Twoj pierwszy raz z filmem Stargate
Napisano 06.01.2005 - |18:07|
Ja na koniec napisze z mojej strony, ze moglo Ci sie pomylic, bo w TVN godzina emisji byla przesuwana bodajze z soboty o 14 (pamietam konkurs telegramowy dla dzieci wiec nie moglo byc wieczorem) na poniedzialek o 20. A TVP no coz? Podejrzewam, ze rozpoczela akcje promowania abonamentu, bo moze chce wykupic cos od HBO...
Prosze o rozmowy w sprawie filmu w tym watku a jezeli bedziemy sie dalej spierac to przyjdzie zalozyc watek w sekcji SG-1.
Pozdrawiam, Maciej
Napisano 06.01.2005 - |19:25|
Nie jest to powód do kłótni i mam nadzieję iż zachowacie wszyscy zimną krew
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 07.01.2005 - |10:57|
cieszmy się, że serial jest a nie spierajmy o to kto ma większą sklerozę
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 07.01.2005 - |14:17|
Ale mnie można wybaczyć, bo stary już jestem
Napisano 07.01.2005 - |15:16|
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
Napisano 07.01.2005 - |16:50|
Napisano 08.01.2005 - |02:42|
Później parę odcinków na HBO ...dopóki mi nie wycieli kanału ...
Teraz zas wycinaja torrenty ......ciężka jest scieżka wojownika
Napisano 09.01.2005 - |10:18|
No ja wam się do czegoś przyznam. Pamiętacie, w Bravo było zawsze omówienie jednego filmu, takie screenshoty z podpisami. :hyhy: Tam pierwszy raz dowiedziałem się o Stargate. Jednak w kinie już chyba nie leciał, więc została wypożyczalnia. Ale strasznie się zastanawiałem, czy sobie go wziąć, bo myślałem, że to straszna kicha. Jednak postanowiłem zaryzykować. Później wypożyczałem go jeszcze kilka razy.
Później był oczywiście serial... itp., itd.
Pozdrawiam.
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England
Member of SG-NORTH TEAM?
Napisano 10.01.2005 - |23:35|
Napisano 11.01.2005 - |16:18|
Użytkownik Grishka edytował ten post 12.01.2005 - |15:54|
Napisano 16.01.2005 - |19:18|
Potem były kasety VHS i telewizja - w sumie obejrzałam SG kilkanaście razy (myślę, że mniej niż 20 ). Potem był serial na TVN, potem HBO....
A ostatnio znajomy poinformował mnie, że jest sobie takie forum właśnie o SG
:clap: :clap:
Napisano 17.01.2005 - |08:12|
W 1997 lub początkiem 98 roku widziałem jakiś pojedynczy odcinek serialu na TVN, ale wtedy z anteny naziemnej miałem kiepski sygnał - i w sumie nie mogłem go ocenić...
No i w końcu nadszedł ten dzień, to była sobota, zimny listopadowy wieczór 1998 roku. Wróciłem właśnie wymęczony z zajęć na uczelni. Położyłem się na wersalce, w ręku trzymając red bulla..... i wtedy na tvp1 rozpoczęły się Gwiezdne Wrota. Film spodobał mi się od razu - rewelacja!!!
Później długo nie miałem dostępu ani do filmu czy też do serialu, dopiero w maju 2002 roku zacząłem ściągać odcinki serialu Stargate SG-1, no i tak już mi zostało....
Napisano 17.01.2005 - |09:42|
Napisano 19.01.2005 - |17:39|
Pozdrawiam Herosista
Napisano 26.01.2005 - |15:00|
- www.gwrota.com
Napisano 26.01.2005 - |15:13|
Napisano 26.01.2005 - |20:30|
Wczoraj widziałem film kinowy.. . Ciekawi mnie dlaczego Kurt Russel i ten który grał Daniela zrezygnowali? wiadomo dlaczego tak sie stało? Nie, żebym uwazał, że oni byli lepsi. Nie.. Richard Dean Anderson i spółka sa lepsi.. ale dlaczego tamci zrezygnowali? ;P
w recenzji w jakiejs gazecie kiedys wyczytałem, że film z 1994 roku powstał na podsatawie komiksów i opowiadań StarGate z lat 30-tych.. Podobno to nie prawda... ciekawe skad wzieli tę informacje.
Widziałem ostanio takze pilot serialu.. to naprawde niewiarygodne, ze Tealc tak szybko przeszedł na strone Ziemian:) Strasznie to sztuczne
A teraz dslej o filmie. W filmie kinowym jest pokazane, że Ra byl kiedys obcym.. ale nie jakims małym pasozytem, lecz typowym "szarakiem". To dlaczego w serialu są pasożyty Goauldowie? Czy moze jednak Ra był kiedys Azgardczykiem z pasozytem w srodku? Bo zdaje sie, że Azgardczycy to tzw "szaracy". na to by wychodziło...
pamiętam z dwóch pierwszych sezonów, że to Pradawni zbudowali system StarGate.. Czyli 8000 lat p.n.e. kiedy Ra opanował ciało chłopca na Ziemi.. w tym momencie gwiezdne wrota juz istniały? Nastepnie Ra wykorzystal je i stworzył kulturę Egipcjan.. Potem ludzie sie zbuntowali i Goauldowie wyniesli sie w kosmos. tak to było , czy cos przeoczyłem? tylko bez spoilerów prosze znam tylko 2 sezony.
Najbardziej lubie StarGate za to, że w tej fantastycznej wizji swiata jest zawartych wiele teorii z zakresu paleoastronautyki (patrz Daniken). Jestem zwolennikiem tych teorii... Bogowie byli kiedys astronautami to naprawde wspaniałem, że w serialu StarGate te śmiałe wizje sa urzeczywistniane. Juz nawet w filmie kinowym Daniel mówi, że piramidy nie zostały zbudowane przez 4 dynastie Wielu naukowców obecnie podziela ten pogląd
P.S dodam na końcu, ze IMHO genialnie zagrał aktor/ka wcialający sie w Ra:) wiem, wiem .. on kiedys był kobietą Niemniej rola zagrana genialnie.. taka drobna osoba.. a aż ciarki przechodzą, kiedy Ra świdruje wzrokiem...
Użytkownik Cez edytował ten post 26.01.2005 - |20:32|
Napisano 29.01.2005 - |14:53|
Film widziałem pierwszy raz chyba na antenie TVP1 ale było to tak dawno, że nie jestem w 100% pewien - bardzo mi się spodobał.
Później długo nie było nic, aż znalazłem to forum i źródełka do sezonów serialu
Napisano 29.01.2005 - |22:03|
Napisano 31.01.2005 - |11:25|
W filmie kinowym jest pokazane, że Ra byl kiedys obcym.. ale nie jakims małym pasozytem, lecz typowym "szarakiem". To dlaczego w serialu są pasożyty Goauldowie? Czy moze jednak Ra był kiedys Azgardczykiem z pasozytem w srodku? Bo zdaje sie, że Azgardczycy to tzw "szaracy". na to by wychodziło...
Mi się osobiście wydaje, że to był przemyślany ruch scenarzystów, żeby Goa'uldowie byli "robalami". W filmie "szarak Ra" jest łudząco podobny do człowieka, poza tym błyskiem w oku :> . Wydaje mi się, że twórcy serialu chcieli tą sprawę (uproszczenie scenariusza filmowego) wyjaśnić w miarę wiarygodnie, tzn. przyznając, że jest to człowiek, tyle, że w posiadaniu "robala". Podobnie sprytnie wytłumaczyli fakt, że znacząca większość zamieszkanych światów jesta zamieszkania właśnie przez ludzi - byli to po prostu niewolnicy Goa'uld. (Jaka to oszczędność dla budżetu serialu - mniej kostiumów i efektów specjalnych).
Sprawa jest w zasadzie banalna - serial ewoluuje cały czas. Siedzi nad nim armia ludzi tryskających pomysłami, podczas gdy scenariusz filmowy musiał otworzyć i zamknąć główne wątki fabuły, bez tworzenia wielu pomniejszych. W serialu jest więcej pola do popisu, no i robi się go znacznie dłużej, więc jest więcej czasu do namysłu i pracy nad głównymi wątkami.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych