Skocz do zawartości

DS9 vs B5 - porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#21 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 07.03.2005 - |10:50|

Mozesz rozwinac bo nie lapie?

Wyświetl post

Choci tu chyba o to, że Mimbari mieli zwyczaj zbliżać się do napotkanych okrętów z otwartymi zasłonami dział na znak szacunku. Ziemieanie nie znając tego zwyczaju zinterpretowali to jako wrogi krok i otworzyli ogień. To doprowadziło do wyniszczającej wojny Ziemsko - Mimbarskiej.

Co do reszty to się nie wypowiem bo DS9 nie widziałem :)
  • 0

->1019<-

#22 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2005 - |11:36|

Choci tu chyba o to, że Mimbari mieli zwyczaj zbliżać się do napotkanych okrętów z otwartymi zasłonami dział na znak szacunku. Ziemieanie nie znając tego zwyczaju zinterpretowali to jako wrogi krok i otworzyli ogień. To doprowadziło do wyniszczającej wojny Ziemsko - Mimbarskiej.

Owszem - doskonale o tym wiem. To z filmu Babylon 5 In The Beginning a nie z serialu. Moim zdaniem esencja tego byla glupota ziemskiego kapitana (bo co by bylo, gdyby ta misja dowodzil Sheridan?). Z reszta jest wiele "smaczkow" serialowych zwiazanych z tym wydazeniem - bo czy gdyby wtedy nie zginal Dukat to jak by to wplynelo na historie opowiedziana w serialu? etc

Tylko dalej nie jest dla mnie jasne o czym to ma swiadczyc w watku B5 vs DS9?

Wracajac do tematu, padlo tu stwierdzenie, ze:

...jezyk klingoński rozwinął się niejako poza serialem . I raczej pod wpływem TOS i TNG

Skoro wiec mamy brac pod uwage wylacznie sam serial bez calej reszty, to argumenty nie powinny odnosic sie do In The Beginning. Jezeli z tego wiec powodu nie uznaje sie mojego argumentu o Klingonach to proponuje nastepny: Ferengi, ktorych ZASADY ZABORU znamy wlasnie z DS9 ;)

Użytkownik januszek edytował ten post 07.03.2005 - |11:43|

• 0

#23 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.03.2005 - |15:31|

Sisko, Odo, Ezri i Jadzia Dax, Jake, O'Brien, Quark, Bashir, Nerys, Worf - masz tu dwa przyklady niehumanoidow i co najmniej jednego nietlenodysznego

A który jest nietlenodyszny ??? Bo jakoś nie potrafię sobie skojażyć by któryś z wymienionych przez ciebie bohaterów chodził przez cały czas w masce zasilanej jakimś gazem .
Niehumanoid - jednego widzę - to zmienokształtny który preferuje humanidalną postać .
Drugi ?? Chyba że chodzi ci o Dax-a .

i bierzemy wykaz postaci:
Sheridan, Garibaldi, Delenn, Franklin, Ivanowa, Sinclair, Lyta, Mollari, Vir Cotto, Lennier, G'Kar, Lochley, Allan - widzisz tu jakiegos niehumanoidalnego i do tego nie tlenodysznego?

Ale jak widze Kosh już się nie załapał na listę bohaterów - ciekawe dlaczego ? .

Prawda jest taka - w ten sposób możemy dyskutować jeszcze długi czas . Ja uznaję wyszosc B5 nad DS9 , a ty otwrotnie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2005 - |16:12|

A który jest nietlenodyszny ??? Bo jakoś nie potrafię sobie skojażyć by któryś z wymienionych przez ciebie bohaterów chodził przez cały  czas w masce zasilanej jakimś gazem.

Odo oddycha powietrzem? Ciężko powiedzieć "tlenodyszny" o istocie, ktora nie ma układu oddechowego... ;) Czy symbiont Dax oddycha powietrzem - też trudno to powiedzieć - myślę, że nie zalicza się do tlenodysznych ;)

Niehumanoid - jednego widzę - to zmienokształtny który preferuje humanidalną postać . Drugi ?? Chyba że chodzi ci o Dax-a.

Owszem - chodzi o Daxa ;) Czy wg Ciebie jest humanoidem? ;) Dla mnie jest inteligentnym robalem – istotą, która nie ma odpowiednika w świecie B5 ;)

Ale jak widze Kosh już się nie załapał na listę bohaterów - ciekawe dlaczego  ?

Po pierwsze to zwróć łaskawie uwagę na to, że ja sobie tych postaci nie wziąłem z powietrza. Kosh nie załapał się z tego samego powodu, z którego nie załapał się Morn, Sarah Sisko i wiele, wiele innych postaci - bo są to postacie drugiego planu.

Prawda jest taka - w ten sposób możemy dyskutować jeszcze długi czas . Ja uznaję wyszosc B5 nad DS9 , a ty otwrotnie.

Po pierwsze ja nie uznaję wyższości DS9 nad B5 ani B5 nad DS9. Oba to, jak dla mnie, diamenty pośród wszystkich seriali sci-fi.
Sama dyskusja w klimacie DS9 vs B5 jest dla mnie koszmarna. Szczególnie kiedy niektórzy dyskutanci wydają się nie mieć zbyt dużego pojęcia o tym, o czym piszą.
Szlag mnie dodatkowo trafia kiedy widzę, że ktoś z góry zakłada jakąś tezę a potem próbuje do niej dopasować argumentacje. Ty właśnie tak zrobiłeś. Z sobie tylko wiadomych powodów (bo nie potrafisz podać jakiś racjonalnych argumentów) uznajesz wyższość B5, więc w dyskusji wymyślasz argumenty, którymi próbujesz tą tezę udowodnić. Ja ze swej strony przywołałem znane mi fakty obalające Twoje ideologiczne tezy.
  • 0

#25 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.03.2005 - |16:39|

Owszem - chodzi o Daxa wink.gif Czy wg Ciebie jest humanoidem? wink.gif Dla mnie jest inteligentnym robalem – istotą, która nie ma odpowiednika w świecie B5 wink.gif

No i niestety włąsnie się okazało drogi januszku jak ty znasz swiat B5 - otóż w serialu pojawia się podobna istota - symbiot .

Sama dyskusja w klimacie DS9 vs B5 jest dla mnie koszmarna. Szczególnie kiedy niektórzy dyskutanci wydają się nie mieć zbyt dużego pojęcia o tym, o czym piszą.

To czemu bieżesz w niej udział ?? Bo jak dlamie cos jest koszmarnę , to nie biorę w tym udziału , tylko omijam z daleka .

Szlag mnie dodatkowo trafia kiedy widzę, że ktoś z góry zakłada jakąś tezę a potem próbuje do niej dopasować argumentacje.

Zakładając że trafia cieza każdym takim razem , to aż się dziwię że jeszcze żyjesz - biorąc pod uwagę twój udział w pewnych dyskusjach .

Ty właśnie tak zrobiłeś. Z sobie tylko wiadomych powodów (bo nie potrafisz podać jakiś racjonalnych argumentów) uznajesz wyższość B5, więc w dyskusji wymyślasz argumenty, którymi próbujesz tą tezę udowodnić. Ja ze swej strony przywołałem znane mi fakty obalające Twoje ideologiczne tezy.

Są to tylko i wyłącznie Moje "idologiczne tezy" i w ten sposób widze obydwa seriale .A jeżeli nioe potrafisz zaakceptować że inni widzą innaczej - to cóż .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 07.03.2005 - |16:44|

Panowie, apeluję o obniżenie temperatury dyskusji ;)! Założyłem ten wątek, żeby można było porównać te dwa świetne seriale, wskazać podobieństwa i różnice, podzielić się wrażeniami. Absolutnie nie chodziło mi o wskazanie lepszego - do napisania punktowanego zestawienia zmusił mnie Obi. Ponieważ na równi traktuje się w nim sprawy zasadnicze jak koncepcja, czy klimat, z drobiazgami - jak języki, obie punktacje, siłą rzeczy, nie są obiektywne. Można by spróbować opracować wzór oceny serialu (dowolnego), ale to trochę inny temat...
  • 0

#27 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2005 - |16:51|

No i niestety włąsnie się okazało drogi januszku jak ty znasz swiat B5 - otóż w serialu pojawia się podobna istota - symbiot .

Słucham więc z uwagą. Gdzie i kiedy pojawia się symbiont? Pytam bo chciałbym się upewnić, że ponownie nie mylisz postaci z gumową maską z której wychodzi jakaś rurka z istotą nietlenodyszną (wbrew pozorom to jest istotne, bo w B5 nie wyjaśniono czym ten osobnik oddychał - równie dobrze maski musiał używać, żeby oddychać inną mieszanką tlenową lub też chodziło o różnicę ciśnienia) ;P

To czemu bieżesz w niej udział ?? Bo jak dlamie cos jest koszmarnę , to nie biorę w tym udziału  , tylko omijam z daleka .

Bo jej temat mieści się w interesującej mnie dziedzinie. Problemem nie jest sama dyskusja tylko brak poziomu i umiejętności jej prowadzenia u niektórych z dyskutantów.

Są to tylko i wyłącznie Moje "idologiczne tezy"  i w ten sposób widze obydwa seriale .A jeżeli nioe potrafisz zaakceptować że inni widzą  innaczej - to cóż  .

Nie widzisz różnicy w napisaniu "Mi się B5 podoba." a w wypisywaniu ewidentnych głupot, żeby próbować powyższe uargumentować? Zauważ proszę, że nie neguję tego, że Tobie się B5 podoba - tylko mam pewne wątpliwości co do metody jaką próbujesz nam tu to uczucie pokazać.

Użytkownik januszek edytował ten post 07.03.2005 - |16:53|

• 0

#28 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.03.2005 - |18:22|

Otóż w serialu pojawia się podobna istota - symbiont.

Zgadza się. :D W jednym z odcinków są symbionty, które szukają kandydatów na nosicieli. Jeden z przyjaciół Marcusa zgodził się zostać nosicielem.
Są też jeszcze kipery Drakhów. Tyle tylko, że one są przeznaczone do użytku zewnętrznego. :D
Sam nie będę porównywał seriali. Za mało znam DS9. Do najlepiej zagranych postaci z DS9 dorzucę jeszcze drugą Kai. Baby nie cierpiałem bardziej niż samego Dukata.
  • 0

#29 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 07.03.2005 - |18:34|

Do najlepiej zagranych postaci z DS9 dorzucę jeszcze drugą Kai. Baby nie cierpiałem bardziej niż samego Dukata.

Rzeczywiście Kai Winn miałem ochotę udusić gołymi rękami !!! Zgadzam się również, że postać zagrana była świetnie. Nie umieściłem jej w porównaniu, ponieważ za rzadko się pokazywała (choć jej znaczenie dla akcji było duże).
  • 0

#30 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2005 - |19:06|

Zgadza się. :D W jednym z odcinków są symbionty, które szukają kandydatów na nosicieli.

Nie bede sie klocil ;) Swoja droga tego fragmentu nie pamietam. Probowalem na szybko odnalezc ten odcinek i przeszukalem archiwum z napisami pod kontem wystepowania slowa "symbiont" - wyniki sa ciekawe: wystepuje w 58 odcinkach SG1, w 11 DS9 i 1 Ent :P

Są też jeszcze kipery Drakhów. Tyle tylko, że one są przeznaczone do użytku zewnętrznego. :D

Żywe maszyny to jeden ze smaczków uniwersum B5 :)
  • 0

#31 grzybik

grzybik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 07.03.2005 - |19:43|

Probowalem na szybko odnalezc ten odcinek i przeszukalem archiwum z napisami pod kontem wystepowania slowa "symbiont"

Pewnie chodzi tu o odcinek 3x07 ' Exogenesis' i tych Vindrizi czy jak im tam..
  • 0

#32 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2005 - |19:50|

Pewnie chodzi tu o odcinek  3x07  ' Exogenesis' i tych Vindrizi czy jak im tam..

A! Pamiętam. Mnie kojarzą się bardziej z pasożytami niz z symbiontami ;) Chodzi o to, ze z polaczenia nosiciela i symbionta powstaje trzecia, zupelnie inna istota o wlasnej woli a tu pasozyt przejmuje kontrole nad nosicielem.
  • 0

#33 krogg

krogg

Szeregowy

• Email
  • 14 postów

Napisano 08.03.2005 - |21:35|

To ja sie tez posłuze kluczem obiego/jooboo, z ta modyfikacja, ze bede przyznawal punkt jesli uznam, ze w ktorejs kategorii dany serial wypada lepiej

Obcy

Zaden z seriali tutaj nie blyszczy. Spotykamy rasy niemal wylacznie humanoidalne i tlenodyszne w dodatku raczej ze skromna charakteryzacja. Gdyby wybor seriali byl wiekszy ten punkt poszedlby dla Farscape

Zróznicowanie technologiczne
Wieksze zroznicowanie jednak w Babylonie i za to nalezy sie punkt, ale to i tak nic w porownaniu ze zroznicowaniem wystepujacym w SG-1 ;-)

Języki
Moim zdaniem znowu bez punktu, ale chyba nie ma serialu, ktory by tutaj wprowadzil jakies wieksze zroznicowanie

Pomysł
i w ogole fabuła - moim zdaniem zdecydoanie lepiej wypada tutaj B5, a dawanie punktu za kazdy kolejny sezon jak to zrobil jooboo jest wg mnie calkowitym nieporozumieniem (poza tym nie uwazam 1 sezonu B5 za bardzo slaby)

Klimat
Za Cienie, Telepatow, tajemnice i gierki polityczne punkt dla B5

Efekty
Lepiej chyba jednak wypada DS9

Statki
Treki pod tym wzgledem wogole srednio mi odpowiadaja wiec punkt dla B5

Sama Stacja
Kolejny punkt dla B5 za realizm i brak poczucia wszechogarniajacej klaustrofobii. Nie wiem jak duza jest stacja z DS9 (chyba dosysc duza), ale jej wielkosci sie po prostu nie czuje

Aktorzy
Pod tym wzgledem oba seriale prezentuja dosyc przecietny widok, a statysci nie potrafiacy w ogole wczuc sie w role graja w obu serialach momentami wrecz zenujaco slabo, Wiecej ich chyba niestety w B5 i stanowia oni element chyba najjbardziej mnie w tym serialu denerwujacy, ale za role Lonod i G'kara i tak punkt przyznaje B5

Walki
Moim zdaniem ciekawiej wygladaja w B5 m.in ze wzgledu na biorace w nich udzial statki, ale nich bedzie nawet, ze remis

Wynik koncowy:
B5 - 6 pkt
DS9 - 1 pkt
  • 0

#34 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.03.2005 - |21:50|

To ja sie tez posłuze kluczem obiego/jooboo, z ta modyfikacja, ze bede przyznawal punkt jesli uznam, ze w ktorejs kategorii dany serial wypada lepiej

Powtorzyles dokladnie te same glupoty, ktore wypisywal Obi... Zapewne takze jestes milosnikiem B5 a o DS9 zbyt duzo nie wiesz? ;P Dodam, ze czytajac Twojego posta malo sie nie poplakalem ze smiechu, kiedy doszedlem do punktu o jezykach. "...nie ma serialu, ktory by tutaj wprowadzil jakies wieksze zroznicowanie" napisales. Wiec pewnie nie wyjasnisz czemu google "GADA" po klingosnku? ;P

Widzę że teraz ty się bieżesz za obrażania użytkowników

Obi: Bardzo dziekuje za uprzejma wstawke do posta. Wyjasniam: Jezeli bede chcial kogos obrazic to po prostu to zrobie. Bo potrafie.
Natomiast jak ktos wypisuje glupoty to sam sie obraza. Dotyczy to takze Moderatow Forum :P

Użytkownik januszek edytował ten post 09.03.2005 - |06:29|

• 0

#35 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 08.03.2005 - |22:18|

I znowu się zaczyna. B5 czy DS9? Dla mnie lepsze jest B5 czuje się klimat od samego początku. Drugiej osobie się podoba DS9. Nie starajcie się przekonać na siłę. Każdy lubi to co lubi.
  • 0

#36 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 08.03.2005 - |23:24|

I znowu się zaczyna. B5 czy DS9? Dla mnie lepsze jest B5 czuje się klimat od samego początku. Drugiej osobie się podoba DS9. Nie starajcie się przekonać na siłę. Każdy lubi to co lubi.

AMEN!
  • 0

#37 krogg

krogg

Szeregowy

• Email
  • 14 postów

Napisano 09.03.2005 - |00:20|

Kochany Januszku, kazda wypowiedz w takim watku musi miec charakter subiektywny. Tego po prostu sie nie da uniknac.

Co do jezyka - znam osoby mowice po elficku, ale nie nauczyly sie one tego jezyka wylacznie po przeczytaniu "Wladcy Pierscieni" bo to po prostu bez siegniecia do dodatkow niemozliwe. Zreszta pojawiajace sie tu i owdzie fragmenty klingonskiego nie sa zadna rewolucja. Ogladalem wystarczjaco duzo roznych Star Trekow, zeby wiedziec, ze jezyk ten nie wystepuje tam nagminnie. Przelomowy bylby serial w ktorym na kazdym kroku pojawialaby sie rasa poslugujaca sie jakims nieznanym bohaterom jezykiem (w koncu w TNG bohaterowie docieraja "tam, gdzie nie dotarl jeszcze zaden czlowiek") i trzeba by pewnego czasu na nawiazanie porozumienia. Translator zreszta nie jest dla mnie odpowiedzia na problemy z komunikacja jakie powinny miec miejsce w takich serialach jak Star Trek, Babylon czy SG-1 bo nie bardzo rozumiem jak mialby on dzialac. Przesyla tlumaczenie bezposrednio do mozgu, czy do jakiejs sluchawki w uchu? Ale dlaczego nie dostrzegamy zadnego opoznienia w przekazie? A moze jednak nie ma zadnych translatorow i wszyscy obcy ucza sie angielskiego? A moze znaja go juz od urodzenia? Akurat watpliwosci natury jezykowej zostaly moim zdaniem najlepiej rozwiazane w Farscape i to jedyny serial, w ktorym nie musze z przymruzeniem oka patrzec na kosmitow powszechnie znajacych angielski.

Pozwole sobie przy okazji poddac malej ocenie porownanie stworzone przez jooboo, wyszczegolniajac te elementy, ktore sa wg mnie skrajnie subiektywne

Centauri niezbyt wielka ilość informacji o poszczególnych rasach (-1) = 6pkt.

Mimbari i Narn tez sa niezle pokazani i chociaz nie zasluguje to na dodatkowy punkt to na pewno nie nalezy go za to odejmowac

Pomysł:
B5 - katastrofalny pierwszy sezon (-1), bardzo dobre 2 i 3 sezon (+2), rewelacyjny 4 sezon (+2), na siłę i bez sensownej myśli przewodniej zrobiony 5 sezon (-1) = 7pkt
DS9 - niemrawy początek (1 sezon) (-1), przeciętny sezon 2 (0), stały i wyraźny wzrost poziomu w następnych 5 sezonach (+5) = 9pkt

Dawanie punktu za kazdy sezon, gdy DS9 mialo tych sezonow wiecej uwazam za nieporozumienie. Dodatkowe punktu nalezaloby przyznawac za oryginalne i ciekawe pomysly, elementy zawiazujace i rozwiazujace akcje.

Aktorzy (nie wymienieni grali przeciętnie):
B5 - świetnie zagrane role G'Kara, Londo, Garibaldiego, Delenn i Bestera (+5), katastrofalnie zagrany Sinclair (-1), nieprzekonywujący dr. Franklin (-1), sztuczny Marcus (-1) = 7pkt
DS9 - doskonałe role Quarka, Dukata, Garaka, Odo, Weyouna, Worfa, Kiry i O'Briana (+8), słabo zagrany młody Sisko (-1), wyjątkowo drażniący i z kiepskim głosem Vic Fontaine (-1), marne umiejętności aktorskie (choć duża uroda) Jadzii Dax (-1) = 10 pkt

Moze sie myle, ale dawanie + i - za kazda zagrana postac tez uwazam za pomylke. Moim zdaniem nalezy jednak ocenic ogol obsady aktorskiej. Gra aktorska w obu seriala stoi zreszta na srednim, ale akceptowalnyym poziomie i tu mialem najwieksze watpliwosci, czy dac plusa B5. Inna sprawa, ze seriale sci-fi nie stawiaja aktorom szczegolnie ciezkich wyzwan aktorskich i w znanych mi serialach jedynie Ben Bowder i Claudia Black zostali zmuszeni do pokazania umiejetnosci aktorskich wykraczajacych poza serialowy standard
BTW : nie zgadzam sie, ze Franklin zagral nieprzekonywujaco, natomiast do slabo zagranych postaci dodalbym jeszcze Byrona

Ech szkoda, ze zaczalem pisac, zanim jeszcze pojawilo sie to Amen bo po Amne to juz by mi sie nie chcialo pisac, a teraz juz mi sie nie chce usuwac tych wypocin ;) W kazdym razie jooboo to nic osobistego, bo respektuje twoja subiektywna opinie, po prostu uwazam, ze moglbys byc w kilku miejscach bardziej obiektywny :) Ja zreszta pewnie tez bym mogl

Użytkownik krogg edytował ten post 09.03.2005 - |00:26|

• 0

#38 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 09.03.2005 - |04:16|

Do krogg : moja opinia i zestawienie są oczywiście subiektywne (niektórzy powiedzą pewnie, że nawet tendencyjne), ale nic na to nie poradzę (jeżeli mówimy o czyimś guście, obiektywizm nijak do tego nie pasuje ;) ). Jak już wcześniej pisałem, celem tego wątku nie jest stwierdzenie, że DS9 jest lepsze od B5 (czy na odwrót), ale porównanie obu tych seriali. Co do samego zestawienia, to pisałem wcześniej, że takie porównanie jest lekko bezsensowne, bo trudno zmierzyć (obiektynie: w metrach, voltach, czy kilogramach ;) ) np. które statki są ładniejsze. Co do aktorów, to moim (bardzo prywatnym i bardzo subiektywnym) zdaniem lepsza obsada była w DS9, ale z Twoimi uwagami możnaby podyskutować. Mój "Amen" natomiast dotyczył zażartej dyskusji między Januszkiem i Obim - Sokar bardzo trafnie ją podsumował...

PS : Absolutnie się nie obraziłem :).
PS2 : Jak rozumiem, dla Ciebie w porównaniu DS9 i B5, najlepszy jest Farscape?

Użytkownik jooboo edytował ten post 09.03.2005 - |04:22|

• 0

#39 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.03.2005 - |05:44|

Kochany Januszku, kazda wypowiedz w takim watku musi miec charakter subiektywny. Tego po prostu sie nie da uniknac.

Zgoda. Jednak trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Subiektywna ocenę od manipulowania treścią. Różnica jest taka jak miedzy referendum demokratycznym a referendum na Białorusi ;) Mam tu na myśli taka postawę: "ponieważ mi się B5 podoba bardziej niż DS9 to wymyśle kryteria w których B5 wygra". Taka postawa wypisz, wymaluj przypomina Kardasjanski system prawny... ;) Wiem, wiem, to takie polskie: "ocena ocena a wygrana i tak musi być po naszej stronie"... :P

Co do jezyka - znam osoby mowice po elficku, ale nie nauczyly sie one tego jezyka wylacznie po przeczytaniu "Wladcy Pierscieni" bo to po prostu bez siegniecia do dodatkow niemozliwe.

Gdyby nikt nie wykreował uniwersum, w którym występuje język elficki to zapewne nikt nie sięgał by po dodatki aby się tego języka uczyć ;) Z czegoś więc musi wynikać, że uczą się klingońskiego, elfickiego a nie minbarskiego... Swoją drogą póki co google nie "gada" po elficku ;P

Translator zreszta nie jest dla mnie odpowiedzia na problemy z komunikacja jakie powinny miec miejsce w takich serialach jak Star Trek, Babylon czy SG-1 bo nie bardzo rozumiem jak mialby on dzialac.

Jak widzimy, działa bardzo dobrze ;) btw. Polecam odcinek Darmok z serii ST:TNG.

Akurat watpliwosci natury jezykowej zostaly moim zdaniem najlepiej rozwiazane w Farscape i to jedyny serial, w ktorym nie musze z przymruzeniem oka patrzec na kosmitow powszechnie znajacych angielski.

Jak juz pisałem wcześniej Farscape jest dla mnie tylko środkiem usypiającym. Na razie nie zamierzam podjąć następnej próby aby to oglądać.

Pozwole sobie przy okazji poddac malej ocenie porownanie stworzone przez jooboo, wyszczegolniajac te elementy, ktore sa wg mnie skrajnie subiektywne

To jest zła postawa. Flejmotwórcza atmosfera wojenna wisi w powietrzu. Mnie to nie przeszkadza, w końcu identyfikuje się Cieniami :P Jednak nie każdy się przyzna, że zgadza się z Ciemna Strona Mocy... ;P

Moze zamiast oceniac "subiektywne" porównania wykonane w zgodzie z prawem Kalego, spróbujemy uzgodnić jakaś wspólna formułę i wymyślimy bardziej obiektywne (uzgodnione i do przyjęcia przez wszystkich) kryteria oceniania seriali?

Użytkownik januszek edytował ten post 09.03.2005 - |06:05|

• 0

#40 krogg

krogg

Szeregowy

• Email
  • 14 postów

Napisano 09.03.2005 - |08:41|

Nie w porownaniu DS9 z B5 wygrywa B5 :) Farscape posiada po prostu te kilka elementow, ktore cenie w nim wyzej. Co do calego porownania - skorzystalem z niego bo pomyslalem, ze bede bardziej obiektywny, ale jak widac nie wyszlo ;) bo wydaje mi sie, ze w ostatecznym rozrachunku i tak licza sie tylko pomysl, fabula i klimat (na ktory to skladaja sie m.in. efekty specjalne, muzyka i gra aktorska), a te mi po prostu bardziej leza w Babylonie

Inna sprawa, ze kryteria sa chyba akurat dobrane dosyc obiektywnie - widac to po wynikach, w ktorych te same elementy sa roznie oceniane przez 2 rozne osoby.

Co do aktorów, to moim (bardzo prywatnym i bardzo subiektywnym) zdaniem lepsza obsada była w DS9

I nie zamierzam z tym dyskutowac - po prostu przyznawanie + za kazda wg ciebie dobra kreacje aktorska wydalo mi sie rownie dziwne jak dawanie + za kazdy statek, ktorego wyglad podobal mi sie w B5 :-)

Jak juz pisałem wcześniej Farscape jest dla mnie tylko środkiem usypiającym. Na razie nie zamierzam podjąć następnej próby aby to oglądać.

Uwazam, ze zle robisz, ale to tylko moja subiektywna opinia. Ja tez po 4 odcinkach Farscape nie moglem sie domyslic co ludzie widza w tym serialu, ale po kilku kolejnych juz nie moglem odejsc od monitora. Nie wiem, czy tak mogloby byc w twoim wypadku, ale mysle, ze warto sprobowac obejrzec chociaz polowe 1 sezonu.
BTW: Podobnie zreszta mialem z babylonem 5 przy drugim ogladaniu - przez polowe 1 sezonu nie moglem dojsc do tego, co ja w tym serialu widzialem, a pozniej juz tylko wrzucalem kolejne odcinki :-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych