Skocz do zawartości

Zdjęcie

Muzyka w Battlestar Galactica

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#21 fungus

fungus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 01.03.2006 - |14:10|

Znalazlem kilka utworow :hyhy:
http://www.curbelo.o...estar galactica
  • 0

#22 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 27.04.2006 - |13:33|

Kilka??? a to dobre :P, genialne cała płytka DZIĘKUJE za tego linka w imieniu własnym i wielu innych wielbicieli BSG
  • 0

#23 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 08.05.2006 - |23:43|

dziekuje bardzo!
muzyka jest rewelacyjna
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#24 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 20.05.2006 - |13:18|

Premiera soundtracku S02 20 czerwca.

1. Colonial Anthem (“Theme from Battlestar Galactica”) z “FINAL CUT” (4:02) zawiera "Theme from Battlestar Galactica" i "Exploration" w wykonaniu Stu Phillipsa i Glen A. Larsona, zmienione i dostosowane przez Bearego McCreary
2. Baltar’s Dream z "Valley of Darkness" (2:45)
3. Escape from the Farm z "The Farm" (3:09)
4. A Promise to Return z "The Farm" (3:03) dedykowane Recovery of Ludvig Girdland wykonane przez Supernova String Quartet
5. Allegro z “Home Part One” (4:59)
6. Martial Law z “Fragged” (1:51)
7. Standing in the Mud z “Black Market” (1:45)
8. Pegasus z “Pegasus” (2:46)
9. Lords of Kobol z “Pegasus” z występem Raya Yarbrougha, wokal (2:50)
10. Something Dark is Coming z “LDYB Part One” (8:51)
11. Scar z “Scar” (2:26)
12. Epiphanies z “Epiphanies” (2:43)
13. Roslin and Adama z “Resurrection Ship Parts One and Two” (2:49)
14. Gina Escapes z “Resurrection Ship Part Two” (2:00)
15. Dark Unions z “LDYB Part Two” (2:53)
16. The Cylon Prisoner z “Pegasus” z występem Bt4, wokal (3:51)
17. Prelude to War z “Pegasus” i “Resurrection Ship Parts One and Two” (8:22)
18. Reuniting the Fleet z “Home Parts One and Two” (2:45)
19. Roslin Confesses z “LDYB Part Two” (2:09)
20. One Year Later z “LDYB Part Two” (1:43)
21. Worthy of Survival z “LDYB Part Two” (3:35)
22. BATTLESTAR GALACTICA Main Title Music w wykonaniu Richard Gibbs (0:45) stworzone i zmiksowane przez Gordon Fordyce z występem Michael Now and Caitanya Riggan, wokal
23. Black Market z “Black Market” z występem Steve Bartek, gitara (5:48)

Dodatkowo na TEJ stronie wydawcy płyty możemy posłuchać fragmentów 8 utworów z tej płyty. Według tej samej strony cena krążka wyniesie 15,98$. Zamówienie z Amazonu.com będzie o 1 dolar droższe. No i w końcu mamy ofertę z UK, £12.99.

Jak widać ceny w Stanach są bardzo kuszące, trzeba będzie zastanowić się nad zakupami właśnie tam :)
  • 0

->1019<-

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 10.10.2006 - |18:02|

Powiem prosto z mostu

FANTASTYCZNA płyta.

Muzyka wprost powala, jeden z najlepszych soundtracków.

PIĘKNA, CUDOWNA zwłaszcza dla ludzi jak ja co lubią klasyczne dźwięki, wojenne/imperialne marsze, bębny taiko, trąby, SKRZYPCE itd

MAGICZNA

MUSICIE usłyszeć
13. Roslin and Adama = MAGIA na skrzypce i fortepian, końcówka CUD
17. Prelude to War = nadciąga wojna, fantastyczne skrzypce, werble i bębny taiko, KRWI !!!
5. Allegro = POEZJA na skrzypce
6. Martial Law = ach te trąby
18. Reuniting the Fleet = Irlandia i tyle

Użytkownik Quendi edytował ten post 10.10.2006 - |18:22|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 15.10.2006 - |12:59|

Mnie zabiło Something Dark is Coming ... Słucham tego na okrągło :)
  • 0

#27 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 15.10.2006 - |13:47|

zgadzam się muzyka w BSG jest poprostu piękna.
I co najważniejsze polepsza się.
3 sezon, jeśli chodzi o muzykę pewnie też bedzie wspaniały, fajnie, że wprowadzają "mocne" dźwięki.
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#28 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.10.2006 - |14:08|

Mnie zabiło Something Dark is Coming ... Słucham tego na okrągło :)

Dokładnie! Jest po prostu piękna. Jeszcze One year later i Baltar's dream
  • 0

#29 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 15.10.2006 - |14:40|

I Prelude to War!
I Black Market jest takie... niezwykłe...
Ogólnie, BSG jest fantastyczne pod każdym względem :D
  • 0
Dołączona grafika

#30 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 17.10.2006 - |16:12|

nareszcie udało mi sę dopaść muzyke z BSG, świetne brzmienie wprowadzający chociaż namiastke tego co się czyje oglądając serial :afro:

Użytkownik morman edytował ten post 17.10.2006 - |16:13|

• 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#31 pilot82

pilot82

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28.10.2006 - |15:10|

znalazłem coś takiego w kwestii dźwięków do Bsg:
http://www.curbelo.o...estar galactica

oraz stroniczkę z introsami do bsg i innymi kawałkami, jeśli kogoś interesuje:
http://galactica.eme...id.intros1.html

może komuś się przyda... pozdro.pilot82@wp.pl
  • 0

#32 Mordolub

Mordolub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.12.2006 - |00:22|

Jak dla mnie z soundtracka z 2 serii to Baltar's Dream.

Najbardziej czekam na soundtrack z 3 serii a w szczególności z 3x04 (śmierć Pegaza, taktyka Adamy) oraz z Unfinished Bussines.

Wkradł się chochlik - chodzi o 3x03 :) Exodus part 2.

Użytkownik Mordolub edytował ten post 18.12.2006 - |10:36|

• 0

#33 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.12.2006 - |18:33|

Nie zapominajcie o "Prologue" które słyszymy na początku każdego odcinka. Ten krótki kawałek dobrze wprowadza nas w świat BSG, tzn. przypomina nam co się dzieje a ta muzyka jest taka tajemnicza i budząca ciekawość, że chce się oglądać odcinek. Co do Main Title to podobają mi się te bębny w drugiej połowie podczas których puszczania pokazują zwiastun odcinka, nie mówię, że pierwszy kawałek Main Title jest zły. Druga połowa kawałka Helo Chase jest bardzo tajemnicza, każdy lubi tajemniczość, nie tylko ja. ;) . Reszta też jest wspaniała, nie piszę bo nie chce powtarzać waszych komentarzy ;). Fajnie się gra w Starcrafta jak się w tle puści muzykę z BSG :)

Użytkownik Juki edytował ten post 18.12.2006 - |18:36|

• 0

Dołączona grafika

#34 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 18.12.2006 - |21:06|

Muzyka w BSG jest po prostu genialna p[rzez pewien czas nie mogłem się uwolnić od słuchania praktycznie non stop Black Market i Baltar's Dream, a ostatnimi czasy jestem prześladowany :) przez Escape From The Farm, Something Dark Is Coming, Prelude To War, Pegasus i ostatnie ale chyba najbardziej nawiedzające Allegro.
Tak swoją droga to ciekawe czy 3 sezon będzie miał tez swój soundtrack i ciekawe jest to czy poziom tego będzie rósł tak samo jak do tej pory, bo jak dla mnie od mini-serii do 2 sezonu zaszedł wielki postęp jeżeli chodzi o jakość ścieżki dźwiękowej, a nowe utworki w 3 sezonie brzmią naprawdę bardzo obiecująco.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#35 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.12.2006 - |09:31|

Dobrze rozkminili czołówkę, pokazują wolno sceny z tą powolną i cicho muzyką, ale to jest dobrze zagrana cisza przed burzą, zaczyna się potem "burza" bębnów i zwiastun całego odcinka, lubie to, to jest jeden z oryginalnych aspektów które obok innych włożono właśnie do BSG. Przezto międzyinnymi serial jest arcydziełem, brawa twórcom Dołączona grafika.
  • 0

Dołączona grafika

#36 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 02.02.2007 - |23:19|

Zgadzam sie muzyka jest niesamowita, ale większosć z was pisze o ulubionych utworach z 2 serii, a jakie są wasze ulubione utwory z 1 serii??? Dla mnie passacagglia (w 2 serii jest podobny utwór zwie sie Allegro) i Wander my friends.
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#37 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 09.02.2007 - |17:28|

z 1 serii? pilot: sense of six i oczywiście are you alive?, z części serialowej: passacaglia/shape of things to come.
..właśnie w czasie słuchania tego mistrzowskiego motywu z klg pt 2 przed oczami stają mi kompletne sceny ;)
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#38 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.02.2007 - |19:14|

Z 1 serii mój uluiony utwór to "The Shape of Things to Come", podobne do "Passacaglia" tylko dwa razy krótsze i o wiele lepsze. Oprócz tego to często używane "Bloodshed" i tajemnicze "Baltar Speaks with Adama".
  • 0

Dołączona grafika

#39 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 18.02.2007 - |16:34|

Jeśli chodzi o muzykę do BSG, to dawno muzyka do jakiegokolwiek filmu czy serialu tak mnie nie wciągnęła. Richard Gibbs, Bear McCreary &co. robią naprawdę świetną robotę. Nie mogę się doczekać OST do 3 sezonu, bo już mi w ucho wpadło kilka motywów muzycznych.

Moje ulubione utwory z miniseries: Starbuck Buck Buck (lubię te mieszanki lekko nawiązujące do tradycyjnych stylów muzycznych), To Kiss Or Not To Kiss, Eighty-Five Dead, Silica Pathways i oczywiście Battle. Z pierwszego sezonu to tradycyjnie Prologue oraz Main Title (US i UK version, bo oba są świetne), Helo Chase, The Olympic Carrier Passacaglia, Wander My Friends, a z drugiego - Roslin & Adama (niesamowite brzmienie i melodia), Pegasus (dość nietypowe), Lords of Kobol,Dark Unions i Something Dark Is Comming. I koniecznie muszę też wspomnieć o Colonial Anthem, który stanowi ukłon w stronę przewodniego motywu muzycznego starego BSG. Swoją drogą w jednym z odcinków BSG S2 Baltar sobie stoi zamyślony w korytarzu i gwiżdże właśnie tą melodię :)

Generalnie podoba mi się wykorzystanie tradycyjnych oraz klasycznych instrumentów i motywów muzycznych oraz niesamowity zabieg (prosty, ale jaki skuteczny) - użycie nietypowych języków (AFAIR senegalski w "Lords of Kobol" i gaelic w "Wander My Friends"), co w połączeniu daje wspaniałe brzmienie.

Użytkownik MidMad edytował ten post 18.02.2007 - |19:35|

• 0

#40 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.03.2007 - |13:32|

http://en.battlestar...rack_(Season_2)

Tutaj są przetłumaczone teksty ze soundtracków, trzeba przejść do innych podstron jak do innych sezonów.

Np. z "Kobols Last Gleaming"

Omnia illa et ante fiebant
omnia illa et rursus fient
Ita dicimus omnnes.
-----------------------
All of this has happened before
And all of this will happen again
So say we all

Pozatym, chciałem napisać jeszcze, że napisałem maila do Beara Mcrearego z pytaniem, czy planuje wydać roszerzoną wersję soundtracka, odpisał właśnie dzisiaj, że planuje wydać te kawałki które nie zmieściły się na poprzednich soundtrackach, zostaną wydane "in the near future". Każdy fan BSG który wsłuchuje się w muzyke z BSG powinien się cieszyć tą informacją.

Użytkownik Juki edytował ten post 15.03.2007 - |13:48|

• 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych