Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 010 - S01E10 - Fire and Blood

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (21 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (11 głosów [52.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 52.38%

2. 9 (4 głosów [19.05%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.05%

3. 8 (6 głosów [28.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 28.57%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.06.2011 - |10:56|

Świetne zwięczenie świetnego sezonu, a dragony w finałowej scenie wyszły po prostu super. I jak tu nie kochać HBO. Szkoda tylko, że na ciąg dalszy trzeba czekać aż do kwietnia przyszłego roku.
Wszystkie główne wątki ładnie domknięte, a otwarte zostały kolejne. Szczególnie ciekawie zapowiada się ten wymarsz wojsk za Mur. Liczę na jakieś potyczki czy pomniejsze bitwy z tymi zza Muru.
Jak zwykle mnóstwo ciekawych rozmów jak ta Littlefingera z Varysem czy Tyriona z ojcem.
Ciekawie będzie wśród Dothraków. Mimo iż spodziewałem się śmierci Drogo to jednak nie sądziłem, że nastąpi to w taki sposób. Decyzja o spaleniu czarownicy słuszna imo, należało się jędzy. Dany podoba mi się coraz bardziej, więc teraz pytanie kiedy będzie musiała zginąć ;) bo w tej historii chyba będą ginąć wszyscy po kolei i nikt nie jest bezpieczny.

-gra aktorska wszystkich, z naciskiem na dzieci, bo u nich przeważnie są wpadki to majstersztyk, od Sansy, przez Aryę po Brana - świetna robota

Sansa nadal mnie nie przekonuje jako aktorka, ale nie jest jakoś najgorzej. No i zapomniałeś wspomnieć o najlepszej dziecięcej postaci czyli Joffreyu. Dla mnie on jest po prostu genialny. Scena z Sansą na murach oraz z tym grajkiem - fenomenalna. Jego gra aktorska jest na całkiem wysokim poziomie mimo niewielkiego doświadczenia. Coś mi się jednak wydaje, że jak nie zmieni trochę swojego podejścia do rządzenia to w przyszłym sezonie mu podziękujemy i dołączy do Neda.
Podobnie jak innych ciekawi mnie ten stary świntuch udający bardzo starego, a w rzeczywistości nieźle dysponowanego fizycznie. W poprzednich odcinkach po prostu był i myślałem, że jest jedną z wielu postaci, ale tutaj twórcy zwrócili nam na niego uwagę czyli, że jednak będzie miał jakąś większą rolę do odegrania w przyszłości.
Robb jako król północy - ciekawie. Zastanawiam się czy mimo wszystko będzie dążył do objęcia władzy nad całym krolestwem czy jednak pozostaną w takim impasie z Joffreyem rządzącym na pozostałych terenach poza północą.
Wszystko wyjdzie przy kolejnym sezonie. Mam nadzieję przeczytać do tego czasu przynajmniej pierwszy tom powieści, aby sobie porównać z serialem, a jak mnie wciągnie to może polecę do końca, kto tam wie.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 22.06.2011 - |10:58|

• 0

#22 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.06.2011 - |16:06|

Decyzja o spaleniu czarownicy słuszna imo, należało się jędzy.

Ale to niby dlaczego? Bo przyczyniła się do zgonu mordercy, gwałciciela i rabusia? Bo rozbiła jego hordę, która gwałciła, mordowała i rabowała? Bo nie dopuściła do pojawienia się wybrańca, który miał mordować, gwałcić i rabować do potęgi drugiej? :D

Dla mnie Maegi moralnie miała rację. ;)
  • 0

#23 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 22.06.2011 - |17:34|

1. Ano "bez niby" dlatego, że przyczyniła się do śmierci bohatera i tym samym bardzo utrudniła/opóźniła realizację marzeń naszej kochanej Daenerys. <_<

2. Ci, którzy moralnie mają rację, szybko dołączają do Neda "na tamtym świecie". ;)

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.06.2011 - |10:41|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta

• 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#24 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.06.2011 - |18:13|

Spójrz na to z innej strony: bez niej nie byłoby smoków, a to one mają głównie pomóc Waszej kochanej Daenerys w spełnieniu marzenia.

ad. 2. No ba. ;)

Użytkownik Nadia edytował ten post 22.06.2011 - |18:14|

• 0

#25 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 22.06.2011 - |18:48|

Decyzja o spaleniu czarownicy słuszna imo, należało się jędzy.

Tylko patrząc przez pryzmat Dany, Drago i jego braci krwi.
Idąc na tę logikę Joffrey postąpił słusznie a Nedowi należało się ścięcie.

Podobnie jak innych ciekawi mnie ten stary świntuch udający bardzo starego, a w rzeczywistości nieźle dysponowanego fizycznie. W poprzednich odcinkach po prostu był i myślałem, że jest jedną z wielu postaci, ale tutaj twórcy zwrócili nam na niego uwagę czyli, że jednak będzie miał jakąś większą rolę do odegrania w przyszłości.

Nie wiem czy spoiler czy nie bo dotyczy różnic między pierwszym tomem a serialem.
Spoiler

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#26 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 22.06.2011 - |20:14|

Spójrz na to z innej strony: bez niej nie byłoby smoków, a to one mają głównie pomóc Waszej kochanej Daenerys w spełnieniu marzenia.

(...)

Póki co, smoki (choć niewątpliwie atrakcyjne pod względem fizycznym) nie stanowią żadnej siły uderzeniowej, może poza symboliczną, a solidna armia Khala na pewno by się bardzo przydała w obecnej sytuacji, choćby w charakterze obstawy, bo teraz, to została tylko jakaś zbieranina. :P
  • 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#27 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.06.2011 - |21:53|

Nie był to jakiś szczególnie porywający odcinek, ale daję mu 10/10. W podświadomości szczególnie za końcówkę (sam nie wiem dlaczego ale dla mnie odkryciem tego serialu jest Daenerys, czyli Emilia Clarke, kupuję jej rolę w całości, idealne odzwierciedlenie książkowe) jak i za świetne relacje międzyludzkie (Tyrion - Tywin, Robb - rody Północy, Tyrion - Shae, Littlefinger - Varys i długo by jeszcze wymieniać)
Tak na szybko chciałem poszukać minusów - nie pamiętam dobrze, ale wydaje mi się, że Sansa była jeszcze bardziej maltretowana przez psa Joffreya, a w serialu tak jakoś delikatnie ją skarcili, podobnie jak w książce nudny jest wątek Brana i Rickona, i sam też nie wiem o co chodziło z tym dziadkiem?

Użytkownik Macmax edytował ten post 22.06.2011 - |21:54|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#28 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 22.06.2011 - |22:18|

Hojnyś, Waszmość nad podziw. ;) "Dychy" nie dam, najwyżej "8". Finał jest zdecydowanie najlepszy z dotychczasowych odcinków, ale "nabiału" nie urywa. ;)
Joffrey pokazuje się z coraz "lepszej" strony. Najwredniejszy/najpaskudniejszy charakter, jak na razie. Co z oczu/z zakazanej gęby, to z (czarnego/robaczywego) serca - w tym wypadku pasuje jak ulał. ;)

Serialową Daenerys lubię jeszcze bardziej od książkowej. Bardzo ładna niewiasta. Ciekawe, czy odziedziczyła szaleństwo po przodkach...

Co do dziadka... Nie pamiętam, żeby w książce była taka scena. Wygląda mi to na inwencję twórców serialu.
  • 0

#29 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.06.2011 - |08:38|

Póki co, smoki (choć niewątpliwie atrakcyjne pod względem fizycznym) nie stanowią żadnej siły uderzeniowej, może poza symboliczną, a solidna armia Khala na pewno by się bardzo przydała w obecnej sytuacji, choćby w charakterze obstawy, bo teraz, to została tylko jakaś zbieranina. :P

Fakt, póki co siła uderzeniowa żadna (bo dorosły smok pozwolił dalekiemu przodkowi Dany bez mała podbić całe Westeros), ale bardzo duża siła PR. Gdyby Dany sprowadziła bandę Dotharków na Westeros prawdopodobnie całe rycerstwo stanęło by przeciwko niej oraz "dzikusom" i raczej nie wierzę w zwycięstwo.

A Daenerys, jeżeli wróci ze smokami (bo w 1 tomie nie wiemy czy jej się uda) to będzie prawowitą władczynią, która wróciła po Żelazny Tron. Wiele rodów by stanęło po jej stronie.

Ale to tylko w sumie przypuszczenia. Jak bądź Maegi i tak miała rację, tyle tylko, że fani lubią Dany i chcą dla niej dobrze.
Z drugiej strony jednak zabicie Drogo (który przecież i tak umierał od zakażenia) daje pole do popisu Targaryenównie. Przestała być żoną szefa, jest szefową. ;)
  • 0

#30 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |09:17|

(..) Gdyby Dany sprowadziła bandę Dotharków na Westeros prawdopodobnie całe rycerstwo stanęło by przeciwko niej oraz "dzikusom" i raczej nie wierzę w zwycięstwo.

A Daenerys, jeżeli wróci ze smokami (bo w 1 tomie nie wiemy czy jej się uda) to będzie prawowitą władczynią, która wróciła po Żelazny Tron. Wiele rodów by stanęło po jej stronie. (..)

Z drugiej strony jednak zabicie Drogo (który przecież i tak umierał od zakażenia) daje pole do popisu Targaryenównie.

Przestała być żoną szefa, jest szefową. ;)

1. Słusznie. Nie wziąłem tego pod uwagę. Choć z drugiej strony... gdyby wielkiej armii Khala udało się przebyć morze i zaatakować będące w stanie wojny ziemie, to i poparcie tamtejszych rodów raczej nie byłoby potrzebne. Przypominam, że król nieboszczyk "trząsł portkami" przed tym zagrożeniem... ;)

2. Zgadza się. Prawowita spadkobierczyni, ogień się jej nie ima, ma smo(cz)ki... (i sympatię wielu widzów, bo w sumie dobra i piękna z niej kobieta).

3. Przypuszczam, że gdyby nie trucizna zawarta w okładzie rany, to Khalowi nic by od tego cięcia nie było. Dany chciała dobrze, a jak powszechnie wiadomo "piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami". ;) Oczywiście każdy z wariantów, tzn. przeżycie Drogo w dobrym zdrowiu lub jego śmierć, mają swoje plusy i minusy w dalszym rozwoju wydarzeń.

4. Dany nauczyła się manipulować Khalem przy użyciu swoich nader rozkosznych kobiecych wdzięków. Miała na niego duży wpływ. Właściwie to ona niejako wydawała rozkazy, a Drogo je jakby zatwierdzał. ;) Proszę łaskawie wziąć pod uwagę, iż teraz co prawda "pełnoprawną" szefową, lecz nie ma armii, póki co i byle grupa chłystków może ich "kilnąć". ;)
  • 0

#31 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.06.2011 - |09:48|

Nie na wszystko mogę odpowiedzieć, bo czytałam książkę i po prostu wiem co się zdarzy, ale jedna sprawa:
Rana Drago była zakażona. Bardzo wątpliwe by przeżył.
  • 0

#32 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.06.2011 - |10:22|

4. Dany nauczyła się manipulować Khalem przy użyciu swoich nader rozkosznych kobiecych wdzięków. Miała na niego duży wpływ. Właściwie to ona niejako wydawała rozkazy, a Drogo je jakby zatwierdzał. ;) Proszę łaskawie wziąć pod uwagę, iż teraz co prawda "pełnoprawną" szefową, lecz nie ma armii, póki co i byle grupa chłystków może ich "kilnąć". ;)

Wyraznie nei rozumiecie motywow Danny. Do Drogo byla przywiazana szczerym uczuciem (jak dotychczas w powiesci nei ma ani jedneej wskazowki, ze tak nie bylo) i liczyla na interwencje jego armii w Westelos. Do Meagi, z punkty widzenia Danny nie dotrzymala on umowy i zdradzila ja, mimo faktu, ze Danny uratowala jej zycie. Umowa byla prosta - Meagi miala uratowac pzred smiercia Drogo. Cena za to mialo byc jakies nieokreslone inny zycie. Danny poczatkowo sadzila, ze jej wlasne, i jak sie wydawalo, byla w stanie to zaakceptowac. Meagi jednak zapewnila, ze nie chodzi tu o nia. Jedynym bleden Danny bylo, to ze, poslugujac sie wspoczesna analogia - podpisala kontrakt, nie cztrajac przypisow dronmym drukiem. Meagi postapila zgodnie z litera kontraktu, lecz nie jego duchem. Uratowala zycie Drogo, zmieniajac go jednoczesnie wazywo. Zycie, ktore mialo byc oddane za zycie, bylo zas zyciem dziecka Dany. Oczywiscie Meagi miala swoje powody. Horda Drogo zniszczyla jej swiatynie, wymordowala jej ludzi, zwgalcila ja wielokrotnie. Podobnie miala i Danny.

Danny w tej sytuacji pokzala sie jako osoba dobroduszna, ckliwa i cokolwiek naiwna, a jednoczesnie okrutna i zdecydowana. Zdaje sie, ze to bede jej charakterystyki w dalszej czesci historii.

Co zas do smokow. Dopiero co sie wykluly z jajek. Jak wielkie potrafia urosnac bylo widac jak w czaszce jednego z nich ukryla sie Arya w posziemiach Czerwonego Zamku w Kings ktos Landing. Znaczenia smokow nie mozna przecenic. Jak slusznie zauwazyl, Tangeryenowie podbili i podporzadkowali sobie Westerlos nie sila oreza, lecz dzieki swym trzem olbrzymim skokom. Te trzy smoki tworza herb rodowy Tangeryenow. Teraz Danny ma znow trzy smoki. To nie moze nic nie oznaczac.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 23.06.2011 - |10:29|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#33 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |10:24|

Nie na wszystko mogę odpowiedzieć, bo czytałam książkę i po prostu wiem co się zdarzy, ale jedna sprawa:
Rana Drago była zakażona. Bardzo wątpliwe by przeżył.

Nic nie wskazywało na zakażenie zanim czarownica nie wzięła sprawy w swoje mściwe łapska. Przecież nie jest tak, że zaraz po zadaniu rany natychmiast widać, iż wdało się zakażenie... Dany wymogła na Drogo, żeby ta wiedźma opatrzyła ranę, a ta blacha uczyniła to okładem z trucizną i skończyło się jak się skończyło... Dla mnie sprawa jest prosta.

Jonaszu --> Napisałeś, że nie rozumiemy... Czego konkretnie według Ciebie nie rozumiem?

Użytkownik ASX76 edytował ten post 23.06.2011 - |10:26|

• 0

#34 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.06.2011 - |10:33|

Jonaszu --> Napisałeś, że nie rozumiemy... Czego konkretnie według Ciebie nie rozumiem?

Jorah, gdy obejzal rane Drogo, uznal,ze nie przezyje on tego dnia.

Nie rozumiesz, ze Dany nie manipulowala Drogo kobiecymi wdziekami, lecz byla oddana zona.

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.06.2011 - |10:46|
zbędne powtórzenie całego posta

• 0
Genesis

#35 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 23.06.2011 - |10:51|

Robert nienawidzil smoczego rodu, bo porwali i zabili mu Lyanne. Wiec chetnie chcial zabic kazdego z rodu smoka (nawet dzieci i dlatego Ned ostrzegl Cersei, bo nie chcial krwi jej dzieci na swych rekach), a obawy o ich wplyw na jego korone byly drugorzedne.

Dodatkowo do Stannisa, to nikt go nie lubi nawet bracia i on raczej nie pala miloscia, a Renly jest lubiany...

Co do Neda to z punktu widzenia krola byl zdrajca (on nie wie, ze nie jest synem Roberta), ale decyzja o scieciu byla bardzo zla, bo przyjete bylo wstapienie na mur dla zdrajcow (i korzystne dla krolestwa, nie mowiac juz o polityce)...
  • 0

#36 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |11:09|

Jorah, gdy obejzal rane Drogo, uznal,ze nie przezyje on tego dnia.

Nie rozumiesz, ze Dany nie manipulowala Drogo kobiecymi wdziekami, lecz byla oddana zona.

1. Nie tak prędko. Jorah obejrzał ranę i wydał ten osąd, gdy trucizna od okładu wiedźmy, działała już jakiś czas..., a nie na samym początku, czyli chwilę po tym, gdy odniósł tę płytką ranę. :P

2. Dany, zanim nie nauczyła się biegłości w miłości/sexie/umiejętności językowych, służyła Drogowi tylko za nałożnicę, bo niczego nie mogła, prawda? Później, po uzyskaniu niezbędnych doświadczeń, miała coraz większy wpływ na Khala... Przecież w normalnych warunkach, wszystkie kobiety zostałyby zgwałcone i/lub zabite, łącznie z tą paskudną wiedźmą, a Daenerys stanowczo się temu sprzeciwiła, rzeczy, jakby nie było, naturalnej dla całej tej hałastry i mąż ją poparł, tym samym wystawiając na szwank swoją pozycję i tym samym narażając się niezadowoleniu większości swoich ludzi... A to tylko jeden przykład, choć chyba najbardziej wymowny... :P

Użytkownik ASX76 edytował ten post 23.06.2011 - |11:10|

• 0

#37 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 23.06.2011 - |12:03|

eee, jak to nie manipulowała drogo za pomocą łóżka? w książce jest mixliard kawałków o tym, że załatwienie tego i tamtego zajęło jej trzy dni uprawiania miłości. nawet w serialu pobierała lekcje właśnie w tym celu, chociaż zgadzam się, że z czasem zaczęła autentycznie kochać męża.

Proszę łaskawie wziąć pod uwagę, iż teraz co prawda "pełnoprawną" szefową, lecz nie ma armii, póki co i byle grupa chłystków może ich "kilnąć".

daenerys po finale 1 części jest kobietą bez armii, ale za to z bombą atomową, a w dodatku wielką niewiadomą jako postać. może być drugim aegonem zdobywcą, ale równie dobrze może pójść w ślady szaleństwa ojca.
w jednym i drugim przypadku jedno jest pewne: ma trzy smoki, które póki co wyglądają jak skrzydlate jaszczurki, jednak z czasem urosną. dany jest młoda, znajduje się na końcu świata, nigdzie jej się nie spieszy, a do tego musi poczekać na podrośnięcie swojej nowej broni.
w międzyczasie natomiast wielkie rody zamieszkujące westeros zmierzają do tego, żeby wzajemnie się powyżynać :). ona nie potrzebuje armii; wystarczy, że zaszyje się w jakiejś dziupli na pustkowiu. wyrok śmierci już na niej nie ciąży, a tak mała grupa nie jest celem godnym uwagi dla miejscowych, którym chodzi głównie o niewolników.

Użytkownik katja edytował ten post 23.06.2011 - |12:06|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#38 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |13:14|

Owa "bomba atomowa" znajduje się jeszcze w powijakach (świeżo po wykluciu) i nie ma żadnej siły rażenia poza PR-ową. ;)
W młodym wieku rzadko popada się w szaleństwo. Poza tym Dany jest zbyt ważną postacią, aby Martin zdecydował się ją czymś takim naznaczyć. A nawet jeśli tak się stanie, to nie sądzę, żeby skaza przyćmiewała jej osądy.
Wieść o wykluciu się smoków w końcu dojdzie na Westeros i wtedy trzeba będzie coś z tym fantem zrobić... Im szybciej, tym lepiej.

Ależ mała grupa jest jak najbardziej wygodnym/dobrym celem ataku... Czy to celem zdobycia niewolników, czy to zabicia... :P
  • 0

#39 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.06.2011 - |16:16|

1. Nie tak prędko. Jorah obejrzał ranę i wydał ten osąd, gdy trucizna od okładu wiedźmy, działała już jakiś czas..., a nie na samym początku, czyli chwilę po tym, gdy odniósł tę płytką ranę. :P

Nie ma zadnych pzreslanek by uwazac, ze Meagi zatrula rane. Przyczyna chorobt byla infekcja. Drogo by umarl z powody sepsis. Meagi w istocie uratowala mu zycie.
  • 0
Genesis

#40 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.06.2011 - |17:47|

Nie ma zadnych pzreslanek by uwazac, ze Meagi zatrula rane. Przyczyna chorobt byla infekcja. Drogo by umarl z powody sepsis. Meagi w istocie uratowala mu zycie.

Chyba nie oglądamy tego samego serialu. ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych