Napisano 08.03.2014 - |17:18|
2x02
No i taki odcinek to ja rozumiem. Są knowania, są walki i jest żeglowanie na ich super wyglądających łodziach.
Moim zdaniem Ragnar głupio zrobił, że dał się namówić królowi i nie zabrali 3 wodza na wyprawę. Można być pewnym, że w przyszłości się to na nim zemści.
Coś mi się wydaje, że Rollo dzięki temu, że został zdoła odkupić swoje winy i bardzo się przyda w wiosce.
Podobało mi się jak pokazali różnicę w taktyce i sposobie walki naszych wikingów a angielskich wojaków.
Najpierw stłoczyli się tak, że nie bardzo mogli angole ich dosięgnąć a potem wzięli ich między siebie i tam "spokojnie" wyrzynali. A Anglicy robili większość na żywioł.
Podobała mi się też scena kiedy po walce w Wessex pytali się jeńców gdzie są. Świetną mieli wymowę.
Na podsumowanie powiem, że ten tak reklamowany serial o niby piratach który obecnie leci to popłuczyny przy tym serialu - choć ten oczywiście nie jest wybitny i wiele mu jeszcze brakuje - ale przynajmniej nie udaje czegoś czym nie jest. Bo jak już wspominałem w tamtym temacie IMO tam jest za "mało piratów w piratach" a tu przynajmniej mamy wikingów w wikingach.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT