Skocz do zawartości

Zdjęcie

Twoj pierwszy raz z filmem Stargate

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak pierwszy raz obejrzales Stargate - the Movie? (437 użytkowników oddało głos)

Jak pierwszy raz obejrzales Stargate - the Movie?

1. w kinie (85 głosów [20.88%])

Procent z głosów: 20.88%

2. w telewizji (218 głosów [53.56%])

Procent z głosów: 53.56%

3. na DivXie/Xvidzie (33 głosów [8.11%])

Procent z głosów: 8.11%

4. na video (50 głosów [12.29%])

Procent z głosów: 12.29%

5. na DVD (14 głosów [3.44%])

Procent z głosów: 3.44%

6. w ogole nie widzialem (tylko serial) (7 głosów [1.72%])

Procent z głosów: 1.72%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 06.01.2005 - |18:07|

Owszem, dyskusji na temat serialu nie ma co tu kontynuowac - od tego jest inna czesc forum i troche odeszlismy od tematu watku...

Ja na koniec napisze z mojej strony, ze moglo Ci sie pomylic, bo w TVN godzina emisji byla przesuwana bodajze z soboty o 14 (pamietam konkurs telegramowy dla dzieci wiec nie moglo byc wieczorem) na poniedzialek o 20. A TVP no coz? Podejrzewam, ze rozpoczela akcje promowania abonamentu, bo moze chce wykupic cos od HBO... ;)

Prosze o rozmowy w sprawie filmu w tym watku a jezeli bedziemy sie dalej spierac to przyjdzie zalozyc watek w sekcji SG-1.

Pozdrawiam, Maciej
  • 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#22 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 06.01.2005 - |19:25|

Chciałem w tym miejscu nadmienić iż nigdy Stargate SG-1 nie było emitowane przez TVP. Serial leciał tylko na antenie stacji TVN. Pierwsza emisja miała miejsce o godzinie 20 (w czwartki chyba). Potem była przerwa w emisji. TVN wyemitowało serial ponownie - tym razem w soboty początkowo o 14 a potem jeszcze wcześniej. Na tym koniec jeśli chodzi o telewizje ogólnodostępne.

Nie jest to powód do kłótni i mam nadzieję iż zachowacie wszyscy zimną krew :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#23 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 07.01.2005 - |10:57|

Dobrze waść prawisz - siakoś tak mi się też zdawało
:) cieszmy się, że serial jest a nie spierajmy o to kto ma większą sklerozę :)
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#24 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.01.2005 - |14:17|

Ja w kinie.
Ale mnie można wybaczyć, bo stary już jestem :)
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#25 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów

Napisano 07.01.2005 - |15:16|

A propos starości - teraz jak sobie dobrze przypomnę, to chyba jednak też w kinie widziałem - a potem w wersji TV czy na kompie... faktycznie pamięć szwankuje na stare lata ...
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...

#26 cap0ne

cap0ne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 07.01.2005 - |16:50|

Jezeli mi pamiec nie szwankuje to bylem w kinie na filmie a pozniej widzialem to w TV. Bylo to dosc dawno wiec dokladnie juz nie pamietam.
  • 0

#27 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 08.01.2005 - |02:42|

Na TVn oglądałem ...pamietam ,że wycinałem reklamy nagrywajac na vhs.

Później parę odcinków na HBO ...dopóki mi nie wycieli kanału ...

Teraz zas wycinaja torrenty ......ciężka jest scieżka wojownika :lol:
  • 0

#28 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 09.01.2005 - |10:18|

Witam,

No ja wam się do czegoś przyznam. Pamiętacie, w Bravo było zawsze omówienie jednego filmu, takie screenshoty z podpisami. :hyhy: Tam pierwszy raz dowiedziałem się o Stargate. Jednak w kinie już chyba nie leciał, więc została wypożyczalnia. Ale strasznie się zastanawiałem, czy sobie go wziąć, bo myślałem, że to straszna kicha. Jednak postanowiłem zaryzykować. :) Później wypożyczałem go jeszcze kilka razy.
Później był oczywiście serial... itp., itd.

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#29 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 10.01.2005 - |23:35|

a mi kolega podrzucil filmik +5 sezonow tak na dobry poczatek. Pamietam ze ogladania bylo oj duzo chyba 2 tygodnie non stop :D
  • 0

#30 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów

Napisano 11.01.2005 - |16:18|

Ja zaś zaraziłem pasją-sf dwóch moich braci i ich znajomych, na głębokiej polskiej wsi... lekko przesadzam z tą głębokością, ale wszyscy są odcięci od świata pod względem teleinformatycznym - brak jakiegokolwiek uczciwego dostępu do kultury, netu, kina, czy konkretnej telewizji... nawet neostrada tam nie sięga. A w końcu jak się spotykamy przy zakrapianym grillu, to trzeba mieć o czym pogadać... B)

Użytkownik Grishka edytował ten post 12.01.2005 - |15:54|

• 0

#31 Aga

Aga

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 16.01.2005 - |19:18|

Film SG po raz pierwszy zobaczyłam w kinie (staram się oglądać wszystko co tylko ukazuje się z gatunku s-f).

Potem były kasety VHS i telewizja - w sumie obejrzałam SG kilkanaście razy (myślę, że mniej niż 20 :P ). Potem był serial na TVN, potem HBO....

A ostatnio znajomy :) poinformował mnie, że jest sobie takie forum właśnie o SG

:clap: :clap:
  • 0

#32 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 17.01.2005 - |08:12|

Ja przez długie lata dziewiędziesiąte, tylko słyszałem o filmie Gwiezdne Wrota, że jest dobry - i nic więcej...
W 1997 lub początkiem 98 roku widziałem jakiś pojedynczy odcinek serialu na TVN, ale wtedy z anteny naziemnej miałem kiepski sygnał - i w sumie nie mogłem go ocenić...
No i w końcu nadszedł ten dzień, to była sobota, zimny listopadowy wieczór 1998 roku. Wróciłem właśnie wymęczony z zajęć na uczelni. Położyłem się na wersalce, w ręku trzymając red bulla..... i wtedy na tvp1 rozpoczęły się Gwiezdne Wrota. Film spodobał mi się od razu - rewelacja!!!
Później długo nie miałem dostępu ani do filmu czy też do serialu, dopiero w maju 2002 roku zacząłem ściągać odcinki serialu Stargate SG-1, no i tak już mi zostało....
  • 0

#33 Astra

Astra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów
  • MiastoEłk

Napisano 17.01.2005 - |09:42|

Jeżeli chodzi o film to z pewnością po raz pierwszy obejrzałam go w telewizji, ale już nawet nie pamietam kiedy to było.A co do serialu, to namówił mnie mój mąż i tak od 2004 roku ściągamy sobie odcinki i oglądamy we trójke wraz z naszą niespełna 3 letnią pociechą.
  • 0

#34 Herosista

Herosista

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 19.01.2005 - |17:39|

ech to były czasy... ogladałem w tv chyba na 1 :)
  • 0
Z wódka nie wygrasz. Ty lejesz ją w morde a ona ciebie na ziemię

Pozdrawiam Herosista

#35 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 26.01.2005 - |15:00|

Film pierwszy raz obejzalem na Canal+ na nielegalnym dekoderze :P (ahh to byly czasy). Potme po jakims czasie na TVN w Soboty zaczeli puszczac SG-1...pameitam byly konkursy zwiazane z tym serialen (niestety nic nie wygralem :angry: ) no i tak sie zaczelo... :bag:
  • www.gwrota.com

#36 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.01.2005 - |15:13|

no VHS rulez wtedy jeszcze potem TV i znowu VHS i tak sie trafil serial ale jakos nie zaczalem od poczatku na RTL2 niewiem dlaczego wszyscy narzekaja na dubbing :|
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#37 Cez

Cez

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoTczew

Napisano 26.01.2005 - |20:30|

StarGate to jeden z moich ulubionych seriali.. niestety widziałem tylko 2 sezony na TVN.. i film kinowy. Teraz, po sesji, musze nadrobic zalegosci:) Kolega ma wszytskie 8 sezonów + Atlantis.. wiec przypomnę sobie 1, 2 sezon.. i potem będę ogladał zupełnie nowe odcinki:)

Wczoraj widziałem film kinowy.. . Ciekawi mnie dlaczego Kurt Russel i ten który grał Daniela zrezygnowali? wiadomo dlaczego tak sie stało? Nie, żebym uwazał, że oni byli lepsi. Nie.. Richard Dean Anderson i spółka sa lepsi.. ale dlaczego tamci zrezygnowali? ;P

w recenzji w jakiejs gazecie kiedys wyczytałem, że film z 1994 roku powstał na podsatawie komiksów i opowiadań StarGate z lat 30-tych.. Podobno to nie prawda... ciekawe skad wzieli tę informacje.

Widziałem ostanio takze pilot serialu.. to naprawde niewiarygodne, ze Tealc tak szybko przeszedł na strone Ziemian:) Strasznie to sztuczne

A teraz dslej o filmie. W filmie kinowym jest pokazane, że Ra byl kiedys obcym.. ale nie jakims małym pasozytem, lecz typowym "szarakiem". To dlaczego w serialu są pasożyty Goauldowie? Czy moze jednak Ra był kiedys Azgardczykiem z pasozytem w srodku? Bo zdaje sie, że Azgardczycy to tzw "szaracy". na to by wychodziło...

pamiętam z dwóch pierwszych sezonów, że to Pradawni zbudowali system StarGate.. Czyli 8000 lat p.n.e. kiedy Ra opanował ciało chłopca na Ziemi.. w tym momencie gwiezdne wrota juz istniały? Nastepnie Ra wykorzystal je i stworzył kulturę Egipcjan.. Potem ludzie sie zbuntowali i Goauldowie wyniesli sie w kosmos. tak to było , czy cos przeoczyłem? tylko bez spoilerów prosze :P znam tylko 2 sezony.

Najbardziej lubie StarGate za to, że w tej fantastycznej wizji swiata jest zawartych wiele teorii z zakresu paleoastronautyki (patrz Daniken). Jestem zwolennikiem tych teorii... Bogowie byli kiedys astronautami :) to naprawde wspaniałem, że w serialu StarGate te śmiałe wizje sa urzeczywistniane. Juz nawet w filmie kinowym Daniel mówi, że piramidy nie zostały zbudowane przez 4 dynastie :) Wielu naukowców obecnie podziela ten pogląd :)

P.S dodam na końcu, ze IMHO genialnie zagrał aktor/ka wcialający sie w Ra:) wiem, wiem .. on kiedys był kobietą :) Niemniej rola zagrana genialnie.. taka drobna osoba.. a aż ciarki przechodzą, kiedy Ra świdruje wzrokiem...

Użytkownik Cez edytował ten post 26.01.2005 - |20:32|

• 0

#38 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 29.01.2005 - |14:53|

Witam
Film widziałem pierwszy raz chyba na antenie TVP1 ale było to tak dawno, że nie jestem w 100% pewien - bardzo mi się spodobał.
Później długo nie było nic, aż znalazłem to forum i źródełka do sezonów serialu :D
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#39 didaskalius

didaskalius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPajęczno

Napisano 29.01.2005 - |22:03|

No to moze ja dopowiem slowko. Film StarGate obejrzalem kilka tygodni po polskiej premierze w roku 1995 oczywiscie w kinie. A ze mialem okazje obejrzec go jeszcze raz wiec sobie nie zalowalem. Potem kilka razy tv wlacznie z nagraniem na video. Teraz moja kaseta z filmem jest juz mocno podniszczona ale srednio raz na miesiac trafia do odtwarzacza ;)
  • 0
www.trek.pl - GWYNBLEIDD - Security Team Member
Dołączona grafika

#40 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.01.2005 - |11:25|

W filmie kinowym jest pokazane, że Ra byl kiedys obcym.. ale nie jakims małym pasozytem, lecz typowym "szarakiem". To dlaczego w serialu są pasożyty Goauldowie? Czy moze jednak Ra był kiedys Azgardczykiem z pasozytem w srodku? Bo zdaje sie, że Azgardczycy to tzw "szaracy". na to by wychodziło...

Mi się osobiście wydaje, że to był przemyślany ruch scenarzystów, żeby Goa'uldowie byli "robalami". W filmie "szarak Ra" jest łudząco podobny do człowieka, poza tym błyskiem w oku :> . Wydaje mi się, że twórcy serialu chcieli tą sprawę (uproszczenie scenariusza filmowego) wyjaśnić w miarę wiarygodnie, tzn. przyznając, że jest to człowiek, tyle, że w posiadaniu "robala". Podobnie sprytnie wytłumaczyli fakt, że znacząca większość zamieszkanych światów jesta zamieszkania właśnie przez ludzi - byli to po prostu niewolnicy Goa'uld. (Jaka to oszczędność dla budżetu serialu - mniej kostiumów i efektów specjalnych).

Sprawa jest w zasadzie banalna - serial ewoluuje cały czas. Siedzi nad nim armia ludzi tryskających pomysłami, podczas gdy scenariusz filmowy musiał otworzyć i zamknąć główne wątki fabuły, bez tworzenia wielu pomniejszych. W serialu jest więcej pola do popisu, no i robi się go znacznie dłużej, więc jest więcej czasu do namysłu i pracy nad głównymi wątkami.
  • 0
Crede, quad habes, et habes

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych