Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001-002 - S01E01-02 - Genesis

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 001-002 - S01E01-02 - Genesis (46 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (2 głosów [4.35%])

Procent z głosów: 4.35%

2. 9 (5 głosów [10.87%])

Procent z głosów: 10.87%

3. 8 (9 głosów [19.57%])

Procent z głosów: 19.57%

4. 7 (11 głosów [23.91%])

Procent z głosów: 23.91%

5. 6 (9 głosów [19.57%])

Procent z głosów: 19.57%

6. 5 (3 głosów [6.52%])

Procent z głosów: 6.52%

7. 4 (3 głosów [6.52%])

8. 3 (3 głosów [6.52%])

9. 2 (1 głosów [2.17%])

Procent z głosów: 2.17%

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Cez

Cez

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoTczew

Napisano 28.09.2011 - |09:48|

Mnie zastanawia gdzie się podziały latające dinozaury?! taka kolonia to jak obiadek na talerzu dla latających drapieżników.

Nie ma czegos takiego jak latajace dinozaury ;) Dinozaury były tylko lądowe - wodne gady nazywamy plezjozaurami lub ichtiozaurami, a latajace - pterozaurami ;)

Odcinek GENIALNY. Jako mega-hiper-ultra fan serii filmowej i ksiazkowej Jurassic Park, mowie O TAK! To serial idealny dla mnie :) To taki park jurajski tyle, ze w przeszlosci z ciekawym familijnym watkiem - balem sie, ze to bedzie serial tylko o żołnierzach, a tu miłe zaskoczenie :) Obejrzalem tylko jakis pierwszy trailer, nic potem nie czytalem o tym tytule, wiec wszystko było dla mnie zaskoczeniem :)

Licze na jak najwiecej ciekawych gatunków dinozaurów :D Po odcinku byłem w szoku, ze cos po LOST moze jeszcze mnie tak wciagnac :) Dobrze, ze to inna linia czasowa, czyli rownoległy wymiar, bo inaczej byłoby nielogicznie ;) Tajemnicze znaki na skałach ciekawe, mam nadzieje, ze to bedzie jakas spiskowa teoria, ze przez ludzmi żyła jakas inna inteligenta rasa, a nie że te znaki narysował syn dowódcy, pff ;)

Daje 10/10 :)

Użytkownik Cez edytował ten post 28.09.2011 - |09:50|

• 0

#22 Zilla

Zilla

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.09.2011 - |11:32|

Mnie zastanawia gdzie się podziały latające dinozaury?! taka kolonia to jak obiadek na talerzu dla latających drapieżników.

To samo chciałem napisać co kolega wyżej. Nie ma czegoś takiego jak latające dinozaury.

Co do samej produkcji, jest obrzydliwie przewidywalna i czuć tu ten familijny klimat. Co mnie niemiłosiernie doprowadza do stanu padaczki umysłowej, dlatego skupię się na tym co mi się podobało.

Ah jeszcze jedno - ta dziewczynka, która uciekała przed "Brzytwiarzami" przeżyła pościg przed pięcioma około drapieżnikami. Dobre! sv_cheats1_godmode_enabled widzę. A tak chciałem by ją szlag trafił.

Dobra, teraz dobre rzeczy:

Poza dowódcą Taylorem o ile dobrze pamiętam, który naprawdę mi się podoba jako postać, to cieszy mnie fakt że pojawiły się Karnotaury - będące jednymi z moich ulubionych drapieżników. Chyba ostatni raz tego dinozaura na ekranie widziałem w Disney'owskim "Dinozaurze". Tu mi się bardzo podobał jego występ i to jak wyjął z samochodu strzelca. Szkoda że więcej nie pokazali.

Zamysł filmu trochę mi przypomina BBC "Park Prehistoryczny", bo budowle podobne i tak dalej. Trochę dziwne że nie postarali się o większą ochronę w takim miejscu jak choćby znane już płoty pod napięciem. Zapobiegło by to wyjściu gówniarstwa poza bramy Terra-Novy a także dało większą ochronę przed drapieżnikami.

Sam fakt że od kultowego już "The Lost World", pojawił się serial z dinozaurami mnie cieszy. Jestem ciekaw jak historia się rozwinie.

Boli mnie fakt że nie w pierwszym sezonie nie ma co liczyć na Tyranozaura, jak się dowiedziałem. Straszne rozczarowanie dla mnie, bo to jest kastrowanie takie trochę, z najbardziej słynnego drapieżnika serii. Dlatego też liczę że pojawi się więcej Karnotaurów i wspomniany przez chwilę w serialu Allozaur.

Twórcy się tłumaczą że tyranozaura nie ma bo bohaterowie się cofają o 85 milionów lat wstecz, zatem Allozaura także nie powinno być gdyż te żyły w okresie późnej jury 152 miliony lat wcześniej, podobnie jak "Bronotozaury", które przypominają bardziej Brachiozaury.

Cóż... poczekam na więcej. Na Filmweb dałem 8/10 póki co, jeśli jednak serial potoczy się po równi pochyłej to zmienię ocenę.

Użytkownik Zilla edytował ten post 28.09.2011 - |11:32|

• 0

#23 Czlowiekfrank

Czlowiekfrank

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 28.09.2011 - |14:28|

Szczerze mówiąc to jestem pozytywnie zaskoczony po pierwszym odcinku.
Kurcze, chyba tak naszpicowanego efektami serialu jeszcze w życiu nie widziałem (no ale mogę się mylić). Normalnie czułem się, jakbym jakiś hollywoodzki film oglądał! Co prawda, w niektórych momentach efekty kulały (jak np. widok na Terrę Novę), ale i tak zapierało dech w piersiach. Zwłaszcza najbardziej podobało mi się pokazanie przyszłości. No i ten tunel czasoprzestrzenny, a wokół niego pielgrzymi - miodzio!
Wątek rodzinny pomieszany z ich dramatyzmem - mistrzostwo! Naprawdę, nie chciałbym na ich miejscu żyć w takiej przyszłości.
Tatuś zmierzający do tunelu po ucieczce z więzienia - no kurcze, dodawało to sporo napięcia. Czułem się troszkę przez chwilę, jak w Prison Breaku ;)

Po pierwsze ustawowo powinni zakazać wątków pseudo zbuntowanych nastolatków w serialach. :wacko:
Bo tylko człowieka wkur.... jak widzi takie debilizmy w wykonaniu małolatów. Jak dla mnie są pierwsi do odstrzału tudzież pożarcia. ;)

A mnie się ten wątek podoba. Nastolatkowie i ich durnowato-zbuntowane pomysły. Kto z nas kiedyś taki nie był? ;)

juz po premierze
narazie ani nie zachwycil ani tez nie ma kleski zobaczymy co wymysla dalej zeby zaciekawic widza bo przeciez

Spoiler

Cały czas nie będą.
Spoiler

więc wydaje mi się, że każdy odcinek będzie o czymś innym, a w tle główny wątek (czyli te rysunki i Szóstka).

Ps. Pomysl z ta sonda jest strasznie idiotyczny, ze niby ta sonda nie mogla byc zniszczona przez 85 milionow lat? A wulkan czy asteroida by jej nie zniszczyly?? Albo ludzie (bo paradox powstal juz przy znalezieniu tej anomalii) z przeszlosci (85 milinow lat temu).

A nie było czasem mowy o tym, że tej sondy w przyszłości nie znaleziono? Bo wydaje mi się, że tak ta cóka mówiła.

Zamaist gnac z fabula do przodu, autorzy powinni poswiecic wiecej czasu na budowe postaci. W wyniku bohaterowie sa papierowi i do bolu szablonowi. Ze tez nikt nie nauczyl sie niczego od Lost i BSG.

Ojj, nie zgodzę się z tobą. Mamy już trochę zarysowane charaktery postaci. Charyzmatyczny dowódca, ojciec pakujący się w ciągłe kłopoty i syn-buntownik. Trochę już jest ;)

Miejscami solidnie, a nawet interesująco, ale niestety zalatuje również pewnymi schematami i głupotą. Te gorsze wrażenia od razu skojarzyły mi się z marnym Falling Skies. Liczyłem że pewne rzeczy będą pokazane bardziej na poważnie, ale np. to że część z tych dzieciaków przetrwało bezpośredni kontakt z tymi dinozaurami jest całkowicie absurdalne. Wcześniej pokazali jak ginie conajmniej 2 ludzi z przeciwnego obozu, praktycznie w mgnieniu oka, a tutaj dzieciaki są co najwyżej ranne.

Jest trochę późno, ale myślę że to co widziałem zasługuje jedynie na 6+/10.

UPDATE: Jeszcze jedno. Tak sobie przeanalizowałem co jest w stanie zrobić człowiekowi (i jaką siłę posiada) średniej lub dużej wielkości pies, wilk, jakiś większy kot typu tygrys/lew a potem niedzwiedź. Tego typu dinozaury, o takiej wielkości/masie i posiadające taką szybkość i zwrotność powinny bez problemu móc zniszczyć człowieka praktycznie jak zapałkę. Więc to co zostało pokazane w końcowej części 2 odcinka jest nie tylko absurdalne, ale i śmieszne.

No cóż, główni bohaterowie to główni bohaterowie. Muszą przeżyć. ;)

Na koncu odcinka jest powiedziane ze te napisy tworzone sa przez syna Taylora ktory stara sie rozwiklac jakas zagadke (dlaczego powstala anomalia? dlaczego akurat w tym czasie? jak ja kontrolowac? - kto wie, pewnie nawet scenarzysci na ta chwile nie wiedza).

Pewnie już wiedzą, bo z tego, co mi wiadomo, niedawno skończono kręcić finałowy odcinek.
[

Zamysł filmu trochę mi przypomina BBC "Park Prehistoryczny", bo budowle podobne i tak dalej. Trochę dziwne że nie postarali się o większą ochronę w takim miejscu jak choćby znane już płoty pod napięciem. Zapobiegło by to wyjściu gówniarstwa poza bramy Terra-Novy a także dało większą ochronę przed drapieżnikami.

Fakt. Strasznie małobezpieczna ta osada. Płoty z drewna, no i strasznie mała ich wysokość. Skoro taim roślnożernym dinozaurom na początku odcinka się udało, to i pewnie drapieżnikom też.

Ogółem mówiąc to obawiałem się, żeby to nie wyszło Stargetowo, ale jak na razie nie mam się czego obawiać.
Główny wątek - jaką tajemnicę kryje dowódca? No i czy Szóstka jest jednak dobra?
Serial będę w 100% oglądać dalej.
Daję 8/10. ;)
  • 0

Podsumowanie całego "Dextera":

http://czlowiekfrank...xtera-cz-1.html

#24 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 28.09.2011 - |14:50|

Dla mnie odcinek przeciętny.
Przedmówcy wymienili chyba wszystkie wady, począwszy od efektów specjalnych gorzej wykonanych od pierwszego Parku Jurajskiego, po szczerbatego dinozaura, który potrafi tylko ssać nogę...
Wybaczam tym razem głupotę, bo jakoś trzeba było zacząć wielką przygodę i naciągnąć powrót do łask i pobyt na Tango November ;-)
Z drugiej strony byłoby zdecydowanie prościej uciąć wątek z początku i zrobić z naszych bohaterów zwykłych kolonistów i serial wiele by na tym nie ucierpiał.
Trzeba czekać co przyniosą dalsze odcinki...

6/10
  • 0

#25 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 28.09.2011 - |14:53|

No cóż, główni bohaterowie to główni bohaterowie. Muszą przeżyć. ;)

Główni bohaterowowie to raczej nie byli, a przynajmniej nie wszyscy ;) Mój problem to to że mamy tutaj taką dziwną mieszankę, miejscami jest familijnie, zabawnie, innym razem lekki dramatyzm i poważnie wyglądająco sytuacje... kończąc na absurdach w postaci żywych i rannych dzieciakach w kontakcie z drapieżnikami w końcowych scenach. Te przeciwieństwa po prostu kolą w oczy i wygląda to tak jakby scenarzyści nie wiedzieli w którą stronę chcą pójść, dlatego dali wszystkiego po trochu. Stąd też moje porównanie do słabego Falling Skies, bo tam była masa głupich sytuacji i zachowań.

Oglądać będę oczywiście dalej, bo nie ma przecież lepszych alternatyw.

Użytkownik no1special edytował ten post 28.09.2011 - |14:56|

• 0

#26 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 28.09.2011 - |16:56|

Lecial jeden jak Taylor z tatusiem na wspieli sie na skaly i byll widok na osade.
A czemu nie atakuja? ... Bo im ludzie nie smakuja :D B) :P

A nie było czasem mowy o tym, że tej sondy w przyszłości nie znaleziono? Bo wydaje mi się, że tak ta cóka mówiła.

Tak, była. I byla tez mowa ze dlatego ze nie znaleziono MUSI to byc inna linia czasowa ...
Dlaczego musi? Dlaczego oni sa o tym swiecie przekonani? Tak jakby ta sonda byla niezniszczalna :rolleyes:

Pewnie już wiedzą, bo z tego, co mi wiadomo, niedawno skończono kręcić finałowy odcinek.

Naiwniak :P
Scenarzysci przedstawili stacji serial Lost jako zamknieta opowiesc na 1 sezon z sensownym zakonczeniem. Co z tego wyszlo, kazdy wie ;) NIe mysl ze tu bedzie inaczej. To nie Babylon 5 :ph34r:
  • 0

#27 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 28.09.2011 - |17:07|

Ktoś potrafi sensownie wyjaśnić jak młodzi weszli w posiadanie wozu opancerzonego na potrzeby regularnych wycieczek po bimber? Bo niestety mi to umknęło :(
  • 0

#28 rotten

rotten

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 28.09.2011 - |17:36|

Oto szczesliwa rodzina w komplecie przechodzi przez portal. Na szczescie dzieci nie denerwowaly mnie tak bardzo jak w Falling Skies, no ale denerwowaly. A co do nastolatkow, chocbym nie wiem jak mlody i glupi byl, nie wyszedlbym za ogrodzenie ryzykujac zyciem!

Bo tylko człowieka wkur.... jak widzi takie debilizmy w wykonaniu małolatów. Jak dla mnie są pierwsi do odstrzału tudzież pożarcia. ;)

Tutaj daje mocne +1 do tego.

Sonda. Ja mysle, ze oni wysylajac ta sonde w przeszlosc wykonali ja z jakiegos super wytrzymalego materialu. Takiego, ktory przetrwalby bardzo ciezkie warunki. Np. teraz mamy czarne skrzynki, a zakladam ze mieli jeszcze lepsze materialy. W koncu to przyszlosc. Skoro slad po takiej sondzie zaginal , to rzeczywiscie przemawia do mnie to, ze trafili na inna linie czasowa. W sumie to wygodne dla scenarzystow - bo bohaterowie nie psuja wtedy swojej "starej" przyszlosci. Daje im to spory potencjal do pozniejszego wykorzystania.

A tyle rozglosu bylo zwiazanego z premiera. Troche nuda powiewalo. I pomysly znane z innych seriali, jak pisali forumowicze wyzej. 5/10, nie ruszylo mnie jakos.

Użytkownik rotten edytował ten post 28.09.2011 - |17:42|

• 0

#29 Antares

Antares

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 28.09.2011 - |17:52|

Ktoś potrafi sensownie wyjaśnić jak młodzi weszli w posiadanie wozu opancerzonego na potrzeby regularnych wycieczek po bimber? Bo niestety mi to umknęło :(

{56039}{56098}Max.|Miło cię poznać.
{56102}{56192}- Ale gorąco, może mały WZB?|- Byle nie na pieszo.
{56196}{56269}- Zgadnij, kto w tym tygodniu|zaczyna pracę w warsztacie? - Świetnie.
{56273}{56354}- Tam gdzie zawsze o 20:00?|- Tak.
Pewnie z warsztatu "pożyczył".

Pilot nawet niezły. Spodziewałem się czegoś gorszego :). Fanem dinozaurów nie jestem, ale będę czekał na kolejne odcinki. Było trochę wrzucających akcji (ucieczka z więzienia, wyprawa dzieciaków), trochę gwałtów na logice (gdzie ciężki sprzęt, gdzie broń na miarę XXII wieku, skąd taki wielki księżyc - wtedy był tylko jakieś 0.11% bliżej), trochę braków w animacji dinozaurów (wydali na to tyle kasy, przesuwali premierę, żeby dopracować efekty i tylko tyle? Drobne rozczarowanie pod tym względem). Jednak oglądało się dość przyjemnie. Jest sporo potencjału, który można rozwijać. Jako lekki i przyjemny serialik na wieczór w sam raz.

No i jeszcze jedno: Terra Nova to zdecydowanie najlepiej zapowiadające się SF tej jesieni! Hehe... :(

Ode mnie póki co tyle, jak ktoś chce pełna reckę to tutaj.
A za pilota 7/10.
  • 0

#30 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 28.09.2011 - |19:55|

Sonda. Ja mysle, ze oni wysylajac ta sonde w przeszlosc wykonali ja z jakiegos super wytrzymalego materialu. Takiego, ktory przetrwalby bardzo ciezkie warunki.

Takie jak bezposrednie trafienie asteroidy lub wulkan wybuchajacy tuz pod sonda? Czy chociazby ruchy tektoniczne ziemii?
Bo nawet jakby teren w ktory wysylaja sonde od 85 milionow lat nie byl nawiedzany przez uderzenia asteroidow czy wybuchajace wulkany to nie ma mozliwosci byc pewnym ze jakis dinek nie polknal takiej malej sondy i nie przetransportowal jej w swoim zoladku na drugi koniec swiata (dokladnie w miejsce w ktore 20 milionow lat pozniej spadla asteroida ktorej krater byl gleboki na 30km a szeroki na 180km).

Użytkownik Modes edytował ten post 28.09.2011 - |19:56|

• 0

#31 Czlowiekfrank

Czlowiekfrank

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 28.09.2011 - |21:01|

Z drugiej strony byłoby zdecydowanie prościej uciąć wątek z początku i zrobić z naszych bohaterów zwykłych kolonistów i serial wiele by na tym nie ucierpiał.

A oni zwykli nie byli? W czasach, których żyli, to zapewne nie różnili się swoimi problemami od wielu innych rodzin. Zresztą to mi się właśnie podoba. Koloniści z problemami i ciężką przeszłością.

Główni bohaterowowie to raczej nie byli, a przynajmniej nie wszyscy ;)

Masz rację. Syn i ta dziewczyna żołnierza to raczej najważniejsi bohaterowie. Reszta raczej mało znacząca. Ale zauważ, że te trupy to najwyżej tylko statyści (chyba :) ).

Mój problem to to że mamy tutaj taką dziwną mieszankę, miejscami jest familijnie, zabawnie, innym razem lekki dramatyzm i poważnie wyglądająco sytuacje...

A mi się to właśnie podoba. ;) Taki np. Supernatural to co to jest? No może oprócz familijności ;)
Zresztą to ja lubię takie mieszanki. Przynajmniej nie jest drętwo :)

kończąc na absurdach w postaci żywych i rannych dzieciakach w kontakcie z drapieżnikami w końcowych scenach.

Taki np. SG miał gorsze wpadki (jak i inny serial) ;)

Naiwniak :P
Scenarzysci przedstawili stacji serial Lost jako zamknieta opowiesc na 1 sezon z sensownym zakonczeniem. Co z tego wyszlo, kazdy wie ;) NIe mysl ze tu bedzie inaczej. To nie Babylon 5 :ph34r:

Przeczytałem na innej stronie poświęconej Terra Novie, że jednak skończyli. No ale hmm, jeśli to nieprawda, to widocznie nim jestem. :)

A co do nastolatkow, chocbym nie wiem jak mlody i glupi byl, nie wyszedlbym za ogrodzenie ryzykujac zyciem!

Stary, ty chyba nie wiesz, do czego są zdolni nastolatkowie.

Takie jak bezposrednie trafienie asteroidy lub wulkan wybuchajacy tuz pod sonda? Czy chociazby ruchy tektoniczne ziemii?
Bo nawet jakby teren w ktory wysylaja sonde od 85 milionow lat nie byl nawiedzany przez uderzenia asteroidow czy wybuchajace wulkany to nie ma mozliwosci byc pewnym ze jakis dinek nie polknal takiej malej sondy i nie przetransportowal jej w swoim zoladku na drugi koniec swiata (dokladnie w miejsce w ktore 20 milionow lat pozniej spadla asteroida ktorej krater byl gleboki na 30km a szeroki na 180km).

Zgadzam się. W dodatku mnie coś takiego, jak równoległy świat, mnie w tym serialu raczej nie przekonuje.
  • 0

Podsumowanie całego "Dextera":

http://czlowiekfrank...xtera-cz-1.html

#32 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 28.09.2011 - |21:53|

@Modes:
Tej sondy bym się już tak nie czepiał. Zostało to chociaż poruszone i jako tako wyjaśnione:

No one knew at first how far back the fracture went or even where it led to.
They sent this back with a beacon inside so that, you know, they could find it however many millions of years later.

O nieodgryzalnych nogach jednak nic nie było mówione :D

Ciekawostką jest również, że księżyc w serialu 85 milionów lat wcześniej (jak to w ogóle ustalili że to tyle czasu temu skoro sonda nie dotarła do "ówczesności"?) wygląda identycznie.
Duży księżyc wedle danych jest przesadzony. Odległość Księżyca od Ziemi teraz to około 385 000 km, a zakładając podane w serialu 0.5cm oddalania się każdego roku daje to około 425 km bliższy Księżyc w tamtych czasach. To praktycznie niewidoczna różnica powinna być (trochę więcej niż 1 promil zmiany!).

Użytkownik DevilaN edytował ten post 28.09.2011 - |21:58|

• 0

#33 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 28.09.2011 - |21:58|

Przeczytałem na innej stronie poświęconej Terra Novie, że jednak skończyli. No ale hmm, jeśli to nieprawda, to widocznie nim jestem.

Nie chodzilo mi o to ze nie skonczyli krecic ale o to ze watpliwe jest zebysmy poznali wszystkie odpowiedzi pod koniec pierwszego sezonu. A jesli serial bedzie mial stala duza ogladalnosc i potrwa z 5+ sezonow to watpie ze jego zakonczenie bedzie w ogole zblizone do zamyslu scenarzystów przed nakreceniem 1 odcinka.
To nie jest serial typu Dexter czy CSI gdzie mozna glowny watek zamknac w jednym (ew. 2-3) sezonie a w kolejnym wymyslic nowy. Jesli serial bedzie trwal z 7 sezonow to glowny watek stanie sie tak sztucznie nadymany i zagmatwany ze nie da go sie logicznie zamknac.

jak to w ogóle ustalili że to tyle czasu temu skoro sonda nie dotarła do "ówczesności"?

Mogli rozpoznac po dinozaurach jakie zyja w tym czasie (chodz jak ktos tutaj nadmienil, nie wszystkie one sa z odpowiedniej ery).
Albo z rozstawienia konstelacji gwiazd (chodz mysle ze tutaj moze kryc sie wieksza niespodzianka ;) ).
Ogolnie to takze nie trzma sie kupy.

Duży księżyc wedle danych jest przesadzony. Odległość Księżyca od Ziemi teraz to około 385 000 km, a zakładając podane w serialu 0.5cm oddalania się każdego roku daje to około 425 km bliższy Księżyc w tamtych czasach. To praktycznie niewidoczna różnica powinna być (trochę więcej niż 1 promil zmiany!).

Akurat to mozna na wiele sposobow wytlumaczyc (np. tym ze pod odpowiednim katem i z odpowiednim pierwszym planem ksiezyc moze wygladac nawet do 10 razy wiekszy niz zazwyczaj - zludzenie optyczne).
A szybkosc oddalania sie ksiezyca nie jest stala i w przeszlosci byla ona wieksza niz teraz (a teraz to chyba 3-4 cm na rok).
Wieksza zagadka jest jak oni przyzwyczaili sie do 21 godzinnej doby ;) i czemu nie zostalo to wspomniane ;)

Użytkownik Modes edytował ten post 28.09.2011 - |22:06|

• 0

#34 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 28.09.2011 - |23:16|

Nie będę się rozwodził, kaszana i nudy. Wytłumaczcie mi jak oni to robią, że mieli większy budżet niż HBO na pilot Boardwalk Empire i Game of Thrones, a ten pilot wygląda 10x gorzej.

Odpuszczam.
  • 0

#35 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 29.09.2011 - |13:20|

Ech, dałem się jakoś ponieść emocjom i obejrzałem to "dzieło". Dzieło bez ikry, bez ducha, bez emocji. Wszystko poprawne, bez przekleństw, nudne postaci, ogólnie schemat. I dinozaury - gdzie te olbrzymie pieniądze? To już w brytyjskim "Primeval" były straszniejsze i bardziej efektowne, acz też bez rewelacji.
Ogólnie słabość i duże zwątpienie czy to będzie hit. A na forum widzę, że dostał nawet osobny duży dział i to na stronie głównej. Wrzucam głęboko na półkę.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#36 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 29.09.2011 - |16:45|

Nie będę się rozwodził, kaszana i nudy. Wytłumaczcie mi jak oni to robią, że mieli większy budżet niż HBO na pilot Boardwalk Empire i Game of Thrones, a ten pilot wygląda 10x gorzej.

Bo oba seriale które wymieniłeś lecą na HBO? A FOX kieruje swoje seriale do zupełnie innej grupy osób.
  • 0

#37 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 29.09.2011 - |16:48|

Do grupy która woli jak serial wyglądają gorzej. ;)
  • 0

#38 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 29.09.2011 - |16:52|

Ja powiem krótko. Mi się podobało. I obejrzę kolejne odcinki z pewnością. Fajnie i ciekawie spędzone półtorej godziny.
  • 0

#39 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 29.09.2011 - |17:31|

Do grupy która woli jak serial wyglądają gorzej. ;)

Może nie gorzej, ale tak aby i ci co mają 12 lat i 70 lat oglądnęli to do końca. Czyli - stacja kieruje swoją ofertą do wszystkich.
  • 0

#40 shaddock

shaddock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 29.09.2011 - |18:50|

Słabiutko. Nie spodziewałem się fajerwerków ale nie podejrzewałem, że będzie aż tak źle. Dałem 3/10 ale tylko za widoki bo scenariusz słaby, postaci kiepskie, większość scen była tak głupia, że oglądałem wręcz z zażenowaniem jak można za taka kasę nakręcić coś tak słabego.
Od początku: zanieczyszczenie nie wiadomo skąd, do tego przeludnienie i kontrola urodzin - zabawne akurat wszyscy się teraz martwią w rozwiniętych krajach o brak przyrostu naturalnego i starzenie się społeczeństwa :blink:
No ale cofamy się w przeszłość z wybrańcami (i panią doktor, która w wieku 30-35 lat ma kilka doktoratów i trójkę dzieci...) i trafiamy do osady gdzie wokół jest niebezpieczna dżungla ale nie ma nawet porządnego płotu czy fosy a najbardziej chronione są pola a nie domy. No Cóż.
Mają więźnia, no ale oczywiście nawet go nie pilnują nie mówiąc o skrępowaniu. Potem żołnierz oddaje mu broń z którą biega sobie po osadzie i nikt go nawet nie goni. Potem próbuje zamordować dowódce po czym co robią? Wypuszczają go wolno :huh:
Uzbrojenie to jakaś parodia, 2149 r. i nie potrafią ubić nawet jednego malutkiego dinozaura we wszystkich starciach przez cały odcinek? WTF.
Pojazdy to jakieś chyba nowsze modele KIA ze sklejki a o czymś takim jak UAV/UCAV to już w 22 wieku nie słyszeli.
A w tle 4 nastolatków którzy wyrwali się po bimber.
Właściwie wszystko beż ładu i składu (i sensu).
Jedyne co może być ciekawe to wątek rysunków i syna Taylora, ale wątpliwe, że szybko coś się z tym wyjaśni.
Ja raczej nie będę oglądał dalej, może jak wyjdzie cała seria to na szybko przeglądnę odcinki.
Szkoda, mogło być dużo lepiej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych