Skocz do zawartości

Zdjęcie

Vikings

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.03.2014 - |10:07|

Dobry powrót, chociaż po tej bitwie braterskiej spodziewałem się dużo więcej.
Scena uczty, gdzie Ragnar siedzi pomiędzy swoimi kobietami i robi głupie miny wręcz komiczna. Nawet się pośmiałem. Ale w sumie dobrze, że nie robią z niego jakiegoś superherosa, ale zwykłego faceta, który tak samo jak każdy inny leci po prostu na duppy. A tak mówiąc szczerze to ta Aslaug ma urodę konia i do Lagerthy się imo nie umywa. No i ta druga, jak na prawdziwą wojowniczkę przystało, lubi na ostro :D

A tak trochę offtopowo, tak się podjarałem powrotem serialu, że nie mogąc się doczekać kolejnego odcinka, aby wypełnić pustkę, wrzuciłem sobie do oglądania Hammer of the Gods, oby nikt po mnie nie popełnił tego błędu. Straszne badziewie z tego niemiłosiernie. Odradzam.
  • 0

#22 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.03.2014 - |17:18|

2x02

No i taki odcinek to ja rozumiem.  Są knowania, są walki i jest żeglowanie na ich super wyglądających łodziach.

Moim zdaniem Ragnar głupio zrobił, że dał się namówić królowi i nie zabrali 3 wodza na wyprawę.  Można być pewnym, że w przyszłości się to na nim zemści.

Coś mi się wydaje, że Rollo dzięki temu, że został zdoła odkupić swoje winy i bardzo się przyda w wiosce.

Podobało mi się jak pokazali różnicę w taktyce i sposobie walki naszych wikingów a angielskich wojaków.

Najpierw stłoczyli się tak, że nie bardzo mogli angole ich dosięgnąć a potem wzięli ich między siebie i tam "spokojnie" wyrzynali. A Anglicy robili większość na żywioł. 

Podobała mi się też scena kiedy po walce w Wessex pytali się jeńców gdzie są. Świetną mieli wymowę.

Na podsumowanie powiem, że ten tak reklamowany serial o niby piratach który obecnie leci to popłuczyny przy tym serialu - choć ten oczywiście nie jest wybitny i wiele mu jeszcze brakuje - ale przynajmniej nie udaje czegoś czym nie jest. Bo jak już wspominałem w tamtym temacie IMO tam jest za "mało piratów w piratach" a tu przynajmniej mamy wikingów w wikingach. ;) 

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#23 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.03.2014 - |23:25|

Heh, biku, uprzedziłeś mnie z tym porównaniem do "piratów". Miałem napisać dokładnie to samo.
A co do odcinka drugiego, mistrzostwo. A Siggy ze swoimi knowaniami zaczyna mi przypominać Lukrecję ze Spartacusa. Jak dla mnie serial nie ma słabych punktów. Pustka po Spartakusie wypełniona w 100%.
  • 0

#24 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 15.03.2014 - |23:41|

2x01

Czas nadrabiać, po pierwszym epizodzie drugiego sezonu historia zapowiada się ciekawie, będziemy walczyć w Anglii i knuć w ojczyźnie, dobrze że Floki jest sprawny - zawsze przyda się koleś z głową na karku.

• 0

#25 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 16.03.2014 - |23:16|

2x02

Spory przeskok czasowy oddający realizm - nie da się zbudować łodzi i wyszkolić młodzieży w pięć minut. Decyzja o odsunięciu od wyprawy Jarla Borga oczywiście się zemści - pytanie tylko jak. Coś czuję, że jednak w ojczyźnie to Lagertha z Bjornem odegrają pierwsze skrzypce przy zachowaniu władzy Ragnara, ta nowa "pinda" z twarzy podobna zupełnie do nikogo ^_^ No i najechaliśmy Wessex - a tu historycznie to się Wikingom nie udało.

• 0

#26 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.03.2014 - |10:27|

No i najechaliśmy Wessex - a tu historycznie to się Wikingom nie udało.

A historycznie to podobno Ragnar nie istniał ;)

2x03
Jest coraz lepiej. Walka na dwóch frontach zarówno w jukeju jak i w wiosce Ragnara. Coś czuję, że kobieta-koń zwieje do Lagerthy, a tamta u boku męża ruszy przeciwko Borgowi.
No i wybiegając mocno w przyszłość, ciekawe kiedy zakończą serial, czy w momencie śmierci Ragnara, czy przedłużą to jeszcze o podboje jego synów, bo z tego co poczytałem też było ciekawie. Jak dla mnie mogą kręcić całą sagę. Jak ma być 10 sezonów, to nie pogardzę, tym bardziej, że na nic ciekawego w tym stylu się w najbliższym czasie nie zanosi.
Na żaden serial nie wyczekuję z takim zniecierpliwieniem jak na Vikingów. Coś fenomenalnego.
  • 0

#27 kubisz

kubisz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 17.03.2014 - |14:39|

Delta, a jakbyś porównał sezon 1. do tych trzech odnicnków sezonu 2.?*) Pytam, bo 1. sezon mnie śmiertelnie wynudził, a główny bohater mocno irytował. Miałem już nie oglądać tego serialu, ale czytam całkiem sporo pozytywnych opinii o początku sezonu 2.

*) nie chodzi mi o to, czy 2. sezon Ci się podoba, bo to jasno wynika z recenzji obecnych odcinków. Chodzi mi o to, czy np. wg Ciebie poprzedni sezon był słabszy i widzisz duży skok jakości pomiędzy oboma sezonami, czy może sezon 1. też Ci się podobał jak obecny.

Ufff, mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi :)

• 0

#28 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.03.2014 - |16:16|

@kubisz
Jak dla mnie oba sezony stoją na wysokim poziomie. Nie widzę między nimi jakiejś znaczącej różnicy. W tym, przynajmniej na początku, jest jakby więcej akcji.
  • 0

#29 kubisz

kubisz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20.03.2014 - |11:58|

@delta1908

Dzięki za odpowiedź.

• 0

#30 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 21.03.2014 - |23:22|

2x03

No i się Jarl Borg zemścił, a przynajmniej tak mu się na razie wydaje. Rollo złapał plusy - na pewno u bogów ^_^ Czas na ruch Lagerthy, a może raczej liczę na Bjorna - zobaczymy na co stać "wybrańca bogów".

W Anglii stu chłopa sieje spustoszenie i nic w tym dziwnego bo to tak jakby dywizja pancerna zaatakowała harcerzy ;) - na razie, król Wessex'u to niezły cwaniak,

• 0

#31 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 23.03.2014 - |22:19|

Niby gdzie ta dywizja pancerna.

Anglicy (tutaj) maja lepsze pancerze, lepsza bron i lepszych lucznikow, ale z IQ u nich kiepsko...

w 204 tez przyplywa dwoma-4(?) statkami, ale jest sam WTF

Ogolnie ten serial ma problemy z licznoscia odzdzialow...

• 0

#32 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 30.03.2014 - |22:27|

2x04-05

Porządkowanie spraw w domu, przyparcie do muru Jarla Borga - tylko czy nie można było po bitwie pogonić go aż do morza? Pierwsza bitwa Bjorna, raczej udana, a Ragnar pojechał po nim jak po łysej kobyle, aż się Rollo zdziwił, nie wróży to dobrze relacjom ojciec-syn. No i marazm na Wyspach, król Wessex przesypia swoją szansę na wykończenie garstki napastników - chyba, że to celowe ^_^

• 0

#33 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.04.2014 - |22:34|

2x06-07

Akcja głównie w ojczyźnie, Jarl Borg jednak pogoniony i zwabiony w pułapkę. W Anglii czas na odkrywanie mądrości i doświadczeń Rzymian co doprowadzi - w dłuższej perspektywie - do zjednoczenia 7 królestw. Scena kaźni Jarla Borga nawet poruszająca, chłop wszedł do Valhalli bez jednego dźwięku - czyżby to zaskoczyło Ragnara? Mam nadzieję, że Lagertha się na Wyspy pofatyguje osobiście.

• 0

#34 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 03.05.2014 - |22:24|

2x08-10

W epizodach 8 i 9-tym pobyliśmy troszkę dłużej na Wyspach, z Lagerthą, której obecność okazała się zbawienna dla przyszłości planu-wizji Ragnara.

Epizod finałowy to "porządki" w domu zwieńczone widokiem Ragnara z królewskim mieczem.

Bardzo dobry, taki solidny serial, który raczej nie zawiódł moich oczekiwań, pozostaje czekać na trzeci sezon. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych