Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 174 - S08E20 - Moebius (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (147 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (29 głosów [21.48%])

Procent z głosów: 21.48%

2. 9.5 (11 głosów [8.15%])

Procent z głosów: 8.15%

3. 9 (18 głosów [13.33%])

Procent z głosów: 13.33%

4. 8.5 (5 głosów [3.70%])

Procent z głosów: 3.70%

5. 8 (23 głosów [17.04%])

Procent z głosów: 17.04%

6. 7.5 (6 głosów [4.44%])

Procent z głosów: 4.44%

7. 7 (15 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

8. 6.5 (4 głosów [2.96%])

Procent z głosów: 2.96%

9. 6 (14 głosów [10.37%])

Procent z głosów: 10.37%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [2.96%])

Procent z głosów: 2.96%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.74%])

Procent z głosów: 0.74%

14. 3.5 (1 głosów [0.74%])

15. 3 (1 głosów [0.74%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.74%])

19. 1 (1 głosów [0.74%])

20. 0.5 (1 głosów [0.74%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 23.02.2005 - |23:02|

...brakowało mi jakiś 5-10 minut na temat powstania w egipcie i tego co się stało z geek team...

Wyświetl post

Tych 10 minut chyba brakowało wszystkim, przecież to wyglądało jakby Geek Team było w starożytnym Egipcie i tutaj nagle boom ktoś zjadł kilka scen :) Co do samego powstanie to obstawiam, że biorąc pod uwage niezły arsenał Egipcjan to musiało być efektowne. Wystarczyłoby nawet kilka minut z komentarzem Daniela czy Sam i wyrywkami z walki i wszystko byłoby bardziej jasne i przejrzyste :angry: .

...A tutaj nagle cofają się i nie wykorzystują wiedzy którą posiadają /hih ciekawe jakby ludzkość była dzisiaj rozwinięta gdyby jej użyli...

To proste sami Egipcjanie nie byliby w stanie pojąć tej wiedzy. natomiast przekazana później nawet już SGC mogłaby być zagrożeniem ponieważ NID by się do niej dobrało i byłby z tego jakiś wielki bajzel. NID podskoczyłoby komu nie trzeba i może by jakiś Goa'uld czy ktoś inny zdążył rozwalić nas :]

...ten nowy statek ciekawe czy wygląda tak samo czy jest podobny do prometeusza...

Chcesz wiedzieć jak choć trochę wygląda Dedalus to podpowiem, że jego plan pokazany jest na monitorze w SGC na samym początku S08E19 :)

...to najgorszy koniec sez od 8 lat i tu powraca pytanie czy nie czas zakończyć...

Jeśli zakończenie sugeruje ci, że powinno się skończyć serial to porównaj sezon 7 (na jego koniec było Lost City) i 8, a następnie sprawdź, czy ta teoria się sprawdza B)
  • 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#22 krogg

krogg

Szeregowy

• Email
  • 14 postów

Napisano 23.02.2005 - |23:15|

Ja mam 2 pytanka do bardziej zorientowanych:
Czy ten odcinek sie w ogole wydarzyl? Z zakonczenia wychodziloby na to, ze chyba nie - po prostu znalezli w Egipcie ZPM i nigdy nie musieli sie cofac w czasie.
Czy wyprawa na ryby to nie byla ta sama wyprawa na ryby, ktora miala miejsce w odcinku 8x18?
Nie wydaje mi sie, zeby mozna bylo mowic o uklonie w strone shipperow bo przeciez Sam i Jack calowali sie juz nie raz, ale chyba zawsze okazywalo sie, ze pocalunek mial miejsce nie w tym czasie czy przestrzeni, ktora ostatecznie okazywala sie jedyna sluszna. Tym razem bylo tak samo..

Odcinek ogolnie mi sie podobal, chociaz w mojej ocenie byl to najslabszy odcinek poswiecony podrozom w czasie z calego serialu
  • 0

#23 olus

olus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.02.2005 - |23:25|

jak dla mnie jeden Moebius part 2 to z gorszych odcinkow w całym SG1. Zero akcji, na sile rozwiazali watek temporalny (w sumie nic sie nie dowiadujemy o przebiegu wydarzen w Egipcie no i jak na koncu prawdziwe SG1 znajduje kasetę i ZPM na 2 tygodnie przed cofnięciem się w czasie), motyw jacka i sam jakby specjalnie pod shippersow zrobiony. Ogolnie jestem bardzo, ale to bardzo zawiedziony. Rozumiem wcisnac taki odcinek gdzies w sezonie??? ale nie na koniec sezonu!!! Ostatni odcinek powinien trzymac w napiecu a zarazem podpowiadać widzowi czego moze spodziewac sie w nastepnym sezonie, a tu nic kompletnie nic!! daje 6,5 tylko za scene w namiocie w egipcie (dialog!!!)

Użytkownik olus edytował ten post 23.02.2005 - |23:37|

• 0

#24 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 23.02.2005 - |23:46|

Odcinek taki sobie. Dał się obejrzeć...

Tylko wyjaśnijcie mi jedno: Po jaką cholerę alternatywni Jack, Sam i Daniel lecieli na Chulak to Tealca? Do czego niby był on im potrzebny? To bez sensu... Nie widzę żadnego rozsądnego powodu.
  • 0

#25 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 24.02.2005 - |03:43|

Dałem 10 z 1 powodu.
Moim zdaniem odcinek był genialnym posunięciem na koniec sezonu.
1 sprawa - rybka w stawie.
Jak ktoś już tu napomknął to wg mnie scenarzyści na koniec zamieszali na maks. Otóż linia czasowa po fixie - jak widzimy po łososiu na koniec - nie jest idealnie ta sama. A to oznacza, że otwierają się możliwości tak wielkie , że strach się bać.

Poza tym ok.
Podejrzewam, że za długo trwały dyskusje o 9 sezonie i scenarzyści czy reżyser sami nie mogli wiedzieć co dalej będzie. Gdyby serial miał się kończyć to Moebius byłby 14-15ym odcinkiem, a Reckoning i Trhreads ostatnimi. Może t6ak to było zaplanowane, a po decyzji o 9ym sezonie jedyne co zostało bez kosztownych zmian fabuły etc... to właśnie zmiana kolejności i pozostawienie otwartej furtki było jedynym kompromisowym wyjściem. Skoro serial jest dochodowy i jedzie dalej to jak powiedziałem na początku wątek łososia oznacza, że de facto mamy jakby ciut nie do końca tą samą rzeczywistość. Zarówno Dr Freiser może tu spokojnie żyć jak i wiele wątków mieć dziś inny układ etc... Wg mnie to ciekawe posunięcie.
Odcinek podobał mi się z uwagi na nietypowy dla SG-1 realizm. Bohaterzy ginęli realistycznie. Dobrze obejrzeć taki scenariusz po wielu w stylu, że SG-1 samodzielnie wykosiło z galaktyki połowę wężyków i ich floty i w sumie starczało do tego m16 czy czym oni tam strzelają.

Sądzę, że po reckoning i Threads nie ma mocnych i sensu, żeby na kończący się sezon rzucać coś ważnego i atrakcyjnego - niech lepiej się skupią na dobrym koncepcie 9go sezonu. Dla mnie to OK.

Poza tym 8 sezon był wg mnie bardzo udany i ciekawy. Poukładał i zamknął wiele wątków. Serial bez 8go sezonu byłby naprawdę gorszy. Wszystkim marudom, którzy od 3 sezonu ciągle smucą, żeby kończyć chciałbym prosić i powiedzieć, żeby dali spokój z jękami i zaczęli oglądać coś innego. WG mnie SG-1 ma wielki potencjał i niech sobie kręcą i 15 sezonów jeśli będzie się sprzedawać. Mi się co póki co podoba. Rozrywka jest miła. Jak mi się znudzi to się przeniosę na coś innego i nie będę marudził - huh.

IMHO czas zgrać serial z SGA. Czas też odmłodzić i może całkiem zmienić załogę. To co mi się w SG-1 nie podoba to zamęczanie nas RDA, Sam i Danielem. Naprawdę starczy już. Spokojnie można w świecie sg-1 ruszyć i zarobić cash bez nich. Szczególnie RDA i Sam tak już się spłukali i do reszty zużyli swoje umiejętności aktorskie, że już tylko szkodzą filmowi. Fabuła może mieć masę odnóg, ale jak ma być okraszana 100ą miną RDA i Sam to ja nie widzę dużych zysków z reklam. Znamy na pamięć każdy ich tick czy sztuczki aktorskie. Dla mnie jedynie kolega od kwestii "Indeed" mógłby zostać. Przykład Battlestar Gallactiki pokazał wg mnie jak aktorzy mogę niesamowicie kreować klimat i niekoniecznie męczyć nas katorwstwem rodem z M jak miłość etc...

Tak sobie marzę, że gdyby SG-1 było takim TOS i/lub TNG i teraz pomyśleć o całkim nowym wejściu w świat pokazany w SG-1, ale już w innym czasie, aktorami i problemami, no i oczywiście z ludzkością na innym etapie. Póki co to największe ograniczenie filmu to ciągłę ukrywanie przed światem tajemnicy. Im dalej ten wątek, że paru gości miesza w 2 galaktykach i zdrowo trzepie duuużo wyżej rozwiniętym rasom skorę, tym bardziej to jest niewiarygodne i w końcu śmieszne. A i dzięki temu oszczędzono by nam takich perełek jak odcinek z tym fryzjerem etc... No więc czas aby producenci myśleli o czymś takim jak Voyager czyli serii w świecie SG-1 ale już w innych realiach. Póki co poczekamy na 9ke i dalszy ciąg SGA...

Pozdrawiam - do 9go sezonu.

Użytkownik Gaj edytował ten post 24.02.2005 - |03:48|

• 0

#26 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 24.02.2005 - |05:35|

Ryby jak ryby ogólnie koniec odcinka mi się nie podobał.
A ja mówiłem ,żeby się czasem nie bawić a tak :( klops.
O ile w 9 sez się pojawi Janet choć po tym co widziałem bardzo wątpie bo nie powinna się pojawić to ciekawe jak to wyjaśnia.
No chyba ,że jednak nie zniszczą tego statku ale to wyjdzie serialowi tylko na gorsze.

Wyświetl post

Hmmm czy aby nie przespałeś końcówki?
Przeca wyraźnie było w Trheads na koniec powiedziane, że w stawie nie ma ryb. Na koniec 20ki znów znaleźli się na rybach jak na koniec 18go, ale rzeczywistość jaką odratowali, czy odfixowali okazuje się dla nas widzów nieco inna. Nie wiem na ile, ale to że w stawie są rybki wyraźnie mówi, że coś jednak nie jest idealnie tak samo, a to może znaczyć b. wiele, a co to zobaczymy chyba w 9ym sezonie... IMO spox zagranie i subtelne bo jak widzę raptorki i śpiochy to przegapiły...
  • 0

#27 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 24.02.2005 - |08:45|

...Ostatni odcinek powinien trzymac w napiecu a zarazem podpowiadać widzowi czego moze spodziewac sie w nastepnym sezonie...

Wyświetl post

Tak powinno być, ale jeśli weźmie się pod uwagę, że kolejne sezony SG-1 kupowane są po sobie - Sci-Fi nie kupuje naraz 2 sezonów, to takie zakończenie każdego sezonu pozwala na zakończenie serialu gdyby oglądalność była za niska :) i nie byłoby następnego sezonu :> .

A tak co do zrobienie z SG-1 Trek'a to taki pomysł by tak trochę jakby zabijał po trochu niesamowity świat wrót, bo w końcu przestali by używać wrót i lataliby tylko Dedalusem i Prometheus'em na inne planety. Przecież tym co charakteryzuje Stargate'y są wrota nie można się ich pozbyć :look: :/ :look:

Użytkownik Baal edytował ten post 24.02.2005 - |08:46|

• 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#28 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 24.02.2005 - |10:43|

Wiecie co tak się zastanawiam jak to się stało, że gaul przez 6 tysięcy lat nie wrócił na ziemię i pozwolił nam się tak rozwinąć??? /Sorry ale jakby była taka biedna rebelia to na jego miejscu zebrałbym chłopaków i rozgromił wszystkich ludzi na ziemi tak dla zasady/. Heh to jest dosyć zastanawiające. Nie można tłumaczyć się tym, że zapomniał o tau-ri bo przecież w odcinku było jasne powiedziane coś w stylu "ziemia nie ma wrót". A co do machiny czasu to na ich miejscu poleciałbym 9 tysięcy lat do przodu i zobaczył czy wszystko rozwija się w dobrym kierunku :clap: a nie zniszczył statek :wacko: Jacyś dziwni są ci ludzie... W ogóle fajną zabawę mogliby mieć :D A co do ryby... Wiecie to może równie dobrze nic nie znaczyć... A co do wyższych ras jasne nie będą sobie mogły poradzić z jakimś śmiertelnym wrogiem ludzie przylecą i wszystkich zmiotą /bo tak zawsze jest/. Eh to jest dziwne ale cóż czekamy do lata prawda?? :clap:
  • 0

#29 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.02.2005 - |11:25|

Witam

Dziś wypowiadam się pierwszy raz chodź odwiedzam was już prawaie dwa miesiace, ale do rzeczy:

Odcinkowi daję 6 ponieważ:
Był o wiele za krótki i/lub za bardzo poucinali sceny.
Nie podoba mi sie ta rybka w stawie, i zwłaszcza możliwosci jakie daje.

I jeszcze taka wątpliwość Jaffa od Ra w filmie to byli ludzie tylko po praniu mózgu, a tu w 3000BC mamy, jak się nie mylę , normalnych jaffa. ktoś mi to wytłumaczy?

Odcienkek miał swoje plusy , choćby odpowiedzi O'Neil'a na informacje o kamuflarzu na statku :) czy też plan ataku na Ra.

A jeszcze jedno pytanie co się stało z sg1 bo nie zrozumiełem co Daniel powiedział w tym namiocie.

#30 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 24.02.2005 - |12:03|

Nie przespałem odcinka tylko powiecie mi 1 co przez cały rok Janet była sobie na urlopie ??:(
Tak naprawde przerażają mnie możliwości jakie daje ta ryba a ja już dawno mówiłem ,że identycznej linni czasowej nie da się odtwożyć, jeszcze tylko czekać aż się aphofis pojawi super:)
  • 0

#31 marion

marion

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 24.02.2005 - |14:16|

Parafrazujac to do pewnej sentencji że prawdziwy serial można poznac nie po tym jak się zaczyna, ale jak sie kończy, no to troszeczkę im ten koniec nie wyszedł. No ale cóz moim zdaniem to powinni zatrudnic nowych scenarzystów ze świerzymi pomysłami lub wyciagnąc towszystko to co nie dokończone. Ale mam nadzieję że po urlopie troszeczkę się poprawią.
  • 0

#32 kobe

kobe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.02.2005 - |14:51|

dla mnie te zamieszanie z linia czasowa to jedna wielka kpina niestety ;/ bo teraz mozemy wywalic 8 poprzednich sezonow do kosza bo cokolwiek by im nie pasowalo to sobie po prostu zmienia i tamte wydarzenia nie maja juz wiekszego znaczenia :( porazka po prostu
  • 0

#33 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 24.02.2005 - |18:19|

Stargate SG-1 8x20 Moebius - Part 2
http://napisy.gwrota...ierz.php?id=746
  • 0

#34 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 24.02.2005 - |22:04|

yyy jak dla mnie komplenta klapa :wacko: :huh:
Dałem tylko 7,5
Jak dla mnie 2 ostatnich odcinkow mogło by nie byc ...koniec sezonu to 8x18 no tylko musieli jakos wymyslec skad wziasc ZMP
heh ogolnie jestem zawiedziony..mieszanina czasow :wacko: ..nie no
Jak znalezli to pudelko z ZPM i kamera????? no jak?? ona była w gizie zakopana wiec powinni ja znalesc 8 lat wczesniej ..,nie rozumiem tego :unsure:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#35 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 24.02.2005 - |22:13|

Mi się nawet podobało, daję 9. Chociaż lepszym końcem byłyby trzy poprzednie odcinki (Reckoning + Threads).

Muszę też powiedzieć, że spodziewałem się innego rozwiązania. Sądziłem, że sytuacja z replikatorami i goa'uldami będzie tak beznadziejna (roz*** pół galaktyki, zniszczą powerchnię Ziemii...), że zostaną zmuszeni do cofnięca się w czasie...

Było inaczej.

+"wrotoskoczek", "daję im 50 % szansy" - McKay :)
+"mi się podoba Daniel" - Carter lol
+Teal'c zabijający Daniela.
  • 0
VeeDee

#36 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 24.02.2005 - |22:27|

+"wrotoskoczek", "daję im 50 % szansy" - McKay :)

Raczej: statek gwiezdnowrotny (gateship) :P
  • 0

#37 lechar

lechar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 24.02.2005 - |22:48|

Dałem 8 czyli raczej słabo. Od znalezienia GateShip czekałem na wątek z liniami czasowymi i trochę się zawiodłem. Można było lepiej rozegrać taki gambit. No i po co oni właściwie lecieli na Chulac ? (bzdura po to by odebrać Tea'lca) Ale nie jest źle mogliśmy jeszcze raz zobaczyć Kowalskiego (zawsze jakiś patriotyzm). Ogólnie jednak ok no i zawsze będzie coś dalej.
---------------------------------------------------
Acha rybki ! ciekawe ale mam rozwiązanie prozaiczne. Jack nie łowi ryb, on jak każdy wędkarz lubi sobie posiedzieć. A czy one są czy nie to na pewno nie jest temat do zwiłych dyskusji. Jakoś to musieli zakończyć. A tak cała rodzinka na rybach (jak słodko - wolałem jak wszyscy olewali Jacka gdy wspominał o rybach).
  • 0

#38 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.02.2005 - |23:00|

Hmmmmmmm baaardzo dziwny odcinek. Musiałem 2 raz obejrzeć końcówkę by załapać o co chodzi w zakończeniu. Coś tak przeczuwam, że ta ryba to było takie mrugniecie do fanów (zwłaszcza tych, którzy doszukują się Bóg wie jakich teorii tam gdzie ich nie ma - w kazdym razie w zamyśle twórców serialu. Coś tak czuje,że to jajo i dalszych konsekwencji tego nie bedzie, ale może się myle (oby jednak nie, nie przepadam za zabawami czasem, na zbyt wąskiej linie się stąpa (coś ja w Kongresie Futurolgicznym Lema z rzeczywistościam, w pewnym momencie już nie wiadomo o co chodzi, co prawda co fałsz - widz się moze pogubić i zniechęcić....
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#39 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 25.02.2005 - |00:25|

No i po co oni właściwie lecieli na Chulac ? (bzdura po to by odebrać Tea'lca)

Wydaje mi się, że cała ta akcja miała na celu nawiązanie nowej linii czasowej do starej. Pierwotnie przecież drużyna O'Neilla w zmienionej przyszłości nie miała się cofnąć w czasie, tylko rozpoznać zagrożenie i jak najszybciej znaleźć sposób na jego uniknięcie. Postępując zgodnie ze schematem "starej" linii czasowej, mieli większe szanse uniknąć zagrożenia ze strony Goa'uldów - dlatego też chcieli pozyskać Teal'ca.
  • 0

#40 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.02.2005 - |01:38|

Musze przyznac ze motyw z czasem jest beznadziejny. Przeciez moga teraz wszystko pozmieniac, poprzednie sezony nie maja juz zadnego znaczenia.

Dla mnie te linie czasowe to bzdura, nie moge tego zrozumiec. Co sie stalo z geekami? W jakis sposob wskrzesili prawdziwa zaloge SG1 skoro zgineli w powstaniu? Przeciez mogli cofnac sie do innej linii czasowej a tam SG1 w egipcie juz nie bylo, albo bylo z innej linii czasowej, co znaczy ze to zupelnie inni ludzie. Naprawde nie moge tego pojac, moze mi to ktos wylozy po polsku?:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych