005 - |21:13|

Wow :) wymiata ;)

Ciekawe jak z nimi będą walczyć ?? Zobaczymy.

Jak dla mnie te trzy odcinki byłyby świetnym początkiem nowego serialu :) No ale już ciągną dalej pod szyldem SG1...
  • 0
VeeDee

#26 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.07.2005 - |22:06|

mi sie nie podobało.
po co Prior kazał budować statki i gromadzic armie skoro Ori są tacy wszechpotężni? :/
znowu mi nie pokazali wrót w tej galaktyce a wnioskuje ze mają skoro mają pierscienie.
zapewne maja tez ZPM skoro maja sporo technologii pradawnych wiec mogli by sie nam wladowac do galaktyki przez wrota. eh jakos to wszyskto mi nie podchodzi
zaczynalem odcinek z entuzjazmem skonczylem ze zrezygnowaniem :(
jak znam zycie w finale wróci Oma albo Daniel reascenduje i pokona Ori "siłą woli"
wogle to wszystko przestaje sie trzymac kupy.
wszystko zbyt podniosłe przez wiekszosc odcinka a na koniec spłaszczenie wszystkiego :/
oni powinni walic w gacie ze strachu wszak nie spotkali jeszcze tak potężnego wroga (Wraith przy Ori to przedszkolaki, nie wspominajac o węzach) jedynie Daniel powiedzial ze sie stracha.
niestety ocena negatywna - 3
na plus można policzyc ładną siedzibe Priorów (ale tylko z zewnątrz)
  • 0

#27 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 31.07.2005 - |22:51|

no wlasnie to sie troche kupy nie trzyma... Ori nie wiedzieli o istnieniu ludzi w naszej galaktyce, wiec jakim cudem nauczali na tej planecie w naszej galaktyce co sie z Mitchelem spotkali?

niby szykuja statki i armie... ok, rozumiem bo wystarczyloby ze w SGC zamkna przeslone i wszyscy Ori zatrzymaja sie wlasnie na niej. Jednak Ori chyba umieja sie zamienic w taka mgle jak Oma wiec co to dla nich ta przeslona? A jesli tak to po co armia skoro moga przejsc pzez wrota?:)

Chyba ze jest inaczej... trzeba odroznic Ori od kaplanow-zolnierzy. Ori to ten ogien, ktory tylko produkuje zolnierzy- kaplanow. Ci z kolei nie sa wszechmocni, bo gdyby byli to obaliliby samych Ori, byliby na rowni z nimi, wiec potrzebuja statkow i broni do walki. Podsumowujac kaplani (wyposazeni w niektore moce) walcza a wszechpotezni Ori tylko nadzoruja. Co Wy na to?:)
  • 0

#28 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.08.2005 - |01:00|

Rozróżnijcie dwie rzeczy. Ori (bogowie) i Prior (Czciciele; kapłani; żołnierze; "ludzie"). Ci pierwsi (wszechmogący i wogóle) nie mogą u nas działać bo zapobiegają temu Pradawni. Ci drudzy mogą jak najbardziej (bo Pradawni ich nie powstrzymują), ale nie będąc tak potężnymi potrzebują żołnierzy, statki itd. (te "teleportacja" z SGC może nie być tak skuteczna jak się wydaje, no a pozatym może nie działać na odległości międzygalaktyczne).
Co do sprawy dlaczego Ori wcześniej nie wiedzieli o naszym małym zakątku wszechświata i nie przekazali "info" Prior. Całkiem możliwe, że to ekranowanie Pradawnych zapobiega wykryciu przez Ori niewiernego życia u nas. Drrugie wyjaśnienie, Wszechświat jest nieskończony, może po prostu nie wqiedzieli gdzie szukać...
  • 0

->1019<-

#29 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.08.2005 - |06:27|

Co do sprawy dlaczego Ori wcześniej nie wiedzieli o naszym małym zakątku wszechświata i nie przekazali "info" Prior. Całkiem możliwe, że to ekranowanie Pradawnych zapobiega wykryciu przez Ori niewiernego życia u nas. Drrugie wyjaśnienie, Wszechświat jest nieskończony, może po prostu nie wqiedzieli gdzie szukać...

View Post

no to ja proponuje zeby Ori, a raczej Priors nie zawracali Tauri gitary i zabrali sie za nawracanie Wraith. Z checia poogladalbym sobie dwie rasy nadetych palantow ktorzy sie nawzajem wyrzynaja :clap:
  • 0
Dołączona grafika

#30 Kanurwa

Kanurwa

Szeregowy

• Email
  • 50 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 01.08.2005 - |06:56|

O ile sie niemyle ten gosc w siedzibie Ori co mu potem oczka świeciły na rezerwie powiedział ze o ludziach dowiedzieli sie od Daniela i potem przekazali chłopakom ze jest robota do zrobienia odnośnie nawracania (jeszcze sie okaże ze muzułmanie to odłam wiary w Ori ;) ) Poza tym gosc ktory pojawił sie na nowej planecie i spotkał sie z Mitchelem o ile sie nie myle mówił ze dzieki Danielowi mają nowa robote do wykonania. Mnie tam odcinek podobał się bardzo i czekam na dalsze rozwijanie sie watku z Ori. Żałuje tylko ze Vala za niedługo odejdzie wg mnie wnosi ożywczy element do serialu i doskonale kontrastuje z Danielem. natomiast wątek z RDA jakoś dla mnie był bez sensu ale miło było go zobaczyc. Ciekaw jestem czy w koncu zobaczymy niefizyczna istote Pradawnych w wiekszej liczbie? Hmm widze ze jest sporo zawiedzionych całe szczeście ja do nich nie należe ale jak sie to mowi kazdemu nie dogodzisz ;)

Użytkownik Kanurwa edytował ten post 01.08.2005 - |06:59|

• 0

#31 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 01.08.2005 - |09:37|

moim zdaniem super moze pare efektow specjalnych mi troche nie podchodzilo ale smialo stwierdzam ze jako 3 odcinkowy wstep do sezonu to wypadlo super !!!! czekam na wiecej sg-1 :D
  • 0

#32 Jazon

Jazon

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoPuławy

Napisano 01.08.2005 - |13:18|

Jestem zachwycony nowymi wątkami w SG-1. Widać, że serial przeżywa swoją drugą młodość. Myślałem, że przez cały 9 sezon będą znowu walczyć z Anubisem (bleee) a tu mamy nowych ,,bad guys''. Strasznie podobają mi się ci kapłani.
Kojarzą mi się z filmami i grami fantasy ( naprzykład Warcraftem ). Mam nadzieję, że Ori będą przewijać się przez każdy odcinek. Myślę, że wątek Goa'udlów został już maksymalnie wyeksponowany. Nadchodzi era Ori i Wraithów.
Odcinek bardzo mi się podobał. Chce jeszcze!
  • 0
Głupiec który jest świadom swojej głupoty wcale nie jest taki głupi
---------------------------------------------------------

Niektóre kobiety są bezcenne. Za wszystkie inne zapłacisz kartą Master Card.
[/FONT]

#33 shogo

shogo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 01.08.2005 - |20:47|

A ja sie tylko zastanawiam czy scenarzysci wiedza jak zabic tych kaplanow skoro oni potrafia wskrzeszac innych :)
  • 0

#34 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 01.08.2005 - |21:10|

Trochę lepszy niż poprzedni, ale bez fajerwerków. Po raz kolejny dużo łażenia i gadania o niczym dopiero pod koniec zrobiło się ciekawiej duży plus za nowych przeciwników i ich super żołnierzy (to już chyba było, ale i tak ci wydają mi się ciekawsi). Ocena 8.

Ps. W tym tygodniu Atlantis górą.
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#35 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.08.2005 - |21:34|

Ocena .

na start 5
+1 te śliczne swiecące oczy ( trochę ich brakowało mi :D )
+1 Ori . Ori , Ori
+0,5 Wolny naród Jaffa

-0,5 Jack - a po co on tu ??

razem 7 .

3po3 .
Zaczne od tego minusa - pojawienie się Jacka na 3 minuty przed końcem, po to by polatał sobie z Mitchelem , to totalna bzdura (innaczsej mówiąs Anderson zainkasował kolejne łądne pare $ za 4 minuty zdjęć ). Jeżeli już chce się pojawiać w serialu , to niech wruci chociaż jako Generał , albo niech wogule się nie pojawia w nim .
Pradawni - myśle że do na razie nie będą się wtrącać w konflikt , a przynajmiej do momenty aż Ori nie podejmą innych kroków co do nasze galaktyki, ponieważ pobudowanie statków przez tak rozwinięte cywilizacje trochę potrfa .
Myślę że przez jakiś czas bedziemy mieli do czynienia z Guldami i jakimiś końcówkami replikatorów (bo na pewno nie wszystkie wygineły). A zresztą z przyjemnością bym, zobaczył wredny pyszczek Baalla :D.
A Ori można chyba traktować jako temat na 10 sezon (i może koncówkę 9) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#36 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 01.08.2005 - |22:01|

A ja już widzę powtórzenie schematu - czyli za jakiś czas pokażą się dobrzy Ori czyli jacyś Tokra :). Będą równie nieprzyjemni jak Tokra czasami, ale ogólnie będą to fajni goście ;).

Przyznam,że Guldy to jednak bardziej efektowne chłopaki (i dziewczyny). Oczkami błyskali mocniej, parzyli rękawiczką i głos mieli świetny. No i cały sztafaż wokół nich. A Ori to na razie płomyczki - równie mało efektowne jak Widma Pah (koledzy Gul Dukata z ST DS9). Pah były najefektowniejsze jak wlazły w młodego Sisko, kiedy walczyły z mieszkańcami Korytarza nad Bajo (jako ich "przedstawiciel - major Kira).

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#37 craytec

craytec

Szeregowy

• Email
  • 3 postów

Napisano 01.08.2005 - |23:40|

Fatalny odcinek. Tematyka odcinka na czasie "fanatyzm regilijny" . Trzeba widocznie wytlumaczyc amerykanom co jest pasi , kto jest bleee.
Moze ORI czy jak im tam jest tez oglosza Jihad. Ogolnie dla mnie porazka. Rozwalil mnie tekst ze nad ORI pewnie tez ktos jest. To bylo boskie tak ten serial mozna ciagnac w nieskonczonosc. Ogolnie przez 2 odcinki byla podsycana ciekawosc no i .........big f...g sh.t . Scenarzysci poszli na latwizne...Zero zaskoczenia ..Ta sama papka przez 9 sezon beda jechac. Ludzie z ziemi musza kolejny raz ratowac galaktyke przed bardzoo strasznym przeciwnikiem bla bla ble ble.
Mam nadzieje ze to bedzie 9 i ostatni sezon.
  • 0

#38 Kanurwa

Kanurwa

Szeregowy

• Email
  • 50 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 02.08.2005 - |07:57|

CRAYTEC nie rozumiem cie, to co maja wymyslic?? Poznac Rase z ktora beda trzymać sie za raczki i zwiedzać nowe zakatki galaktyk?? To wtedy powiesz ze zżynają ze ST?? Qcze cieżko wszystkim dogodzić, dopiero temat sie rozwija a niektorzy juz wszystko wiedzą to po co w ogole ogladać?? Odnośnie fanatyzmu religijnego, tak to niestety jest zreszta swego czasu chrześcijanie nie grzeszyli litoscia, uważam ze podkład dobry i dający spore mozliwości. Natomiast pojawie sie RDA to jakas pomyłka.
  • 0

#39 MikuŚ

MikuŚ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 02.08.2005 - |08:15|

Odcinek oglądało się bardzo przyjemnie, momentami się strasznie robiło ;). Jestem ciekaw co na Ori powie Asgard. Nie będą pewnie zadowoleni, że znowu nowego wroga obudziliśmy (ahh...gdyby ta Vala nie przyszła ;) ).

Użytkownik MikuŚ edytował ten post 02.08.2005 - |08:15|

• 0

#40 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 02.08.2005 - |10:23|

Ok najpierw sie przywitam :) Jako ze ejstem tu poraz pierwszy :) Mozecie mi mowic Ursus i czcic jako swojego nowego Boga :)  :clap:

ps. mam kilak uwag do tlumaczy.

1. Swietna robota jestescie szybcy i bardzo dobrze tlumaczycie ale
2. .. no wlasnie jest ale ..czasami mam wrazenie ze tlumaczycie na podstawie angielskich napisow w (......)

no czesc, witka itd, wszystko spoko ale mam jedna uwage do tego postu, a wiec
"buahaha :D" ze tak powiem - dawniej wszyscy narzekali ze tlumaczenia wychodza za pozno i nie moga sobie obejrzec szybciej odcinka.. a teraz jak tlumaczenia wychodza migiem, to nagle sie nie podoba jakosc - apetyt rosnie w miare jedzenia.
no ok, moze miales dobre checi, wiec jesli jestes w stanie stworzyc w tym samym czasie lepszej jakosci tlumaczenie - to smialo - na pewno wszyscy beda ci wdzieczni.

co do odcinka - jest ok, chociaz troche taki sniety miejscami. np. akcja w siedzibie sg1 - nagle kaplan pokazuje ze ma spore mozliwosci, moze latwo wziac swoja laske w reke - i to na odleglosc (bez skojarzen :P), a cala druzyna gapi sie i nikt nie strzelil. troche to wygladalo jakby w gacie robili.

podobalo mi sie ze ci kaplani maja moce, czyli sa niezli - na razie jest to poczatek, a wiec duzo mozliwosci rozwoju.

no i najwazniejsza rzecz - ciekawi mnie jak to moze wygladac w szerszej perspektywie - tzn sa pradawni i ori - wrogowie. moze jest tak: pradawnych jest wiecej i sa potezniejsi i w zasadzie oni wladaja oni tym wyzszym poziomem egzystencji, a ori jest zbyt malo albo sa zbyt slabi zeby ich pokonac (albo i to i to). ori pewnie nie moga sie mnozyc, a wiec jedyna ich nadzieja na ewentualne zwyciestwo jest ascendacja innych zywych i ich walka z pradawnymi ktorzy ascendowali. przez zwyciestwo rozumiem tu zajecie walka ascendantow tak, aby nie mogli nic innego zrobic - tak jak to zrobila oma z anubisem. jesli by zebrali iles tam miliardow ascendantow, to by wygrali taka walke. jest tylko jedno ale - nie moga tego zrobic od razu, poniewaz zaistnialby problem kontroli nowych ascendantow (poniewaz mogli by sie oni obrocic przeciwko ori gdyby zobaczyli ze maja podobna wladze). dlatego wlasnie "ucza" oni swoich podwladnych posluszenstwa, dlatego tez toleruja niewielka liczbe zdrajcow zeby moc takich wytropic w przyszlosci. po wielu pokoleniach dostaliby rase bezwzglednie poslusznych im ludzi - takze po ascendacji - wtedy mogli by zaczac walczyc z pradawnymi.
aha i tą teorię potwierdza to, ze oma ascenduje niektorych - wlasnie po to, zeby bylo ich wiecej (tych "dobrych") - no bo mnozyc sie nie moga.
ok, w praktyce pewnie autorzy wymysla cos innego - a szkoda :P
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych